SAĞLIK - 10 Eylül 2025 Çarşamba 10:52

Operasyona alınan hastanın karnından ’dev tümör’ çıktı

A
A
A
Operasyona alınan hastanın karnından ’dev tümör’ çıktı

Kahramanmaraş Sular Akademi Hastanesi’nde gerçekleştirilen bir operasyonda hastanın karnını tamamen dolduran yaklaşık 40 santimetrelik kitle çıktı. Kitlenin çıkarılmasıyla kurtulan hasta sağlığına kavuştu.


52 yaşındaki Dilek Erbay şehir dışından gelerek Sular Akademi Hastanesi’ne başvurdu. Burada hastanın uzun süre takip edildiği, ancak rahim ve yumurtalıklarının alınmış olması ve ayrıca "myasthenia gravis" isimli kas hastalığı bulunduğu öğrenildi. Bir çok merkezde ameliyat edilmek istenilmeyen hasta, Sular Akademi Hastanesi bünyesindeki üçüncü basamak yoğun bakım, nöroloji ve anestezi ekibinin ortak değerlendirmesiyle operasyon planlandı. Yapılan başarılı ameliyat ile hastadan yaklaşık 30-40 santimetre boyutunda kitle çıkarıldı.


Ameliyatı gerçekleştiren Op. Dr. Ferah Kazancı, kadın doğumla ilgili tüm kanser cerrahisi operasyonlarını, güçlü yoğun bakım ve patoloji desteğiyle üniversite hastanesi standartlarında çalışmalar yaptıklarını ifade etti.



"Karnın tamamen kitlesiyle dolu olduğu görüldü"


Dr. Kazancı, "Şehir dışından gelen hastamızın tüm karnını dolduran, yaklaşık 30-40 santimetre boyutunda bir kitlesi vardı. Daha önce uzun süre takip edilmiş ancak kitlenin kaynağı tam olarak tespit edilememiş. Yapılan ultrason incelemesinde de karnın tamamen kitlesiyle dolu olduğu görüldü. Hastamızın daha önce rahim ve yumurtalıkları alınmıştı. Ayrıca ’myasthenia gravis’ dediğimiz kas güçsüzlüğüne yol açan bir hastalığı vardı. Bu nedenle birçok merkezde ameliyat edilmek istenmemiş. Ancak bizim üçüncü basamak yoğun bakım imkanlarımız, nöroloji uzmanlarımız ve güçlü anestezi ekibimiz sayesinde hastayı multidisipliner bir yaklaşımla değerlendirdik ve ameliyatını gerçekleştirdik. Operasyon sırasında kitleyi çıkardık ve acil patolojik inceleme (frozen) yaptırdık. Çok şükür, kanser hücresine rastlanmadı. Ameliyat sonrası dönemde yoğun bakımda hastamızın takibini detaylı ve özverili bir şekilde yaparak sağlıklı bir şekilde taburcu ettik" diye konuştu.


Hastanede jinekolojik onkoloji alanında kadın doğuma dair tüm kanser cerrahisi ameliyatlarını gerçekleştirdiklerine de dikkat çeken Dr.Kazancı, "Ekibimiz, yoğun bakım imkanlarımız ve patoloji laboratuvarlarımızla bu hizmeti üniversite hastanesi standartlarında sunuyoruz" diyerek sözlerini tamamladı.



Operasyona alınan hastanın karnından ’dev tümör’ çıktı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Eskişehir Vali Münir Raif Güney İlkokulu’nda bilim ve teknoloji rüzgarı esti Eskişehir Vali Münir Raif Güney İlkokulu’nda düzenlenen bilim ve teknoloji etkinliğinde öğrenciler, doğanın gizemlerinden yapay zekanın sonsuzluğuna uzanan unutulmaz bir gün yaşadı. Geleceğin bilim insanları ve yazılımcıları olma yolunda ilerleyen öğrenciler; bilgiyi sadece teoride bırakmayıp, hayatın içine entegre eden ’Harezmi Eğitim Modeli’ ışığında zengin bir etkinlikle buluştu. Disiplinler arası bir yaklaşımın benimsendiği etkinlikte fen, bilişim ve etik değerler harmanlanarak çocukların problem çözme yetenekleri ve merak duyguları tetiklendi. Günün ilk durağında ’Bilim Yolu: Bitkiler Dünyasına Yolculuk’ projesi kapsamında Habitat Derneği eğitmenleriyle bir araya gelen 3/F sınıfının minik araştırmacıları, Habitat Kavramını ve Bitki Ekolojisi’ni derinlemesine inceledi. Doğayı koruma bilincinin aşılandığı bu bölümde, öğrencilerin bilimsel merakı hazırlanan interaktif sunumlarla tazelendi. Etkinliğin en dikkat çekici anları ise, teknoloji atölyesinde yaşandı. Yapay zeka (AI) kavramının temellerini öğrenen öğrenciler, teorik bilgileri sanal gerçeklik (VR) gözlüklerle deneyimleme fırsatı buldu. Öğrenciler sanal dünyada yaptıkları yolculukla teknolojinin sadece bir eğlence aracı değil, bir üretim sahası olduğunu keşfettiler. Sınıf öğretmeni Elif İlbars, "Çocuklarımızın dijital dünyada sadece tüketici değil, bilinçli birer üretici olmaları yolunda dev bir adım daha attık" dedi.
Eskişehir Eskişehir’de kadın zeybeklerin ’Meşk Gecesi’ güzel geçti Eskişehir’de düzenlenen ’Meşk Gecesi’ etkinliğinde bir araya gelen kadın zeybekler, gönüllerince eğlenip birbirleri ile kaynaştılar. Eskişehir Sultanlar Zeybek Ekibi Kültür Derneği tarafından geleneksel olarak düzenlenen Meşk Gecesi etkinliği, ses sanatçıları, sanatçılar, sivil toplum temsilcileri ve zeybeklerin katılımıyla gerçekleştirildi. Etkinlikte kadın zeybekler, çeşitli yörelerden oyunlar sergilediler. Eskişehir Anadolu Türk Halk Müziği Koro Şefi Sabri Kocaoğlu, koro arkadaşları ve ses sanatçıları ise türküler seslendirdiler. Gecede, Eskişehir yerel sanatçıları Recai Altınok, Yusuf Karamanlı ve Nazife Gök de sahne aldı. "Ortak değerler ve sevgi etrafında oluşan gönül bağını kurduk" Eskişehir Sultanlar Zeybek Ekibi Kültür Derneği Başkanı Levent Tolga Akdeniz, "Koro Şefimiz Sabri Kocaoğlu’nun söylediği gibi, bu gecede kültürümüzü harmanladık ortaya eğlenceli güzel ve harika bir gece çıktı. Bu gece de ortak değerler ve sevgi etrafında oluşan gönül bağını kurduk" dedi. "Eskişehir zeybeğini çok güzel icra ettiler" Anadolu Türk Halk Müziği Koro Şefi Sabri Kocaoğlu ise, "Halk müziğinin içerisinde çeşitli oyun havaları bulunmaktadır. Meşk Gecesi’nde folklorla harmanlanmış oyun havaları ve güzel ezgiler seslendirdik. Eskişehir Sultanlar Kadın Zeybek Ekibi, Eskişehir zeybeğini çok güzel icra ettiler. Geceyi düzenleyen ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum’’ dedi. Gecede emeği geçenlere çiçek buketleri takdim edildi.