GENEL - 23 Ekim 2018 Salı 15:46

Karaman’da zeytin hasadı başladı

A
A
A
Karaman’da zeytin hasadı başladı

Karaman Ziraat Odası Başkanı Recep Muğlu, İç Anadolu Bölgesi’nde bulunan Karaman’da zeytin üretiminin her geçen yıl arttığını söyledi.

Karaman Ziraat Odası Başkanı Recep Muğlu, İç Anadolu Bölgesi’nde bulunan Karaman’da zeytin üretiminin her geçen yıl arttığını söyledi.


Karaman’ın deniz seviyesinde olan güney ilçelerinde ve Göksu havzasında bulunan merkeze bağlı köylerde her türlü ürünün yetişebildiğini anlatan Karaman Ziraat Odası Başkanı Recep Muğlu, "Karaman olarak zeytin üretiminde biz de varız. Karaman’ın güney ilçelerinde ve Göksu havzasında yaklaşık 250 bin zeytin ağacımız bulunuyor. Hasat tüm hızıyla devam ediyor. Zeytinde bu yıl rekolte yüksek bekleniyor ve bundan son derece mutluyuz. Fiyatları ise geçen yıla göre yaşanan ekonomik krizden dolayı düşük gidiyor. Biz Ziraat Odası olarak zeytin üreten köylerimize, her türlü desteği vermeye devam ediyoruz. Zeytin üretimi yapan köylerimize zeytin boylama makinesi dağıttık. Bu makinelerin sayesinde üreticilerimiz ürünlerini sınıflandırarak, satma imkanına kavuştu. Arz ve talep dengesini manipüle eden büyük alıcı firmaların, Karaman zeytin üreticilerini her seferinde tuşa getirdiğini görüyoruz. Önceki yıllarda bunun önüne geçmek için, Karaman Ziraat Odası ve Tarım İl Müdürlüğümüzün yapmış olduğu toplantı ve çalışmalar, kooperatif veya zeytin üreticileri birliği kurulum çalışmaları ilk aşamada başarı sağlasa da, sonraları farklı sebeplerle yeterli üye sayısına ulaşamadığı için kurulamamıştır. Karaman zeytin üreticileri birlik oluşturarak, güçlü bir üretici ve satıcı kimliğine bürünemediği için, büyük alım firmaları karşısında rekabet şartlarını yerine getirememekte ve her yıl hem fiyattan hem de ödemeden kaynaklı maddi kayıp yaşamaktadır” dedi.



“Bölgemizde üretici birliği veya kooperatif şart”


