YEREL HABERLER - 20 Nisan 2017 Perşembe 11:51

KMÜ’de KBRN ve AFET eğitimi verildi

A
A
A
KMÜ’de KBRN ve AFET eğitimi verildi

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (BİLTEM) ile Konya Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) işbirliğinde KBRN (Kimyasal, Biyolojik, Radyasyon ve Nükleer Tehlikeli Maddeler) ve Afet Eğitimi düzenlendi.

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (BİLTEM) ile Konya Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) işbirliğinde KBRN (Kimyasal, Biyolojik, Radyasyon ve Nükleer Tehlikeli Maddeler) ve Afet Eğitimi düzenlendi.


Eğitim, Konya Afet ve Acil Durum Müdürlüğünün uzman personelleri tarafından iki oturumda gerçekleştirildi. İlk oturumda Kimya Yüksek Mühendisi Fatma Ökenek tarafından KBRN eğitimi verilirken, ikinci oturumda Konya AFAD Şube Müdürü Süleyman Uslu tarafından temel afet bilinci anlatıldı. Ökenek, “KBRN kasten, kazaen veya doğal afetler sonucu ortama yayılarak insan ve çevre üzerine birçok olumsuz etkiler oluşturmaktadır. Günümüzde savaşlar, sanayi ve endüstri sahasında yaşanan gelişmeler KBRN risklerini artırmaktadır. Bütün bu riskler, geniş halk kitlelerin yaşamını olumsuz yönde etkiler. Ayrıca çok sayıda insanın yaşamını yitirmesine ve canlı hayatın sona ermesine neden olur. KBRN maddeleri ile ilgili bilgi, kullanım ve denetim yetersizliği bugün tehlikeyi en yüksek düzeye taşımıştır” dedi.


KBRN’nin neden olabileceği riskler hakkında da açıklamalarda bulunan Ökenek, “KBRN sadece savaşla sınırlı değildir. Terörist saldırı, sabotaj ve kundaklama olayları, doğal afetlerde KBRN maddeleri bulunan tesislerde meydana gelen hasar ve sızıntılar, tehlikeli ve salgın hastalıkların etkeni olan bakteri, virüs ve toksinlerin biyolojik savaş ajanı olarak kullanılması, nükleer santral kazaları, radyolojik olaylar, endüstriyel alanda kullanılan kimyasalların taşınması esnasında meydana gelen ulaşım kazaları, kimyasal üreten tüm fabrikalar, yangınlar (silah fabrikaları, petrol ve doğalgaz boru hatları vb), bilimsel veya endüstriyel araştırma laboratuvarlarındaki teknolojik kazaların hepsi birer risk faktörüdür” şeklinde konuştu.


Ökenek, “Günlük hayatımızda karşılaşabileceğimiz kimyasallar evdeki temizlik malzemeleridir. Öncelikle bunlardan korunmak için kullanmış olduğumuz maddenin hangi kimyasalı içerdiğini bilmek gerekir. Kimyasal maddeleri kullanırken gerekli teçhizat (elbise, maske, eldiven) kullanılmalıdır” diyerek sözlerini tamamladı.


AFAD Şube Müdürü Süleyman Uslu ise, yangın ve türleri hakkında bilgi vererek, “Yanma, maddenin ısı ve oksijenle birleşmesi sonucu oluşan kimyasal bir olaydır. Bunlardan birisi ortamda yoksa yanma hadisesi olmaz. Kontrol edilemeyen yanma olayı sonucunda yangın meydana gelir. Yangının çıkma nedenleri arasında koruma önlemlerinin alınmaması, sıçrama, doğa olayları, kazalar, ihmal gibi nedenler vardır. A, B, C, D ve E sınıfı olmak üzere beş çeşit yangın türü vardır” dedi.


Yangın söndürme türleri ve kullanılan maddeler hakkında açıklamalarda bulunan Uslu, “Yangın söndürmede soğutarak söndürme, havayı kesme ve yanıcı maddeyi ortadan kaldırma şeklinde üç çeşit yöntem uygulanmaktadır. Yangın söndürmede ise su, köpük, kuru kimyevi toz, karbondioksit ve söndürücü şeklinde maddeler kullanılmaktadır” ifadelerini kullandı.


Uslu, “Yangın öncesi ve sonrasında evde yangın güvenliğini sağlamak için evinizin her katına duman alarmı taktırın, elektrikli ısıtıcıları yanabilir eşyalardan uzak tutun, pişirdiğiniz yemeği kontrolsüz bırakmayın, yangın başladıysa yangın tavalarına asla su dökmeyin, bir bezi ıslatarak yanan tavanın üzerine kapatın, telaşlanmayın, yangın uyarı butonuna basın, itfaiye teşkilatına telefon edin” şeklinde konuştu.


Eğitim katılımcılara sertifikalarının verilmesinin ardından sona erdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Trabzon Minibüs şoförleri özel servis kiralayan üniversite öğrencilerine kızdı, yol keserek darp etti Trabzon’un Sürmene ilçesinde Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği öğrencileri tarafından kiralanan öğrenci servisine kızan minibüs şoförleri aracın önüne kesti. Servis sürücüsü ve öğrenciler, ilçe hat minibüsü şoförleri tarafından saldırıya uğrarken, öğrencilerin şikayeti üzerine yapılan çalışmada şüpheli 4 kişiden 2’si gözaltına alındı. Edinilen bilgiye göre ilçenin Çarşı Mahallesi’nde meydana gelen olayda Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümü’nde öğrenim gören öğrenciler ulaşım sorunları nedeniyle özel bir servis kiraladı. Üniversite öğrencilerinin servis kiralamasına kızan minibüs şoförleri tarafından araçların önleri kesilerek durduruldu. Okul çıkışında durdurulan servis sürücüleri, öğrenciler ve minibüs şoförleri arasında yaşanan tartışmanın arbedeye dönüşmesiyle bazı öğrencilerin ve servis sürücüsünün saldırıya uğradığı öne sürülürken, öğrencilerin ihbarı üzerine olay yerine polis ekipleri sevk edildi. Darp raporu alan öğrenciler şikayetçi olurken, olayla ilgili soruşturma başlatıldı. 2 kişi gözaltına alındı Trabzon Valiliği tarafından yapılan açıklamada şikayet üzerine 4 kişi hakkında başlatılan tahkikat neticesinde 2 kişinin gözaltına alındığı belirtildi. Açıklamada, "İlimiz Sürmene ilçesindeki KTÜ Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği bölümü öğrencilerinin dolmuşlarda yer bulamadıkları için servis kiraladıkları gerekçesiyle, kiraladıkları özel servisin önü dolmuş şoförleri tarafından kesilerek servis şoförü ve içindeki öğrencilere tehdit ve hakaret edilip darp edildikleri yönünde sosyal medyada yer alan haberlerle ilgili olarak; servis şoförü ve darp edilen öğrencilerin şikayetleri üzerine şüpheliler Ö.D., K.D., H.S., ve S.Y. hakkında cumhuriyet savcısının talimatıyla başlatılan tahkikat neticesinde şüpheliler Ö.D. ve K.D. gözaltına alınmıştır. Mezkur olayla ilgili valiliğimizce de çok yönlü inceleme başlatılmıştır" ifadelerine yer verildi.