ASAYİŞ - 30 Haziran 2025 Pazartesi 23:30

İzmir’de 5 köy ve 2 mahalle tedbiren boşaltıldı

A
A
A
İzmir’de 5 köy ve 2 mahalle tedbiren boşaltıldı

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Orman Bölge Müdürlüğü’nde yangınlar ile ilgili açıklamalarda bulundu. Bakan Yumaklı, İzmir’de 8 ayrı noktada devam eden yangınlarda toplam 5 köy ve 2 mahallenin tedbiren tahliye edildiğini, sağlık açısından etkilenen vatandaşın bulunmadığını söyledi.


Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, dün çıkan ve hala devam eden İzmir ve Manisa’da devam eden orman yangınlarını yerinde takip etmek için İzmir ve Manisa’da açıklamalarda bulundu. Bakan Yumaklı, devam eden 7 yangının olduğunu belirterek, "Sayın Cumhurbaşkanımızın da konuya ilişkin kabine sonrası açıklamaları da oldu. En son açıklamamızdan sonra geçen zaman diliminde 4 yangını kontrol altına aldık. Aydın, Sultanhisar, Muğla, Bodrum bunların devam ettiğini söylemiştim. Daha sonra Balıkesir, Bigadiç ve Bursa, İznik bizim açıklamamızdan sonra çıktı ve arkadaşlarımız bunları kontrol altına aldılar. Şu an halihazırda devam eden 7 yangın var. Bunlardan iki tanesi Manisa’da, Kula’da ve Ahmetli’de. Birisi saat 16’da, diğeri 17.30’da çıktı peş peşe. Bunlar da aynı Akhisar’daki gibi maalesef ciddi yangınlar. Ben bunlarla ilgili kısaca bilgi vermek istiyorum. Halihazırda İzmir, Seferihisar ve Menderes’te devam ediyor. yangınlarımız var malum. Hatay, Antakya’da var. Adana, Kozan’da akşamüstü arkadaşlarımız bununla ilgili de bilgi verdiler. Seferihisar ve Menderes’te gün içerisinde 4 uçak, 14 helikopter, 106 Arazöz sayılarını şu anda yüzlerle ifade edebileceğim iş makinası, sair kurumların araçları hep birlikte bu mücadeleyi yapmaya devam etti" dedi.



"5 köy ve 2 mahalle tahliye edildi"


Bakan Yumaklı, yerleşim yerlerinin tahliyesiyle ilgili, "Gece olduğu için artık kara unsurları daha çok devreye girmiş oldu. 4 köy, 2 mahalle demiştik, 1 köy daha ilave oldu. 5 köy ve 2 mahalle tahliye edildi tedbiren. Bunların içerisinde herhangi bir şekilde sağlık problemi yaşayan bir vatandaşımız yok. Şiddetli rüzgâr maalesef çalışmalarımızda bizi zorlamaya devam ediyor. Gün içerisinde zaman dilimini göz önüne alırsak 100 kilometrenin üzerinde seyretti genelde rüzgar. Hem de kararsız olması sebebiyle bizim kurmuş olduğumuz cepheleri maalesef farklı farklı yönlere tekrar tekrar bozup yeniden oluşturmamıza sebep oldu. Bu da mücadeleyi maalesef uzatıyor. 8 farklı noktada şu anda arkadaşlarımız alevlerle mücadele ediyorlar. İzmir, Seferihisar ve Menderes’te 8 nokta konsantre olmuş durumdalar. Manisa, Akhisar biraz önce söylemiştim. Kula ve Ahmetli akşamüstü ilave oldu. Akhisar yangını ile ilgili bilgilendirmeyi yaparken orada sonuç almakla alakalı oldukça iyimserdik. Ancak açıklamamızdan sonra hakikaten bizleri de şaşırtan çok ciddi bir rüzgar oluştu orada ve belli bir alana yayıldı. Yine biz o mücadeleyi devam edip bu sabaha kadar halletmeyi düşünürken Kula’dan ve Ahmetli’den maalesef yangın ihbarları aldık. Buradaki yangına 7 uçak, 10 helikopter, 175 arazöz yine bütün kurum ve kuruluşların iş makineleri ve diğer destek ekipmanları geldi. Onlara da buradan tekrar teşekkür ediyoruz. Yine burada da bu üç yangında da ekiplerimiz karadan müdahalelerine devam edecekler" diye konuştu.



