KÜLTÜR SANAT - 13 Haziran 2018 Çarşamba 16:09

Osmanlı kenti Safranbolu bayrama hazır

A
A
A
Osmanlı kenti Safranbolu bayrama hazır

UNESCO Dünya Miras Şehirleri arasında yer alan ve Osmanlı mimarisinin yaşatan konak, han ve hamamları ile açık hava müzesi olan Safranbolu’da, Ramazan Bayramı dolayısıyla otellerde yüzde 100 doluluk yaşanıyor.

UNESCO Dünya Miras Şehirleri arasında yer alan ve Osmanlı mimarisinin yaşatan konak, han ve hamamları ile açık hava müzesi olan Safranbolu’da, Ramazan Bayramı dolayısıyla otellerde yüzde 100 doluluk yaşanıyor.


Bu yıl lokum üreticilerinin yüzünün güldüğü Safranbolu’da doğal ürünlerden elde edilen ve Safranbolu’ya özgü üretim yapan yaklaşık 10 tesiste yurt içi ve yurt dışı için bayrama özel 150 bin ton lokum üretiliyor.


Safranbolu Kaymakamı ve Belediye Başkanı Fatih Ürkmez’er Safranbolu’nun aslında kültürüyle, tarihiyle, konaklarıyla, yeme içme birikimiyle tam bir tarih müzesi olduğunu söyledi.


Safranbolu’nun ön plana çıkması ve UNESCO şehri olmasını sağlayan asıl unsurun konakları olduğunu da kaydeden Ürkemezer, “ Konakların çoğu da otel olarak kullanılıyor. İlçede toplam yatak kapasitesi 5 bin civarında. Şuanda 3 günlük bayram süresince boş yerimiz yok. Bütün otel ve konaklarımız dolu. Ankara’dan İstanbul’dan beni arayanlar çok. Ama onlara da boş yerimiz olmadığını söylüyoruz” dedi.


Yerli turistin yanında özellik uzak doğudan gelen turistlerde var. Safranbolu’nun konakları, misafirperverliği, doğal güzellikleri birbirini takip ediyor. Safranbolu’yu görmeye gelen, cam teraslarımızı, kanyonlarımızı görmeye geliyorlar. Bunu tamamlayan başka bir şey daha var. Bu da Safranbolu tatlılarıdır. Bu tatlının en başında gelen Safranbolu lokumudur. O da bir gelenek olmuş 250 yıldan beri. Safranbolu’da 10 tane üretim yapan yerimiz var” dedi.


Safranbolu’da amaçlarının konaklayan turist sayısını arttırmak olduğunu da kaydeden Ürkmezer, “Tekil ziyaretçi anlamında geçen sene 1 milyon’u geçtik. Amacımız Safranbolu’da konaklayan turist sayısını arttırmak. Geçen seneye oranla bir artış var. Her sene üzerine yüzde 10 koyduğumuzda bu yılda 1 milyon 100 bin’i geçmiş oluruz. Burada bizi ilgilendiren ebetteki hem konaklamalı hem de günü birlik turistlerdir. Ancak konaklamalı turistlere baktığımızda konaklayan turistlerin Safranbolu ve Türkiye’ye ekonomisine katkısı daha fazla. Özellikle yabancı turistlerin konaklaması daha önemli. Onlar daha çok ekonomik katkıda bulunuyorlar. Yerli turistlerden günü birlik turlar eşliğinde gelenler olduğu gibi, konaklamalı gelenlerde var. Bunlarla beraber turist sayısında 3 günlük bayram tatilinde 50 bin kişi rahat geçeriz. Artışta yeni sayıya rahat ulaşacağımızı düşünüyorum. Aslında biz şuan da konaklama yapanları sayıyoruz. Ancak günü birlik ziyaretçilerin sayısı bunun 4 katı oluyor. Bayram dönemlerinde aslında bu sayısı arttırmak gerekiyor. Çünkü batı karadeniz turu yapan insanlar günü birlik burayı tercih edebiliyorlar.” diye konuştu.


"Bayram’a Özel 150 Bin Ton Lokum Üretimi Yapılıyor”


Ürkmezer, Safranbolu’daki lokum üreticilerinin sadece Safranbolu’ya üretim yapmadığını da sözlerine ekleyerek şunları söyledi: “Şimdi yurt içinde ve yurt dışında Safranbolu lokumu satan yerde var. Şimdi bayram için 150 bin ton üretiyorlar. Bu çok önemli bir şey bizim açımızdan.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İzmir İş yerine sığınan genci taraftarlara vermediler, ortalık savaş alanına döndü...O anlar cep telefonu kamerasında İzmir’de, Göztepe’nin Süper Lig’e çıkmasının arından yaşanan kutlamaların devamında kavga çıktı. Bir grup taraftardan kaçarak bir iş yerine sığınan gence esnaf sahip çıkınca, taraftarlar ile iş yeri çalışanları arasında kavga çıktı. Tekme ve yumrukların yanı sıra sandalyelerin havada uçuştuğu kavga kameraya yansıdı. Trendyol 1 Lig’in 32. haftasında Göztepe evinde karşılaştığı Gençlerbirliği’ni 2-0’lık skorla mağlup ederek, Eyüpspor’un ardındın Süper Lig’e çıkan ikinci takım olmuştu. Maçın bitiminden itibaren binlerce taraftar doyasıya takımlarının bir üst lige çıkışını kutlarken, akşam saatlerinde Konak Güzelyalı Mahallesi’nde kavgalar yaşandı. İddiaya göre, kalabalık Göztepe taraftarının kovaladığı bir genç, Mithatpaşa Caddesi’nde bulunan bir iş yerine sığındı. Bunun üzerine iş yeri çalışanları da içeri girerek genci darp etmek isteyen taraftarlara engel oldu. Bir süre aralarında sözlü tartışma yaşanan taraftarlar ile iş yeri çalışanları arasından bir anda kavga çıktı. Motosikletle kavganın arasına dalıp, kaskıyla vurmaya başladı İş yeri çalışanları ile kalabalık Göztepe taraftarları arasında çıkan kavga, anbean cep telefonu ile görüntülendi. Görüntülerde; iş yeri çalışanları ile taraftarlar arasında sözlü tartışmanın ardından kavga çıktığı ve taraftarlar ile iş yeri çalışanlarının birbirlerine sandalye fırlattıkları, bu esnada kavganın arasına motosikletiyle dalıp bir kişiye çarpan motokuryenin ise kaskıyla çarptığı kişiye vurduğu, o esnada iş yerinin önündeki masada bulunan müşterilerden küçük bir kızla yanındaki kadının kavganın ortasında kaldığı yer aldı. Öte yandan, yine aynı caddede taraftarların kendi aralarında yaptıkları bir başka kavga ve kavga esnasında kabalalık bir grubun yere düşürdükleri şahsa tekmeler attığı anlar cep telefonu kamerasıyla görüntülendi. Polis ekiplerinin müdahalesiyle kalabalık grubun dağıldığı öğrenildi. (Mİ-