EKONOMİ - 22 Kasım 2017 Çarşamba 17:42

KBÜ’de “21. Yüzyılda Rekabet ve Pazar Ahlakı”

A
A
A
KBÜ’de “21. Yüzyılda Rekabet ve Pazar Ahlakı”

Rekabet Kurumu Başkanı Prof.

Rekabet Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ömer Torlak, "Rekabet eksikliği piyasa dengelerini alt üst eder. Rekabetçiliği zayıf olan yahut olmayan bir ülke ekonomisinin başka ülke ekonomileri ile olan rekabeti de negatif olur. Bu da halkın yaşam standartlarına olumsuz olarak yansır." dedi.


Rekabet Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ömer Torlak Karabük Üniversitesi Hamit Çepni Konferans Salonu’nda düzenlenen "21. Yüzyılda Rekabet ve Pazar Ahlakı" konulu konferans verdi.


Herkesin tüketici olduğunu ve piyasalarla iç içe bulunduğunu anlatan Torlak, “ Eskiden çarşı, pazar, panayır, fuar gibi fiziki ortamları söz konusuydu ve alıcı ile satıcının bu ortamlarda bir araya gelebiliyordu. Bugün akıllı cihazlar vesilesiyle piyasayı da cebimizde taşıyoruz. Haliyle piyasa dediğimiz şey değişen bir yapıya sahiptir. Piyasayı, değişim ilişkisinin ortamı olarak da tanımlayabiliriz. İhtiyacın şiddetine göre 1 litre su, 10 litre petrolden daha kıymetlidir” dedi.


Rekabet ile girişimciliğin iç içe olduğunu vurgulayan Torlak, “ Girişimciliğin olmadığı bir ortamda rekabetten bahsetmek olanaksızdır. Rekabet kendiliğinden bozulmaz, dış etkenler hasebiyle bozulması durumunda piyasa dengesi de bozulur. Rekabet eksikliği piyasa dengelerini alt üst eder. Rekabetçiliği zayıf olan yahut olmayan bir ülke ekonomisinin başka ülke ekonomileri ile olan rekabeti de negatif olur. Bu da halkın yaşam standartlarına olumsuz olarak yansır. Türkiye’de rekabetçilikte kısmen iyi noktalardayız. Yerel rekabetin yoğunluğunda ve pazar hâkimiyeti bakımından iyi sıralara geliyoruz. Tüketici bilincinde ise çok bariz bir gelişme söz konusu. Bu noktalardan daha da iyi noktalara gelebilmek adına almamız gerek daha yol var” ifadelerine yer verdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Polis saldırganı bacağından vurarak etkisiz hale getirdi... O anlar kamerada Küçükçekmece’de iki kişiyi yaraladıktan sonra polise bıçaklı saldırıda bulunan bir şahıs bacağından vurularak etkisiz hale getirildi. O anlar bir vatandaş tarafından cep telefonu kamerası ile kaydedildi. Olay, dün sabah saatlerinde Küçükçekmece Mehmet Akif Mahallesinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre 35 yaşındaki Süleyman G., elindeki bıçakla sokakta bulunanları tehdit etmeye başladı. Elindeki bıçakla sokaktakilere saldıran Süleyman G., o esnada sokakta bulunan Ercan Ö., ve Muhammed H.,’yı bıçakla yaraladı. Sokaktaki diğer vatandaşların ihbarı üzerine olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Olay yerine gelen polis ekipleri sokak üzerinde elinde bıçak olan Süleyman G.,’ye bıçağı bırakması ve teslim olması yönünde uyarılarda bulundu. Uyarıları dikkate almayan Süleyman G., elindeki bıçakla polis ekiplerinin üzerine doğru yürüdü. Polis ekiplerinin uyarılarına aldırış etmeyen şahıs daha sonra silahla bacağından vuruldu. Yaralılar, sağlık ekipleri tarafından olay yerinde yapılan ilk müdahalenin ardından ambulans ile hastaneye kaldırıldı. Yaralı Ercan Ö., ve Muhammet H.,’nın sağlık durumlarının iyi olduğu öğrenildi. Öte yandan silahla bacağından vurularak etkisiz hale getirilen Süleyman G., polis ekiplerinin kontrolünde hastaneye kaldırıldı. Sağlık durumunun iyi olduğu öğrenilen Süleyman G.,’nin daha önce 3 adet suç kaydının olduğu tespit edildi. Olayla ilgili inceleme sürüyor.