GÜNDEM - 17 Haziran 2024 Pazartesi 10:08

Atık baskı balatalarını saat olarak geri dönüştürüyor

A
A
A
Atık baskı balatalarını saat olarak geri dönüştürüyor

Kahramanmaraş’ta otomobillerden çıkartılan eski baskı balataları toplayan Mahmut Doğru, parçaları geri dönüştürerek duvar saati yapıyor.


Kahramanmaraş’ta geri dönüşüme merak saran Mahmut Doğru, sanayiden topladığı ve atık durumdaki baskı balataları sanata çevirerek duvar saati yapıyor. Geri dönüşüme dair özgün fikirleriyle hurdayı birer sanat eserine çeviren Doğru, el emeği göz nuru saatleri satarak da kendisine ve ev ekonomisine katkı sağlıyor.


Atık baskı balatalardan yaptığı saatleri hem kendi iş yerinde hem de kişisel sosyal medya hesaplarında sergileyen Doğru, kullanım ömrü dolmuş atık baskı balataları birer sanat eserine dönüştürme çalışmalarını İhlas Haber Ajansı’na anlattı.



“Geri dönüşüme katkı sağlamak amaçlı saat yapma kararı aldım”


Geri dönüşüme yıllardır önem verdiğini ifade eden Mahmut Doğru, “Kendim bir uğraş, bir hobi olarak başlamıştım bu işe. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın geri dönüşüme verdiği ilgi ve alakadan dolayı ben de geri dönüşüme katkı sağlamak amaçlı saat yapma kararı aldım. Bunları görenler bu çok ağır, duvara asılır mı falan diyorlardı. Arkasındaki demir metali çıkarttığımız zaman zaten çok hafif olmuş oluyor. Bu yüzden de çevremize karşı geri dönüşüme katkı sağlamak amaçlı bu şekilde başlamış oldum” dedi.



“Bir balatayı yaklaşık 3 saatte tamamlıyorum”


Otomobillerden çıkartılan baskı balataları sanayi ustalarından aldığını söyleyen Doğru, “Sanayideki ustalarımla tek tek görüşüp araçların baskı balatalarını hurdaya atmamaları için kendileri ile görüşüp topluyorum. Kendi iş yerinde bu balataları ara işlemlerden geçiriyorum. Yağlı ise yağlarını temizliyorum, çizikleri var ise zımpara makinesi ile temizleyip işlemlere başlıyorum. Daha sonra astarını atıp boyasını atıyorum, tekrardan motoru ve sayıları taktığımda ortaya çok güzel görüntüler çıkmış oluyor. Bir balatayı yaklaşık 3 saatte tamamlıyorum” diye konuştu.



“Hedefim bir tesis kurmak”


İlerleyen dönemlerde bu işle uğraşmak amaçlı tesis kurmayı hayal ettiğini söyleyen Doğru, “Çok rağbet gördüğünden dolayı bazen yetiştiremiyorum. Bu işe başladığımdan beri bin 500 adet saat yaptım. Hedefim bir tesis kurmak, eleman almak. Bunu tek başıma yapıyorum, personele de ihtiyaç duyuyorum. Tek başıma yaptığımda böyle bir güzellik çıkıyorsa, personellerle de bu işi aşarız” ifadelerini kullandı.



Atık baskı balatalarını saat olarak geri dönüştürüyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Isparta Cinayetle biten aile içi kavgayla ilgili polis kardeş tutuklandı Isparta’da baba ile iki polis oğlu arasında çıkan ve babanın yaralandığı, oğlunun ise öldüğü olayla ilgili diğer polis memuru kardeş tutuklandı. Olay, dün saat 02.30 sıralarında Vatan Mahallesi 234. Cadde’de meydana geldi. İddiaya göre, bayram izni için memleketlerine gelen Antalya’da görevli polis memuru Ömer A. ile Denizli’de görevli polis memuru Deniz A., evde yaşanan aile içi tartışmanın sonrasında anne ve baba ile birlikte aynı araca binip evden ayrıldı. Tartışma araçta da devam edince ikametlerin önüne geldiklerinde anne araçtan inip eve gitti. Devam eden tartışma sırasında Deniz A., bir anda bağırarak silahını çıkartıp kendi kafasına doğrulttu. Ardından baba M.A. da beylik tabancasını çıkararak araçtan indi. Yaşanan arbede sırasında, tabancalardan birinin bir anda ateş alması sonucu baba M.A. ile oğlu Deniz A. boyunlarından vurularak yaralandı. İhbar üzerine olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Tüm müdahalelerine rağmen hayatını kaybetti Yaralılar, sağlık ekiplerinin olay yerindeki ilk müdahalesinin ardından ambulanslarla Isparta Şehir Hastanesine ve Tıp Fakültesi Hastanesine kaldırıldı. Isparta Şehir Hastanesine kaldırılan Deniz A., sağlık ekiplerinin tüm müdahalelerine rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti. M.A.’nın Tıp Fakültesi Hastanesi’nde tedavisinin sürdüğü, olayı ufak sıyrıklarla atlatarak tedbir ve kontrol amaçlı hastaneye kaldırılan Ömer A.’nın da aynı hastanede gözetim altında olduğu öğrenildi. Öte yandan olay yerinde 2 tabanca, 1 boş kovan ve 1 dolu fişek ele geçirilerek incelemeye alındı. Kardeş "Kasten Adam Öldürme" suçlamasından tutuklanarak cezaevine gönderildi Olayı ufak sıyrıklarla atlattıktan sonra tedbir ve kontrol amacıyla hastaneye götürülen Ömer A., buradaki işlemlerinin ardından ifadesi alınmak üzere gözaltına alındı. Emniyette ifadesi alınan Ömer A. ile anne Z.A. ve baba M.A., sabah saatlerinde adliyeye sevk edildi. Ömer A., bugün çıkarıldığı mahkemece "kasten adam öldürme" suçlamasıyla tutuklanarak cezaevine gönderildi. Anne ve baba ise ifadelerinin ardından serbest bırakıldı. Hayatını kaybeden Deniz A.’nın cenazesinin, yarın öğle namazına müteakip Halıkent Mahallesi’nde bulunan Halıkent Camii’nde kılınacak cenaze namazının ardından Halife Sultan Mezarlığı’na defnedileceği öğrenildi.