Diğer illerdeki yangınlar


Diğer illerdeki yangınlarla ilgili de Bakan Yumaklı, "Hatay, Antakya, bunu bahsetmiştik açıklamamızda. Son anda açıklama öncesi geldi diye. Burada da sonuç almaya yakınken yine kararsız ve sert rüzgârlar oradaki mücadelemizi uzattı. Gece boyu orada da devam edecek. Arkadaşlarımız bu konuda da umutlular. Umuyorum ki sabaha kadar eğer Hava şartlarında farklı bir hususu olmazsa sonuç alacağız inşallah. Adana Kozan yine akşamüzeri burada 2 uçak, 3 helikopter, 28 arazöz ve 162 personel sevk ettik. O da tehlike potansiyeli yüksek yangınlardan bir tanesiydi. Ancak arkadaşlarla bu bilgilendirme öncesi son bir kez daha görüştüğümüzde önümüzdeki saatlerde buranın kontrol altına alındığıyla ilgili İlgili bilgi verilebileceğini söylediler" açıklamasında bulundu.



"Yeni yangının haberi değil, söndürdüklerimizin haberini paylaşmak istiyorum"


Bakan Yumaklı, "Değerli basın mensupları, çok kıymetli vatandaşlarımız, artık bu iş orman yangınından mücadelenin de ötesine geçti. Adeta bir savaş ruha ruhu içerisinde veya hâlet-i ruhiyesi içerisindeyiz. Rüzgarı arkasına alan, yorulmayan, dinlenmeyen, hakikaten kendisine karşı yapılan müdahaleleri tabiri caizse boşa çıkarmaya çalışan bir düşmanla mücadele ediyoruz. Her seferinde bize yeni cepheler açıyor. Biz bu savaşı kazanırız. Biz ben orman kahraman zamanı arkadaşlarıma güveniyorum. Kimileri peş peşe bütün hafta boyunca hatta geçtiğimiz hafta da her gün neredeyse birkaç yangınla mücadele eden bu arkadaşlarımın bu mücadeleyi de kazanacağından hiçbir şüphem yok. Yeter ki millet olarak biz dikkatli olalım ve yeni yangınlara sebebiyet vermeyelim. Güçlerimizi bölmek bizim için şu anda en büyük problem. Çok basit dikkat edilebilecek hususların bu problemleri engellediğini, engelleyebildiğini her seferinde anlatmaya devam ediyoruz. Bize destek olan bütün kurum ve kuruluşlarımıza teşekkür ediyorum. Bize cesaret veren ve sürekli kendisine bilgi arz ettiğimiz Sayın Cumhurbaşkanımıza çok teşekkür ediyorum. Burada koordinasyonu sağlamaya devam edeceğiz. Ben bir sonraki bilgilendirmede, yarın sabah yapacağımız bilgilendirmede artık yeni yangının haberi değil, söndürdüklerimizin haberini buradan sizlerle paylaşmak istiyorum. Bunu bütün yüreğimle diliyorum. Vatandaşlarımızın da bizlere dualarını, desteklerini istirham ediyorum" dedi.



