GÜNDEM - 06 Haziran 2024 Perşembe 10:39

İzmir’de ticaretin kalbinin attığı sokak: Tarihi Havra Sokağı

A
A
A
İzmir’de ticaretin kalbinin attığı sokak: Tarihi Havra Sokağı

Geçmiş yıllarda Yahudilerin yaşadığı, birçok Sinagog veya bir başka ifadeyle Havra’nın bulunduğu ibadethanelerden ismini alan İzmir Konak’taki tarihi Havra Sokağı, evlerin iş yerlerine dönüşmesinden bu yana kentin en önemli ticaret merkezlerinden birisi haline geldi. Tarihi Havra Sokağı’nda, hafta içi ve hafta sonu canlılıkta, kalabalıkta hiç bitmiyor.


Geçmişte Yahudilerin yaşadığı, Sinagog veya Havra olarak adlandırılan ibadethanelerden ismini alan tarihi Havra Sokağı, İzmir’de ticaretin kalbinin attığı en önemli noktalardan biri haline geldi. Zamanla Yahudilerden kalan evlerin iş yerlerine dönüşmesiyle kentin simgesi haline gelen bu sokak, her gün onlarca yerli ve yabancı turiste ev sahipliği yapıyor.


Konak’ta bulunan ve İkiçeşmelik ile Kemeraltı’nı birbirine bağlayan Havra Sokağı’nda, 7 gün boyunca canlılık ve hareketlilik hiç bitmiyor. Onlarca iş yerinin bulunduğu tarihi sokakta; balıkçılar, peynirciler, manavlar, kasaplar, tatlıcılar ve daha bir çok sektörden esnaf yer alıyor. Sabahın erken saatlerinden itibaren ticaretin kalbinin attığı Havra Sokağı, sadece hafta içi değil hafta sonunda da dolup taşıyor.



"Osmanlı Devleti’nden bu yana burası Havra Sokağı"


Baba mesleği olan tenekecilik işini yaklaşık 60 yıldır Havra Sokağı’nda sürdürdüğünü ifade eden 68 yaşındaki teneke ustası Sakıp Taş, “Osmanlı Devleti’nden bu yana burası Havra Sokağı. 50-60 sene evvel burada muhtelif esnaf vardı. Ekseriyetle benim mesleğim olan tenekecilik mesleği vardı burada. Gelenler; Mezarlıkbaşı, Havra Sokağı diye gezerler. Mahalle olaraktan da Güzelyurt Mahallesi olarak geçiyor. Osmanlı’nın zamanından bu yana burada 9 tane Havra var. Balıkçılar, tavukçular, manavlar her sabah hale gidip taze taze ürünler getirirler buraya. Vatandaşlarımız da ucuz diye gelip buradan alışveriş yaparlar” diye konuştu.



"Burada gördüğünüz iş yerlerinin hepsi evdi, zamanla dükkana döndü"


Babasından kalan tezgahı işleten ve 1980 yılından bu yana tarihi Havra Sokağı’nda esnaflık yapan İzzet Yedikardeş, çocukluğunun sokakta geçtiğini söyledi. Geçmişte zamanla Yahudilerin kaldığı evlerin iş yerlerine döndüğünü ifade eden Yedikardeş, “Çocukluğum burada geçti, 10 yaşından bu yana buradayız. Daha önce manavdım, 15-20 senedir ise balıkçılık yapıyorum. Buranın özelliği Sinagogların burada olması. Eskiden Yahudilerin yerleşim yeri burasıydı. Burada gördüğünüz iş yerlerinin hepsi evdi. Zamanla dükkana döndü bunlar. Çocukluğumdan hatırlıyorum, burada iki tane Yahudi kalıyordu, onlarda öldükten sonra evleri dükkana döndü. Pazar günü de dahil 7 gün açık burası. O yüzden ticaret yoğunluğu var burada” dedi.



“Yıllardır bu sokakta ticaret yoğun şekilde işliyor”


7 yıldır balıkçı esnafı olarak Havra Sokağı’nda dükkan işlettiğini ifade eden Kenan Peker (34) de, “Büyüklerimizden duyduğuma göre burası İzmir genelinde en hızlı sokakmış. Yıllardır bu sokakta ticaret yoğun şekilde işliyor. İnsanlar Foça’dan, Çeşme’den gelip buradan balık alıyor. Foça, Çeşme denildiği zaman buralar balığın en yoğun olduğu yer olarak aklımıza gelir; ama kalite ve daha hesaplı olduğun için insanlar genelde burayı tercih ediyorlar. Canlı bir sokak, biz de burada ekmeğimizi yiyebiliyoruz şuanda” ifadelerini kullandı.


Yaklaşık 60-70 senedir Havra Sokağı’nda alışveriş yaptığını söyleyen 85 yaşındaki Hüseyin Yılmaz ise “15 yaşından beri alışveriş yaparım buradan. Balık almaya buraya gelirim. Bu sokak tarihidir” diye konuştu.



