- 10 Mart 2023 Cuma 09:50

Rıdvan Hoca Yeraltı Çarşısı’nda esnaf kepenk açmaya başladı

A
A
A
Rıdvan Hoca Yeraltı Çarşısı’nda esnaf kepenk açmaya başladı

Adını Maraş Milli Mücadele kahramanlarından alan Rıdvan Hoca Yeraltı Çarşısı’nda esnaf kepenk açmaya başladı.

Adını Maraş Milli Mücadele kahramanlarından alan Rıdvan Hoca Yeraltı Çarşısı’nda esnaf kepenk açmaya başladı.


Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremler binlerce can kaybı ve yıkıma neden oldu. Yaşanan depremler sonrası Kahramanmaraş’ta esnaf kepenklerini yavaş yavaş açarak depremin izlerini silmek için mücadeleye başladı. Tarihi Ulu Camii, Maraş Kalesi ve Tarihi Taş Mescit üçgeni içerisinde yer alan ve adını Maraş Milli Mücadele kahramanlarından Rıdvan Hoca’dan alan Rıdvan Hoca Yeraltı Çarşısı’nda esnaf kepenklerini açmaya başladı.


1990’lı yılların en popüler çarşılarından biri olan, zamanla modern alışveriş merkezlerine karşı direnç gösteremeyen yeraltı çarşısı, yaşanan deprem sonrası kapalı kalan alışveriş merkezlerinin bu durumunu avantaja çevirerek vatandaşların eksik envanterlerini alma merkezi durumuna geçmek için açıldı.


Kahramanmaraş halkı olarak yavaş yavaş normalleşme sürecine girilmesi gerektiğini giren çarşı esnafı Ayhan Tufan, “Kahramanmaraş’ta asrın felaketlerinden bir deprem yaşadık ve büyük badireler atlattık. Tabi bu durumların da yavaş yavaş normale dönmesi için biz esnaflar olarak da bu Rıdvan Hoca Yeraltı Çarşısında tekrardan iş yerlerimizi açtık. Bizim çarşımızdan halkımızın giyimden zücaciyeye halısından ayakkabısına her türlü ihtiyacını karşılayacak şekilde hizmet etmekteyiz. Kahramanmaraşlı halkımızı buraya bekleriz. Artık normalleşmemiz gerekiyor, artık önümüze bakıp tekrardan Kahramanmaraş’ımızı eski günlerine getirmemiz için de büyük çaba sarf etmemiz gerekiyor. Bunun için de Kahramanmaraş halkı olarak buna büyük çaba sarf etmemiz gerek” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa İznik’te 1700 yıl sonra bir ilk: Konsil kültürel etkinlikle anılacak İznik’te 325 yılında gerçekleştirilen ve Hristiyanlık tarihi açısından büyük önem taşıyan İznik Konsili, aradan geçen 1700 yılın ardından ilk kez kültürel bir etkinlikle anılacak. 31. Noel Baba ile Dünya Barışına Çağrı Etkinlikleri kapsamında düzenlenecek programda, görme engelli yurttaşlar onur konuğu olacak. Noel Baba Barış Konseyi tarafından organize edilen etkinlikler, İznik Gölü kıyısında bulunan Aziz Neofitos Bazilikası’nın seyir platformunda gerçekleştirilecek açılış programıyla başlayacak. Açılışta, Gazi Mustafa Kemal Atatürk, aziz şehitler, görevleri başında hayatını kaybeden askerler, milletin bağımsızlığı uğruna mücadele eden isimsiz kahramanlar ile Gazze’de ve tüm savaşlarda yaşamını yitiren çocuklar anısına saygı duruşunda bulunulacak. Saygı duruşunun ardından aynı platformda kültürel bir etkinlik düzenlenecek. Programın sunumunu görme engelli Halil Bilgiç yaparken, etkinliklerin onur konuğu ise İstanbul’dan gelecek görme engelli yurttaşlar olacak. Etkinlikler kapsamında ayrıca "1700 Yıl Önce - 1700 Yıl Sonra: Arama Konferansı" düzenlenecek. Konferansta, Roma İmparatoru I. Konstantin’in 325 yılında İznik Konsili’ni toplama gerekçeleri ve konsilde yaşanan gelişmeler ele alınacak. Tarihçiler, akademisyenler, milletvekilleri, gazeteciler ve araştırmacıların katılımıyla gerçekleşecek konferansta, 1700 yıl önceki süreç ile günümüz değerlendirmeleri birlikte masaya yatırılacak. Öte yandan, anti-siyonist entelektüel çevrelerde önemli bir yere sahip olan Yahudi Haham Yaakov Shapiro’ya Noel Baba Barış Ödülü’nün verilmesi de programda yer alıyor. Etkinlikler, İznik Konsili’ne 1700 yıl önce katılan Antalyalı Aziz Nikolaus’un anısına düzenlenen ve bu yönüyle 1700 yıl içerisindeki ilk kapsamlı anma programı olma özelliğini taşıyor. Böylece İznik Konsili, tarihte ilk kez 1700 yıl sonra, 2025 yılında gerçekleştirilen kültürel bir etkinlikle anılmış olacak. Noel Baba Barış Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Muammer Karabulut, etkinliklerin barış, tarihsel hafıza ve toplumsal farkındalık açısından önemli bir buluşma olacağını ifade etti.