GENEL - 07 Temmuz 2020 Salı 11:34

Vatandaşların tandır fırını taleplerine modern çözüm

A
A
A
Vatandaşların tandır fırını taleplerine modern çözüm

Türkiye’nin farklı noktalarından aldığı göçlerle birçok kültüre ev sahipliği yapan Gaziemir ilçesinde, geleneklerin yaşaması için dikkat çeken bir proje yaşama geçiriliyor.

Türkiye’nin farklı noktalarından aldığı göçlerle birçok kültüre ev sahipliği yapan Gaziemir ilçesinde, geleneklerin yaşaması için dikkat çeken bir proje yaşama geçiriliyor. Bu kapsamda Gaziemir Belediyesi, Anadolu’nun doğusundan göç ile ilçeye gelen ve yaşamlarını burada sürdüren vatandaşların tandır ekmeği geleneklerinin korunması için çalışma başlattı.


Gaziemir ilçesi Dokuz Eylül Mahallesi’nde vatandaşlar, boş arazide uzun zamandır çamurdan oluşturdukları fırınları kullanarak geleneklerine uygun ekmek üretiyordu. Hijyen konusunda sıkıntı oluşturan ve görüntü kirliliği eleştirileri alan bu tandır fırınları, bazı vatandaşlarca şikayet konusu da oluyordu. Bunun önüne geçmek isteyen Gaziemir Belediyesi de, eski fırınları yıkarak görsel anlamda ilçenin dokusuna uygun, vatandaşların geleneklerini de yaşatabileceği modern tandır fırınlarının yapımına hız verdi.


Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, Başkan Yardımcısı Necati Kırmaz, birim müdürleri ve meclis üyeleriyle alana giderek incelemelerde bulundu. Vatandaşların konuyla ilgili taleplerini dinledi.


Mahalle halkının isteklerine uygun şekilde tandır fırını yapma kararı aldıklarını anlatan Başkan Arda, şunları söyledi:


“Yapılacak tandır fırınında iki ya da üç farklı ocak olacak. Belediyemiz tarafından kurulacak yapı ile vatandaşlar ekmeklerini yaparken yağmur ve güneşten de etkilenmeyecek, geleneklerine uygun tandır ekmeğini üretebilecekler. Mahalleye yaptığımız ziyarette vatandaşlarımıza yapacağımız projeden bahsettik. Vatandaşlarımızın isteklerini dinledik. Hepsi çok mutlu oldu. Çok kültürlülük Gaziemir için önemli bir zenginlik. Bunun yaşaması için belediye olarak elimizden geleni yapacağız.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Ayhan Bora Kaplan suç örgütü davasında 8 sanığa tahliye kararı Ayhan Bora Kaplan suç örgütüne ilişkin 28’i tutuklu 61 sanığın yargılandığı davada 8 sanık tahliye edildi. Ankara 32. Ağır Ceza Mahkemesi Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü’nde görülen duruşmaya, tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile müştekiler ve taraf avukatları katıldı. Mahkeme başkanı, gizli tanığın beyanlarının doğruluğu aşamasında emniyetin çalışma yaparak evrak hazırladığını ve avukatların inceleyebileceğini söyledi. Mahkeme başkanı, savcılığın gizli tanıklardan M7’nin kontrol tedbirlerine uymadığı için dinlenmek üzere duruşmada hazır edilemeyeceği yönünde yazı gönderdiğini de belirtti. Sanık avukatları da gizli tanığın birçok insanı ilgilendirdiğini söyleyerek, M7’nin tanıklığının zedelendiğini vurguladı. Söz alan cumhuriyet savcısı, tutuklu sanıkların tutukluluğu, tutuksuz sanıkların da adli kontrol tedbirlerinin devamını talep ederek, tanıkların gelecek celse duruşmada hazır edilmesini istedi. Ara kararını açıklayan mahkeme, tutuklu sanıklar Ali Dönmez, Ali Şallı, Ferit Çelik, Muhittin Mert Koçoğlu, Murat Altay, Murat Sağlam, Mustafa Koç ve Oğuz Ercengiz’in tutuklukta geçirdikleri süreyi dikkate alarak adli kontrol şartıyla tahliyelerine karar verdi. Duruşma 20 Mayıs’a ertelendi. İddianameye göre soruşturma, 7 Eylül 2023’te Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına giderek Ayhan Bora Kaplan ve suç örgütü üyelerinden şikayetçi olan müşteki Erkan D’nin beyanları üzerine başlatıldı. Suç örgütü üyelerinin Kaplan’ın talimatı ve bilgisi doğrultusunda farklı tarihlerde Mahfuz Tatar ve Semih Arslan’ın öldürülmesi, müştekiler Altan T, Murat Y, Serhat T. ve Serdar H’nin silahla yaralanması, müşteki Erkan D’ye 2 gün boyunca alıkonularak işkence edilmesi, müşteki Mehmet Taha E’nin sahibi olduğu işletmelerin zorla alınması, müşteki Muhammed S’nin 2 otomobilinin gasbedilmesi ve zorla çek yazdırılması ile müşteki Emirhan B’nin darbedilmesi olaylarını gerçekleştirdikleri ileri sürüldü. Kaplan ve örgütün diğer yöneticileri, suç örgütünün işlediği tüm suçlardan sorumlu tutuldu. İddianamede Ayhan Bora Kaplan ve diğer örgüt yöneticileri Fethi Koyuncu, Mutlu Ayaş, Yusuf İzzet Savaş, Kanber Keskin ve Serdar Sertçelik hakkında "suç işlemek amacıyla silahlı örgüt kurmak ve yönetmek", "kasten öldürme", "nitelikli kasten öldürme", 7 kişiye yönelik "kasten yaralama", 2 kişiye yönelik "kişiyi hürriyetinden yoksun kılma", 2 kişiye yönelik "nitelikli yağma", "eziyet", "suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme", "suç üstlenme" ve 2 kez "suçluyu kayırma" suçlarından biri ağırlaştırılmış 2’şer kez müebbet ve 169’ar yıl 6’şar aya kadar hapis cezası talep edildi. Diğer 55 sanık için de çeşitli sürelerde hapis cezası talep edildi.