GENEL - 10 Ekim 2019 Perşembe 12:04

Savunma ve havacılık sektöründen yerli ve milli sanayiciler buluştu

A
A
A
Savunma ve havacılık sektöründen yerli ve milli sanayiciler buluştu

İzmir’de konuşan Savunma Sanayi Başkanlığı Başkan Yardımcısı Serdar Demirel, dün başlayan Barış Pınarı Harekatı üzerine, “Kendi silahımızı kendimiz yapıyor olmamızın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha fark ettik” derken, savunma ve havacılıkta ihracatın yüzde 60 arttığını belirterek, “2023 hedefimiz 10 milyar dolar.

İzmir’de konuşan Savunma Sanayi Başkanlığı Başkan Yardımcısı Serdar Demirel, dün başlayan Barış Pınarı Harekatı üzerine, “Kendi silahımızı kendimiz yapıyor olmamızın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha fark ettik” derken, savunma ve havacılıkta ihracatın yüzde 60 arttığını belirterek, “2023 hedefimiz 10 milyar dolar. İhracatta dünyadaki ilk 15 ülke arasındayız. Bu 15 ülkede ligler var. Amatör kümeden kurtulduk ama daha 3. ligdeyiz” ifadelerini kullandı.


Ticaret Bakanlığı ve Savunma Sanayi Başkanlığı himayelerinde Ege Serbest Bölgesi ESBAŞ Teknoloji Merkezi Konferans Salonu’nda savunma ve havacılık sektöründeki milli ve yerli sanayiciler bir araya geldi.



“Dün akşam gurur duyduk”


Toplantıda konuşan Savunma Sanayi Başkanlığı Başkan Yardımcısı Serdar Demirel dün başlayan Barış Pınarı Harekatı üzerine, “Kimseye muhtaç olmamak istemiyorsak savunma sanayimizi zinde ve ayakta tutmak gerekiyor. Dün akşam gurur duyduk. Yabancı TV’lerde Türkiye’nin savunma sanayisinin olmasının rolünden bahsettiler. Kendi silahımızı kendimiz yapıyor olmamızın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha fark ettik” diye konuştu.



“Savunma ve havacılık ihracatı yüzde 60 arttı”


Türkiye’nin savunma sanayinde geçen sene 2 milyar dolarlık ihracat yaptığını, bunun 900 milyon dolarının havacılık sektöründe olduğunu kaydeden Demirel, şu bilgileri verdi:


“Yani yüzde 45’i havacılık sektöründe. Bu sene çok daha iyiyiz. İlk 9 ayda 2 milyar dolara yaklaştık. Bu şekilde devam ederse yüzde 38 artışla 2,5 milyar dolar ihracat yapmış olacağız. Genel olarak ihracata baktığımızda son 6 yılda Türkiye ihracatı yüzde 10 arttı. Ama savunma ve havacılıkta ihracatımız yüzde 60 artmışız. Bu gerçekten güzel ve etkileyici bir tablo ama daha yapacak çok yolumuz var. 11. Kalkına Planımızda 2023 savunma ve havacılık ihracatı hedefimiz 10 milyar dolar. Bunu 4 kat artırmamız lazım. Daha inovatif düşüp bir araya gelerek kafa yormamız gerekiyor. Evet bu hedefin 10 milyar dolar olması gerek. İhracatta dünyadaki ilk 15 ülke arasındayız. Bu 15 ülkede ligler var. Amatör kümeden kurtulduk ama daha 3. ligdeyiz. Lider ABD. Bizim ihracatımız onun 10’da 1’i. ABD, Çin, Rusya çok farklı ülkeler. Biz kendimizi Avrupa ülkelerine örnek alabiliriz. Avrupa ülkelerinin 4’e 1 oranında ihracatımız var. Bizim ihracatımızın 4 kat daha artırma imkanımız olmalı.”



