ÇEVRE - 19 Aralık 2020 Cumartesi 12:53

KMÜ yeşil ve çevreci kampüs sıralamasında Türkiye’de 35. oldu

A
A
A
KMÜ yeşil ve çevreci kampüs sıralamasında Türkiye’de 35. oldu

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) dünya genelinde çevre duyarlılığı ve sürdürülebilirlik kapsamında en yeşil kampüslerin tespit edildiği Uluslararası GreenMetric sıralamasında ülkemizdeki üniversiteler arasından 35’inci, 2006 sonrası kurulan üniversiteler arasında 7’nci ve dünyadaki üniversiteler arasında ise 545’inci oldu.

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) dünya genelinde çevre duyarlılığı ve sürdürülebilirlik kapsamında en yeşil kampüslerin tespit edildiği Uluslararası GreenMetric sıralamasında ülkemizdeki üniversiteler arasından 35’inci, 2006 sonrası kurulan üniversiteler arasında 7’nci ve dünyadaki üniversiteler arasında ise 545’inci oldu.


Üniversitelerde çevre konusunda küresel farkındalık yaratmayı amaçlayan ve çevre duyarlılığı ve kaynak yönetimi gibi sürdürülebilirlik konularını dikkate alan Dünya Üniversiteleri IU Green Metric ağı “UI GreenMetric World University Rankings” 2020 yılı sonuçları açıklandı. Üniversitelerin kampüs ortamı, yapı ve altyapı yeterliliği, enerji kullanım verimliliği, atık yönetimi, su yönetimi, ulaşım ve eğitim gibi faktörleri dikkate alınarak toplamda 6 kategoride yapılan değerlendirmeler sonucunda Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi, dünya sıralamasında 912 üniversite arasından 545’inci olurken ülkemizdeki üniversiteler arasında ise 35’inci sıraya yerleşti.



“Daha doğa dostu ve çevreci bir üniversite olmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz”


KMÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Akgül, elde edilen sıralamanın memnuniyet verici olduğunu belirterek, “Dünyadaki üniversiteleri altyapı, enerji, ulaşım, su kaynakları, geri dönüşüm ve eğitim alanlarında değerlendiren GreenMetric’in yayınlamış olduğu sıralamada KMÜ’nün elde ettiği başarı mutluluk vericidir. Her yıl çevresel sorunlar, küresel ısınma, kuraklaşma gibi farklı sorunların daha fazla hissedildiği dünyamızda daha duyarlı bir yaşam alanı oluşturmak için bütün ülkeler ve kurumlar çeşitli çalışmalar yapmaktadır. Biz de KMÜ olarak üniversitemiz bünyesinde çevre politikaları geliştirerek daha çevreci ve yaşanabilir bir yerleşke oluşturmaya ve daha doğa dostu bir üniversite olmaya gayret gösteriyoruz. Bu bağlamda gerek yıl boyunca yaptığımız ağaçlandırma çalışmaları, seracılık ve bitki üretimi faaliyetleri, güneş enerjisi sistemi, enerji verimli yeşil binalar, otomatik sulama sistemleri, sıfır atık projesi kapsamında atılan adımlar ve bilinçlendirme çalışmaları, toplu taşıma ve sıfır emisyonlu araç kullanımının teşvik edilmesi, çevre ve sürdürülebilirlikle ilgili verdiğimiz eğitimlerle dünyada örnek üniversiteler arasında yer almayı hedefliyoruz. Elde edilen bu başarı bizim için bir motivasyon kaynağıdır ve bu alanda yapacağımız çalışmalara ilham vermesi açısından önemlidir. Bu başaranının elde edilmesinde emeği geçen başta Çevre Koruma Teknolojileri Bölüm Başkanı Öğretim Görevlisi Yusuf Alparslan Argun’u ve yerleşkemizin çevre dostu kampüs seçilmesinde emeği geçen herkesi tebrik ediyorum” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Filistin Dayanışma Platformu, İsrail’in Refah’ta başlattığı saldırıyı Ankara’da protesto etti Ankara’da bulunan Filistin Dayanışma Platformu, "Refah’ta Katliama Hayır" sloganıyla İsrail’in başlattığı saldırıyı protesto etmek için Amerikan Büyükelçiliği önünde toplandı. İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının ardından 1 buçuk milyona yakın Gazzeli, Refah kentine sığınmıştı. İsrail’in Refah kentine yönelik başlattığı hava saldırısının ardından Filistin Dayanışma Platformu, "Refah’ta Katliama Hayır" sloganıyla saldırıyı kınamak için Ankara’da bulunan Amerikan Büyükelçiliği önünde çeşitli sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte İsrail’i protesto etti. Elçilik binası önünde toplanan kalabalık, İsrail’i protesto etmek için "İnsanlık onuru siyonizmi yenecek" ve "Susma haykır soykırıma hayır" sloganları attı. Öte yandan kalabalık, İsrail askerleri tarafından Kudüs’te öldürülen Hasan Saklanan’ı ise rahmetle anmayı unutmadı. Grup adına basın açıklamasında bulunan Zeynel Abidin Özkan, İsrail’in Gazze’ye yönelik düzenlediği saldırıların ardından Refah sınır kapısına sığınan yaklaşık bir buçuk milyona yakın Gazzeli’nin 214 gündür açlıkla boğuştuğuna dikkati çekti. "Soykırımın ortakları ahirete kalmadan dünyada da inşallah gereken cezayı bulacaklar" Refah’a başlatılan saldırılarla birlikte bölgede can güvenliği sorununun da başladığının altını çizen Özkan, “214 gündür dünyanın gözü önünde Filistin’de kardeşlerimiz İsrail soykırımına maruz bırakılıyor. Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde devam eden yargılamalara; İsrail, lobi faaliyetleriyle tüm ülkelere müdahale ettirmeye ve İsrail yetkililerinin ceza almaması için bir çaba içerisine girdi. Hepimiz gördük ki aslında adalet İsrail için varmış ve tüm ülkeler de İsrail’in soykırımını desteklemek için çalışıyormuş. Bugün ortaya çıkan belgelerde görüldü ki Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde İsrail’in soykırımına ortak olan yöneticilerinin ceza almamasına yönelik baskı içeren mektuplar mahkemeyi köşeye sıkıştırmak adına kullanılıyor. Biz inanıyoruz ki hem mahkemede görülen davada hem de Güney Afrika’da devam eden davada soykırımın ortakları ahirete kalmadan dünyada da inşallah gereken cezayı bulacaklar” ifadelerini kullandı.