SPOR - 04 Ağustos 2025 Pazartesi 17:30

Bengisu Avcı, Ocean’s 7’yi tamamlayan ilk Türk sporcu oldu

A
A
A
Bengisu Avcı, Ocean’s 7’yi tamamlayan ilk Türk sporcu oldu

Milli ultra maraton yüzücüsü Bengisu Avcı, dünyanın en zorlu açık su parkurlarından biri olan Tsugaru Kanalı’nı başarıyla geçerek Ocean’s 7 rotasını tamamlayan ilk Türk sporcu oldu. Japonya’da gerçekleşen bu önemli geçişle birlikte Bengisu Avcı, Türk yüzme tarihine adını altın harflerle yazdırdı.

Bengisu Avcı, 3 Ağustos Pazar saat 22.30’da Japonya’nın Kodomari bölgesinden okyanusa girdi. Yaklaşık 15 saat süren insanüstü bir mücadele sonunda Hokkaido kıyılarına ulaştı. Bu üstün mücadeleyle Bengisu Avcı, Ocean’s 7 parkurundaki son etabı da tamamlamış oldu. Ocean’s 7, dünyanın farklı bölgelerinde yer alan ve her biri farklı doğal zorluklar barındıran yedi ikonik kanal geçişinden oluşan bir ultra maraton yüzme serisi. Bu parkur, yüzme dünyasının en prestijli başarılarından biri olarak kabul ediliyor. Bengisu Avcı’nın son etabı olan Tsugaru Kanalı, yer yer 12 kilometreye ulaşan güçlü akıntılarıyla yüzücüleri zorlayan bir etap olarak öne çıkıyor. Azimle son etabını tamamlayan Bengisu Avcı, geçişin son dakikalarını izleyen herkese büyük bir heyecan yaşatarak ilham kaynağı oldu.

AXA Türkiye ile risklere karşı umutla yüzdü

AXA Türkiye değerler ortağı olan Bengisu Avcı, bu tarihi yolculuğu yalnızca sportif bir hedef olarak değil, iklim değişikliğine dikkat çekmek için de gerçekleştirdi. "Gelecek neden bir risk olsun ki?" mottosuyla yüzerek hem doğaya hem de gelecek nesillere olan sorumluluğunu hatırlattı. Saatlerce akıntıyla boğuştu Bengisu Avcı, direkt Hokkaido’ya doğru yüzmek yerine planladığı gibi önce akıntıyı soluna aldı ve saatler süren çabayla kanalın ortasına ulaşmayı hedefledi. Bu bölümde adeta bir dağcı gibi dalgalara tutunarak ilerleyen milli yüzücü, saat sabah 07.00 sularında, yani tam 8 saat 30 dakika sonra kanalın ortasına vardı. Burada ise etabın zor olan diğer yüzü kendini gösterdi. Bengisu Avcı, Tsugaru’nun güçlü akıntılarının sürükleme etkisini yenmek için dalgalar ve rüzgar ile yeni bir mücadeleye başladı. Ultra maraton yüzücüsü Bengisu Avcı, saat 10.00’a kadar bu güçlü akıntıyla boğuştuktan sonra Hokkaido’ya yönelip kulaç atmaya başladı. Ancak bitime sadece 3 kilometre kala güçlü akıntıya kapıldı ve bir anda kıyıdan 14 kilometre uzaklaştı.

Zamana karşı amansız mücadele

Bu sırada kaptan kısa sürede yeniden rotaya oturmadığı taktirde Bengisu Avcı’yı "Cut-Off" adı verilen süre sınırı nedeniyle tekneye alacağını iletti. Çünkü; Tsugaru Kanalı’ndaki kurallar gereği sporcuların gün batımı sonrasında tehlikeler nedeniyle yüzmesine izin verilmiyor. İnsanüstü bir çaba sarfeden Bengisu Avcı, varışa kalan 14 kilometrenin ilk bölümünü müthiş bir hızla yüzmeye başladı. Onunla beraber suya giren ancak geride kalan diğer iki yüzücü, bu esnada kaptanlar tarafından teknelerine geri alındı.