“Her şeyi ya üretiyoruz ya da üretmek üzereyiz”


Demirel, küresel ölçekte savunma ve sivil havacılık sektörünün yıllık ticaret hacminin 200 milyar dolar olduğunu, tüm dünyada ticaret hacminin 19,5 milyar dolar olduğunu belirterek, "Dünya ticaret hacminin yüzde 2,5’unu savunma oluşturuyor. Trendler bu oranın artacağını gösteriyor. Tüm ülkelerde ciddi savunma harcamaları var” ifadelerine yer verdi. “Türkiye’de 30 sene önce hiçbir şeyimiz yoktu” diyen Demirel, Türkiye’nin artık kendi tankını, eğitim uçaklarını, silahlı insansız araçlarını ve kameralarını ürettiğini söyledi. Demirel, şöyle devam etti: “Belki gelecekte kendi gemimizi ve denizaltımızı üreteceğiz. Her şeyi ya üretiyoruz ya da üretmek üzereyiz. Bu kolay olmadı. Ciddi bir emekle oldu. Esas bundan sonra başlıyor. Başlamak bir şey, devam ettirmek en az beş şey.”



“Eğitime önem vermemiz gerekiyor”


Savunma sanayinde sürdürebilirliğin önemine vurgu yapan Demirel, sözlerini şöyle sürdürdü:


“Bunu sağlamanın bir yolu insan kaynağı. Gelişmiş teknolojiler önce savunma sanayinde çıkıyor. Savunma sanayinde çıkan birçok teknoloji zamanla sivil sektöre de geçiyor. Bizim eğitime önem vermemiz gerekiyor. Aynı zamanda cezbetmemiz gerekiyor. En kaliteli insanları almak istiyoruz ve onları cezbetmemiz gerekiyor. Beyin göçünü önlememiz lazım. Tersine beyin göçü başladı ama bunu devam ettirmeli.”



"Önemli olan fark oluşturmak"


Demirel, savunma sanayinde fark oluşturmanın önemli olduğunu ifade ederek şöyle konuştu:


“Savaş meydanında herkesin sahip olduğu silahtan sizde de varsa bu çok önemli değil. Önemli olan farklı şeyler sağlamak. Türk savunma sanayi son zamanlar ciddi aşama kaydetti. Son derece inovatif ürünler şaşkınlık içerisinde bırakıyor. Bizim sürdürülebilir olmamız için ciro yapmamız, satış yapmamız, kar etmemiz gerekiyor. Türk savunma sanayi, belli noktaya Silahlı Kuvvetlerin ihtiyaçları ile geldi. 30 sene önceyle kıyasladığımızda ihtiyaçlar gitgide azalıyor. Eksiklikler olsa da Silahlı Kuvvetler neredeyse her şeye sahip.”



“Şimdi onlar bize yalvarıyorlar”


Türkiye’nin uluslararası tedarik zincirlerinde yer alması gerektiğini, özgün ürünlerle çıkmak için ellerinden geleni yapacaklarını söyleyen Demirel, “Artık müttefiklerin bize vermeyi reddettiği silahların daha iyisi yapıldı. Eskiden yurt dışına gidip yalvarırdık şimdi onlar bize yalvarıyorlar. Agresif pazarlama yapmamız lazım. Daha fazla bütçe ayıracağız, pazarlama faaliyetleri yapacağız. Bunun olmazsa olmazı devlet desteği. Savunma sanayinin müşterisi devlet başkanları düzeyindedir. Devletin rol alması ve desteklemesi gerekiyor. Devlet olarak üzerimize düşeni yapmaya çalışıyoruz. 130 ülkeyi takip ediyoruz. Gelişmeleri takip ediyor ve 70 ülke ile aktif işbirliği yapıyoruz” dedi.



