ÇEVRE - 12 Mayıs 2022 Perşembe 17:05

Küresel ısınma konusu masaya yatırıldı, çözüm önerileri sunuldu

A
A
A
Küresel ısınma konusu masaya yatırıldı, çözüm önerileri sunuldu

İzmir Çevre ve Geri Dönüşüm Teknolojileri Fuarı çerçevesinde düzenlenen 17.

İzmir Çevre ve Geri Dönüşüm Teknolojileri Fuarı çerçevesinde düzenlenen 17. Küresel Isınma Kurultayında dünyayı tehdit eden iklim krizine karşı farkındalık oluşturulması amacıyla sorunlar masaya yatırılarak çözüm önerileri sunuldu.


17. Küresel Isınma Kurultayı, Çevre ve Geri Dönüşüm Teknolojileri Fuarı çerçevesinde düzenlendi. TGRT Haber Ekonomi Müdürü Celal Toprak başkanlığında gerçekleştirilen kurultayda dünyayı tehdit eden iklim krizine karşı farkındalık oluşturulması hedeflendi. Kurultayın birinci oturumunda medyanın küresel ısınma konusundaki yaklaşımı ele alınırken ikinci oturumda ise iş dünyasının konuya bakış açısının ne olduğu konuşuldu. Kurultayın son oturumunda ise Türkiye ve dünyada küresel ısınmanın etkileri ve neler yaşandığı tartışılacak.



“Bir kişinin bile farkındalığını yukarı çektiysek kendimizi mutlu hissediyoruz”


Kurultay hakkında bilgi veren düzenlenen 17. Küresel Isınma Kurultay Komitesi Başkanı ve TGRT Haber Ekonomi Müdürü Celal Toprak, “17 yıldır bu etkinliği yapmak kolay bir şey değil. Biz başladığımızda ‘İklim krizi’ gibi konular dünyanın gündeminde değildi. Bugün dünyanın 1 numaralı sorunu ve gündem maddesi haline geldi. Çok önemsiyoruz. Bu etkinliğin Çevre ve Geri Dönüşüm Teknolojileri Fuarında olmasını da bu yıl önemsedik. İzmir’de bu nedenle toplandık. Önemsediğimiz nokta şu; Biz burada olayın bilimsel tartışmasını yapmıyoruz. Farkındalık noktasında Türkiye’ye ve dünyaya katkı sunmaya çalışıyoruz. Bu işe insanlar daha farkında olsunlar, bir takım şeylere kurumlar, firmalar ve kişiler daha fazla dikkat etsinler ve önemsesinler noktasından hareket ediyoruz. Bugüne kadar yaklaşık 8 bin katılımcısı oldu etkinliğin. Bunlar farkındalık noktasında toplumun önderleriydi. Birinci oturumda medyanın olaya farkındalığını ele almaya çalıştık, ikinci oturumda iş dünyasının, iş insanlarının olaya bakışını gündeme getirdik. Son bölümde de dünyada ve Türkiye’de neler oluyor konusunu tartışıyoruz. Küresel Isınma Kurultayı bize çok şey kattı. Farkındalık noktasında bir kişinin bile farkındalığını yukarı çektiysek kendimizi mutlu hissediyoruz. Bu anlamda çok sayıda sivil toplum örgütünün bu işe destek vermesini önemsiyoruz. Daha fazla destek bekliyoruz. Önümüzdeki yıllarda daha etkin çalışmaları yapmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gümüşhane Gümüşhane’de 322 bin 398 sebze fidesi toprakla buluşacak Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi (TAKE) kapsamında, Gümüşhane’deki küçük aile işletmeciliğinin geliştirilmesi için “Fide Bizden, Üretmek Sizden” projesi kapsamında yüzde 50 hibeli toplam 322 bin 398 adet sebze fidesi dağıtımı başladı. Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüz tarafından son yıllarda sayısı hızla artan ve kırsal kesimdeki vatandaşlara gelir kapısı olan gerek örtü altı yetiştiriciliğine destek olmak ve küçük ve parçalı tarım arazilerini üretime kazandırmak için hazırlanan projenin bedeli 1 milyon 768 bin TL. “Fide Bizden, Üretmek Sizden Projesi” projesi kapsamında Merkez, Kelkit, Şiran, Köse, Torul ve Kürtün ilçelerinde üreticilere 322 bin 398 adet sebze fidesi dağıtımına başlandı. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü bahçesinde yapılan fide dağıtım programında proje hakkında bilgi veren İl Müdürü Dr. Ahmet Mesut Kıraç, Gümüşhane’nin coğrafi konumunu ve kendine has iklim özelliklerini tarımsal üretiminde avantaja çevirmek istediklerini belirterek, Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğümüz tarafından desteklenen ve bütçesi 1 milyon 768 bin TL olan “Fide Bizden Üretmek Sizden Projesi”nin küçük aile işletmeciliğinin geliştirilmesi için hazırlanan bir proje olduğunu, proje ile Gümüşhane genelinde bulunan küçük ve parçalanmış arazileri karlılığı yüksek üretimlerle ekonomiye kazandırılmasının amaçlandığını ve proje kapsamında üreticilere 156 bin 870 adet domates, 115 bin 868 adet biber, 34 bin 440 adet hıyar ve 15 bin 120 adet patlıcan fidesi olmak üzere toplam 322 bin 398 adet sertifikalı sebze fidesi dağıtımı yapılarak, örtü altı ve açık alanlar olmak üzere yaklaşık 100 dekar alanda sebze üretimi gerçekleştirileceğini kaydetti. Gümüşhane’nin iklim özellikleri nedeniyle her ne kadar zor şartlarda üretim yapılsa da üretilen ürünlerin renk, tat ve aroma gibi kalite özelliklerinin çok iyi olduğunu, bu nedenle üretilen ürünlerin gerek İl içinde gerekse komşu illerde çok tercih edildiğini ve pazar değerinin yüksek olduğunu belirten Kıraç, sebze üretimini geliştirmek için farklı proje çalışmalarının da devam ettiğini söyledi. Fide dağıtımına ilk olarak örtü altı yetiştiricilerinden başladıklarını, diğer dağıtımlarının Mayıs ayı içerisinde yapılacağını ifade eden İl Müdürü Kıraç, projenin çiftçilere hayırlı olmasını dileyerek, projede emeği geçenlere teşekkür etti.