KÜLTÜR SANAT - 31 Temmuz 2025 Perşembe 16:13

Osmanlı halk giysileri Çeşme Kalesi’nde sergilenecek

A
A
A
Osmanlı halk giysileri Çeşme Kalesi’nde sergilenecek

Osmanlı halk kıyafetleri ve yaşam kültürleri, Çeşme Kalesi’nde gün yüzüne çıkıyor.


Kültürlerin, geleneklerin ve yaşam biçimlerinin sessiz tanıkları olan giysiler, bu kez Çeşme Kalesi’nin tarihi atmosferinde sanatseverlerle buluşuyor. "Zamanın Tanıkları" adlı sergi, 13 Ağustos itibariyle Çeşme Kalesi Ceneviz Kulesi Sergi Salonu’nda açılıyor. Sergi, bir ay boyunca ziyarete açık olacak. Sergide; Osmanlı Cihan Devleti’nin çok uluslu ve çok kültürlü yapısını yansıtan orijinal halk kıyafetleri ile yaşam objeleri yer alıyor. Feyza Uluumay Gökalp Koleksiyonu, Nihal Keriman Erbay Koleksiyonu ve Sabiha Tansuğ Koleksiyonu’ndan özenle seçilmiş parçalar, ziyaretçileri tarihi bir yolculuğa çıkaracak.


Serginin odak noktasının, aynı zamanda koleksiyonların kaynağı olan Uluumay Osmanlı Halk Kıyafetleri Müzesi’nin kurucusu, merhum Esat Uluumay’ın 50 yılı aşkın emekle oluşturduğu benzersiz arşiv olduğunu belirten vakıf yöneticisi ve serginin küratörü Feyza Uluumay Gökalp, koleksiyonun değerini şu sözlerle vurguladı: "Osmanlı Cihan Devleti, 624 yıl boyunca üç kıtada hüküm sürmüş, içinde onlarca farklı etnik grubun, inanç sisteminin ve yaşam biçiminin bir arada bulunduğu büyük bir medeniyetti. Bugün bu büyük mozaiğin izlerini en iyi şekilde yansıtan alanlardan biri, halk kıyafetleri ve yaşam kültürüdür. Koleksiyonumuz, Osmanlı coğrafyasında yaşamış farklı halkların giyim alışkanlıklarını, sosyal statülerini, ritüellerini ve günlük yaşantılarını anlatan çok değerli bir belge niteliği taşıyor"


Gökalp, koleksiyonda Anadolu, Balkanlar, Orta Asya, Kuzey Avrupa, Sudan, Etiyopya ve Yemen gibi geniş bir coğrafyada yaşamış halklara ait orijinal kıyafetler yer alacağını belirtti. Gökalp, kıyafetlerin her birinin, bölgenin doğal şartlarına sosyal yapılarına ve geleneksel estetik anlayışına göre şekillendiğini ve asırlık yaşam izlerini taşıdığını ifade etti.


Uluumay Vakfı’nın arşivinin, yalnızca kıyafetlerle sınırlı olmadığını belirten Gökalp, koleksiyonun toplamının 55 bin parçayı aşan geniş bir kültürel hafızayı kapsadığını kaydetti. Gökalp, dergah kültürü, kahve kültürü, hamam kültürü, halk takıları, müzik aletleri, mutfak kültürü, boncuklu eşyalar, at koşum ve binicilik kültürü, Osmanlı coğrafyasındaki semavi din önderlerinin kıyafetleri halk el sanatları ve bastonlar gibi ayrı ayrı müze olabilecek alt koleksiyonların da vakıf bünyesinde olduğunu söyledi.


Çeşme’de açacakları serginin, yalnızca bir sanat etkinliği değil; aynı zamanda bir bellek mekanı işlevi de göreceğini vurgulayan Feyza Uluumay Gökalp, "Geçmişi anlamadan bugünü kuramayız. Bu koleksiyon, unutulmaya yüz tutmuş geleneksel bilgilerin, ustalıkların ve estetik anlayışların bugüne taşınması için bir köprü görevi görüyor. Özellikle genç kuşakların bu kıyafetlere ve objelere bakarken tarihi bağ kurması, bizim için çok kıymetli" dedi.