“Güç birliği yapmamız şart”


Havacılık ve Uzay Kümelenmesi Derneği Başkanı Osman Okyay ise “Bugün geldiğimiz nokta teknolojinin etkisiyle, dünyanın savunma ve havacılık sanayi dönüşümün eşiğinde olduğunu, dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinin bu sektöre dahil olduğunu görüyoruz. Şirketler olarak amatörler liginde değil şampiyonlar liginde mücadele ediyoruz. Bu nedenle sektörde yer alan aktörler olarak güç birliği yapmamız şart. Hiçbir potansiyeli atıl bırakmamız mümkün değil. Hiç şüphesiz Türkiye savunma ve havacılık sanayinde hem ihracatçı hem de ithalatçı durumdadır. Bu potansiyeli harekete geçirmek için elimizde büyük bir fırsat var” diye konuştu.



“Son model cihazları vermek zorundayız”


ESBAŞ Yürütme Kurulu Başkanı Faruk Güler, yapılan toplantıların çok önemli olduğunu vurgulayarak, “Bugün her zamankinden daha heyecanlıyım çünkü konumuz savunma ve havacılık sanayiinde birbirimizle etkileşip daha iyiyi bulmak ve şirketlerimizin gelişmesini sağlamak. Bugün savunma sanayinin ne kadar önemli olduğunu, havacılık sektörünün ne kadar önemli olduğunu çok daha iyi anlıyoruz. Askerimize güveniyoruz, Mehmetçik’imiz her şeyi yapar ama onların yerli ve milli sanayimizi geliştirip ellerine son model cihazları vermek zorundayız. Yerli ve milli sanayimizi geliştirmek için her şeyi yapmalıyız. Bugün ve yarın yabancı şirketlerle beraber bir araya gelecek yerli şirket temsilcilerimiz var. Bu bilgiler umuyoruz savunma sanayinde, havacılık sanayiinde şirketlerin gelişmesine ve yeni ürünlerin çıkmasına faydalı. Bu toplantıların faydalarına gerçekten inanıyoruz” ifadelerine yer verdi.


