EKONOMİ - 09 Kasım 2022 Çarşamba 11:39

Siparişler depoda bekliyordu: Kahramanmaraş’tan 36 buçuk milyon dolarlık ihracat

A
A
A
Siparişler depoda bekliyordu: Kahramanmaraş’tan 36 buçuk milyon dolarlık ihracat

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Başkanı Şahin Balcıoğlu, metal mutfak eşyaları ihracatında Mısır ile yaşadıkları sorunların giderildiğini belirterek, "Ürünler artık depoda kalmayıp, Mısır’a ihraç edilecek" dedi.

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Başkanı Şahin Balcıoğlu, metal mutfak eşyaları ihracatında Mısır ile yaşadıkları sorunların giderildiğini belirterek, "Ürünler artık depoda kalmayıp, Mısır’a ihraç edilecek" dedi.


KMTSO Başkanı Balcıoğlu, oda binasında gerçekleştirdiği basın toplantısında, Mısır ile yaşanan ödeme probleminde üretici ve ihracatçı firmaların büyük sıkıntı yaşadığını ancak bu problemi giderdiklerini söyledi. Balcıoğlu, "Mısır ile çelik mutfak eşyaları ihracatının yoğun olduğu ülke ile ödeme problemi vardı. Bu ödeme problemi konusunda birçok sıkıntılar yaşadık halen de yaşıyorduk. Önce Ticaret Bakanlığı’na müracaat ettik ödeme sistemini değiştirdik. Metal mutfak eşyaları ihracatında Mısır ile yaşadığımız sorunlara yönelik olarak Ticaret Bakanlığı ve Hazine ve Maliye Bakanlığı ile yaptığımız yoğun ve ısrarlı girişimler sonucunda ihracat bedellerinin ihracat tarihinden itibaren bin 820 gün içerisinde yurda getirilmesi ve söz konusu bedellerin en az yüzde 80’inin bir bankaya satılması zorunluluğundan muaf tutularak tutulan ülkeler arasına Mısır da ilave edilmiştir. Bu bizim için oldukça sevindirici, mutlu bir haber" diye konuştu.


