EKONOMİ - 08 Kasım 2022 Salı 09:18

Ekinözü’nde çilek hasadı mesaisi kasım ayında da sürüyor

A
A
A
Ekinözü’nde çilek hasadı mesaisi kasım ayında da sürüyor

Kahramanmaraş’ın Ekinözü ilçesindeki bahçelerde yetiştirilen çileğin hasadı, kasım ayı gelmesine rağmen sürüyor.

Kahramanmaraş’ın Ekinözü ilçesindeki bahçelerde yetiştirilen çileğin hasadı, kasım ayı gelmesine rağmen sürüyor.


Kandil Mahallesi’nde 5 yıl önce küçük bir alanda başlanan çilek yetiştiriciliği, birçok vatandaşın hayatını değiştirdi. ‘Burada çilek mi olur’ diyenlere kulak asmadan devlet desteği ile 6 dönümlük kıraç tarlasında yetiştiriciliğe başlayan Murat Seyfi, birçok kişiye de örnek oldu. Aynı bölgede çiftçilik yapan vatandaşlar da bu ürüne yönelerek mahalleyi adeta bir çilek üretim merkezine çevirdi. Farklı aroması ve büyüklüğü ile dikkat çeken yediveren cinsi çilekler, onlarca çiftçinin yeni ekmek kapısı oldu. Baraj gölünün etrafını çevreleyen kıraç tarlalar, yeşil ve kırmızının iç içe geçtiği bir manzaraya büründü.


Kışın habercisi olan kasım ayında havaların sıcak gitmesi, çilek üreticilerinin mesaisinin uzamasını sağladı. Mayıs ayında başlayan hasada devam eden üreticilerden Murat Seyfi, verim ve fiyatın bu sezon yüzlerini güldürdüğünü söyledi.


Seyfi, ‘yediveren’ cinsi çilek yetiştirdiğini belirterek, “Bu yıl havalar sıcak gitti, kasım ayı gelmesine ve gece sıcaklıkları eksi dereceye düşmesine rağmen ürünümüz bol” dedi.


Çileklerin pazarda ilgi gördüğüne değinen Seyfi, “Burada tamamen doğal çilek yetiştiriyoruz. Çileklerimiz hem tadı hem de aroması ile tercih ediliyor. Pazar sıkıntımız yok Allah’a şükür. 5 yıl önce sadece bölgeye pazarlama yaparken şimdi çevre il ve ilçelerde de ilgi görüyor. Mayıs ayında başladığımız hasadımıza devam ediyoruz. Sezonda 15 liradan alıcı bulan çileğimiz, ürünün az olmasından dolayı 25 liranın üzerine çıktı. Tabi bazı vatandaşlarımız bu ayda çilek yetişmeyeceğini düşünebiliyor. Sonuçta bölgeye kış mevsimi geldi çattı. Bazıları başka yerden mi geliyor sorusunu yöneltiyor. Eğer kasım ayı da sıcak gider ve zirai don olmazsa ay sonuna kadar hasadımızı sürdürebiliriz” şeklinde konuştu.


