GENEL - 28 Kasım 2018 Çarşamba 16:02

Kahramanmaraş’ta "Bayrak Olayı"nın 99. yıldönümü

A
A
A
Kahramanmaraş’ta "Bayrak Olayı"nın 99. yıldönümü

Kahramanmaraş Kalesi’nde 99 yıl önce asılan Fransız bayrağının indirilerek yerine Türk bayrağının göndere çekilmesi kentte düzenlenen etkinliklerle kutlandı.

Kahramanmaraş Kalesi’nde 99 yıl önce asılan Fransız bayrağının indirilerek yerine Türk bayrağının göndere çekilmesi kentte düzenlenen etkinliklerle kutlandı.


Atatürk Meydanı’nda düzenlenen tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okumasıyla başladı. Etkinlikler öncesi katılımcılara hitap eden Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, ay yıldızlı al bayrağın kıyamete kadar dalgalanacağını söyledi. Erkoç, “Bundan tam 99 yıl önce, dünyada eşi ve benzerine rastlanmayan bir destan için ilk adımlar atıldı. İşgalci Fransız ordusu bizim özgürlüğümüzün, yaşamımızın teminatı olan ay yıldızlı al bayrağımızı bu burçlardan indirme küstahlığına kalktı. Allah’a hamd olsun ecdadımız o gün dimdik ayakta olduğunu ve ölmediğini kendisi için önemli olduğunu al bayrağın gönderden inmesinin kendileri için kötü olduğunu gösterdi. O gün bu şehrin kanaat önderleri, Avukat Mehmet Ali Kısakürek bir beyanname yazdı. Bayrağımızın tevhidin bayrağı olduğunu bundan 99 yılı önce tüm dünyaya haykırdı. İnşallah ay yıldızlı al bayrağımız kıyamete kadar dalgalanmaya devam edecek” diye konuştu.


Erkoç’un konuşmasını ardından Avukat Mehmet Ali Bey’in yazdığı "Alemi İslama Hitap" adlı beyannamesi okundu.


Yöresel halk oyunları ve mehter takımının konserinin ardından katılımcılar hep birlikte kaleye yürüdü.


Kalede bulunan Türk bayrağının göndere çekilmesinin ardından etkinlik son buldu.



Bayrak olayı


İşgal yıllarında, 28 Kasım 1919 Cuma günü Maraş Kalesi’ndeki Türk bayrağı indirilerek yerine Fransız bayrağı asıldı. Avukat Mehmet Ali Bey, bu duruma tepki amacıyla "Alemi İslama Hitap" beyannamesini yazdı ve şehrin muhtelif yerlerine dağıttı. Ulu Cami’de cuma namazı büyük bir kalabalık toplandı. Ezan okunduktan sonra, halk dışarıda, "Bayraksız cuma namazı kılınmaz" diye bağırdı. O esnada imam, "Hürriyet olmayan bir yerde cuma namazı kılınmaz" diyerek beyannamenin doğru olduğunu ifade etti. Bunun üzerine topluca kaleye hücum eden halk, indirilen bayrağı kale burçlarına dikti ve cuma namazını orada kıldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Filistin Dayanışma Platformu, İsrail’in Refah’ta başlattığı saldırıyı Ankara’da protesto etti Ankara’da bulunan Filistin Dayanışma Platformu, "Refah’ta Katliama Hayır" sloganıyla İsrail’in başlattığı saldırıyı protesto etmek için Amerikan Büyükelçiliği önünde toplandı. İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının ardından 1 buçuk milyona yakın Gazzeli, Refah kentine sığınmıştı. İsrail’in Refah kentine yönelik başlattığı hava saldırısının ardından Filistin Dayanışma Platformu, "Refah’ta Katliama Hayır" sloganıyla saldırıyı kınamak için Ankara’da bulunan Amerikan Büyükelçiliği önünde çeşitli sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte İsrail’i protesto etti. Elçilik binası önünde toplanan kalabalık, İsrail’i protesto etmek için "İnsanlık onuru siyonizmi yenecek" ve "Susma haykır soykırıma hayır" sloganları attı. Öte yandan kalabalık, İsrail askerleri tarafından Kudüs’te öldürülen Hasan Saklanan’ı ise rahmetle anmayı unutmadı. Grup adına basın açıklamasında bulunan Zeynel Abidin Özkan, İsrail’in Gazze’ye yönelik düzenlediği saldırıların ardından Refah sınır kapısına sığınan yaklaşık bir buçuk milyona yakın Gazzeli’nin 214 gündür açlıkla boğuştuğuna dikkati çekti. "Soykırımın ortakları ahirete kalmadan dünyada da inşallah gereken cezayı bulacaklar" Refah’a başlatılan saldırılarla birlikte bölgede can güvenliği sorununun da başladığının altını çizen Özkan, “214 gündür dünyanın gözü önünde Filistin’de kardeşlerimiz İsrail soykırımına maruz bırakılıyor. Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde devam eden yargılamalara; İsrail, lobi faaliyetleriyle tüm ülkelere müdahale ettirmeye ve İsrail yetkililerinin ceza almaması için bir çaba içerisine girdi. Hepimiz gördük ki aslında adalet İsrail için varmış ve tüm ülkeler de İsrail’in soykırımını desteklemek için çalışıyormuş. Bugün ortaya çıkan belgelerde görüldü ki Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde İsrail’in soykırımına ortak olan yöneticilerinin ceza almamasına yönelik baskı içeren mektuplar mahkemeyi köşeye sıkıştırmak adına kullanılıyor. Biz inanıyoruz ki hem mahkemede görülen davada hem de Güney Afrika’da devam eden davada soykırımın ortakları ahirete kalmadan dünyada da inşallah gereken cezayı bulacaklar” ifadelerini kullandı.