İzmir’de 5 köy ve 2 mahalle tedbiren boşaltıldı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kütahya Kütahya’da Tekin Uğurel için "Saygı Gecesi" düzenlendi Kütahya Belediyesi tarafından, kentin kültürel ve sanatsal hayatına uzun yıllar katkı sunan yazar, bestekâr ve musikişinas Tekin Uğurel onuruna "Saygı Gecesi" düzenlendi. Yoğun katılımla gerçekleştirilen programda duygu dolu anlar yaşandı. Kütahya’nın kültürel hafızasında önemli bir yere sahip olan Tekin Uğurel için düzenlenen geceye şehir protokolü, akademisyenler, sanatçılar, yakın dostları ve çok sayıda vatandaş katıldı. Salonu dolduran davetliler, usta sanatçının hayatı boyunca ortaya koyduğu eserleri ve kültürel katkılarını bir kez daha yakından hatırlama fırsatı buldu. Program kapsamında ilk olarak, Tekin Uğurel’in sanat ve edebiyat hayatını anlatan sinevizyon gösterimi gerçekleştirildi. Gösterimde sanatçının yıllar boyunca kaleme aldığı eserler, bestelediği çalışmalar ve katıldığı kültürel etkinliklerden kesitlere yer verildi. Gece boyunca söz alan dostları ve meslektaşları, Uğurel’in sanatçı kimliği, mütevazı kişiliği ve Kütahya kültürüne sunduğu katkılar hakkında konuşmalar yaptı. Programda seslendirilen eserler ve besteler ise davetlilerden büyük beğeni aldı. Etkinliğe katılarak konuşma yapan Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, yaşayan değerlere sahip çıkılmasının önemli olduğunu belirterek, böyle anlamlı bir saygı gecesinin düzenlenmesinin takdire değer olduğunu ifade etti. Programın sonunda Belediye Başkan Vekili EjderhanGezer ile Belediye Başkan Yardımcısı Himmet Sarıyar tarafından, Tekin Uğurel’e hediye ve plaket takdim edildi. Duygusal anların yaşandığı gecede konuşan Tekin Uğurel ise kendisi adına böyle anlamlı bir organizasyon düzenleyen Kütahya Belediyesi yetkililerine ve geceye katılan herkese teşekkür etti.
Kütahya Tavşanlı MYO öğrencilerinden anlamlı etkinlik Kütahya Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Tavşanlı Meslek Yüksekokulu (MYO) öğrencileri, sosyal sorumluluk projesi kapsamında Kuruçay İlkokulu ve Ortaokulu öğrencilerine yönelik "Sevgi Köprüsü" etkinliği düzenledi. Üniversite öğrencileri, İlçe Millî Eğitim Müdürlüğü ve MYO yönetiminin destekleriyle gerçekleştirdikleri organizasyonda minik kardeşleriyle bir araya gelerek kültürel ve toplumsal değerleri paylaştı. Tavşanlı MYO Öğrenci Topluluğu Başkanı Ceren Demirayak’ın sunuculuğunu üstlendiği program, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Programın açılış konuşmasını üniversite öğrencileri adına yapan Dolunay Şahin, milli birlik, beraberlik ve dayanışma duygularını pekiştirmeyi amaçladıklarını belirterek, "Küçük kardeşlerimizin gözlerindeki ışıltı ve neşeyle güçlenecek olan birlik ruhu, geleceğe uzanan bir bağ oluşturacak" dedi. Kuruçay İlkokulu Müdürü Hasan Hüseyin Çevik ise üniversite öğrencilerini ağırlamaktan mutluluk duyduklarını ifade ederek, bu tür etkinliklerin çocukların sosyal ve kültürel gelişimine büyük katkı sağladığını vurguladı. Tavşanlı MYO Müdürü Prof. Dr. İsmet Çelik, organizasyonun aziz milletimizin özünde yer alan yardımlaşma ve dayanışma kültürünün en güzel yansımalarından biri olduğunu dile getirdi. Çelik, desteklerinden dolayı Tavşanlı Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğü’ne, Kuruçay Belediye Başkanı’na, okul yöneticilerine, muhtarlara ve emeği geçen tüm personele teşekkür etti. Kuruçay Belediye Başkanı Rengül Atıcı da üniversite gençliğinin toplumsal dayanışma bilinciyle hareket etmesinin son derece anlamlı olduğunu belirterek, MYO yönetimine ve öğrencilere teşekkürlerini iletti. Kuruçay İlkokulu bahçesinde düzenlenen etkinliğe Kuruçay Belediye Başkanı Rengül Atıcı, MYO Müdürü Prof. Dr. İsmet Çelik, okul müdürleri Ahmet Halid Güçlü ve Hasan Hüseyin Çevik’in yanı sıra MYO akademik ve idari personeli, muhtarlar, öğretmenler ve çok sayıda öğrenci katıldı. Tavşanlı Gençlik Merkezi görevlilerinin de destek verdiği etkinlikte kurulan oyun alanlarında çocuklar gönüllerince eğlendi. Gün boyu süren programda sandalye kapmaca, donma oyunu, yüz boyama etkinlikleri, palyaço gösterileri gerçekleştirilirken, çocuklara pamuk şeker ikram edildi. Öğrenciler arasında sevgi ve paylaşım bağlarını güçlendiren etkinlik, günün anısına çekilen hatıra fotoğrafları ile sona erdi.