EKONOMİ - 21 Şubat 2026 Cumartesi 16:44

Kınık’ta maden işçileri eylemde

A
A
A
Kınık’ta maden işçileri eylemde

İzmir’in Kınık ilçesinde faaliyet gösteren Polyak Eynez Enerji ve Madencilik işçileri, maaş ödemelerindeki aksamalar nedeniyle iş bırakma eylemi başlattı.


İzmir’in Kınık ilçesine bağlı Eynez bölgesinde faaliyet gösteren Polyak Eynez Enerji ve Madencilik bünyesinde çalışan işçiler, ücret ödemelerinde yaşandığı belirtilen gecikmeler nedeniyle iş bırakma eylemine başladı. Süreç, Bağımsız Maden İş Sendikası öncülüğünde yürütülüyor. Sendika temsilcileri, maden sahası önünde düzenledikleri basın açıklamasında, yaz aylarında yaklaşık 3 bin işçiden 1700’ünün işten çıkarıldığını, işçi sayısının 1200’e düşmesinin ardından işletmenin Çinli bir firmaya devredildiğini ifade etti. Açıklamada, devir işlemi sonrasında maaş ödemelerinde aksamalar yaşandığı, işçilerin yaklaşık 55 gündür ücretlerini alamadığı ve nakliye hizmeti veren firmaların da yaklaşık 3 aydır ödeme beklediği öne sürüldü.



Ücret ödemeleri ve devir süreci tartışması


Sendika yetkilileri, mevcut kömür stokunun satışıyla ödemelerin karşılanmaya çalışıldığını savundu. İşletme tarafından dile getirildiği belirtilen ’yurt dışından para transferinde zorluk yaşandığı’ yönündeki açıklamanın gerçeği yansıtmadığını savunan sendika temsilcileri, sürecin şeffaf yürütülmesi gerektiğini kaydetti. Jeolojik açıdan zor bir bölgede üretim yapıldığını belirten sendika, deniz seviyesine yakın ve yaklaşık 800 metre derinlikte faaliyet gösteren bir maden sahasında işçi haklarının aksatılmasının kabul edilemez olduğunu ifade etti.


Eylemin ilk aşamada ’paşa vardiyası’ olarak adlandırılan vardiyada üretimin durdurulmasıyla başladığı bildirildi. İlerleyen günlerde diğer vardiyaların da sürece katılmasının planlandığı, ücretlerin yatırılmaması halinde üretimin kademeli olarak tamamen durdurulacağı açıklandı.


Açıklamada ayrıca satış sürecinin şeffaf olmadığı iddia edilerek, yapılan sözleşmelerin kamuoyuna açık biçimde paylaşılması çağrısında bulunuldu. İşçilerin kıdem ve ihbar tazminatlarının durumuna ilişkin belirsizliklerin giderilmesi gerektiği vurgulandı.


Bağımsız Maden İş Sendikası, yalnızca bu işletmede değil, bölgedeki diğer maden sahalarında da benzer hak kayıplarına karşı sürecin takipçisi olacaklarını bildirdi.


