GÜNDEM - 17 Kasım 2024 Pazar 12:20

Depremde enkazdan çıkarılan eşyaların sergilendiği alanın gelecek nesillere aktarılmasını istiyor

A
A
A
Depremde enkazdan çıkarılan eşyaların sergilendiği alanın gelecek nesillere aktarılmasını istiyor

Kahramanmaraş’ta deprem sonrası kurulan Enkaz Kafe, sadece bir kafe olmanın ötesine geçerek toplumsal dayanışmanın simgesi haline geldi. Depremden etkilenenlerin yaralarını sarmak ve destek olmak amacıyla kurulan bu özel mekan, ziyaretçilerine hem fiziksel hem de manevi bir destek sunuyor.


Depremin hemen ardından dört ay boyunca halka ücretsiz çay ve yemek dağıtan Enkaz Kafe, bugün de kapılarını dayanışma ve umut dolu bir buluşma noktası olarak açık tutuyor. İçinde sergilenen eşyalar, depremde yaşanan acı hatıraları temsil ederken aynı zamanda yeniden inanç ve dayanışmanın gücünü hatırlatıyor. Gelinlikten eski bir fotoğrafa, son beş lirası bulunan bir cüzdana kadar pek çok eşya, yaşanmış hikayeleriyle burayı ziyaret eden herkesin yüreğine dokunuyor.


Enkaz Kafe’nin duvarlarına asılan bir başka anlamlı hatıra ise, deprem şehitlerinin anısına dikilen yüz elli fidan. Her bir fidanın yanına yazılan isimler, kaybedilen canları unutturmamak ve hatıralarını yaşatmak için özenle korunuyor. Mehmet Yalçın’ın ifadesiyle, Enkaz Kafe sadece bir mekan değil, deprem şehitlerine ve tüm Kahramanmaraş halkına adanmış bir kültür mirası.


Yalçın, “Birlikte ayağa kalkmak, geçmişten ders alarak geleceğe umutla bakmak için buradayız. Depremlerden sonra enkazdan çıkarılan eşyalarla oluşturduk. Manevi değeri çok yüksek. Bu alanda oyuncak, beşik, gelinlik, kitap ve fotoğraflar var. Şehrimizin acılarını buradan duyurmak istiyoruz. Acılarımızı paylaştık ve yarım kalmış hikayeler var buranın yaşayan bir müze olarak kalmasını istiyoruz” dedi.



