GENEL - 03 Aralık 2020 Perşembe 11:42

Egeli akademisyenin uluslararası projesi Covid-19 dahil pek çok hastalığa ışık tutacak

A
A
A
Egeli akademisyenin uluslararası projesi Covid-19 dahil pek çok hastalığa ışık tutacak

Ege Üniversitesi (EÜ) Mühendislik Fakültesi Biyomühendislik Bölümü Öğretim Üyesi Prof.

Ege Üniversitesi (EÜ) Mühendislik Fakültesi Biyomühendislik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Elibol’un yürüttüğü “Algal Ekstraktların Antiviral Özelliklerinin Taranması” projesi, TÜBİTAK’ın çağrısı kapsamında destek görmeye hak kazanan üç projeden biri oldu. Egeli akademisyenin uluslararası projesinin Covid-19 dahil pek çok hastalığa ışık tutacağı ifade edildi.


Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Biyomühendislik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Elibol’un yürüttüğü "Algal Ekstraktların Antiviral Özelliklerinin Taranması" projesi, TÜBİTAK Mıncıencıas ile ikili iş birliği destek programı 2020 çağrısı kapsamında destek görmeye hak kazanan üç projeden biri oldu. Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Prof. Dr. Murat Elibol ve ekibini tebrik ederek başarılarının devamını diledi. Prof. Dr. Budak, “TÜBİTAK’a en çok proje veren üniversite olarak oluşturduğumuz araştırma ortamı, her gün yeni başarı hikâyeleri ile karşılaşmamıza vesile oluyor. Murat hocamız ve ekibinin Kolombiya La Sabana Üniversitesi ile yürüttükleri bu proje, Covid-19 da dahil pek çok hastalıkla mücadelede önemli veriler ortaya koyacak. Hocamızı ve ekibini tebrik ediyorum” diye konuştu.


Proje ile ilgili bilgi veren Prof. Dr. Murat Elibol, "Proje, her iki ülkeye ait özellikle endemik alg (makro ve mikroalg) türlerinden elde edilecek olan ekstraktların kanser ve sağlıklı hücreler üzerindeki etkilerini, antioksidan ve potansiyel antiviral özelliklerini ortaya çıkarmayı ve ileri medikal çalışmalar için veri oluşturmayı hedeflemektedir. Algler; eczacılık, gıda ve kozmetik gibi amaçlar için çok uzun zamandan beri kullanılmaktadır. Dolayısıyla alglerin bu potansiyel özelliklerini içinde bulunduğumuz Covid-19 temelli pandemi sürecinde ortaya çıkarmak, hem her iki ülke arasında bu konuda bir network oluşturulması hem de mevcut alg kaynaklarından elde edilecek olan ekstraktların özellikle antiviral özelliklerinin belirlenmesi açısından önem taşımaktadır” dedi.



"Covid-19 ile mücadelede önemli bir çalışma"


