ASAYİŞ - 29 Haziran 2025 Pazar 18:38

İzmir Valisi Elban: "Yangın henüz kontrol atına alınmadı"

A
A
A

İzmir’in Menderes ilçesindeki yangınla ilgili açıklamalarda bulunan İzmir Valisi Süleyman Elban, "Yangın henüz kontrol altına alınabilmiş değil. Karadan yoğun bir şekilde yangına müdahale ediyoruz" dedi.

Menderes’in Kuyucak Mahallesi ile Seferihisar Orhanlı Mahallesi arasındaki ormanlık bölgede başlayan yangın, rüzgarın etkisiyle büyümeye devam ediyor. İzmir Orman Bölge Müdürlüğü’ne bağlı ekiplerin havadan ve karadan müdahalesi sürüyor. Rüzgarın etkili olduğu bölgede alevlerin kontrol altına alınabilmesi için ekipler olağanüstü bir çaba sergiliyor.

Bölgeye gelerek incelemelerde bulunan İzmir Valisi Süleyman Elban, yangının henüz kontrol altına alınamadığını ifade etti. Vali Elban, "Bugün saat 12.57 itibarıyla Menderes ilçemiz Kuyucak Mahallemizde orman yangınımız başladı. Şiddetli rüzgâr ve kuru havanın etkisiyle süratli bir şekilde rüzgârın yönü dolayısıyla da Menderes ilçemize doğru geldi ve an itibarıyla yangınımız henüz kontrol altına alınabilmiş değil. Karadan yoğun bir şekilde yangına müdahale ediyoruz" dedi.

"2 uçak düzenli çalışıyor

Yoğun bir rüzgarın olduğunu ifade eden Vali Elban, "70 km ile 117 km arası değişen rüzgâr hızı dolayısıyla hava araçlarımızın büyük çoğunluğu maalesef çalışamıyor. Sadece 12 ton su alabilen iki büyük uçağımız düzenli olarak çalışıyor. Ara ara da rüzgârın şiddeti 70 km’ler ve altına düştüğü zaman diğer uçakları da kaldırabiliyoruz. Ancak helikopterimizi ve diğer uçaklarımızı kaldırma şansımız olmuyor bu rüzgârdan. Dolayısıyla yangınla mücadelede bizi ciddi manada olumsuz etkiliyor. Bu nedenle de kara araçlarını hem kendi ilimizdeki hem de civar illerdeki kara araçları ve personelle ilgili ciddi takviyeler yaptık. An itibarıyla sahamızda bin 113 kişilik ekip karada mücadeleye devam ediyor. 122 arazözümüz var" dedi.

"Karada yoğun mücadele var"

Alevlere karşı büyük bir mücadele verildiğini aktaran Vali Elban, "74 tane su tankeri ve su tedariği sağlayan diğer araçlarımız var. 84 tane iş makinemiz var. Karada yoğun bir mücadele içerisindeyiz. Ancak düzenli olarak iki tane 12 ton su atan uçağımız dışında diğer hava araçlarımızı rüzgârın bu yoğun ve sert esmesi nedeniyle maalesef teknik olarak kaldırmak mümkün olmuyor. Ancak bu gece yarısına kadar da meteorolojik verilere göre rüzgârın süratinde bir düşüşte beklenmiyor. Dolayısıyla bunu bildiğimiz için biz de karada hem Orman Genel Müdürlüğümüzün araçları, personeli, hem AFAD, UMKE, tüm kamu kurum kuruluşlarımız, belediye, itfaiye, tüm ekipman, araç gereçlerden yararlanarak karada mücadeleye devam ediyoruz" diye konuştu.

"Üç köy tahliye edildi"

Tahliyeler hakkında da bilgi veren Vali Elban, "Bu süreçte üç tane köyümüzü tahliye ettik. Şu anda da hemen içinde bulunduğumuz Cumhuriyet Mahallesi ile ileride bulunan Atatürk Mahallesi’ni tahliye sürecine başladık. Bu iki mahallemiz çok büyük mahalleler. Dolayısıyla yangınların buraya gelme ihtimali dolayısıyla buraları da tahliye ediyoruz. Konuyla ilgili Sayın Tarım ve Orman Bakanımızla istişare halindeyiz. Kendisi de şu an malumunuz ülkemizin birçok yerinde orman yangını var. Dolayısıyla o yangınların bulunduğu alandan ilimize şimdi hareket halinde, ilimize yangın bölgesine geliyor. Çok büyük bir ihtimalle bu alana geleceğini bekliyoruz ama maalesef ilimizde birden fazla da yangın var. Şu anda Gaziemir’de bir yangın var. Urla’yı kontrol altına aldık. Çeşme’yi kontrol altına aldık. Ama diğer irili ufaklı diğer yerlerde de yangınlarımız var" ifadelerini kullandı.