Üretici birliğinin şart olduğunu kaydeden Muğlu, “Karaman’da zeytin üretici birliği veya kooperatif kurulması sayesinde önce de belirttiğim gibi üreticinin gücü, birlikte oluşturulacak güçlü bir üretici birliği ile sağlanabilecektir. Bu konuda üreticilerimizin birlikte hareket etmesi Karaman ekonomisine büyük olumlu yansıma sağlayacak olup, üreticilerinin birlikte olması gerektiğini belirtti. Muğlu, “Karaman hep karasal olarak görünüyor ama Karaman’da zeytin yetiştiğini görüyoruz. Karaman’ın güney bölgesindeki ilçelerinde kaliteli zeytin yetişmektedir. Bundan sonra zeytin yetiştiriciliğinde biz de olacağız. Zeytin yetişen bölgelerimizde nar ve Antepfıstığı da yetişmektedir. Antepfıstığında da söz sahibi olmaya başladık. Aslında bu bölgelerimizde çok ürün yetişiyor. Bu bölge mikro klima olan bir bölge durumundadır. Deniz seviyesinde olduğu için bu bölgelerde birçok ürün yetişiyor. Biz Ziraat Odası olarak bu bölgelerde zeytin üretimini teşvik amaçlı çalışmalar yapmaya devam ediyoruz, bundan sonra da devam edeceğiz. Karaman’da yetişen zeytin ağırlıkta Ege Bölgesine satılıyor. Buraya zeytin almaya gelen tüccarlar Karaman’ın zeytininin çok kaliteli olduğunu bize söylüyorlar” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bilecik Bilecik’teki olaylı maçta 10’u biber gazından etkilenen 14 taraftar hastanelik oldu Bilecik’te oynanan Amatör Lig maçında hakem hataları nedeniyle rakip takım 45. dakikada sahadan çekilirken, maç sonunda yaşanan olaylarda polisin copladığı ve biber gazı sıktığı 14 taraftar hastanelik oldu. Bilecik 1. Amatör Lig Play-Off Ligi’nde şampiyonluk adayı iki takım Söğütspor ile 1308 Osmaneli Belediyespor müsabakası dün Söğüt İlçe Stadı’nda oynandı. Maç öncesi Söğütspor taraftarının Osmaneli deplasmanında yaşanan olaylar sonrası bu maçın güvenlik önemli günlerce konuşulurken, güvenliğin yetersiz kalması gözlerden kaçmadı. Maç öncesi Söğütspor taraftarların yaktıkları meşale ve içtikleri su ve meşrubat şişelerini sahaya atmaları 1308 Osmaneli Belediyespor teknik heyeti tarafından tepkiyle karşılandı. Maçın 38. dakikasına 1-0 önde giren deplasman ekibi maçın 45. dakikasında 2-1 geriye düşünce 1308 Osmaneli Belediyespor teknik heyeti, maçın orta hakemi Gökhan Keskin’e tepki göstererek takımı sahadan çekti. Ardından soyunma odasında giden orta hakemi Gökhan Keskin ve yardımcıları sağlı sollu dizilen futbolcular alkışla protesto ederek, soyunma odasına gönderdiler. Takviye kuvvet beklediler 1308 Osmaneli Belediyesporlu futbolcular ve taraftarlar yaklaşık 2 buçuk saat stat dışında kendilerini bekleyen Söğütspor taraftarlarından koruması için Bilecik’te takviye kuvvet beklediler. Söğüt İlçe Emniyet Müdürlüğü’nün etkisiz ve yetersiz kaldığı maç sonunda Bilecik’ten gelen takviye kuvvet sonrası futbolcular ve taraftarlar stattan çıkabildi. Ertuğrulgazi Türbesi önüne gelindiğinde Söğütsporlu taraftarlar 1308 Osmaneli Belediyespor futbolcular ve taraftarlarını taşıyan otobüslerin camları kırdı. Ardından otobüslerden inen taraftarları emniyet cop kullanarak etkisiz hale getirmeye çalışırken, çevik kuvvet ekiplerinin biber gazıyla müdahalesi olayları iyice tetikledi. Bu esnada taraftar ve emniyet karşı karşıya gelirken, 10’u biber gazından etkilenen 14 taraftar hastanelik oldu. Söğütsporlu bir taraftar, tedavi gördüğü Söğüt İlçe Devlet Hastanesinden Bilecik Eğitim ve Araştırma Hastanesine sevk edildi. ASKF’ya tepki 1308 Osmaneli Belediyespor teknik heyeti ve futbolcular, Osmaneli’ne dönerken Bilecik Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu önüne gelerek, hakem hataları yüzünden bir açıklama yapmak istedi. Bu talebe Bilecik emniyeti tarafından izin verilmezken, burada da ufak bir tartışma yaşandı. Bilecik Valisi Şefik Aygöl ise, olaylarla ilgili adli ve idari soruşturmanın başladığını açıkladı.
İzmir İzmir’de orman yangınlarıyla mücadele için ‘orman benim’ kampanyası düzenlendi İzmir’de orman yangınlarıyla mücadele adına ‘orman benim’ etkinliği düzenlendi. Etkinlik kapsamında öğrenciler, yangına sebebiyet verebilecek atıkları toplayarak ormanı çöplerden arındırdı. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından, orman yangınlarının sayısını azaltmak ve temiz orman hassasiyetini oluşturmak amacıyla tüm Türkiye’de ‘orman benim’ kampanyası düzenlendi. Gerçekleştirilen kampanya ile başta insan faaliyetlerinin yoğun olduğu ormanlardan geçen yolların kenarları olmak üzere, ormanlardaki çöpler ve yangına sebep olabilecek maddeler temizlendi. Etkinlik kapsamında öğrenciler İzmir’in Gaziemir ilçesinde bulunan Sarnıç ormanlık alanında çöpleri topladı. Etkinliğe İl protokolü, Gaziemir Kaymakamı ve İzmir Valisi Süleyman Elban katılım gösterdi. Etkinliğe dair açıklamalarda bulunan Vali Elban, “Yaz dönemleri geldiğinde yüreğimiz ağzımızda oluyor. Çünkü hem oksijen kaynağımız hem toprağımızın yenileyen, ülkemizin doğal güzelliğini sağlayan, su kaynaklarını koruyan, hem de iklim dengesini koruyan orman varlığımız maalesef ciddi bir orman yangını tehdidi altında. Gün geçmiyor ki de ülkemizin herhangi bir köşesinde orman yangınlarıyla bir üzücü bir haber gelmesin. Dolayısıyla başta Tarım Orman Bakanlığımız olmak üzere tüm kurum kurmuşlarımız, illerdeki Orman Bölge Müdürlüğü’nüz ve diğer kurumlarımızın tamamı orman yangınlarıyla ilgili sürekli yeni yöntemler, yeni çalışmalar yürütüyorlar” diye konuştu. “Birçok atık doğrudan orman yangınına neden oluyor” Bu yılda özellikle ormanla ilgili iki amaç kapsamında çalışmaların sürdüğünü ifade eden Vali Elban, “Bunlardan ilki orman yangınlarında önemli bir oranı kapsayan örtü yangınları. Ormandaki çalı ya da kuru otlar şeklinde olan örtüler başlamış olan yangınların daha çabuk yayılmasına, genişlemesine neden oluyor. Bugün Bakanımız Muğla Merkez’de bizler de 81 ilde diğer valilerimizle birlikte ormanlarımızdaki çabuk yanmanın ya da başlamış yangının hızlı yayılmasını önlenmesiyle ve örtülerin temizliğiyle ilgili bir kampanya başlatıyoruz. İkincisi ise vatandaşlarımız tarafından ormanlarda eğlence, dinlenme, piknik veya çeşitli amaçlarda kullandıktan sonra ya da orman kenarına giderken buralara çok fazla madde ve çöp atılımı oluyor. Bu nedenle bir sonraki kullanıcılar maalesef burayı kullanırken gerçek anlamda zorlanıyorlar. Öbür tarafta da atık diye atılan cam kırıkları olmak üzere birçok atık da doğrudan orman yangınına neden oluyor. Yapılacak çalışmalarla örtülerin temizlenmesi ve yangına, kirliliğe neden olan çöplerin temizlenmesiyle ilgili bir çalışma yapılacak. Bununla ilgili bir farkındalık oluşturmak, yavrularımıza bu bilinci aşılamak ve kamuoyuna bunu duyurmak için bütün illerimizle birlikte biz de İzmir’imizde bu çalışmayı başlatıyoruz. Bu yıl hiç orman yangının olmadığı ya da en az yangının olduğu bir yıl geçiririz diye temenni ediyoruz” dedi.