GENEL - 30 Ekim 2020 Cuma 09:18

ABD’li öğrencilere Türk mutfağı anlatıldı

A
A
A
ABD’li öğrencilere Türk mutfağı anlatıldı

Yaşar Üniversitesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü ile ABD Appalachian State Üniversitesi İç Mekan Tasarımı Bölümünün 2 yıldır devam eden uluslararası iş birliği ile her iki üniversitenin öğrencileri kıtalararası mesafeyi aşarak kültürel alışverişte bulunuyor.

Yaşar Üniversitesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü ile ABD Appalachian State Üniversitesi İç Mekan Tasarımı Bölümünün 2 yıldır devam eden uluslararası iş birliği ile her iki üniversitenin öğrencileri kıtalararası mesafeyi aşarak kültürel alışverişte bulunuyor. Son gerçekleştirilen etkinlikte, Yaşar Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Seda Genç, ABD’li öğrencilere Türk mutfak kültürünü çevrimiçi olarak anlattı.


Yaşar Üniversitesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Belgin Terim Çavka ve Kuzey Carolina, Appalachian State Üniversitesinden Doç. Dr. Jeanne Mercer Ballard’ın girişimleriyle 2 yıl önce başlatılan iş birliği ile farklı kültürlerin ortak projelerle buluşabilmesi amaçlandı. Uluslararası işbirliğinin adımlarında biri olarak da alanlarında uzman kişilerin, seminerler düzenlemesi de kararlaştırıldı. İlk seminer, Yaşar Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Seda Genç tarafından ‘Mutfak Kültürünün Mekana Yansıması ve Türkiye Örneği’ başlığı ile çevrimiçi olarak gerçekleştirildi. Doç. Dr. Seda Genç, ABD’li öğrencilere Türk mutfak kültürünü anlattı, Türkiye’deki tarihi ve modern restoran tasarım örnekleri sundu.



Geniş bir coğrafyaya yayılan yemek kültürü


Seda Genç, “Türk mutfağı dünyanın ilk 5 mutfağı arasında kabul edilir. Tarihsel olarak bakıldığında 11’inci yüzyıldan önce Orta Asya’daki Türklerin beslenme alışkanlıklarının Asya kıtasına yayıldığı görülüyor. Selçuklular ve Osmanlıların da geniş bir coğrafyaya yayılan yemek kültürü olduğu biliniyor” dedi. Klasik Türk mutfağı ve yöresel Türk mutfağından geniş örnekler sunan ve ABD’li öğrencilere kebap, zeytinyağlı yemekler, tatlılar, baharatlar, içecekler ve Türk kahvaltısını anlatan Genç, “Mutfak kültürü, toplumların yaşam tarzını yansıtan en önemli unsurlardan biri. Ülkemizde modern, geleneksel ve sıra dışı olarak sınıflandırılan çeşitli Türk restoranları bulunuyor. Mutfak kültürünün, özellikle iç tasarım, mobilya, dekorasyon, sofra takımı ve menüye yansıması da farklılık gösteriyor” diye konuştu.



Güçlü bir bağ sağlanıyor


Seminer ile Türk mutfak kültürünü birinci elden öğrenme şansı yakaladıklarını belirten


Appalachian State Üniversitesi İç Mekan Tasarımı Bölümünden Doç. Dr. Jeanne Mercer Ballard, “Doç. Dr. Seda Genç, Türkiye’deki tarihi ve modern tasarım restoran örneklerinin yanı sıra başka ülkelerdeki Türk restoranlarından da örnekleri bizimle paylaştı. Böylece Türk kültürünün başka yerlerde nasıl ifade edildiğini görebildik. Türk kültürünü birinci elden öğrenebilmek harika bir fırsat. Doç. Dr. Genç, iki kültür arasında bağ kurmamıza olanak sağladı. Dr. Belgin Çavka da yorumlarıyla tasarımcılarımız için önemli noktaları aktardı. Türk kültürünün bu önemli yönlerini paylaşmalarından dolayı kendilerine minnettarız. Seminer sonunda herkes Türkiye’ye seyahat etmeyi arzuluyordu” dedi.