İşletme yönetiminden ve ilgili kurumlardan konuya ilişkin resmi bir açıklama bekleniyor.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İzmir Çeşme Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası’nda yeni Başkan Ali Koparal Çeşme Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası’nın Olağan Genel Kurul Toplantısı, yoğun katılımla gerçekleştirildi. Beyaz listeyle seçime giren Ali Koparal ile kırmızı liste adayı Erkan Çilek’in yarıştığı genel kurulda, 175 oy alan Ali Koparal yeni oda başkanı seçildi. 21 Şubat Cumartesi günü Çakabey Kültür Merkezi’nde düzenlenen genel kurula; Çeşme Belediyesi adına Belediye Meclis Üyesi Veysel Ayhan, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Yalçın Ata ve Başkan Danışmanı Mustafa Ak’ın yanı sıra Karaburun, Balçova ve Çiğli oda başkanları, Çeşme Ziraat Odası Başkanı Süleyman Özer ile siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı. Divan Başkanlığına Mustafa Ak seçilirken; divan heyetinde Latif Ok, M. Cemal Küllüce, Ertan Tekeli ve Mali Müşavir Engin Malay yer aldı. Uzun yıllar oda başkanlığı görevini yürüten Hakkı Kocakara, sağlık sorunları nedeniyle yeniden aday olmadığını belirterek üyelerle vedalaştı. Kocakara konuşmasında, görev süresi boyunca istemeden kırdığı kişilerden helallik isteyerek iki adaya da başarı dileklerinde bulundu. "Önemli olan sandıktan sonra el ele çıkabilmek" İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Yalçın Ata ise konuşmasında İzmir’in 128 oda ve 235 bin esnafla Türkiye’nin İstanbul’dan sonraki en büyük esnaf teşkilatına sahip ili olduğunu vurguladı. Ata, seçimlerin demokratik bir olgunluk içinde tamamlanmasının önemine dikkat çekerek, "Önemli olan sandıklar açıldığında el ele, kol kola çıkabilmek" dedi. Kırmızı liste adayı Erkan Çilek, 40 yıllık esnaflık geçmişine vurgu yaparak, meslektaşlarının sorunlarını kendi sorunu bileceğini ifade etti ve destek istedi. Beyaz liste adayı Ali Koparal ise, "Sen ben yok, biz varız" anlayışıyla yola çıktıklarını belirterek, şeffaf ve güçlü bir yönetim hedeflediklerini söyledi. 268 üye oy kullandı Toplam 318 oda üyesinin bulunduğu seçimde 268 üye oy kullandı, 2 oy boş çıktı. Ali Koparal (Beyaz Liste) 175 oy, Erkan Çilek (Kırmızı Liste) 91 oy aldı. Ali Koparal, Çeşme Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası’nın yeni başkanı oldu. Yönetim Kurulu Asil Üyeleri; Barış Kaya, Melih Tınaz, Ali Eskici, Tarık Erkan, Çağlayan Baysal, Erkan Barbun oldu. Seçimin ardından kısa bir değerlendirme yapan Ali Koparal, "Kaybedeni yok, hepimiz kazandık. Herkese hayırlı olsun. Arkadaşları da tebrik ederim" ifadelerini kullandı.
Bolu Boluspor - İstanbulspor maçının ardından Trendyol 1. Lig’in 27. haftasında oynanan Boluspor-İstanbulspor maçının ardından iki takımın teknik direktörleri açıklamalarda bulundu. Trendyol 1. Lig’in 27. haftasında Boluspor sahasında mücadele ettiği İstanbulspor’a 1-0’lık skorla mağlup oldu. Maçın ardından iki takımın teknik direktörleri, basın toplantısında açıklamalarda bulundu. Play-off grubuna girmek için ellerinden geleni yapacaklarını ifade eden Boluspor Teknik Direktörü Suat Kaya, "7 günde 3. maç. Biraz sakatlıklar, biraz da kart cezalıları, bu bizi yordu. Özellikle 75’ten sonra bu yorgunluk bayağı bindi. Maça iyi başladık fakat ilk gol pozisyonunu rakibe verdik. 45 dakika dengeli geçti. Sabırlı oynadık. İkinci yarıda çok istedik, pozisyonlar da bulduk. Doğan Can’ın sakatlığı, onu hiç kullanamadık. Önümüzdeki hafta iyi bir dinlenmeyle, rakibe iyi çalışarak bu işten çıkış sağlamamız lazım. Ben oyuncularıma güveniyorum. Ufak tefek sorunlarımız var ama bunların arkasına sığınmıyorum. Play-off grubunun içine girmek için elimizden geleni yapacağız" diye konuştu. İlyas Öztürk: "Çok mutluyuz" Galip geldikleri için mutlu olduklarını ifade eden İstanbulspor Teknik Sorumlusu İlyas Öztürk, "Biz İstanbulspor’a Barış Kaan hocamızla birlikte geldiğimiz günden itibaren, 12 haftadır farklı farklı rakiplere göre formasyon ve farklı oyun, rakibe göre farklı oyun felsefeleriyle maçlara çıktık. Zaman zaman saha içi defansif duruşumuzu da rakiplerin konumlamasına göre yaptık. Maçı kazandık ama biz şunu söyleyeyim; sonradan oyuna aldığımız oyuncular normal 11 oyuncularımızdı. Biz rakibin 60’tan sonra yorulacağını bildiğimiz için, onları 60’tan sonra oyuna alıp ve golü bulup maçı kazandık. Çok mutluyuz. Oyuncularımızı kutluyoruz. Bundan sonraki süreçte de Iğdır maçının hazırlıklarımızı sürdüreceğiz" dedi.