Üretimi yapılmış, siparişi alınmış stokta bekleyen birçok metal mutfak eşyası ve tekstil ürünlerinin şu anda depolarda olduğunu belirten Balcıoğlu, "Depoda bulundurulan malın tutarı Kahramanmaraş için 36 buçuk milyon dolar değerinde. Bu sabit duran mal, kısa süre içerisinde Mısır’a gidecek ve ödemeleri gelecek. Bu tutar büyük bir meblağ, özellikle nakit sıkıntısının yaşandığı şu günlerde bunlar bizim üreticimiz ve ihracatçımız için oldukça kıymetli ve önemliydi. Bu sıkıntı Resmi Gazete’de yayımlanarak resmileşti ve bu kararın arkadaşlarımıza hayırlı olmasını diliyorum" dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Fethiye’de "Vatan Size Minnettar" protokolü imzalandı Fethiye Kaymakamlığı öncülüğünde hayata geçirilen "Vatan Size Minnettar" protokolü kapsamında, şehit yakınları ve gazilere ilçe genelindeki anlaşmalı işletmelerde indirim uygulanacak. Fethiye’de şehit yakınları ve gazilere yönelik "Vatan Size Minnettar" protokolü, Fethiye Muharip Gaziler ve Şehit Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği önünde düzenlenen törenle imzalandı. Proje kapsamında ilçedeki birçok işletme, "Vatan Size Minnettar" kartını kullanan şehit yakınları ve gazilere indirim uygulayacak. Protokol kapsamında işletmelerin vitrinlerine "Şehit aileleri ve gazilerimize minnettardır" yazılı stickerlar yerleştirilecek ve bu işletmeler "vefa noktası" olarak tanımlanacak. Uygulama ile şehit yakınları ve gaziler yılın 364 günü indirimlerden faydalanabilecek. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda ise özel indirim oranları uygulanacak. Fethiye Muharip Gaziler ve Şehit Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Mahmut Topal, protokolün hayırlı olmasını dileyerek emeği geçenlere teşekkür etti. Törende konuşan Fethiye Kaymakamı Fatih Akkaya, protokolün yalnızca bir indirim uygulaması olmadığını belirterek, "Bugün burada sadece bir indirim protokolü imzalamak için değil, bir kentin vefasına, birliğine ve minnet duygusuna tanıklık etmek için bir aradayız. Vatan savunması, maddi hiçbir karşılıkla ölçülemeyecek kadar kutsal bir görevdir. Bu projenin temel amacı da toplumsal farkındalık oluşturmaktır. Bu çalışma yalnızca şehit yakınları ve gaziler için bir destek modeli değildir; tüm toplumu kapsayan bir farkındalık projesidir. İlçemizde yaşayan 131 ailemiz elbette bizim için çok kıymetli ama asıl hedefimiz, bu bilincin caddelerde, sokaklarda ve alışveriş merkezlerinde yaşayan yüz binlerce vatandaşımıza ulaşmasıdır. Çocuklarımızdan gençlerimize kadar herkesin, vatan için fedakarlık yapan kahramanlarımızı her gün hatırlamasını istiyoruz. Proje kapsamında oda başkanlıklarımız ve meslek kuruluşlarımızın desteğiyle belirlenen işletmelerde şehit yakınları ve gazilerimize özel indirimler uygulanacak. İşletmelere yerleştirilecek "Şehit aileleri ve gazilerimize minnettardır" yazılı stickerlarla bu yerler sadece ticari alanlar değil, aynı zamanda birer "vefa noktası" olarak görülecek. Esnafımızın daha önce bireysel olarak yaptığı bu destekleri artık kurumsal bir yapıya kavuşturduk. Protokol kapsamında şehit yakınları ve gazilerimiz yılın 364 günü indirimlerden faydalanabilecek. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda ise özel ve daha yüksek oranlı indirimler uygulanacak. Cumhuriyet Bayramı’nı özellikle seçtik çünkü bu projenin ruhuna en uygun gün olduğunu düşünüyoruz. Fethiye’de başlattığımız "Vatan Size Minnettar" Protokolü ile hem toplumsal dayanışmayı güçlendirmeyi hem de vefa kültürünü kalıcı hale getirmeyi hedefliyoruz" dedi.
Ankara İletişim Başkanı Duran: "İsrail’in Küresel Sumud Filosu’na karşı uluslararası sularda gerçekleştirdiği saldırıyı şiddetle kınıyorum" İletişim Başkanı Burhanettin Duran, "İsrail’in, 40 ülkeden aktivistlerin oluşturduğu sivil bir girişim olan Küresel Sumud Filosu’na karşı uluslararası sularda gerçekleştirdiği saldırıyı şiddetle kınıyorum" dedi. İletişim Başkanı Duran, resmi sosyal medya hesabından İsrail’in Küresel Sumud Filosu’na karşı uluslararası sularda gerçekleştirdiği saldırıyı şiddetle kınadı. Duran, İsrail hükümetinin sergilediği tavrı barbarlık ve ahlaksızlık eylemi olarak değerlendirerek, uluslararası hukuka aykırı olan hiçbir şeyin kabul edilemeyeceğini vurguladı. "İsrail’in Küresel Sumud Filosu’na karşı uluslararası sularda gerçekleştirdiği saldırıyı şiddetle kınıyorum" Burhanettin Duran, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: "İsrail’in, Gazze’ye dayatılan insanlık dışı ablukayı kırmak amacıyla 40 ülkeden aktivistlerin oluşturduğu sivil bir girişim olan Küresel Sumud Filosu’na karşı uluslararası sularda gerçekleştirdiği saldırıyı şiddetle kınıyorum. İsrail hükümetinin sergilediği bu barbarlık ve ahlaksızlık eylemi, insani değerlere, evrensel ilkelere ve uluslararası hukuka aykırı olup hiçbir şekilde kabul edilemez. İnsan hakları savunucularına müdahale etmek ve silahsız sivilleri hedef almak, insanlığın vicdanına yönelik doğrudan bir saldırıdır. Uluslararası topluluğun-özellikle filodaki vatandaşları bulunan ülkelerin-sivillerin güvenliğini sağlamak ve failleri uluslararası hukuk nezdinde sorumlu tutmak yükümlülüğü vardır. İlgili kurumlarımız, filoda bulunan vatandaşlarımızın ve diğer ülkelerin vatandaşlarının güvenli dönüşünü sağlamak için gerekli tüm çabaları en büyük özenle sürdürmektedir. Türkiye olarak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde bu zulme, korsanlığa ve hukuksuzluğa karşı duruşumuzu kararlılıkla sürdürecek; mazlumların sesi olacak ve Filistinli kardeşlerimizin haklı davasını her platformda savunmaya devam edeceğiz".