Toplantıya; İzmir Vali Yardımcısı Barış Demirtaş, Savunma Sanayi Başkanlığı Başkan Yardımcısı Serdar Demirel, Havacılık ve Uzay Kümelenmesi Derneği Başkanı Osman Okyay ve ESBAŞ Yürütme Kurulu Başkanı Faruk Güler de katılım gösterdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Eskişehir 6 yabancı öğrenci, Türk aşçı adayları ile yemek yaptı Eskişehir’e farklı ülkelerinden gelip Anadolu Üniversitesi Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde (TÖMER) eğitim gören 6 yabancı öğrenci, Eskişehir Meslek Yüksek Okul Aşçılık Bölümü’nde Türk öğrencilerle yemek yaptı. Dünyanın farklı ülkelerinde Eskişehir’e eğitim görmek için gelen ve Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde (TÖMER) eğitim gören yabancı öğrenciler Anadolu Üniversitesi Eskişehir Meslek Yüksek Okul Aşçılık Bölümü’nde işlenen yaratıcı mutfak etkinliğine katıldı. Anadolu Üniversitesi Eskişehir Meslek Yüksek Okul Aşçılık Bölümü’nde öğretim görevlileri Dilek Ünlü ve Mutlu Doğan gözetiminde gerçekleşen derse, bölüm öğrencilerinin yanı sıra, TÖMER’de eğitim gören 6 öğrenci katıldı. Türk öğrencilerle kaynaşıp yemek yapan yabancı öğrenciler, oldukça verimli vakit geçirdi. Etkinlik ile öğrencilerin, kültürleri arasında etkileşim kurma fırsatı yakalamaları ve iletişim kurma becerilerini de artırmaları amaçlandı. Ders sonunda yapılan yemekler öğretim görevlileri ve öğrenciler tarafından tadıldı. “Türk kültürünü öğretmeyi amaçlıyoruz” Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Murat Sami Türker, etkinliğin amacı hakkında, “TÖMER bir dil öğretim merkezi, biz dünyanın farklı coğrafyalarında öğrencilerimize Türkçe öğretiyoruz. Tabii dil öğretmek kültürden ayrı olarak ele almak mümkün olmayan bir süreç. Dil ve kültür birbirinin taşıyıcısı konumunda. Burası da bunun için öğrenciler için tanıdığımız bir imkân aslında. Onları Türk mutfağına sokarak Türk kültürünü öğretmeyi amaçlıyoruz. Tabii mutfak sadece yemek yapılan ve yenilen bir yer değildir. Çünkü kültürümüzdeki her yemeğin toplumla, toplumun hayatıyla, kültürümüzle özdeşleşmiş bir hikâyesi vardır. Öğrencilerimiz bunları da öğreniyorlar aynı zamanda. Türk mutfağından yemekler yapmaya çalışıyorlar. Ürünler ortaya koymaya çalışıyorlar. 6 TÖMER öğrencimiz var. Her istasyonda bir öğrencimiz var. Önceden belirlenmiş malzemeler kullanarak Türk öğrencilerle iletişim kurarak bu öğrenciler bir ürün ortaya koymaya çalışıyorlar. Az önce de bahsettiğimiz gibi bu kültür ve iletişim etkileşim dil öğretimi sürecinin en önemli bileşenlerinden bir tanesi. Burada da öğrencilerimiz derslerde sınıf içinde öğrenmiş oldukları, edinmiş oldukları Türkçe dil becerilerini kullanarak bir iletişim ortamında Türklerle kaynaşma, Türk dilini kullanma fırsatı buluyorlar. Bu alanda çok kıymetli bir etkinlikte. Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, İran, Endonezya gibi ülkelerde öğrencilerimiz var burada” dedi. “Güzel eserler ortaya çıkıyor” Anadolu Üniversitesi Eskişehir Meslek Yüksek Okul Aşçılık Bölümü’nde öğretim görevlisi Dilek Ünlü ise ders ile ilgili şöyle konuştu; “Öğrencilerimizin dahil olduğu yaratıcı mutfak dersinde bu etkinliği gerçekleştirmekteyiz i. TÖMER’de biliyorsunuz yabancı uyruklu öğrenciler oluşan ekiple bizim öğrencilerimiz ortak yaratıcı ortaya çıkaracakları yemekler yapıyorlar. Planlanmış bir durum söz konusu değil yapılan yemekte. Verilen malzemeler eşliğinde öğrencilerimiz önceki birikimlerini kullanarak ortaya yeni bir ürün çıkartacaklar. Bakalım hep Birlikte neler olacak göreceğiz. İlk defa görüşüyorlar, etkinliğimiz peyderpey devam ediyor. Bir Pazartesi günü Türk mutfağı dersi etkinliğimiz vardı. Farklı grupla TÖMER’de farklı grupla şimdi ikinci grupla devam ediyoruz. Çocuklar için etkili olduğu söyleniyor. Bakalım Türkçe