YEREL HABERLER - 14 Nisan 2014 Pazartesi 09:49

Kuzey Yarımkürenin İlk Kirazı

A
A
A
Kuzey Yarımkürenin İlk Kirazı

İzmirli çiftçi Mustafa Özyurt, Türkiye’de ilk kez serada yetiştirdiği kirazların yaklaşık 1 ay önce olgunlaştığını bunun da kuzey yarımkürenin ilk mahsulü olduğunu belirtti.
İzmir Kemalpaşa Bağyurdu Yaş Sebze ve Meyve Pazarlama Kooperatif Başkanı Şeref Ergun da, Türk kirazının kalite, tadı ve aromasıyla dünyanın en iyi kirazı olduğunu söyledi.
İzmir Kemalpaşa’da 3 bin 200 metrekare alanda 120 kiraz ağacının bulunduğu serada ürettiği kirazla kuzey yarım kürenin ilk mahsulünün sahibi olan çiftçi Mustafa Özyurt, seracılık yönteminin Türkiye’de artması gerektiği çağrısında bulundu. İlk iki yıl bilmediği birçok yanı olduğunu anlatan Özyurt; şöyle konuştu: "Çünkü örtü altı üreticilik pek bilinen bir durum değil. Bizim iki yıllık tecrübelerimizden dolayı başarılı olduk. Almanya’da katıldığımız bir fuarda bizlere dünyada en çok tüketimi yapılan hatta İspanya ile İtalya kirazlarının yerine en çok Türk kirazlarının tercih edildiğini belirttiler. Seracılık da çoğalmalı. Geçen yılın kirazı 180 TL’ye satılıyordu. İnşallah bu yıl seracılık ile bu rakamları ikiye katlarız. Çünkü bu kuzey yarım kürenin ilk kirazıdır. Umarım bu bir model olur.”
FİKİR TORUNDAN HÜNER DEDEDEN
Serada üretim fikrinin torununa ait olduğunu belirterek torununun fikri üzerine harekete geçtiğini aktaran çiftçi Özyurt, serada kiraz üretiminin hikayesini şöyle anlattı: “7 yaşındaki bundan üç yıl önce torunum, ‘dede kiraz olmadı mı?’ diye sordu. Serada olmaz mı diye sormuştu. Ben de hemen ertesi sabah sistemi kurdum üretime başladım. Başarılı olduktan sonra torunum bana ‘dede ben de memnun oldum’ demişti. Ben de ‘senin sayende oldu’ diye karşılık verdim."
İzmir Kemalpaşa Bağyurdu Yaş Sebze ve Meyve Pazarlama Kooperatif Başkanı Şeref Ergun, serada yetiştirilen kirazın erkenci özelliğiyle pazar değerini artırdığını, üreticinin açık alanda karşılaştığı, zirai don, dolu ve yağmur gibi sorunları da ortadan kaldırdığını ifade etti. Şeref Ergun, Türk kirazının kalite, tadı ve aroması ile dünyanın en iyi kirazı olduğunu anlatarak sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu üretim çiftçiler için de şahıslarına ekonomik katkı sağlar. Çünkü bu kirazlar iç piyasada tüketilen kirazlardır. İhracat için pek de uygun değil.”
Türkiye’de ilk kez serada kiraz üretimini değerlendiren Şeref Ergun; sözlerini şöyle tamamladı: “Nasıl yetişeceğini, nasıl olacağını bilmiyorsunuz? Hiç kimse bilmeden Mustafa ağabey bir adım ileri gitti ve böyle güzel bir çalışma ortaya koydu."