"Zamanın Tanıkları", yalnızca bir kıyafet sergisi değil; halkların, geleneklerin ve kimliklerin hafızasını görünür kılan bir kültürel şölen niteliğinde olacağını belirten Feyza Uluumay Gökalp, 13 Ağustos’ta açılacak olan serginin 13 Eylül tarihine kadar, 10.00 - 18.00 saatleri arasında, ücretsiz olarak ziyaret edilebileceğini ifade etti.



Osmanlı halk giysileri Çeşme Kalesi’nde sergilenecek

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Uçağın düştüğü gören vatandaşlar, o anları anlattı Libya Genelkurmay Başkanı Al-Haddad’ı taşıyan uçağın düşmesin ardından vatandaşlar o anları anlattı. Libya Genelkurmay Başkanı Orgeneral Muhammed Ali Ahmed Al-Haddad’ı taşıyan 9H-DFJ kuyruk numaralı Falcon 50 tipi uçağın Haymana ilçesi Kesikkavak köyü yakınlarında düşmesi sonrası köylüler gördüklerini anlattı. Evinde istirahat ettiği sırada bir patlama sesi geldiğini ifade eden vatandaş, "İkinci patlama sesi gelince herkes sokağa döküldü. Biri trafo patlamış dedi. Sonradan uçağın düştüğünü durduk. Zaten parçaları hep görünüyordu. Sonra Jandarma ekipleri gelince bizleri oradan çıkarttılar. Oradan sağ çıkma ihtimalleri yok, kötü bir patlama oldu. Herkese geçmiş olsun" dedi. Gazi Özgür’se saat 20.00-21.00 sıralarında yüksek bir patlama sesi duyduğunu ifade ederek, "Bir de yoğun bir sis ve hafif bir yağmur vardı. Patlamanın neticesini bilemediğimizden dolayı anlık haberler yayılmaya başladı. Haberler yayılmaya başlayınca arabaya bindim. Bölgede Jandarma ekipleri dronlarla arama yapıyorlardı. Deprem oluyor ve depremden önce gelen patlama sesi gibi bir ses geldi. Kalıntıları ilk gençler görünce Jandarmaya haber vermişler. Jandarma da olay yerine geldi ve herkesi uzaklaştırdı. Uçağın enkazı bulundu" diye konuştu. Olayı anlatan Gökhan Tekin ise, "Otelde teknik servis olarak çalışıyorum. Bir patlama sesi duydum. Otelde doğalgaz patlaması oldu diye bizim otelin ismini verdiler. Bizim otelde öyle bir patlama olmadı. Sonra uçak düştüğünü söylediler. Uçak parçaları vardı, ceset vardı jandarma sokmadı bizi oraya. Ses büyüktü, deprem oldu ya da bomba patladı sandık ama sonradan uçağın düştüğünü öğrendik" şeklinde konuştu.
Ankara İletişin Başkanı Duran’dan düşen uçakla ilgili açıklama İletişim Başkanı Burhanettin Duran, Libya Genelkurmay Başkanını taşıyan uçağın düşmesi ile ilgili sosyal medya hesabından açıklama yaptı. İletişim Başkanı Duran, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, uçağın elektrik arızası nedeniyle acil durum bildirdiğini belirterek, "23 Aralık 2025 günü Libya Genelkurmay Başkanı Orgeneral Muhammed Ali Ahmed Al Haddad ve maiyetindeki dört kişi ile üç mürettabatı taşıyan bir özel jet, 20:17’de Esenboğa havalimanından kalktıktan sonra 20:33’te hava kontrol merkezine elektrik arızasından kaynaklı acil durum bildirmiş ve acil iniş talebinde bulunmuştur. Uçak hava kontrol merkezi tarafından tekrar Esenboğa havalimanına yönlendirilmiş ve havalimanında gerekli önlemler alınmaya başlamıştır. Acil iniş için alçalmaya başlayan uçak 20:36’da radar ekranından kaybolmuş ve sonrasında irtibat kurulamamıştır" ifadelerine yer