EKONOMİ - 21 Mart 2023 Salı 10:51

Deprem sonrası bölgede altın sektöründe arz talep açığı ortaya çıktı

A
A
A
Deprem sonrası bölgede altın sektöründe arz talep açığı ortaya çıktı

Kahramanmaraş’ta yaşanan depremlerin ardından kuyumculuk sektöründe arz talep açığı ortaya çıktı.

Kahramanmaraş’ta yaşanan depremlerin ardından kuyumculuk sektöründe arz talep açığı ortaya çıktı.


Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde 7,7 ve Elbistan ilçesinde 7,6 büyüklüğünde meydana gelen 2 büyük deprem, 11 ilde binlerce yıkıma ve can kayıplarına neden oldu. Asrın felaketi olarak nitelendirilen afet sonrası Kahramanmaraş’ın en önemli ihracat kalemi olan kuyumculuk sektörü de darbe aldı.


2022 yılında 20 ton altın takı üretimi ile rekor kıran, ülke ve şehir ekonomisine büyük katma değer sağlayan kuyumculuk sektörü Kahramanmaraş’ta yaşanan deprem sonrası altın üretimi de geriledi.


Altınşehir Kuyumcukent Sitesi’nin deprem sonrası yaşadığı hasarı anlatan Kahramanmaraş Kuyumcular Odası Başkanı Hacı Mustafa Öz, “Kahramanmaraş İstanbul’dan sonra altın ve mücevher üretiminde ikinci büyük şehir. Kahramanmaraş, altın ve mücevherin yüzde 30 ila yüzde 35’lik dilimini sadece bu merkezden karşılıyor. Bu merkez çalışamayınca şu anda ciddi şekilde arz talep açığı da oluşmaya başladı. Sektör burada tamamen durmuş durumda. Yaşanan depremde olduğu gibi Altınşehir de zarar gördü. Burası şu an orta hasarlı, bazı duvarlarımız yıkık. Taşıyıcı sistemde bir sıkıntı yok ama firmalarımızın makine ve ekipmanları büyük zarar gördü. Şu anda merdivenler kullanılamıyor” dedi.



“Bizim ivedilikle çalışmaya ihtiyacımız var”


Kuyumculuk sektöründe oluşan üretim açığının bir an önce kapatılması gerektiğini dile getiren Öz, “Bizim 20’ye yakın ülkeye buradan ihracatımız vardı. Direkt olmasa bile İstanbul üzerinden çok ciddi bir ihracatımız vardı. En azından bu siparişlerimiz bu anlaşmalarımızın hepsi dondu. Bizim ivedilikle çalışmaya ihtiyacımız var ve daha sağlam olarak artık depreme karşı da sele karşı da yangına karşı da daha iyi önlemler alarak bu tür afetlerin olduğu zamanda da ayakta kalmamız gerekiyor ve yarınlarımızı ona göre hazırlamamız lazım” diyerek sözlerini tamamladı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Trabzon Türk sinemasının usta ismi Hülya Koçyiğit Trabzon’da Türk sinemasının usta ismi Hülya Koçyiğit, "Trabzon Film Festivali" dolayısıyla geldiği Trabzon’da Kadın Yaşam ve İstihdam Merkezi’ni ziyaret etti. Burada atölyeleri gezen Koçyiğit’e Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç’in eşi Arzu Genç eşlik ederken, Koçyiğit, kadınların sergilediği ürünleri hayranlıkla inceledi. Koçyiğit, Karadeniz yöresinin geleneksel ve yöresel dokumaları arasında yerini alan yaklaşık bir asırdan beri kullanılan coğrafi işaretli keşanı dokumaya çalışması dikkat çekti. Koçyiğit, Trabzon’a ilk kez 5 yaşında geldiğini belirterek, "Trabzon’a ilk kez 5 yaşındayken gelmiştim ve ömür boyu birçok kez geldim. O nedenle bu gelişim ilk değil ama Trabzon’da ilk kez bir Film Festivali düzenleniyor. ’İlk’ demek biraz cesaret demek. Dilerim başladığı gibi bol bereketiyle inşallah hem şehrimize hem de sinemamıza çok büyük katkılarda bulunur bu festival. O nedenle bugün buradayım, çok da mutluyum. İyi ki bu seferki gelişimde böylesine faydalı bir mekânı ziyaret etmişim. Her biri birbirinden değerli geleneksel el sanatlarımız burada tekrardan hayat buluyor. Genç kadınlar burada bu mesleği, bu sanatı öğreniyor ve yaşatmaya devam ediyorlar. Bu beni çok gururlandırdı. Hepsinin ellerine, emeklerine sağlık. Burası bir yaşam merkezi. Buradan istifade eden bütün kadınları sevgiyle selamlıyorum. Daha nice nice kadınımızın bu imkânlardan yararlanmasını diliyorum" dedi.
Malatya Malatya’da DEAŞ operasyonu: Eylem hazırlığındaki şüpheli tutuklandı Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ile Emniyet Genel Müdürlüğü’nün ortak çalışması sonucu, yeni yılda eylem hazırlığında olduğu tespit edilen DEAŞ terör örgütü destekçisi İbrahim Burtakuçin Malatya’da yakalanarak tutuklandı. Edinilen bilgilere göre, MİT’in yürüttüğü istihbari çalışmalar kapsamında İbrahim Burtakuçin’in Türkiye’de terör örgütü DEAŞ adına faaliyet yürüttüğü, fırsat bulması halinde çatışma bölgelerine geçerek örgüte katılma arayışı içinde olduğu ve yılbaşı döneminde Türkiye’de eylem/saldırı hazırlığı yaptığı belirlendi. Şahsın yurt içi ve yurt dışında çok sayıda DEAŞ sempatizanı ile irtibat halinde olduğu tespit edildi. MİT ve Emniyet Genel Müdürlüğü ekiplerince gerçekleştirilen ortak operasyonla Burtakuçin Malatya’da gözaltına alındı. Şüphelinin ikametinde yapılan aramalarda çok sayıda dijital materyal ile yasaklı yayın ele geçirildi. Ele geçirilen dijital materyaller üzerinde yapılan incelemelerde, DEAŞ’a ait yazılımlar, örgütün sözde bayrak ve flama görselleri, motivasyon amaçlı kullanılan ve örgüte katılımı teşvik eden ses dosyaları, DEAŞ mensupları ve yöneticilerine ait görsel ve videolar ile örgütsel görüşmelere dair içeriklerin bulunduğu tespit edildi. Malatya’da yakalanarak gözaltına alınan İbrahim Burtakuçin emniyetteki işlemlerinin ardından çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi.