KÜLTÜR SANAT - 25 Mayıs 2019 Cumartesi 11:43

Atatürk Destanı ayakta alkışlandı

A
A
A
Atatürk Destanı ayakta alkışlandı

Konak Belediyesi, Atatürkçü Düşünce Derneği ve Milli Kütüphane Vakfı işbirliğiyle düzenlenen “Atatürk Destanı” konulu müziksel anlatı, dün akşam Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi Büyük Salon’da gerçekleştirildi.

Konak Belediyesi, Atatürkçü Düşünce Derneği ve Milli Kütüphane Vakfı işbirliğiyle düzenlenen “Atatürk Destanı” konulu müziksel anlatı, dün akşam Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi Büyük Salon’da gerçekleştirildi.


Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıkarak, Milli Mücadele Hareketi’ni başlatmasının 100. yılı ve Atatürkçü Düşünce Derneği’nin kuruluşunun 30. yılı anısına düzenlenen konseri, CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, CHP Konak İlçe Başkanı Çağrı Gruşçu, CHP Kemalpaşa İlçe Başkanı Mehmet Ayçil, Dikili Belediye Başkanı Adil Kırgöz, Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Başkan Yardımcısı Tolga Kale, Konak Belediyesi meclis üyeleri ve salonu dolduran sanatseverlerle birlikte izledi.



19 Mayıs’ın iki büyük anlamı


Konser öncesi açılış konuşmasını Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Başkan Yardımcısı Tolga Kale yaptı. 19 Mayıs’ın hem Milli Mücadele Hareketi’nin başladığı tarih olan 19 Mayıs 1919 hem de derneğin kurulduğu 19 Mayıs 1989 olarak anlamlı olduğunu dile getiren Kale, Derneği, Türkiye’deki bu tehlikeyi gören bir grup aydının, 1989 yılında kurduğunu belirtti. “Kale “Kamuda çalışan birçok üyemiz Atatürkçü oldukları, derneğimize gönül ve emek verdikleri için oradan oraya sürüldü. Özel sektörde çalışan üyelerimiz işsiz bırakıldı. Atatürkçü Düşünce Derneği aslında tüm bunlarla mücadelenin adıdır ve bu mücadele içinden gelen bir örgüttür” diye konuştu.



Sahnede büyüleyen performans


Genel Sanat Yönetmeliği’ni Kenan Gökkaya’nın ve Sanat Koordinatörlüğü’nü Hikmet Çokağır’ın yaptığı anma konserinde milli mücadele, kurtuluş ve kuruluş döneminde Atatürk’ü, librettoyu da kaleme alan Milli Kütüphane Vakfı Başkanı ve Konak Belediye Meclis üyesi Ulvi Puğ tarafından anlatıldı. Puğ’a, Turkish Brass Ensemble Oda Müziği Grubu eşlik ederken, İzmir Devlet Klasik Türk Müziği Korosu sanatçılarından Derya Derin ve İzmir Devlet Opera ve Balesi sanatçılarından Burak Dabakoğlu sahnede solist olarak yer aldı. Etkinlikte, İzmir Devlet Opera ve Balesi, Bale Sanatçısı Melodi Olataş, Tango Sanatçısı Yiğit Olataş ve Ege Üniversitesi Halk Dansları Sanatçısı Zeybek Selim Özyol’un koreografileriyle konseri renklendirdi.