Her kulacı, öncekinden hızlı

Bengisu Avcı, bu bölümü inanılmaz bir hızla yüzmeye devam etti. Güneşin batması; yani sürenin dolmasına dakikalar kala Bengisu Avcı, kulaçlarını iyiden iyiye hızlandırdı. Tekne ekibinde yer alan Kişisel Veri İçermez - Herkese Açık Bilgi Spor Psikoloğu Dr. Seren Akıcı ile Fizyoterapist Aslı Vural, bu dakikalarda temposunu ve motivasyonunu yükseltmek amacıyla Bengisu’ya sürekli destek oldular. Bitime 30 dakika kala, Bengisu Avcı, karaya sadece 2 kilometre uzaklıktaydı. Bitime 15 dakika kala mesafe, 1.2 kilometreye indi. Bengisu yaklaşık 15 saatlik maratonun sonunda Hokkaido’ya adım attı ve Türk bayrağını ellerinin arasında kaldırarak Ocean’s 7’yi bitiren ilk Türk olarak adını tarihe yazdırdı.

Ocean’s 7, yedi yıl önce başladı

3 Ağustos 2018’de Manş Denizi’ni geçerek Ocean’s 7 mücadelesinin ilk adımını atan Bengisu Avcı, ardından sırasıyla Catalina, Cebelitarık, Cook Boğazı, Molokai ve Kuzey Kanalı’nı geçti. Hepsini birer birer geride bırakan yüzücü, son olarak dünyanın en zorlu kanalı olan Tsugaru’yu da tamamlayarak Türk yüzme tarihinde bir ilki başardı.



