SAĞLIK - 30 Nisan 2022 Cumartesi 12:21

Beslenme ve Diyetisyen Uzmanı Er’den Ramazan sonrası porsiyon uyarısı

A
A
A
Beslenme ve Diyetisyen Uzmanı Er’den Ramazan sonrası porsiyon uyarısı

Beslenme ve Diyetisyen Uzmanı Selin Er, Ramazan ayında değişen beslenme düzeni nedeniyle yemek yenilecek saatlere ve porsiyonlara dikkat edildiğinde vatandaşların sağlıklarını koruyabileceklerini belirtti.

Beslenme ve Diyetisyen Uzmanı Selin Er, Ramazan ayında değişen beslenme düzeni nedeniyle yemek yenilecek saatlere ve porsiyonlara dikkat edildiğinde vatandaşların sağlıklarını koruyabileceklerini belirtti.


Karabük Özel Medikar Hastanesi’nde çalışan Beslenme ve Diyetisyen Uzmanı Selin Er, Ramazan sonrasında nasıl beslenilmesi gerektiği hakkında açıklamalarda bulundu. İhlas Haber Ajansı muhabirine konuşan Er, “Ramazan ayında bizim beslenme düzenimiz tamamen değişti. Uzun süre açlık müddetleri olduğu için bundan kaynaklı beslenme stilinde herkes Ramazan Bayramını ve sonrasını bekliyor. Burada benim için önemli olan dengeleyebilmek. Bayramda ikramları reddetmek kaçınılmaz, ikramları reddetmek ayıp olarak karşılanıyor. Ramazan Bayramında 1 gün kendimize ödün verebiliriz. Bu ödün verdiğimiz günler içerisinde fiziksel aktiviteye, akşam yemeklerine, saatlere ve porsiyonlara dikkat ettiğimiz takdirde istediğimiz yiyecekleri belirli pozisyonlarda yiyebiliriz. Bunların telafisini yapmak şartıyla” dedi.


Yüksek tansiyon hastalarının, diyabet hastalarının, kronik rahatsızlıkları olanların bu dönemde çok dikkat etmesi gerektiğini ifade eden Er, “Çünkü şeker, börek, tatlı ve tuzlu yiyecekler çok yoğun olacağı için dikkatli olmaları gerekiyor. Sıvı tüketimini de dikkat çekmek istiyorum. Ramazan boyunca gün içerisinde çok fazla susuz kaldığımız için bu kaybı geri kazanabilmek için ramazan ayında en az 2-2.5 litre su tüketimine özen göstermeliyiz” diye konuştu.


Akşamları meyve ve sebze gibi posalı gıdaların tüketmek gerektiğini aktaran Er, “Yetişkin bir bireyin en az 5 porsiyon meyve veya sebze tüketmesi gerekiyor. Onun dışında kırmızı ete dikkat etmemiz gerekiyor, doymuş yağ grubundan biraz uzak durmak gerekiyor. Daha çok beyaz et grubuna yönelebiliriz. Porsiyonlara, ölçülere, yediğimiz saatlere dikkat ettiğimizde herhangi bir sıkıntı yaşamayız” ifadelerine yer verdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bayburt Bayburt’ta ’Eczane Teknisyenleri ve Teknikerleri Günü’ dolayısıyla etkinler düzenlendi Her yıl 26 Nisan’da kutlanan ’Eczane Teknisyenleri ve Teknikerleri’ günü dolayısıyla Bayburt’ta da çeşitli etkinlikler yapıldı, alanında uzman isimler ve öğrenciler Eczane Teknisyenleri ve Teknikerleri Günü’nü düzenledikleri programla kutladılar. Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Eczane Hizmetleri öğrencileri tarafından ’Eczane Teknisyenleri ve Teknikerleri Günü’ münasebetiyle panel, tiyatro, söyleşi ve stanttan oluşan etkinlikler organize edildi. Düzenlenen program, panelle başladı. ’Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp: Fitoterapi’ paneline konuşmacı olarak katılan Karadeniz Teknik Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ufuk Özgen ve Akademisyen/Yazar Doç. Dr. Kenan Taştan, bitkilerin tedavi süreçlerindeki temel ve yardımcı fonksiyonlarını anlatan çok yönlü sunumlarını katılımcılarla paylaştılar. Doç. Dr. Kenan Taştan konuşmasında Geleneksel tedavi yöntemlerinin önemine vurgu yaptı. Halk arasında çok fazla bilinen ve kullanılan hacamat yöntemine özellikle ayrı bir parantez açan Taştan, “Hacamat mutlaka işin uzamanı bir hekim tarafından ve gerekli tahliller yapıldıktan sonra uygulanmalıdır. Aksi halde özellikle kan hastalıkları olan bireylerde ya da enfeksiyondan kaynaklanan problemler ciddi rahatsızlıklara yol açması söz konusu olabilir” diyerek konuştu. Prof. Dr. Ufuk Özgen ise konuşmasında birçok ilacın hammaddesini oluşturan bitkilerin şifalı özelliklerine değindi. Ancak ilaçlarla birlikte kullanılan bitkisel çayların ya da bilinçsizce kullanılan bitkisel ürünlerin çok ciddi yan etkileri olabileceğine vurgu yaptı. Etkinliğin ikinci ayağında Eczane Hizmetleri öğrencileri Şehit Recep Eşiyok Ortaokulunda öğrencilerle bir araya geldiler. Öğrenci Ecem Şahin’in kaleme aldığı tiyatro oyunu ile ortaokul öğrencilerine akıllı ilaç kullanımının önemine ve gerekliliğine dikkat çektiler. Ardından Eczane Hizmetleri öğretim elemanlarından Dr. Öğr. Üyesi Ümit Karakaş, öğrencilere ilaçlar ve akılcı ilaç kullanımı konulu söyleşisini gerçekleştirdi. Etkinlik Bayburt şehir merkezinde Yakutiye Camisi önünde kurulan stant ile son buldu. Stantta ’Doğru İlaç Kullanımı’ konusunda vatandaşla buluşan gençler, konu ile ilgili el broşürü, ilaç zamanlama ve taşıma kutusu dağıttılar. Öğrenciler, vatandaşlara ilaç ile ilgili sorular sorarak, doğru ilaç kullanımına yönelik farkındalık kazandırmaya çalıştılar. Konu ile ilgili olarak düzenleme komitesi başkanı öğrenci Nazım Onur Bulut, akıllı ilaç kullanımı hakkında bilgiler vererek, "Akıllı ilaç kullanımı konusunda toplumun bilgilendirilmesi için oldukça önemli nedenler bulunmaktadır. Bu gerekçelerin ilki modern sağlık bakımındaki kimyasal ajanların önemli rolünün olmasıdır. İkincisi bireylerin sağlıkları ile ilgili sorumluluk alabilmelerini ve uygun tedavi edici stratejilerin belirlenmesini sağlamaktır. Üçüncüsü, bireylerin tedavi edici kararlarında rol almaları ve sonraki dozlar ve süreç ile ilgili bilgilendirilme haklarının olmasıdır. Dördüncüsü ise bireylerin akılcı ve güvenli ilaç teminini ve etik olmayan ticari tanıtımdan zarar görmemelerini sağlamaktır" dedi.