Yaşar Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Seda Genç, ABD’li üniversitelilere Türk mutfağının, dünyanın ilk 5 mutfağı arasında kabul edildiğini anlattı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Malatya Arslantepe Höyüğü’nde yeni dönem kazı çalışmaları başlıyor Arslantepe Höyüğü’nde kazıların 15 Temmuz’da başlayacağını belirten AK Parti Malatya Milletvekili İnanç Siraç Kara Ölmeztoprak, yeni dönemde devam edecek çalışmalarda Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Halil Tekin’in yer alacağını söyledi. UNESCO listesinde yer alan Arslantepe Höyüğü’nde Temmuz ayında başlayacak kazı çalışmalarına ilişkin açıklamalarda bulunan AK Parti Malatya Milletvekili İnanç Siraç Kara Ölmeztoprak, ilk kazı çalışmalarının Prof. Dr. Marcella Frangipane’nin hocası ile başladığını daha sonra kendileri ile devam edip ardından ise Frangipane’nin öğrencisi Prof. Dr. Francesca Balossi Restelli ile devam ettiğini hatırlatarak yeni dönem kazı çalışmalarında Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Halil Tekin’in kazı koordinatörü olarak görevlendirildiğini belirtti. Arslantepe Höyüğü’nün tarihi derinliğine dikkat çeken AK Parti Malatya Milletvekili İnanç Siraç Kara Ölmeztoprak Arslantepe Höyüğü’ne gelen ziyaretçilerin talep ve isteklerini karşılamak amacıyla Karşılama Merkezi’nin hayata geçirilmesinin önemine de vurgu yaptı. “Müziğin dili evrenseldir tarihinin dili ve dokusu da öyledir” Arslantepe Höyüğü’nde yeni dönem kazı çalışmaların 15 Temmuz’da başlayacağını aktaran AK Parti Malatya Milletvekili İnanç Siraç Kara Ölmeztoprak, "Arslantepe Höyüğü’ndeki çalışmaları takip edenler yapıda kazı çalışmalarının Prof. Dr. Marcella Frangipane’nin hocasıyla başladığını daha sonra kendisinin devam ettirdiğini ardından ise Frangipane’nin öğrencisi Prof. Dr. Francesca Balossi Restelli ve ekibi ile devam ettiğini bilirler. 15 Temmuz’da başlayan kazılar birkaç ay devam ediyor ve süreçte çıkarılanlar, bulunanlar o dokuyu yansıtan verilerin sergilenmesi konusunda İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüzle diyaloglarımız var. Sergilenme alanlarını ne kadar genişletebilir, elde edilen verilerin ne kadarı Malatya’da kalabilir ve görünür olabilirse biz o ölçüde daha uluslararası ölçekte bir açılım sağlayabileceğiz. Bu da Malatya için çok önemli. Bu noktada şunu özellikle vurgulamak istiyorum, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un Malatya’mızın koordinatör bakanı olması buradaki hassasiyet ve detayları bilmesi iletilen taleplerin hızlıca karşılanması açısından da çok önemli. Yeni bir gelişmeyi de belirtmek istiyorum, Arslantepe Höyüğü’nde bugüne kadar İtalyan heyetini yaptığı çalışmalar gerçekten çok kıymetli ama bu çalışmaların yanına kazı heyeti başkanlığına bir atamamız daha oldu. Müziğin dili evrenseldir, tarihinin dili ve dokusu da öyledir. Dolayısıyla yabancı heyet-Türk heyet ayrımına hiçbir zaman girmedik ama kolay diyalog kurabilme ve bizim üniversitelerimizin akademisyenlerimizin de birebir faaliyet göstermesi açısında önemli bir husus. Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Halil Tekin, Arslantepe Höyüğü kazı ekibine koordinatör olarak dahil edilmiştir.. Arslantepe Höyüğü hakkında bilgi almak istediğimizde Prof. Dr. Francesca Balossi Restelli ile Doç. Dr. Halil Tekin hocamızla diyalog kurabileceğiz hem akademi dünyamıza hem de Malatya’mıza hayırlı olsun” diye konuştu (HE-SVY-