EKONOMİ - 27 Eylül 2017 Çarşamba 13:15

Kahramanmaraş’ta pamuk hasadı başladı

A
A
A
Kahramanmaraş’ta pamuk hasadı başladı

Kahramanmaraş’ta hasadına başlanan pamukta yaklaşık 30 bin ton rekolte bekleniyor.

Kahramanmaraş’ta hasadına başlanan pamukta yaklaşık 30 bin ton rekolte bekleniyor.


Dulkadiroğlu ilçesindeki pamuk tarlasında makineli hasat yapan çiftçileri yerinde inceleyen İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Şube Müdürü İbrahim Kargı, Kahramanmaraş’ta bu yıl 17 ülkeye işlenmiş pamuk ihraç edildiğini söyledi. Çiftçilere Bakanlık tarafından birçok destek verildiğini de söyleyen Kargı, "Verilen destekler çiftçilerimiz tarafından son derece memnuniyetle karşılanmıştır. Yaptığımız eğitim ve destek çalışmalarımızla birlikte, hasat sırasında meydana gelebilecek kayıpların önlenmesi için, il ve ilçe müdürlüklerimizce kurulan kontrol ekiplerimizce hasat kayıplarımızı da önlemekteyiz. Özellikle son yıllarda pamukta makineli hasadın başlamasıyla birlikte önemli bir kolaylık getirilmiştir. Bir işçi günde ortalama 75 kilogram pamuk hasat ederken, bir makineyle bu miktar yaklaşık olarak 45 bin kilograma çıkmaktadır. Yani bir makine 600 işçinin görevini görmektedir" dedi.


100 bin dönümü ekili pamukta bu yıl 30 bin ton rekolte beklediklerini belirten Kargı, 2017’de 14 ülkeye 2 bin ton işlenmiş pamuk ürünü ihraç ettiklerini kaydetti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Burdur Burdur’da üretici kadınlara 60 bin çilek fidesi dağıtıldı Burdur’da “Kadınlar Üretiyor Özel İdare Destekliyor” projesi çerçevesinde 10 kadın çiftçiye 60 bin çilek fidesi dağıtıldı. Burdur Valiliği koordinesinde İl Özel İdaresi ve Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ortaklığında hazırlanan, yüzde yüz İl Özel İdaresi hibe destekli “Kadınlar Üretiyor Özel İdare Destekliyor” projesi çerçevesinde Kemer Asarcık Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi’ne üye 10 kadın çiftçiye 1‘er dekar alanda yetiştirilmek üzere 6 biner adet olmak üzere toplam 60 bin çilek fidesi dağıtıldı. Kemer ilçe merkezinde düzenlenen programda Vali Türker Öksüz, Milletvekilleri Prof. Dr. Adem Korkmaz ve İzzet Akbulut, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Asım Ertilav tarafından konuşma yapıldı. Yapılan konuşmalar sonrası Vali Öksüz ve protokol üyeleri tarafından kadın girişimcilere temsili çilek fidesi takdim edildi. Programda konuşan Vali Öksüz, “Bugün bu güzel ilçede, güzel günde hep birlikte bir üretim sürecinin küçükte olsa bir adımını atacağız. Öncelikle Kadınlar Üretiyor, Özel İdare Destekliyor çilek üretimi projemizin hayırlara vesile olmasını diliyorum. Biz burada tarımı, hayvancılığı desteklemek için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Burdur hakikaten tarımı ile hayvancılığı ile öne çıkmış bir şehir. Bu konuda da belli bir noktaya gelmiş. Ama biz tarımda, bitkisel üretimde üretim çeşitliliğini de sağlamak adına ve toplum kalkınmasının başlangıcı olan üretimi destekleme adına bu projeyi ortaya koyduk. Geçen hafta zeytincilik projesi ile başlamıştık. Çeşitli ilçelerimizde zeytincilik projesi ile birlikte zeytin üretimi ve daha sonra da zeytine dayalı bir sanayinin kurulması için bir adım attık. 7 bin civarında zeytini toprakla buluşturmuş olduk. Burada da 60 bin çilek üretimi ile inşallah bir başlangıcı yapacağız. Kadınlarımızdan oluşturulan Asarcık kooperatifinin zaten bir üretimi var. Ben de bunu çok memnuniyetle öğrendiğimi ifade etmek istiyorum. El emeği göz nuru ürünlerini zaten satıyorlar, üretiyorlar. Onların bu üretiminden dolayı onları tebrik ediyor ve kutluyoruz. Bir araya gelmeleri kooperatif adı altında o dayanışmayı göstermelerinden dolayı kendilerine teşekkür ediyorum. Biz de kooperatifimizin bu güzel emeğine bir katkı göstermek istiyoruz. Onları inşallah çilek üretimi ile destekleyeceğiz” dedi. Program sonrası Vali Öksüz, beraberindeki heyetle birlikte ilk çilek fidelerinin toprağa dikimini gerçekleştirdi.