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bartın Bartın’da kafa kafaya çarpışan araçlar savruldu: 5 yaralı Bartın’da karşı istikametlerde seyir halinde bulunan 2 araç, hız uyarı tabelası önünde çarpıştı. Kazada 2 kişi, su kanalına devrilen araçta sıkışırken, biri çalılık alana, araçların parçaları ise yola savruldu. Kazada 1’i ağır 5 kişi yaralandı. Edinilen bilgiye göre Gürgenpınarı’ndan Bartın istikametine seyreden ve sürücüsünün ismi belirlenemeyen 74 ABF 264 plakalı araç ile karşı yönden gelen yabancı ülke plaka kodu bulunan ve sürücüsünün ismi öğrenilemeyen araç ile çarpıştı. Boğaziçi Caddesi üzerindeki hız limitlerini gösteren tabela önünde meydana gelen feci kazanın sebebinin ise aşırı hız olduğu belirtildi. Kazada çarpışmanın etkisiyle araçlardan biri yol kenarındaki su kanalına devrildi. Araç içerisinde bulunan 3 kişiden biri çalılık alana savrulurken, 2’si ise araçta sıkıştı. Diğer araç ise su kanalına ramak kala durmayı başarırken içerisindeki 2 kişi de yaralandı. Hava yastıkları açılan araçta bulunanların hafif şekilde yaralandığı öğrenilirken, araç içerisindeki kan izleri ise dikkat çekti. Her iki araçtan kopan parçalar yola ve yol kenarına savruldu. Kazanın ardından olay yerine çok sayıda polis, sağlık ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Araçta sıkışan 2 yaralı, itfaiye, polis ve sağlık ekiplerinin yürüttüğü başarılı çalışma ile kurtarılarak, ambulansa bindirildi. Yabancı plakalı araçta bulunan ve yaralanan 2 kişinin ise gurbetçi olduğu kaydedildi. Olay yerine gelen polis ekipleri yolda başka bir kazanın yaşanmaması için güvenlik tedbiri aldı. Yapılan ilk müdahalenin ardından yaralılar, Bartın’daki hastanelere kaldırılarak tedavi altına alındı. Kazada yaralanan 5 kişiden birinin durumunun ağır olduğu öğrenildi. Kazanın ardından trafiğin kontrollü bir şekilde sağlandığı yol, yürütülen temizlik çalışması ve aracın su kanalından kurtarılması çalışmasının ardından yeniden trafiğe açıldı.
Adana Baraj göletlinde kaybolan adamın cansız bedenine 17 gün sonra ulaşıldı Adana’nın Kozan ilçesinde Ramazan Bayramı’nın 2’nci gününde Gökgöz Mahallesi’nde bulunan Kavşak Bendi Barajı Göletin’de yüzerek karşıya geçmeye çalışırken kaybolan 35 yaşındaki Oktay Sarıtiken’in (35), jandarma su altı robotu ile 17 gündür süren arama çalışmasında cansız bedenine gece saatlerinde ulaşıldı. Ankara’dan Kozan’a Ramazan Bayramı tatilini geçirmek için gelen 35 yaşındaki Oktay Sarıtiken, Ramazan Bayramı’nın ikinci gününde Gökgöz Mahallesi’nde bulunan Kavşak Bendi Barajı Göletin’de balık tuttuktan sonra baraj göletlinde yüzerek karşıya geçmek isterken bir anda gözden kayboldu. 3 çocuk babası Oktay Sarıtiken’in 17 gündür süren arama kurtarma çalışmasında su altı robotları cansız bedenine ulaştı. Sarıtiken’in cansız bedenine 35 metre derinlikte ulaşıldı Ankara’dan ilçeye gelen Jandarma ekipleri, su altı robotu ile gece saatlerinde yaptığı aramada Sarıtiken’in 35 metre derinlikte ve baraj göletine girdiği yerden 100 metre açıkta cansız bedenine ulaşıldı. 17 gündür Sarıtiken ailesi ve mahallelinin acı bekleyişi sürerken Muhtar Mızrak Acar 17 gündür bir haber almayı beklediklerini ifade ederek "Arama çalışması günlerdir aralıksız sürdü. Çok şükür cenazemize ulaştık. Jandarma ekiplerine ve AKOM ekiplerine teşekkür ederiz Allah razı olsun” dedi. Sarıtiken’in cenazesi Adana adli tip kurumuna gönderildi.