Depremde enkazdan çıkarılan eşyaların sergilendiği alanın gelecek nesillere aktarılmasını istiyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Trendyol Süper Lig: Galatasaray: 3 - RAMS Başakşehir: 0 (Maç sonucu) Trendyol Süper Lig’in 26. haftasında Galatasaray, konuk ettiği RAMS Başakşehir’i 3-0 mağlup etti. Maçtan dakikalar (İkinci yarı) 47. dakikada sağ kanattan Lang’ın yaptığı ortada savunmada Shomurodov’un kafayla uzaklaştırmak istediği topu önünde bulan Sallai’nin altıpasın önünde dönerek yaptığı vuruşta kaleci Muhammed Şengezer meşin yuvarlağı kornere çeldi. 56. dakikada Ebosele’ye kendi yarı alanı sağ tarafından Sallai’ye yaptığı müdahalenin ardından hakem Batuhan Kolak, ikinci sarıdan kırmızı kartla oyun alanı dışına gönderdi. 57. dakikada sağ kanattan Lang’ın kullandığı serbest vuruşta, arka direkte Singo’nun yaptığı vuruşta meşin yuvarlağı filelere gönderdi. 1-0 64. dakikada sağ kanattan Barış Alper Yılmaz’ın yaptığı ortada ceza sahası içi sol çaprazdan Osimhen’in yaptığı röveşata vuruşta meşin yuvarlak üst direğe çarpıp oyun alanına geri döndü. 66. dakikada Yunus Akgün’ün savunma arkasına attığı pasta göğsüyle topu kontrol eden Osimhen, altıpasın sağ tarafından yaptığı vuruşta savunmaya da çarpan meşin yuvarlak yakın köşeden ağlara gitti. 2-0 84. dakikada Lang’ın savunma arkasına attığı pasta topla buluşan Yunus Akgün, pasını Nhaga’ya çıkardı. Bu oyuncunun altıpasın gerisinden boş kaleye yaptığı vuruşta meşin yuvarlak ağlara gitti. Ancak yardımcı hakemin ofsayt bayrağını kaldırmasının ardından pozisyon VAR’da incelendi. Yapılan kontrol sonrası ofsayt olmadığı tespit edilince gol geçerli sayıldı. 3-0 90. dakikada sol kanattan Eren Elmalı’nın ortasında, ön direkte Icardi’nin kafa vuruşunda kaleci Muhammed Şengezer meşin yuvarlağı iki hamlede kontrol etti. Stat: RAMS Park Hakemler: Batuhan Kolak, Çağlar Uyarcan, Kerem Ersoy Galatasaray: Uğurcan Çakır, Sallai (Nhaga dk. 82), Sanchez, Singo (Kaan Ayhan dk. 79), Eren Elmalı, Torreira (Boey dk. 74), Sara, Barış Alper Yılmaz (İlkay Gündoğan dk. 74), Yunus Akgün, Lang, Osimhen (Icardi dk. 75) Yedekler: Günay Güvenç, Jakobs, Ahmed Kutucu, Asprilla, Lemina Teknik Sorumlu: İrfan Saraloğlu Başakşehir: Muhammed Şengezer, Ömer Ali Şahiner, Duarte, Opoku, Ebosele, Kemen, Umut Güneş (Onur Ergün dk. 79), Yusuf Sarı (Onur Bulut dk. 59), Shomurodov (Crespo dk. 70), Brnic (Ba dk. 58), Selke (Bertuğ Yıldırım dk. 70) Yedekler: Doğan Alemdar, Berat Özdemir, Nuno da Costa, Kaluzinski, Harit Teknik Direktör: Nuri Şahin Goller: Singo (dk. 57), Osimhen (dk. 66), Nhaga (dk. 84) (Galatasaray) Kırmızı kart: Ebosele (dk. 56) (Başakşehir)
Çorum Çorum’da çocuklar sevap için yarıştı Çorum Belediyesi tarafından düzenlenen yarışmada, 684 çocuk Ramazan ayında sevaplarla yarıştı. Yarışmada dereceye giren öğrencilere bisiklet, tablet ve akıllı saat hediye edildi. Çorum Belediyesi’nin çocuklara iyiliği, paylaşmayı ve güzel ahlakı aşılamak amacıyla düzenlediği "Sevap Avcıları" yarışması sona erdi. Etkinlik kapsamında 228 takımdan oluşan toplam 684 çocuk, Ramazan ayının 19’uncu gününe kadar kendilerine verilen farklı görevleri yerine getirerek yarıştı. Büyük ilgi gören yarışmanın ardından Çorum Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu’nda dereceye giren öğrenciler için ödül töreni düzenlendi. Ödül töreninde, dereceye giren çocuklara protokol üyelerinin eşliğinde 12 bisiklet, 12 tablet ve 12 akıllı kol saati hediye edildi. "228 takım ve 684 yavrumuz bu yarışmada yer aldı" Programda konuşan Çorum Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, "Şu huzur tablosunu, şu mutluluk tablosunu dini ne olursa olsun, ırkı ne olursa olsun yeryüzündeki tüm çocuklara ve ailelere nasip etmesini Rabbimizden diliyoruz. İnşallah Rabbim bu huzur tablosunu Gazze’nin, Doğu Türkistan’ın, tüm mazlumların çocuklarına da nasip etsin. 228 takım ve 684 yavrumuz bu yarışmada yer aldı. Onların aileleri, yakınları ve komşuları da bu güzelliğe şahit oldular ve bu mutluluğu paylaştılar. Bu mutluluk, bu onur hepimize ait. Ben çocuklarımızı, ailelerini ve bu yarışmada çocuklarımıza destek veren herkesi tebrik ediyor, en içten teşekkürlerimi sunuyorum" dedi. "Bu yarışmanın kaybedeni yok" Daha sonra konuşan İl Milli Eğitim Müdürü Cemil Çağlar da, "Çocuklarımız okullarda, sınıflarında ve koridorlarında birçok etkinlik gerçekleştirdi. Belediyemiz ise ’Sevap Avcıları’ adıyla bu etkinlikleri hayatın içine indirerek sosyal ve toplumsal sorumluluk bilincini yaymak adına çok güzel çalışmalar yapmış. Bu yarışmanın kaybedeni yok, kazananı siz aileler, siz çocuklar ve biz büyükler oluyoruz" diye konuştu. Programa Çorum Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, İl Milli Eğitim Müdürü Cemil Çağlar, Çorum İl Genel Meclisi Başkanı Muhammed Fatih Temur, protokol üyeleri ile çok sayıda katılım sağlandı.