Çileğin çok nazik bir meyve olduğunu ve emek istediğini anımsatan üretici Murat Seyfi, “Ailemle birlikte nisan ayından beri tarladan çıkmıyoruz. Çocuk gibiler. Bakmazsan küsüyor ve verim vermiyorlar. Yediveren çeşidi olduğu için çok lezzetli ve hormonsuz çilek üretimi yapıyoruz. Bölgemizde şu anda 200 dönümden fazla arazide üretim yapılıyor. Dekara 2-2,5 ton rekolte elde ediyoruz. Yani yılda 500 tondan fazla çilek üretiliyor. Hem çileği hem de fidesini kendimiz yetiştiriyoruz. Fideleri de bizim gibi üretici olmak isteyenlere satıyoruz” bilgilerini aktardı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Öğrenciler unlu mamul üretim tesisini gezdi Minik öğrenciler Erzincan’da bir yufka imalathanesini ziyaret ederek, gözleme pişirip afiyetle yediler. Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Erzincan Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle Demirkent TOKİ İlkokulu öğrencileri, Erzincan’da faaliyet gösteren bir işletmeyi ziyaret ederek; yufka, mantı, gözleme, erişte ve kesme kadayıfın üretim aşamalarından nasıl geçerek soframıza kadar geldiğine tanıklık ettiler. Erzincan Demirkent TOKİ İlkokulu’nun İlimizde Üretilen Ürünler Projesi kapsamında unlu mamul üretimi gerçekleştirilen bir işletmeye ziyarette bulundular. Hijyen kuralları çerçevesinde hazırlanan öğrenciler, işletmede bayanlar tarafından üretilen ürünleri yakından görme fırsatı buldular. İşletmede yufka üretimi, mantı üretimi, erişte üretimi, gözleme üretimi ve Erzincan’ın coğrafi işaretli ürünü olan kesme kadayıfın üretim aşamalarına tanıklık eden öğrencilerin heyecanı gözlerden kaçmadı. Bone, önlük ve galoş takan öğrencilerin ilgisini özellikle mantı ve yufka üretimi çekti. Soframıza kadar gelen bu ürünlerin hangi ortamlarda, nasıl üretildiğini öğrenen öğrenciler işyeri sahibi ve öğretmenlerine soru yağdırdı. İşletmede çalışanların gözetimi altında gözleme pişiren öğrenciler hem tecrübe kazandılar hem de pişirdikleri gözlemeleri afiyetle yediler. Öğrencilerin ürünlerin üretim aşamalarını görüp inceledikleri gezide öğrencilere Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürü Murat Şahin, İl Müdür Yardımcısı Serkan Kütük, Demirkent TOKİ Ortaokul Müdür Yardımcısı Canan Köse Kütük, 2. Sınıf Öğretmeni Arzu Tan ve Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Gıda ve Yem Şubesinde görevli gıda denetmenleri eşlik ettiler.
Erzincan Hububatta sarı pasa dikkat! Erzincan’da son günlerde yoğun olarak görülen yağmurların ardından hububat ekili sahalarda sarı pas hastalığına karşı dikkatli olunması yönünde uyarı geldi. Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamada hava sıcaklıkları ve nem oranının sarı pas için uygun bir ortam oluşturduğu ifade edilerek çiftçilerden hububat ekili tarlalarını gezerek kontrol etmeleri istendi. Erzincan’da 2023 yılı verilerine göre 390 bin 762 dekar alanda buğday ve 243 bin 652 dekar arpa ekilişi gerçekleşmişti. 2024yılı üretim yılında bu alanlarda da çok büyük bir değişim beklenmiyor. Özellikle sulu tarım yapılan ekim alanlarında kontrollerini sürdüren Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekipleri çiftçileri uyardı. Konu hakkında açıklama yapan Erzincan İl Müdürü Murat Şahin, "Hastalık belirtisi en erken görülen pas türü olarak dikkat çekiyor. Buğday tarlalarında ilkbaharda 10-15 derece hava sıcaklığı ve yüksek nem hastalık için uygun şartları oluşturuyor. Yaprakların üst yüzeyinde makina dikişi şeklinde ve sarı renkte püstüller görülür. Bu püstüllerden etmenin çevreye dağılımı rüzgarla olmaktadır. Hastalığın şiddetli olduğu yıllarda sporlar, başakların kavuz ve kılçıkları üzerinde de görülebilir. Mücadelesinde, Kültürel tedbir olarak önce sık ekim yapılmamalıdır. Buğday tarımında iyi hazırlanmış alana mibzer ile ekim tercih edilmelidir. Yabancı ot mücadelesi zamanında yapılmalıdır. Fazla azotlu gübre verilmemeli, bitki besleme toprak analizi sonucuna göre yapılmalıdır. Ekim münavebesi uygulanarak üst üste hububat ekimi yapılmamalıdır” dedi. Çiftçilerin çeşit seçerken; pasa dayanıklı buğday çeşitleri ile üretim yapması gerektiğine dikkat çeken İl Müdürü Şahin, ara konukçu bitkilerin imha edilmesi gerektiğini söyledi. Kimyasal mücadelede ise buğdayda alt yapraklarda ilk belirtiler görüldüğünde ve hava şartları uygun olduğunda (% 90 nem ve 15-20 derece sıcaklıkta) hastalığa karşı ruhsatlı bitki koruma ürünleriyle uygun hava şartlarında uygulama yapılması gerektiğini kaydeden Şahin, Ayrıca üreticilerin; son ilaçlama ile hasat arasındaki süreye mutlaka dikkat etmeleri gerektiğini söyledi. Erzincan İl Tarım ve Orman Müdürü Murat Şahin, "Bu kapsamda buğday tarlalarında sarı pas görülen alanlarda bayrak yaprağa kadar bulaşıklık olmadan ve parsel içine etmen yayılmadan üreticilerimizin en yakın İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğüne başvurmaları gerekmektedir" dedi.