verdi. Olay yerinde gerekli çalışmaların devam ettiğini ve sadece resmi makamlar tarafından yapılan açıklamalara itibar edilmesi gerektiğini vurgulayan Duran, "İçişleri Bakanlığımıza bağlı ekiplerce başlatılan arama faaliyetleri sonucunda düştüğü anlaşılan uçağa ait enkaza ulaşılmış olup, ilgili tüm kurumlarımızca gerekli çalışmalar titizlikle sürdürülmektedir. Bu süreçte başta basın-yayın kuruluşlarımız olmak üzere kamuoyumuzun sadece resmi makamlar tarafından yapılan açıklamalara itibar etmesi; bunun haricinde sosyal medyadaki teyitsiz bilgi, spekülasyon ve komplo teorilerini dikkate almaması, dezenformasyon girişimlerine prim verilmemesi adına oldukça önemlidir" ifadelerini kullandı.
Kars Masalsı yolculuğun son durağı: Turistik Doğu Ekspresi Kars’ta coşkuyla karşılandı Türkiye’nin en prestijli demiryolu rotalarından biri olan ve Ankara’dan yola çıkan Turistik Doğu Ekspresi, kış sezonunun en yoğun seferlerinden birini tamamlayarak son durağı olan Kars’a ulaştı. Yaklaşık bin 300 kilometrelik etkileyici bir parkuru geride bırakan tren, Kars Garı’nda büyük bir coşkuyla karşılandı. Yolcuları Kars Garı’nda karşılayan Vali Ziya Polat, yolculara hoş geldin dileklerini ileterek karanfil takdim etti. Kars’a Ankara’da geldiğini ifade eden İrem Büğrü, "Ankara’da Kars’a turistik tren ile geldik. Her şey çok güzeldi. Çok güzel karşılandık. Kars halkına teşekkür ediyorum" dedi. "Sevgi dolu sıcak bir karşılama ile bu ayazı hiç hissetmedik" Turistik Doğu Ekspresi ile Kars’a gelen TCDD Taşımacılık Genel Müdür Yardımcısı Şems Çakıroğlu, "Biz Kars’a trenimizi dün Ankara’dan 13.55’de yola çıkardık. Yüzlerce kişiyle beraber inanılmaz keyifli, neşeli bir yolculukla buraya kadar geldik. Öncesinde Erzincan’a uğradık. Erzurum’a uğradık. Kars’a geldik, inanılmaz sevgi dolu sıcak bir karşılama ile bu ayazı hiç hissetmedik. Çok teşekkür ediyorum" diye konuştu. Kars’ın marka şehir olduğunu dikkat çeken Vali Ziya Polat, "Kars’ın soğuk gecesinde sıcak bir karşılama ile Turistik Doğu Ekspresi Kars’a, Kars’ta Turistik Doğu Ekspresi’ne kavuştu. Tabi Kars’ın en önemli turizm markalarından biri olan Turistik Doğu Ekspresi buraya yolcu edenlere teşekkür ediyoruz. Gazi Kars’ımız Ani, Çıldır, Sarıkamış, Şehitler diyarı Baltık mimarisi ile bu bölgenin, ülkemizin en önemli turizm destinasyonlarından biri artık, bu turizm merkezi olma yolunda tabi ki Turistik Doğu Ekspresi başlangıç noktası, buraya çok büyük bir marka kattığını hepimiz biliyoruz. Kars’a gelen misafirlerimize hoş geldiniz diyoruz" şeklinde konuştu. Daha sonra gar binasına geçen yolcuları burada aşıklar türküleriyle karşıladı. Yolcular son olarak çıkıştı ateşle yakılan Kars yazısıyla otellerine uğurlandı. Öte yandan, Turistik Doğu Ekspresi’nin şehre gelişiyle birlikte Kars’taki otellerde doluluk oranları yüzde 100 seviyesine ulaştı. Geceyi Kars’ta geçirecek olan yolcular sabahın ışıklarıyla sırasıyla UNESCO Dünya Miras Listesi’ndeki tarihi şehir Ani Ören Yerini gezecek. Donmuş Çıldır Gölü üzerinde atlı kızak keyfi yapacak. Kars Mutfağının olmazsa olmazı Kaz eti ve gibi yöresel lezzetlerin tadına bakacak.