GÜNDEM - 02 Haziran 2025 Pazartesi 14:14

Başkan Tugay’dan sert çıkış: "İşinizi kaybetmeye kadar gidebilir"

A
A
A
Başkan Tugay’dan sert çıkış: "İşinizi kaybetmeye kadar gidebilir"

İzmir’de 23 bin belediye çalışanı tarafından gerçekleştirilen grevin 5’inci gününde DİSK’e bağlı Genel İş Sendikasına tepki gösteren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, "Bizim sayemizde örgütlendiniz. İzmir de, İzmir Büyükşehir Belediyesi de önünüzde diz çökemeyecek. Greve katılmama kararı almış çalışanlara saygı göstermeniz gerekiyor, onları sendikadan atmakla tehdit edemezsiniz. Çalışmak isteyene engel olursanız bu suçtur, hukuki sonucu işinizi kaybetmeye kadar gidebilir" dedi.


İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, Bornova Belediyesi Meclis Salonu’nda basın mensuplarına açıklama yaptı. Toplantıya ilçe belediye başkanları da katılırken Başkan Tugay, grev süreci ile ilgili son durum hakkında bilgilendirme yaptı. Sendikanın uzlaşma taraftarı olmadığını belirten Başkan Tugay, sert açıklamalarda bulundu.



"Çalışanlarımız sendika tarafından tehdit ediliyor"


Sendika temsilcilerinin belediye çalışanlarına yönelik tehditkar sözler ettiğini söyleyen Başkan Tugay, "Genel-İş Şube yöneticileri aleni olarak çalışanları tehdit ediyorlar. Çok yalan söylediler, söylemeye devam ediyorlar. Bize gelen bilgilere göre neredeyse 2 saatte bir yoklama alınıyor, imza alınıyor. Sendikal haklardan yararlanamazsanız, sendikadan atarız diye tehdit ediyoruz diyenler. Bunu söyleyen çok sayıda çalışanımız var. Çalışanın işini yapmasına da engel oluyorlar. Park, bahçe şantiyesi girişine şube başkanı sandalye atıp geçişe engel oluyor. Yollar kapatılıyor, araçların anahtarları alınıp gidiliyor. Bu çöpleri toplayamazsınız dediler bana. Bu bizim ekmeğimizle oynamak dediler. Peki bunun adı halkın sağlığı ile oynamak değil mi?



"İşinizi kaybetmeye kadar gidebilir"


Başkan Tugay, belediye çalışanlarını engellemeye çalıştığını söylediği sendika üyelerine yönelik, "Dün akşam plansız bir saha temizlik çalışması oldu, bu plansız bir şeydi. O görüntünün çok kötü olduğunu görünce bireysel olarak ben toplamak istedim. Bugün tartışıp yarın yaparız diyordum ama o görüntüyü görünce grevde olmayan arkadaşlarımızı çağırarak çalışma başlattık. Ancak sendika temsilcisi oraya gelerek ‘bunu yapmazsınız’ dedi. Çalışmama kararı alma hakkı tüm işçilerin, bu kararı alabilir, siz de ona uyabilir ya da uymayabilirsiniz. Greve katılıp katılmama hakkı özgürce bir haktır. Ben grev hakkımı kullanacağım derseniz sigorta ödemeniz, maaşınız durur ve evinize gidersiniz. İşyerini de terk etmeniz gerekiyor. Greve katılmama kararı almış çalışanlara da saygı göstermeniz gerekiyor, onları sendikadan atmakla tehdit edemezsiniz. Onlar ben çalışacağım dediği zaman bunu yapamazsın diyemezsiniz, çalışmak isteyene engel olursanız bu suçtur, hukuki sonucu işinizi kaybetmeye kadar gidebilir" sözlerine yer verdi.



"En iyi teklifi verdik"


Büyükşehir Belediyesi olarak en iyi maaş teklifinde bulunduklarını söyleyen Tugay, "Diğer belediye başkanları ile görüştüm, bizim verdiğimiz rakamların 25 bin lira altında veriyor. Türkiye’de en iyi teklifi verdik, sadece benden önceki belediye başkanının diğer şirketle imzaladığı anlaşma dışında. Bizim kapımız açık, verebileceğimiz en iyi teklifi verdik, bundan ötesi İzmir’e hizmet etmemek, belediyeyi borç yükü altına sokmak, SGK ve vergi borcunu artırmak anlamına gelir. Bütçemize göre hareket etmek zorundayız. Sendikanın bunu anlaması gerekiyor" diye konuştu.



"Lanet olsun onlara"


Açıklamasında sert sözlere de yer veren Başkan Tugay, "Bunun adı işçi düşmanlığı diyenler; lanet olsun onlara... Biz hizmet etmek için elimizden geleni yapacağız ama bu bütçeyi öyle yönetmeliyiz ki, üzerimize düşen hizmeti yerine getirelim. Başka türlüsü adaletsizliktir. İşçileri ve yurttaşlarımı tahrik etmeye çalışanlara dikkat etsinler ve şunu sorsunlar; ’Neden İzmir?’ Çalışmak isteyen işçinin üzerinde tehditle baskı kurmak kimin işi, bu kime hizmet ediyor dikkat etsinler.