Konak’a yakışan etkinlik


Konserin kapanış konuşmasını ise Konak Belediye Başkanı Mimar Abdül Batur gerçekleştirdi. Salonda bulunan Atatürkçü Düşünce Derneği yönetici ve üyelerine, “Atatürk’ün askerleri, hepiniz hoş geldiniz” diyerek seslenen ve büyük alkış alan Başkan Batur, “İzmir’e, Konak’a yakışan bir etkinlik oldu. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyoruz. Önümüz bayram, ama asıl bayram 23 Haziran’da olacak. 23 Haziran’da hak, hukuk ve adalet yeniden tecelli edecek ve elimizden zorla alınan mazbatayı Ekrem İmamoğlu yeniden alacak. Her şey çok güzel olacak, çok güzel olacak, çok güzel olacak” diye konuştu. Batur’un konuşmasının ardından başlayan Onuncu Yıl Marşı’yla sahnede ve salonda büyük bir coşku yaşandı; sanatseverler salonu Türk bayraklarıyla donattı ve Atatürk Destanını ayakta alkışladılar.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kastamonu Kastamonu Üniversitesi’nde önemli ’afet’ projesi Kastamonu Üniversitesi’nde hayata geçirilen proje çerçevesinde farklı üniversitelerden gelen 20 kursiyere ’afetlerde tedarik zinciri’ konusunda eğitim verildi. Kastamonu Üniversitesi’nde TÜBİTAK 2237-A Bilimsel Eğitim Etkinlikleri Desteği Programı çerçevesinde desteklenen “Tedarik Zincirinin Hayati Boyutu: İnsani Yardım Lojistiği” projesi tamamlandı. Proje yürütücülüğünü Kastamonu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Erol Tekin’in yaptığı ve BİDEB 2237-A Bilimsel Eğitim Etkinlikleri Destekleme Programı tarafından desteklenen “Tedarik Zincirinin Hayati Boyutu: İnsani Yardım Lojistiği” projesi çerçevesinde eğitimler düzenlendi. 15-18 Nisan tarihleri arasında Kastamonu Üniversitesi’nde düzenlenen eğitimlerde Kastamonu Üniversitesi, Bartın Üniversitesi, Başkent Üniversitesi ve Maltepe Üniversitesi’nin yanı sıra AFAD ve Sosyal Yardımlaşma Vakfından katılım gösteren 12 uzman tarafından dersler verildi. Eğitimlere farklı üniversitelerden katılan 20 kursiyer, 3 gün boyunca insani yardım kuruluşları, insani yardımın önemi, tedarik zinciri yönetimi, coğrafi bilgi sistemleri, insani yardım konusunda dijitalleşme ve insani yardımlarda lojistiğin önemi ve lojistiğin rolü ile ilgili konularda teorik dersler aldı. Proje çerçevesinde çerçevesinde bilimsel araştırma fikri geliştirme ve etkili sunum derslerine de yer verildi. 1 gün boyunca insani yardımlarda tedarik zinciri ve lojistik faaliyetler üzerine yaklaşımlar geliştirmeye yönelik araştırma konusu belirlenmesi için uygulamalar gerçekleştirildi. Gruplar halinde çalışan kursiyerler oluşturdukları araştırma fikirlerini jüri üyelerine sundu. Etkinlik sayesinde farklı üniversitelerden katılım gösteren katılımcıların başta afetler olmak üzere insani yardımlarda tedarik zinciri yönetimi ve lojistik konularında farkındalıklarının artırılması sağlandı. Türkiye’nin doğa kaynaklı afetlerde insani yardımların ulaştırılmasında lojistiğin önemi üzerinde durulurken, Maltepe Üniversitesi öğretim üyesi ve LODER Lojistik Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Tanyaş tarafından lojistiğin geleceğine ve lojistik sektöründe kariyer imkanlarına yönelik lisans öğrencilerine de bilgilendirme sunumu yapıldı. Eğitimler, kursiyer sunumları ve katılım belgelerinin kursiyerlere takdimi ile sona erdi. Etkinliğe katılan tüm kursiyerler ise Kastamonu Üniversitesi’ne misafirperverlikleri için teşekkür etti.
Bitlis Bitlis’te bir yılda 522 kilo atık pil toplandı BİTLİS (İHA) – Bitlis il merkezi ve ilçelerinde düzenlenen "Geleneksel Okullar Arası Atık Pil Toplama Yarışması"nda 522 kilogram atık pil toplandı. 14 yıldır Bitlis Katı Atık Birliği (Bİ-KA) ve Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği (TAP) tarafından düzenlenen "Geleneksel Okullar Arası Atık Pil Toplama Yarışması" ödülleri sahiplerini buldu. Pillerin neden olduğu çevre kirliliğini en aza indirmek ve doğaya gelişigüzel atılan pillerin neden olduğu ciddi tehlikeleri önlemek amacıyla yürütülen kampanya ile hem çevreye katkı sağlanıyor hem de çocuklara çevre bilinci aşılanıyor. Bu yarışma ile düzenli olarak il merkezi ve ilçedeki okullara dağıtılan atık pil toplama kutularına öğrenci ve öğretmenler topladıkları pilleri atarak çevreye büyük katkı sağlıyor. 14 yıldır her sene düzenli olarak yapılan yarışmada dereceye giren okul ve öğrenciler ise Bitlis Katı Atık Birliği (Bİ-KA) ve Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği (TAP) tarafından ödüllendiriliyor. Öğrencilerin bir yılda 522 kilo atık pil topladıklarını söyleyen Bİ-KA Teknik Personeli Yunus Gözeten, "Bitlis Katı Atık Birliği (Bİ-KA) olarak yaklaşık 14 yıldır atık pil yarışması düzenliyoruz. İl merkezi ve ilçe bazında 220 okulda yarışmayı yaptık. Yarışma sonucunda kazanan okullarımıza çeşitli hediyeler veriyoruz. Toplanılan atık pilleri de okullardan alıp Kocaeli’nde bulunan geri dönüşüm fabrikasına gönderiyoruz. Atık pillerin etrafındaki kalan metallerden geri dönüşüm, içerisindeki malzemelerle de petrol üretimine katkıda bulunuyoruz. Bitlis Katı Atık Birliği (Bİ-KA) olarak Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneğinin (TAP) gönderdiği ödüllerin yanında kendimiz de ödüller ekliyoruz. Okullarımıza özveriyle çalışmalarından dolayı plaket ve hediyelerini veriyoruz" dedi.