konuşarak işlemler yapılıyor. Hem el becerileri gelişmesi açısından hem de Türkçe konuşmak arkadaşlıklarıyla kaynaşma açısından ve kültür etkileşimi açısından da önemli olduğunu düşünüyorum. El becerileri bizimkilerine benziyor oldukça benziyor zaten çok yakın kültürden gelen öğrencilerimiz. Orta Asya’dan ve Türki devletlerinden gelen öğrencilerimiz çoğunlukla gördüğüm kadarıyla. Onlar da tabii kültür olarak bize yakın olduklarından dolayı ayrıca bir de el yatkınlığı olan, mutfağı ilgisi olan öğrenciler seçilip geldiği için bu güzel eserler ortaya çıkıyor.” “Yani Türkçe öğreniyoruz. Bizim için Türklerle konuşmak daha ilginç” Rusya’nın Sibirya bölgesinden gelen ve TÖmer’de hazırlık sınıfında eğitim gören Antonina Kramchanina, “Ben şimdi TÖMER’de eğitim görüyorum, hazırlık senem bu yıl. Gelecek yıl ben Özel Eğitim Fakültesinde okuyacağım. Yani biz şimdi kek yapıyoruz, kek pişiriyoruz. Yani genellikle benim için tatlı pişirmek daha iyi. Yani genellikle tatlılar, şekerli şeyleri pişirmeyi daha çok seviyorum. Bu yüzden benim için çok iyi. Yani kek pişirmek benim için çok ilginç. Çünkü biz çok karışık yaptık. Yani çok malzeme ekledik. Yani havuç var, fındıklar var, nane var, Bu yüzden biraz ilginç. Kızlar çok ilginç ve tabii ki biz şimdi hazırız senesindeyiz. Yani Türkçe öğreniyoruz. Bizim için Türklerle konuşmak daha ilginç. Yani günlük hayatta nasıl konuşuyorlar merak ediyoruz. Yani mesela biz şimdi yemek pişiriyoruz. Ama farklı kelimler kullanıyoruz, yemek hakkında. Eskişehir’i çok seviyorum, çok sakin bir şehir. Ben Porsuk Çayı yakınında yaşıyorum. Bu yüzden her zaman çıkabilirim ve bakabilirim. Çok güzel bayıldım” ifadelerini kullandı.
İstanbul İstanbul’da düzenlenecek yarı maraton için pazar günü bazı yollar trafiğe kapatılacak İstanbul Valiliği’nden yapılan açıklamada 28 Nisan Pazar günü düzenlenecek 19. İstanbul Yarı Maratonu için bazı yolların trafiğe kapatılacağı belirtildi. İstanbul Valiliği’nden yapılan açıklamada 28 Nisan Pazar günü düzenlenecek 19. İstanbul Yarı Maratonu için bazı yolların trafiğe kapatılacağı ve alternatif güzergahların oluşturulduğu belirtildi. Saat 02.00’dan etkinlik sonuna kadar kapatılacak yollar Sahil Kenndy Caddesi Güney Yol Samatya varyant ile Yenikapı etkinlik alanı arası Sahil Kenndy Caddesi Kuzey Yol Namık Kemal Varyant dönüşleri Saat 04.30’dan etkinlik sonuna kadar kapatılacak yollar Ayvansaray Caddesi Mürselpaşa Caddesi Abdulezelpaşa Caddesi Ragıpgümüşpala Caddesi Galata Köprüsü Reşadiye Caddesi Ankara Caddesi (Hamidiye Caddesi Kavşağı ile Reşadiye Caddesi Kavşağı arası ) Ankara Caddesi Ebu Suud Caddesi Kavşaktan Sirkeci istikameti Sahil Kennedy Caddesi (Samatya Varyant ile Sirkeci ışıklar arası ) Namık Kemal Caddesi Sahil Kenndy Caddesi’ne katılım Gazi Mustafa Kemal Paşa Caddesi Sahil Kennedy Caddesi katılım Sahil Kenndy Caddesi Kuzey Yol Avrasya Tüneli Aksaray ayrımları ile Namık kemal varyant arası Avrasya Tüneli acil çıkışları Ulaşım araçlarıyla ilgili yapılan açıklamada, Sirkeci arabalı vapur seferleri 06.00-13.30 arası durdurulacak. Beyazıt ve Kabataş tramvay seferlerinin geliş-gidiş olarak 07.00-13.30 arası seferler durdurulacak. Parkur üzerinde bulunan otobüs durakları için İETT Genel Müdürlüğü saat 07.00 itibariyle sefer düzenlemeyecek. Alternatif Güzargahlar Atatürk Bulvarı Avrasya Tünel Atatürk Köprüsü Haliç Köprüsü Vatan Caddesi Millet Caddesi Fevzipaşa Caddesi D 100 Kuzey Güney Yol Türkeli Caddesi Aksaray Caddesi Namık Kemal Caddesi (İDO’ya gidiş geliş yapan araçlar) Orgeneral Nafız Gürman Caddesi Kızılelma Caddesi Onuncu Yıl Caddesi Sahil Kennedy Caddesi Samatya Güney Yenikapı etkinlik alanı dönüşleri Sahil Kuzey Kennedy Caddesi Samatya çıkışlarından gidişli gelişli havuzlu kavşağa kadar Küçük Langa Aralığı Caddesi