GENEL - 16 Kasım 2019 Cumartesi 17:07

Siri ile hayata tutunuyor

A
A
A
Siri ile hayata tutunuyor

Kahramanmaraş’ta 15 yıl önce trafik kazası sonrası felç kalan Ali Konuk (40), Apple’ın sesli komut asistanı Siri sayesinde hayata tutundu.

Kahramanmaraş’ta 15 yıl önce trafik kazası sonrası felç kalan Ali Konuk (40), Apple’ın sesli komut asistanı Siri sayesinde hayata tutundu.


Kahramanmaraş’ta yaşayan Ali Konuk, 2004 yılında geçirdiği trafik kazası sonrası boyun omurgalarındaki kırık ve sinirlerdeki kesik nedeniyle yatağa mahkum oldu. Boynundan aşağısı tutmayan Konuk, tetrapleji diye adlandırılan hastalık nedeniyle dışarı çıkamaz oldu. Kaza yapmadan önce mesleği olan elektrik teknikerliği sayesinde teknolojiye uzak kalmadığını söyleyen Ali Konuk, bir müddet sonra ‘Yatan Adam’ adlı Yotube’da kanal açarak video çekip yüklemeye başladı. Binlerce takipçisi olan Konuk, kendisi gibi hasta ve yatağa mahkum olan insanların sosyal medyadan fotoğraflarını paylaşmasını istedi. Siri’nin kendisine çok yardımcı olduğunu söyleyen Konuk, “Kazadan önce birçok farklı mesleklerde çalıştım. Eczacı kalfalığı yaptım ve sonra kendi mesleğim olan elektrikçiliği yaptım. Temmuz 2004 yılında yaralamalı kaza yaptım ve araç içinde sıkıştım. O anda beni karga tulumba çıkartmayıp boyunluk falan takılsaydı belki bu duruma gelmeyebilirdim. Kazadan sonra ben de kendimi teknolojiye verdim. 2015 ya zda 2016 yılında yeni aldığım telefonla ‘hey siri’ diye sesli asistanı vardı. Birini arayacaksanız çağırırsınız ama Siri sayesinde özelim oldu ve istediğim arkadaşıma gecenin bir vakti mesaj atabiliyorum. Siri’nin gelişmesi sayesinde benim işlerim kolaylaştı. Annem sosyalleşti ve komşulara rahat gidebiliyor. Daha sonra bir video çekmek istedim, Siri ve beni anlatan teknoloji basını çok ilgi gösterdi ve destekler oldu. Benim gibi bir oda da mahkum olan insanlar var ama internet ve telefon sayesinde sesimizi duyuralım” diye konuştu.


Anne Güner Alparslan ise, “Ali 15 yıl oldu trafik kazası yapalı hep beraberiz önceden Siri yokken biraz zordu ama şimdi Siri çıktı çıkalı benim için çok kolaylık oldu. Arkadaşlarıyla rahat rahat telefonla görüşüp mesajlaşabiliyor” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Lise öğrencileri nesli tehlikede olan canlıları dikkat çekti ‘Mavi Yeşil Okullar Projesi’ kapsamında Muğla İl Millî Eğitim Müdürlüğü ve Akdeniz Koruma Derneği (AKD) arasında imzalanan ‘Doğal ve Kültürel Mirası Koruma ve Gelecek Nesillere Aktarılması’na İlişkin’ protokol çerçevesinde ‘Nesli Tehlikede Olan Hayvanlar’ etkinliği, Ula Hüseyin Ercan Ermaş Mermer Anadolu Lisesi öğrencileri ile Ula halk pazarında gerçekleştirildi. Sayıları giderek azalan Marmaris Semenderi, Oluklu Kertenkele ve Oklu Kirpi türlerinin karşı karşıya olduğu tehditleri araştıran öğrenciler, bu tehditlerin en aza indirilmesi için farkındalık çalışması düzenlediler. Çalışmayı, Marmaris Semenderinin popülasyon yapısı ve dinamikleri hakkında bilgi edinilmesi, dağılımı ve yaşam alanındaki tehditlerin belirlenmesi için uzun yıllardır çalışmalar yürüten Akdeniz Koruma Derneği’nin koordinasyonunda gerçekleştirdiler. Marmaris Semenderine yönelik tanıtıcı bilgilerin yer aldığı el broşürleriyle Ula Halk pazarını dolaşan öğrenciler, alışverişe gelen vatandaşlarla ve pazar esnafıyla türler hakkında sohbet etti. Dünya sadece 7 türü bulunan Likya Semenderleri Muğla, Antalya ve Ege’nin bazı adalarında yaşamaktadır. Akdeniz Havzası’na endemik olan bu türlerin yaşam alanını, maki ve çam ormanları oluşturuyor. Likya Semenderlerinden olan Marmaris Semenderi (Lyciasalamandra flavimembris), Türkiye’de sadece Muğla çevresindeki dar bir alanda yaşıyor. Uluslararası Doğayı Koruma Birliği’nin (IUCN) yayınladığı Kırmızı Listede, popülasyonu azalma eğiliminde olarak belirtilip ‘Tehlikede (EN)’ kategorisinde yer alıyor. Orman yangınlarından en çok etkilenen türlerden biri olan Marmaris Semenderinin yangınlar sonrası Ula’daki habitatlarının korumasının önemine dikkat çeken öğrenciler, ayrıca tarımsal faaliyetlerde kullanılan ilaç seçiminde özen gösterilmesi gerektiğini vurguladılar. Ula’ya bağlı Çiçekli, Armutçuk, Kızılağaç, Kuyucak köylerinden halk pazarına gelen vatandaşlardan, broşürlerdeki fotoğrafları göstererek türlere yönelik gözlerini dört açmalarını istediler. Öğrenciler ayrıca Oluklu Kertenkele ve Oklu Kirpi hakkında bilgiler verdi. ‘Kör yılan deniyor ama yılan değil!’ sloganı ile yılan olduğu zannedilen ve bu yüzden öldürülen Oluklu Kertenkelenin tarım alanlarına zarar vermediğini; çekirge, salyangoz ve fare ile beslendikleri için çiftçi dostu olduklarını anlattılar. Oklu Kirpi için ise ‘Oklu Kirpi deniyor ama kirpi değil!’ sloganıyla dolaşan öğrenciler oklu kirpinin otçul beslendiğini ve bilinenin aksine oklarını fırlatmadığını, biyoçeşitliliğin korunması için önemli olduğunu ifade ettiler. İlçe halkından yoğun ilgi ve destek gören öğrenciler, bu türler hakkında eksik veya yanlış bilgilerin ne kadar yaygın olduğunu fark ettiler.