GENEL - 30 Temmuz 2021 Cuma 18:41

Karaman’dan Manavgat’a 20 bin balya saman

A
A
A
Karaman’dan Manavgat’a 20 bin balya saman

Karaman’ın Sudurağı beldesi çiftçileri ile Karaman Ziraat Odası Başkanlığı, Antalya’nın Manavgat ilçesindeki besicilerin yaralarını sarmak için harekete geçti.

Karaman’ın Sudurağı beldesi çiftçileri ile Karaman Ziraat Odası Başkanlığı, Antalya’nın Manavgat ilçesindeki besicilerin yaralarını sarmak için harekete geçti. Çiftçiler kendi aralarında topladıkları yaklaşık 20 bin balya samanı bölgeye gönderiyor. Tırlara yüklenmeye başlanan saman balyalarının ilki törenle belde meydanından Manavgat’a gitmek üzere uğurlandı.


Sudurağı beldesinde besicilik yapan Oğuzhan Himalaya, kendisinin de hayvancılıkla uğraştığını belirterek, “Damdan düşenin halini, en iyi bizim gibi besicilik yapanlar anlar. Ben kendimce böyle bir kampanya başlatmaya karar verdim. Daha sonra beldemizdeki diğer çiftçilerimiz de bu duruma destek vermeye başladı. Şuanda da kampanya bayağı büyüdü. Şuanda yangın olan bölgelere devletimiz başta olmak üzere ciddi anlamda gıda yardımları yapılıyor. Ancak hayvanlara yönelik yem konusu kimsenin aklına bile gelmiyor. Bizim en büyük sıkıntımız nakliye konusudur. Bu konuda destek olunursa seviniriz. Saman balyaları hazır vaziyette tarlalarda beklemektedir. Biz tır buldukça saman balyalarını göndermeye devam edeceğiz” dedi.



“Türk Milleti duyarlı insanlardır”


Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram da yaptığı konuşmada, ”Tüm Türkiye’nin değişik illerinde çıkan orman yangınları bizleri derinden üzmüştür. Ülkemizin içinde bulunduğu bu karanlık günlerde, karanlık güçlerin oluşturduğu ve sabotaj olduğunu düşündüğümüz bu yangınlardan dolayı bizler de bir nebze katkıda bulunmak istedik. Bugün sabah Manavgat Ziraat Odası Başkanımız ile görüştük. Biliyorsunuz Türk Milleti duyarlıdır. Bu duyarlıklarını da her zaman her yerde göstermiştir. Bizler de yangın bölgelerinde gıdayla ilgili sorun olmadığını biliyoruz. Manavgat Ziraat Odamız, hayvanların kaba yemiyle ilgili sıkıntılar olduğunu bizlere ilettiler. Bizler de hızlı bir şekilde Sudurağı beldemizdeki çiftçilerimizle görüştük. Kendileri de hızlı bir şekilde bir organizasyon yaptılar. Hemen kısa sürede ise 10 bin balya samanı topladılar. Şuanda ilk etapta 4 tırı gönderiyoruz. Önümüzdeki günlerde de bu tırlar sırasıyla saman balyalarını Manavgat’a götürecekler. Ben buradan destek veren tüm Sudurağı çiftçilerimize gönülden teşekkür ediyorum” diye konuştu.