Prof. Dr. Elibol, "Covid-19’un global pandemi etkeni olarak tüm dünyada hız kesmeden etkisini sürdürdüğü yaşadığımız bu süreç içerisinde bu virüsle başa çıkacak her türlü potansiyel molekül, şüphesiz söz konusu çözümlerde bir anlam teşkil etmektedir. Bu moleküllerden biri olan lektinler, bitkilerden ve birçok organizma tarafından da belirlenmiş kültür ortamlarında üretilebilmektedir. Lektinler, hücre zarına bağlanabilen glukoprotein yapısında olan moleküller olup, antiviral ilaçlar ve kematörapik ajanlarla birlikte birçok uygulamada kullanılmaktadır. Covid-19’un ortaya çıkması ile birlikte lektinlerin de antiviral özellikleri gündeme gelmeye başlamış ve ülkemiz de dahil olmak üzere bu konuda araştırmalar hızlanmıştır. Biyomühendislik Bölümü olarak uzun zamandır çalışmalarımızda kullandığımız mikroalgler ve siyanobakteriler de lektinleri üreten potansiyel kaynaklardır. Sahip olduğumuz gerek endemik (yerel) türleri, gerekse farklı mutantlarını elde ettiğimiz diğer türlerden oluşan koleksiyonumuzda bulunan alglerin antiviral özelliklerinin taranarak, bunların etkisini ‘in vitro’ koşullarda ortaya çıkarmak Covid-19 ile mücadelede Ege Üniversitesi-Kolombiya iş birliği kapsamında önemli bir çalışma olacaktır. La Sabana Üniversitesi Biyoproses Grubu ile ortak yapılan çalışmalar 24 ay sürecek” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Denizli Denizli’de 40 bin metre balık ağıyla yakalanan 7 kişiye 292 bin lira ceza kesildi DENİZLİ (İHA) – Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğünün talimatlarıyla, ülke genelinde eş zamanlı su ürünleri denetimleri devam ediyor. Denizli Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğü ekipleri, 22- 26 Nisan 2024 tarihleri arasında il genelindeki iç sularda, perakende balık satış yerleri ve soğuk hava depolarında eş zamanlı denetimler gerçekleştirdi. Gerçekleştirilen denetimlerde, balıkların avlanabilir asgari boyları, tazeliği ve kontrolü gibi konularda bilgilendirme notları dağıtıldı, ayrıca uyulması gereken usul ve esaslar üzerine bilgilendirme yapıldı. İl Müdürü Şakir Çınar, konu ile ilgili yaptığı açıklamada; "Bilim dünyası, balık tüketmenin sağlık için birçok faydası olduğunu defalarca kanıtlamıştır. Özellikle Omega-3 yağ asitleri bakımından zengin olan balık, vücudumuzun ihtiyaç duyduğu birçok besin maddesini içermektedir. Balık yüksek kaliteli bir protein kaynağıdır. Protein, kaslarımızın, dokularımızın ve hücrelerimizin yapı taşıdır. Dolayısıyla, düzenli olarak balık tüketmek, kaslarımızın güçlenmesine, dokularımızın onarılmasına ve vücudumuzun sağlıklı bir şekilde gelişmesine katkı sağlar. Balık tüketimi kalp-damar sağlığını korur, beyin fonksiyonlarını iyileştirir, bağışıklık sistemini güçlendirir. Bu faydalardan yararlanmak ve sağlıklı bir yaşam sürmek için vatandaşlarımızı haftada en az 2 gün balık yemeye davet ediyorum" dedi. İl Müdürü Çınar, sürdürülebilir avcılık için her balığa bir kere üreme fırsatı verilmesi gerektiğini, bilimsel olarak belirlenmiş yasal avlanabilir asgari boyun altında av ve satışının yapılmaması gerektiğini ifade etti. Cezai işlemlere de değinen Çınar, “Kaçak avcılık ve satışı konusunda yapılan denetimlerde, 40 bin metre balık ağına el konularak 7 şahsa 292 bin 326 TL idari para cezası uygulanmıştır. Kaçak avcılığa karşı yapılan denetimlerimiz kararlılıkla devam edecektir” diye konuştu.
Erzurum Erzurum’da çiftçiye makine desteği Erzurum’da hayvancılığın geliştirilmesi ve çiftçiye destek olmak için yüzde 75 hibe destekli süt sağım, koyun kırkım ve yem ezme makinesi dağıtıldı. Erzurum’da yüzde 75 hibe destekli süt sağım, koyun kırkım ve yem ezme makinesi dağıtıldı. Erzurum İl Tarım ve Orman Müdürü Alparslan Kenger törende yaptığı konuşmada, tarımın bilhassa hayvancılığın başkenti konumunda olan Erzurum’un aynı zamanda besi materyali üretim deposu olduğunu ifade ederek, “695 bin büyükbaş, 878 bin küçükbaş hayvan varlığıyla ülkemiz hayvancılığının en önemli hayvansal üretim merkezlerinden olan ilimiz için hayvancılık, şehir ekonomisinde önemli bir yer teşkil eder. 4 milyon 700 bin dekar alanda çiftçilerimiz tarafından yapılan bitkisel üretimde bitki deseni genel anlamda hayvancılığı destekleyici niteliktedir. Bakanlığımız, valiliğimizle ve büyük şehir belediyemizin katkıları ve destekleriyle hayvansal üretimde modernizasyon ve makineleşmeye yönelik projeleri yetiştiricilerimizle buluşturmaya devam ediyoruz. Hayvansal üretimin ana unsurlarından olan süt ve değer katmak, sütün özellikle soğuk zincirle hijyenik bir şekilde endüstriyel aktarılmasını sağlamak önceliklerimiz arasında yer alıyor. Bu kapsamda süte değer projesi uygulamaya konulmuş olup dönem içerisinde desteklenen projeye ek uygulamalar ilimiz hayvancılığına önemli katkılar sundu. Sütün hijyenik şartlarda sağılması ve hayvansal üretimin iş yükünün azaltılması anlamında suç sağma makineleri, hayvan beslemede verimliliğin ana unsurlarından olan kesik yem rasyon hazırlamasında ve yem maliyetlerinin azaltılmasında katkı sağlayacak yem ezme makineleri, küçükbaş yetiştiriciliğinde yetiştiricilerimizin ihtiyacı olan koyun kırpın makineleri, bereketli meralarımıza swaplar ilimiz yetiştiricilerine ve hayvancılık sektörüne olsun diyorum” dedi. Vali Mustafa Çiftçi, AK Parti Erzurum Milletvekilleri Mehmet Emin Öz ve Abdürrahim Fırat, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen de yaptıkları konuşmalarda; Erzurum’da tarım ve hayvancılık anlamında ciddi bir potansiyel olduğu ifade ederek bunun hem bölge hem de ülke ekonomisine katma değer olarak daha fazla harekete geçirilmesi gerektiğini dile getirdi. Konuşmaların ardından çiftçilere süt sağım, koyun kırkım ve yem ezme makineleri sembolik olarak dağıtıldı. Protokol üyelerinin de katıldığı etkinlikte koyun kırkımı yapıldı. Makine dağıtım törenine Vali Mustafa Çiftçi, AK Parti Erzurum Milletvekilleri Mehmet Emin Öz ve Abdürrahim Fırat, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, kurum yöneticileri, çiftçiler ve vatandaşlar katıldı.