"Yereldeki temsilcilerimizin yeterli çabası yok"


Açıklamasında CHP İzmir İl Başkanlığı tarafından yeterli destek görmediklerinden yakınan Cemil Tugay, "Genel merkezimizden bizi arıyorlar, destek oluyorlar ama yereldeki temsilcilerimizin yeterli çabası olmadığını görüyorum" ifadelerini kullandı.



"Şoförlerin maaşı belediye başkanından fazla"


Bazı ilçelerde otobüs şoförlerinin başkanların maaşını geçtiğini söyleyen Başkan Tugay, sözlerini şöyle sürdürdü: "Şu anda ESHOT şoförü zaten mesaisiyle 100 bin lira maaş alıyor, şimdiki zammı da onun üstüne koyacak. Belediye Başkanlarımızla görüştüm. Şoförlerin maaşının belediye başkanı maaşını geçtiği ilçeler var. Bu mu sizin ülkeye sahip çıkışınız? Bataklığı bununla mı kurtaracaksınız? İzmir’i de, İzmir Büyükşehir Belediyesini de önünüzde diz çöktürtmeyeceğiz."



Başkan Tugay’dan sert çıkış: "İşinizi kaybetmeye kadar gidebilir"

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Trendyol 1. Lig’de ilk yarı sona erdi Trendyol 1. Lig’de sezonun ilk yarısı bugün oynanan karşılaşmayla tamamlandı. Amed Sportif Faaliyetler 39 puanla zirvede yer alırken, Pendikspor 37 puanla 2. sırada tamamladı. Trendyol 1. Lig’in 19. haftasının kapanış maçında Adana Demirspor ile İstanbulspor, Hatay’da karşılaşırken İstanbul ekibi sahadan 5-1’lik galibiyetle ayrıldı. Haftaya lider giren Pendikspor’un evinde Esenler Erokspor ile berabere kalması sonrası Amed Sportif Faaliyetler, Iğdır Futbol Kulübü’nü 3-0 yendi ve liderlik koltuğuna oturdu. Play-off hattında yer alan iki takımın karşılaşmasında Erzurumspor FK, Çorum FK’yı tek golle yendi ve üst üste 2. galibiyetini elde etti. Son 5 maçında 13 puan toplayan Diyarbakır ekibi Amed SF, 39 puanla zirvede yer alırken, Pendikspor’un 37 puanı bulunuyor. Bu iki takımı 34 puanlı Esenler Erokspor takip ederken, Erzurumspor FK 33 puanla haftayı 4. sırada kapattı. 32 puanı buluanan Bodrum FK ve Çorum FK ile 30 puana sahip Iğdır FK, play-off hattında yer alıyor. Küme düşme hattında ise 21 puanlı Sarıyer ve Ümraniyespor ile 6 puanlı Hatayspor ve FIFA’dan puan silme cezaları bulunan eksi 28 puanlı Adana Demirspor var. Ligde 20. hafta karşılaşmaları 9, 10, 11 ve 12 Ocak tarihlerinde oynanacak. Ligde 19. hafta oynanan maçlar ve alınan sonuçlar şöyle: Sakaryaspor: 0 - Manisa FK: 2 Sivasspor: 2 - Bandırmaspor: 0 Sarıyer: 1 - Bodrum FK: 1-0 Van Spor FK: 4 - Hatayspor: 0 Pendikspor: 0 - Esenler Erokspor: 0 Serik Spor: 1 - Boluspor: 4 Ankara Keçiörengücü: 3 - Ümraniyespor: 1 Erzurumspor FK: 1 - Çorum FK: 0 Amed SF: 3 - Iğdır FK: 0 Adana Demirspor: 1 - İstanbulspor: 5
Zonguldak Zonguldak’ta korkutan yangın: İtfaiye ekipleri faciayı önledi Zonguldak’ın Kozlu ilçesinde 3 katlı bir binada çıkan yangın paniğe neden oldu. Kozlu Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü ekiplerinin zamanında ve etkili müdahalesi sayesinde alevler, binadaki diğer dairelere ve çatıya sıçramadan söndürüldü. Edinilen bilgiye göre yangın, Kozlu ilçesi Merkez Mahallesi Turuncu Sokak üzerinde bulunan 3 katlı ve 6 daireli bir apartmanda meydana geldi. Binanın bir dairesinde henüz belirlenemeyen bir nedenle başlayan yangın kısa sürede büyüdü. Daireden yükselen dumanları gören vatandaşların ihbarı üzerine olay yerine 112 Acil Sağlık, polis ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Olay yerine kısa sürede ulaşan Kozlu Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü ekipleri, yangına hızla müdahale etti. Binanın yoğun yerleşim bölgesinde olması ve bitişik dairelerin bulunması nedeniyle büyük tehlike atlatan mahalleli, itfaiyenin çalışmasını korku dolu gözlerle izledi. İtfaiye ekipleri, alevleri kontrol altına alarak yangının binanın çatısına ve diğer 5 daireye sıçramasını engelledi. Emipler, yangını tamamen söndürdükten sonra soğutma çalışması yaptı. Yangın sırasında polis ekipleri sokak üzerinde geniş güvenlik önlemleri alarak vatandaşları olay yerinden uzaklaştırdı. Yangında can kaybı yaşanmazken, yanan dairede maddi hasar meydana geldi. Ekiplerin yangının çıkış nedeniyle ilgili başlattığı inceleme sürüyor.