Daha sonra ilk saman balyası yüklü tır Manavgat’a uğurlandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Hatay Enkaz kentin bereketli topraklarında buğday hasadı HATAY (İHA) – Depremin vurduğu Hatay’ın bereketli topraklarında buğday hasadı başladı. Türkiye’nin en bereketli topraklarına ev sahipliği yapan Hatay’da onlarca ürün yetişiyor. Yaz sezonunun gelmesiyle birlikte hasat edilen ürün çeşitliliği de her geçen gün artıyor. Depremin vurduğu kentin yeniden ayağa kalkması için önemli bir role sahip olan tarım, bölge halkına umut olmuş durumda. Arsuz ilçesi Pirinçlik Mahallesi’nde de geçtiğimiz son baharda ekimi yapılan buğdayda hasat başladı. Asrın felaketi sonrası üreterek hayata tutunmaya başlayan Pirinçlik Mahallesi sakinlerinden Bodur ailesi de 100 dönümlük tarlada buğday üretimine devam ediyor. Çocukluğundan beridir çiftçilik ile uğraştığını dile getiren 51 yaşındaki İrfan Bodur, “Tarlada doğduk, tarlada büyüdük ama aklımızın yettiği yaştan bu tarafa tarımla uğraşıyoruz. Çocukluk dönemlerimizde karapatoz dediğimiz patozla hani önceleri daha ilk başlarında orakla biçerdik desteleri toplayıp buğdayları deste halinde bir yere yığardık patozla çektiğimiz zaman buğdayın samanı bir tarafa ve çıkan buğdayı tenekelerle alıp çuvallama yapardık. Daha sonra da satışlarını ilgilenirdik daha sonralarında, biçer bağlar çıktı yani buğdayı biçiyor bağlıyor çok sevinmiştik, ne güzel bir teknoloji demiştik o zamanlar daha sonraları işte biçerdöverler, tarlalara girdiğinde işte rahatlık bu günlermiş dedik. Birkaç saatin içerisinde buğdayımızı hasat ediyoruz buğdayı hemen kamyonlara yüklenip, satışını gerçekleştirmiş oluyoruz. Ortalama 100 dönüm civarında buğday ekmiş olduğumuz tarlalarımız var ortalama 150 dönüm civarında zeytin üretimimiz var, ortalama 100 dönüm civarında narenciye ile uğraşıyoruz. Son durumda buğday fiyatlarını 7 TL üzerinden satmıştık bu yıl henüz bir açıklama hala gerçekleştirilmiş durumda değil zaten buğdayın alıcıları da genelde tüccarlar alıyor” ifadelerini kullandı. Tarım işlerinde ailesine yardım ettiğini söyleyen 11 yaşındaki Rana Bodur ise, “Babamgil öncelikle buğdayı biçmeye gidiyor, motorlarla buraya getiriyorlar buradan çuvallıyoruz. Çoğunlukla hafta sonları gidiyorum okuldan geldikten sonra akşam üzeri bazen gidiyoruz. Buğdayı toplarken, böyle üstümden koca bir yük gidiyormuş gibi hissediyorum, kendi tarlamızdan topladığımız buğdayları öğüterek un haline getiriyoruz ardından da ekmeklerimizi yapıp afiyetle yiyoruz” şeklinde konuştu.
Erzincan Kemaliyeli çiftçilere eğitim verildi Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Erzincan Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nün işbirliği ile Erzincan’ın Kemaliye ilçesinde çiftçi eğitim toplantısı düzenlendi. Düzenlenen toplantıda çiftçilere yöreye uygun olarak dut yetiştiriciliği, ceviz yetiştiriciliği, bağcılık ve bitki sağlığı konusunda bilgilendirme yapıldı. Sezonun başlamasıyla birlikte eğitim ve yayım çalışmalarını hızlandıran tarım teşkilatı köy köy, ilçe ilçe gezerek hem çiftçileri bilinçlendiriyor hem de eğitim ve yayım hizmetini çiftçinin ayağına götürüyor. Son olarak Kemaliye ilçesinde yapılan eğitim toplantısında genel olarak meyvecilik eğitimi verildi. 2021 yılında coğrafi işaret tescili alan Kemaliye (Eğin) dutu ile meşhur ilçede çiftçilere dut yetiştiriciliği konusunda da ayrıntılı bilgi sunuldu. Konuyla ilgili bilgi aldığımız Erzincan İl Tarım ve Orman Müdürü Murat Şahin, tarım teşkilatının her zaman çiftçilerin yanında olduğunu belirterek, verimli ve kaliteli üretimin bilgi ile mümkün olacağını söyledi. Bu kadim topraklarda çiftçilerin her daim üretime devam ettiğini kaydeden İl Müdürü Şahin, eğitimlerin düzenlendiği ilçelerin ürün desenine göre ekiplerin oluşturulduğunu ve çiftçilerin maksimum faydalanabileceği biçimde eğitimlerin şekillendirildiğini söyledi. İl Müdürü Şahin, “Tarım ve hayvancılıkla uğraşan değerli çiftçilerimizin çalışma alanlarında birebir yüz yüze görüşerek çiftçilerimizin tarımla ilgili sorunlarını dinleyip ortak bir noktada karşılıklı görüş ve önerileri dinleyip çözüme ulaştırmayı hedefliyoruz. Basın, internet ve sosyal medya aracılığı ile çiftçilerimize her türlü bilgilendirmeyi yapıyoruz ancak bunu asla yeterli görmüyoruz. Ekiplerimiz her daim çiftçimizin yanında olmaya devam edecek” dedi.
Hakkari Vali Yardımcısı Karadağ: "Muhtarlara önem veriyoruz" Hakkari Vali Yardımcısı ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Buğra Karadağ, görüşme talebinde bulunan köy muhtarlarının taleplerini dinledi. İl Özel İdaresinde gerçekleştirilen görüşmeye katılan muhtarlar, Vali Yardımcısı Karadağ’a köylerindeki içme suyu, sulama kanalı sorunu ile yol ve asfalt çalışmaları başta olmak üzere vatandaşların istek ve taleplerini ilettiler. Çözüm odaklı olarak köyler için yapılabileceklerin görüşüldüğü toplantıda Vali Yardımcısı Karadağ, vatandaşla devlet arasında köprü görevi gören muhtarlarla sık sık bir araya gelmeyen özen gösterdiklerini söyledi. Karadağ, amaçlarının muhtarlarla işbirliği içerisinde koordineli olarak çalışarak köylerdeki sorunları en hızlı şekilde çözüme kavuşturmak olduğunu ifade etti. Vali Yardımcısı Buğra Karadağ, "Sizlerin talepleri ve sorunlarıyla yakından ilgilenmeye çalışıyoruz. Halkımızdan doğrudan haber getiren siz muhtarlarımıza önem veriyoruz. İnşallah köylerinizde yapılması gereken eksiklikleri ve taleplerinizi hep birlikte işbirliği içerisinde çözüme kavuşturacağız. Yeni seçilen muhtarlarımıza görevlerinin hayırlı olmasını temenni ediyor, çalışmalarında başarılar diliyorum" şeklinde konuştu. Toplantıda söz alan muhtarlar ise köylerindeki sorun ve talepleri dile getirdiler. Vali Yardımcısı Karadağ, sorunların imkanlar dahilinde çözümü konusunda ilgili şube müdürlerine talimatlarını iletti.