İzmir’de ticaretin kalbinin attığı sokak: Tarihi Havra Sokağı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bartın Bartın’da 30 köy yolu ulaşıma kapandı Bartın’da 3 gündür devam eden kar yağışı nedeniyle 30 köy yolu ulaşıma kapandı. Hasankadı Beldesi’nde evinde kar nedeniyle mahsur kalan bir hastanın ise yardımına sağlık ekipleri yetişti. Bartın’da aralıklarla yağan kar, kırsal kesimlerde hayatı durma noktasına getirdi. Kar nedeniyle il merkezine bağlı 1 köy, Ulus ilçesine bağlı 29 köy olmak üzere toplam 30 köy yolu kar ve tipi nedeniyle ulaşıma kapandı. İl Özel İdaresine ait iş makineleri ile gece gündüz yürütülen çalışmalarla yolların yeniden ulaşıma açılabilmesi için çalışma yürütülüyor. Çalışmalar hakkında bilgi veren İl Genel Meclisi Başkanı Turhan Kalaycı, "İlimizin yüksek kesimlerinde ciddi bir kar yağışı oldu. Halen devam eden kar yağışı öncesinde gerekli hazırlıklarımızı tamamlamıştık. Sabah saatlerine kapanan yol sayısı 80’e çıktı ama yürütülen çalışmalarla bu sayıyı 30’a düşürdük. Devam eden yağışla açılan yollar yeniden kapanabiliyor. Ulaşımın sağlanabilmesi için gece gündüz karla mücadelemizi sürdürüyoruz" dedi. Evinde mahsur kalan hastanın yardımına yetiştiler Bartın’ın merkez Hasankadı Beldesi Doğancılar Mahallesi’nde nefes darlığı ve kronik akciğer rahatsızlığı bulunan 66 yaşındaki hastanın yardımına ise Acil Sağlık Hizmetleri ekipleri yetişti. Evinde mahsur kalan hastayı kurtarmak için harekete geçen sağlık ekipler, yola devrilen ağaç ve tipi gibi engelleri aşarak hastaya ulaştı. Ekipler, hastayı branda sedye ile güvenli şekilde ambulansa kadar taşıyarak, oksijen desteği sağladı. İlk tıbbi müdahalenin ardından hasta, Bartın Devlet Hastanesi Acil Servisi’ne getirilerek tedavi altına alındı. Zamanında hastaneye yetiştirilen hastanın sağlık durumunun iyiye gittiği öğrenildi.
Rize Rize Valisi Baydaş 1 yıllık asayiş bilançosunu açıkladı Rize Valisi İhsan Selim Baydaş, yıl boyunca yürütülen asayiş ve diğer kurumlara ait çalışmalara ilişkin ayrıntılı değerlendirmelerde bulundu. Rize Valisi İhsan Selim Baydaş 2025 yılı boyunca Rize’de yürütülen güvenlik, asayiş, uyuşturucuyla mücadele, trafik, düzensiz göç, sahil güvenlik, 112 çağrıları ve kamu hizmetleri ile ilgili açıklamalarda bulundu. Asayiş olaylarında 2024 yılına nazaran düşüş olduğuna dikkat çeken Vali Baydaş "2024 Ocak-Aralık ve 2025 Ocak-Aralık dönemlerini karşılaştırdığımızda, kişilere karşı işlenen suçta bir azalma görüyoruz. 2024’te 2 bin 368 olay meydana gelmişken, 2025’te olay sayısı 265 azalarak 2 bin 103’e düşmüştür. Bu yaklaşık yüzde 11’lik bir azalmaya tekabül ediyor ve bu tabloyu memnuniyetle müşahede ediyoruz" dedi. Mal varlığına karşı işlenen suçlara da değinen Vali Baydaş, "Mal varlığına karşı işlenen suçta da azalma devam etmektedir. 2024’te 549 olay meydana gelmişken, 2025’te bu sayı 173 azalarak 376’ya düşmüştür. Hem kişilere karşı işlenen suçlarda hem de mal varlığına karşı işlenen suçlardaki bu düşüş, kolluk birimlerimizin, emniyetimizin ve jandarmamızın dikkatli takibi ve önleyici çalışmalarıyla mümkün olmuştur" ifadelerini kullandı. Rize’de terörle mücadele kapsamında 2025 yılı içerisinde 31 operasyon gerçekleştiğini kaydeden Baydaş "Terörle mücadele kapsamında 2025 yılı Ocak-Aralık döneminde, 25’i kırsal alanda jandarma sorumluluk bölgesinde, 6’sı şehir merkezinde olmak üzere toplam 31 operasyon gerçekleştirilmiştir. Bu operasyonların 4’ü FETÖ, 3’ü DEAŞ, 2’si PKK, 1’i DHKP-C, MLKP ve diğer terör örgütleri kapsamındadır. Bu 31 operasyonla ilgili faaliyetler 2025 yılında da aralıksız şekilde sürdürülmüştür" şeklinde konuştu. Olayların yüzde 100’e yakını aydınlatılıyor Rize’de suç olaylarının tamamına yakının aydınlatıldığının altını çizen Baydaş "Evet, olaylar yaşanıyor ama burada aydınlatma oranı çok önemli. Kişilere karşı işlenen suçlarda aydınlatma oranımız yüzde 99,67. Mal varlığına karşı işlenen suçlarda ise bu oran yüzde 97,72. Bu küsuratlı kısım devam eden soruşturmalardan ve delil toplama süreçlerinden kaynaklanıyor. Bu işlemler tamamlandığında oranlarımızın yüzde 100’lere ulaşmasını hedefliyoruz. Bu alanda arkadaşlarımızın üstün gayretine özellikle teşekkür etmek istiyorum" diye konuştu. "360 bin 112 acil çağrısının 141 bini asılsız" 112 Acil Çağrı Merkezi’ne yapılan çağrıları da değerlendiren Vali Baydaş, bu çağrılarından asılsız olanların büyüklüğüne dikkat çekerek "112 Acil Çağrı Merkezi’ne yapılan çağrıların toplamı 360 bin 904’tür. Maalesef bu çağrıların 141 bin 250’si asılsız çağrı" ifadelerini kullandı.