 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun İlkadım’dan geleceğe temiz miras: 204 bin kilo atık toplandı Samsun’un İlkadım Belediyesi, gelecek nesillere daha yaşanabilir, daha sağlıklı ve sürdürülebilir bir çevre bırakmak amacıyla yürüttüğü sıfır atık çalışmaları kapsamında, ilçe genelinde toplam 204 bin kilogram atık topladı. Atık oluşumunu en baştan azaltmayı, oluşan atıkları kaynağında ayrıştırmayı, mümkün olanların geri kazanımını hedefleyen ve çöpe giden atığı en aza indirmeyi amaçlayan İlkadım Belediyesi, sıfır atık çalışmalarına kararlılıkla devam ediyor. Atık toplama faaliyetlerine kararlılıkla devam eden İlkadım Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğünce, ilçe genelinde toplam 204 bin kilogram atık malzeme toplandı. İlkadım Belediye Başkanı İhsan Kurnaz, "Gelecek nesillerimize daha yaşanabilir, daha sağlıklı ve sürdürülebilir bir çevre bırakabilmek için çalışmalarımıza devam ediyoruz" dedi. Toplanan atıkların uygun şartlarda saklanarak geri dönüşümünün ya da imhasının sağlandığını söyleyen Başkan İhsan Kurnaz, "Doğal kaynakların korunması, enerji ve ham madde tasarrufu sağlamak, çevre kirliliğinin azaltılması, iklim değişikliğiyle etkin mücadele ve geri dönüşümün ekonomiye katkısını da göz önünde bulundurarak sıfır atık çalışmalarımıza devam ediyoruz. İlçe genelinde yürüttüğümüz sıfır atık çalışmaları kapsamında 4 bin 620 kilogram ambalaj, bin 600 kilogram atık pil, 2 bin 121 kilogram atık yağ, 2 bin 259 kilogram atık ilaç ve 194 bin kilogram atık tekstil ürünü topladık. Topladığımız ürünlerden geri dönüşüme kazandırılacak olan atıkları geri dönüşüme kazandırıyor, imha edilmesi gereken atıkları ise bu konuda yetkili firmalara göndererek imha edilmesini sağlıyoruz. İlkadım’da sıfır atık ve temiz çevre konularında daha da önemli adımlar atacağız" diye konuştu. Sıfır atık ve geri dönüşüm konularında vatandaşların daha duyarlı olmaları, atıklarını bilinçli bir şekilde ayrıştırarak ilgili atık toplama kutularına bırakmaları gerektiğini hatırlatan Başkan İhsan Kurnaz, "Sıfır atık bilincinin yaygınlaştırılması ve sürdürülebilir çevre hedeflerimiz doğrultusunda İlkadım Belediyesi olarak, içerisinde ’Sıfır Atık Yönetim Sistemi’ projesinin de yer aldığı ’Kalkancı Sıfır Atık Mahallesi’ projemiz devam ediyor. Projemiz için aldığımız hibelerle 4 adet sıfır atık toplama aracını belediyemiz envanterine aldık. Çevre dostu projelerle hem doğal kaynaklarımızın korunmasına katkı sağlamak, gelecek nesillere daha temiz ve yaşanabilir bir çevre bırakmak, belediyemizin atık toplama kapasitesini artırmak ve geri dönüşüm faaliyetlerimizi daha sistemli ve hızlı yürütebilmek için de hibe başvurularımız var. Daha temiz bir gelecek için vatandaşlarımızın da desteğiyle daha sürdürülebilir bir çevreye kavuşacağız" şeklinde konuştu.
Bolu Bu kareler film setinden değil, ilkokuldan Bolu Köroğlu İlkokulu’nda okul binasının iç kısmında bulunan atıl alanda "Yaşayan Müze" projesi hayata geçirildi. 2. sınıf öğrencileri, yeni oluşturulan bu alanda Bolu’nun geçmişini, kültürünü ve mutfağını canlandırarak ziyaretçileri tarihi bir yolculuğa çıkardı. Çıkınlar Mahallesi’nde bulunan Köroğlu İlkokulu’nda, Yerli Malı Haftası ve Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli etkinlikleri kapsamında dikkat çeken bir projeye imza atıldı. 2/B sınıfı öğretmeni Esengül Acar ve velilerin iş birliğiyle, okul binasının iç kısmında bulunan ve bugüne kadar atıl durumda olan üstü kapalı boş alan, etkinlik alanına dönüştürüldü. Okula kazandırılan bu yeni sosyal alanda, 2. sınıf öğrencileri ve Sınıf Öğretmeni Esengül Acar koordinesinde "Yaşayan Müze" etkinliği düzenlendi. Miniklerden geçmişe vefa Okulun mimarisine kazandırılan yeni alanda kurulan müzede, 1970 ve 1980’li yılların Bolu yöresel kıyafetlerini giyen minik öğrenciler, adeta zamanı geriye sardı. Öğrenciler, hazırlanan özel dekorlar eşliğinde buğday öğütme, yün eğirme, halı dokuma ve yöresel çeyiz hazırlama gibi unutulmaya yüz tutmuş geleneksel el sanatlarını uygulamalı olarak canlandırdı. Miniklerin performansı, veliler ve öğrenciler tarafından ilgiyle izlendi. Yöresel lezzetler tanıtıldı Etkinlikte kültürel canlandırmaların yanı sıra gastronomi şöleni de yaşandı. Öğrenci ve velilerin imece usulüyle hazırladığı Bolu mutfağının demirbaşları; keşli cevizli erişte, kızılcık tarhanası, kabaklı gözleme, kanlıca mantarı, kaşık sapı, acem pilavı, lahana sarması ve Kıbrıscık kürülü sergilendi. Okulun yeni atmosferinde sunulan ikramlar, ziyaretçilere eski günleri hatırlattı. Etkinliğe katılan Bolu İl Milli Eğitim Müdürü Fatih Öncü, okula kazandırılan alanda kurulan stantları tek tek gezdi. Öncü, yöresel kıyafetler içindeki öğrencilerle sohbet ederek, sergiledikleri performanslardan dolayı tebrik etti. "Bolu’muza ait yöresel ne varsa hepsini canlandıracağız" Etkinliğin yürütücüsü Köroğlu İlköğretim Okulu 2/B sınıfı öğretmeni Esengül Acar, etkinlik öncesinde yaptığı açıklamada, "2025 yılının Aile Yılı olduğunu vurgulamak için velilerimizle birlikte Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında, Yerli Malı Haftası etkinlikleri çerçevesinde Bolu’muzun tarihi ve kültürel yönlerini tanıtmak amacıyla Yaşayan Müze sergimizi hazırlamış olduk. Hazırlamış olduğumuz bu sergide Bolu’muzun tarihi, yöresel yemekleri ve kıyafetleri tüm okulumuzun öğrencilerine tanıtılmıştır. Şimdi burada öğrencilerimiz, serginin bütün bölümlerini sizlere canlandıracaklar. Bir kısmı yöresel türkülerimizi söyleyecek, yöresel yemeklerimizin tanıtımı yapılacak. Eskiden değirmenlerde buğday öğütülürdü, bunu canlandıracaklar. Yün eğirecekler, halı dokuyacaklar. Eskiden yöresel çeyiz sermelerimiz olurdu, onları canlandıracağız. Aklımıza gelebilecek Bolu’muza ait yöresel ne varsa hepsini canlandıracağız. Bu etkinliği okulumuzda ilk kez yapıyoruz. Okulumuzun tüm öğrencilerinin yararlanması, Bolu’muzun tarihi kıyafetlerini ve yöresel yemeklerini görmeleri ve öğrenmeleri amacıyla, okulumuz genelini kapsayacak şekilde bu etkinliği düzenledik. Bu konuda destek olan bütün velilerime teşekkür ederim" ifadelerini kullandı.