"Yaralı ve can kaybı yok"

Kimseye bir şey olmadığını dile getiren Vali Elban, "Yangından etkilenen yaralımız ya da can kaybımız yok. Ancak birkaç vatandaşımız alanda da sizin gördüğünüz üzere yoğun duman dolayısıyla şikayetler vardı. Onları sağlık kuruluşlarımıza aldık ancak onların da bir hayati tehlikesi ya da sıkıntısı yok. Onun dışında vatandaşlarımızın ve diğer canlıların zarar görmemesi için sürekli jandarmamız, AFAD personelimiz, diğer kamu kurum kuruluşları personellerimizle birlikte sahada insanlarımızı tahliye etmeye çalışıyoruz. Hepimize geçmiş olsun. Sahada bu rüzgârın altında yoğun bir mücadele olduğunu hepiniz görüyorsunuz. Rüzgârın etkisinin yakın saatler içerisinde geçmeyeceğini biliyoruz. O yüzden karadan bu yangını kontrol altına almakla ilgili mücadelemiz en kısa zamanda sonuç verir diye düşünüyoruz" dedi.

Hasan İnce - Sinan Yeniçeri - Zilan Genç



 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Uluslararası Sağlık Hizmetlerinde İş Birliği Yönetmeliği Resmi Gazete’de yayımlandı Resmi Gazete’de yayımlanan Uluslararası Sağlık Hizmetlerinde İş Birliği Yönetmeliği ile Sağlık Bakanlığı ve üniversite hastaneleri arasındaki iş birliği süreçleri yeniden tanımlandı. Sağlık Bakanlığı tarafından Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik ile uluslararası sağlık turizmi yetki belgesine sahip Sağlık Bakanlığı tesisleri ile üniversite hastaneleri arasında köprü kurarak, nitelikli sağlık personelinin ve kaynakların en verimli şekilde kullanılmasını hedefliyor. Yayımlanan yönetmelik, kurumlar arası bürokrasiyi azaltarak şeffaf, güvenli ve esnek bir çalışma modelini esas alıyor. Düzenleme ile diş tabibi ve uzman sağlık personeli; iki kurum arasında planlı, süreli veya vaka bazlı (belirli bir ameliyat veya tedavi için) görevlendirilebilecek. Hekimlerin ve personelin hizmet sundukları tesisteki idari, mesleki ve hukuki sorumlulukları, herhangi bir belirsizliğe yer bırakmayacak şekilde açıkça belirlenecek. Tüm klinik süreçlerin, uluslararası hasta güvenliği ve kalite standartlarından ödün verilmeden yürütülmesi yasal zemine oturtulacak. "Bütçelerin ayrı olması" ilkesi korunarak, kurumlar arasındaki mali işleyişin tamamen şeffaf ve izlenebilir olması sağlanacak. Bu yönetmelik, sürdürülebilir bir başarı hedeflenirken ayrıca yeni model ile uluslararası sağlık hizmetlerinde kurumsal koordinasyonun maksimize edilmesi, Türkiye’nin sahip olduğu nitelikli insan kaynağının en etkin şekilde değerlendirilmesi, hizmet sunum kapasitesinin artırılarak daha fazla uluslararası hastaya ulaşılması. Türkiye’nin sağlık turizmindeki lider konumunun sürdürülebilir bir şekilde geliştirilmesi amaçlanacak.
Malatya Malatya’da fuhuş operasyonunda tutuklu sayısı 3’e yükseldi Malatya’da düzenlenen fuhuş operasyonu kapsamında 6 masaj salonu mühürlenirken, tutuklu sayısı 3’e yükseldi. Malatya’da, İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş ve İstihbarat Şube Müdürlükleri ekiplerince kent genelinde ‘fuhşa teşvik, aracılık ve yer temini’ suçlarına yönelik gerçekleştirilen çalışmalar kapsamında 6 masaj salonuna operasyon düzenlendi. Operasyon çerçevesinde söz konusu iş yerleri mühürlenerek faaliyetten men edildi. Operasyonda, şüphelilerin kendi aralarındaki iletişimi sağlamak amacıyla kullandığı değerlendirilen 5 adet telsiz ile birlikte fuhuş faaliyetlerinin kayıt altına alındığı belirlenen 2 adet kamera kayıt cihazı, 3 adet hard disk ve 1 adet dizüstü bilgisayar ele geçirildi. Aramalarda ayrıca 35 bin 950 TL nakit para, 1 adet ruhsatsız tabanca ve 23 adet fişek, piyasa değeri 739 bin TL olan ziynet eşyası ile 2 adet iş yeri telefonu ele geçirildi. Operasyon kapsamında zorla çalıştırıldığı veya fuhşa sürüklendiği tespit edilen 8 mağdur kadın koruma altına alındı. Soruşturma kapsamında daha önce 1 şüpheli tutuklanırken, son operasyonda gözaltına alınan 3 şüpheli işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi. Nöbetçi Sulh Ceza Mahkemesi, şüphelilerden 2’sinin tutuklanmasına karar verirken, 1 şüpheli küçük çocuğu bulunması nedeniyle adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.