- 11 Mayıs 2022 Çarşamba 09:30

Baba mesleğini 60 yıldır sürdürüyor

A
A
A
Baba mesleğini 60 yıldır sürdürüyor

Kars’ta babası Şahin Kara Şahin’den öğrendiği tar ve saz yapımını 60 yıldır sürdüren Salih Şahin, geçen süre içerisinde işini öğretecek eleman bulamamanın sıkıntısını yaşıyor.

Kars’ta babası Şahin Kara Şahin’den öğrendiği tar ve saz yapımını 60 yıldır sürdüren Salih Şahin, geçen süre içerisinde işini öğretecek eleman bulamamanın sıkıntısını yaşıyor.


Doğu Anadolu Bölgesi’nde müzik aleti yapan, çalan ve söyleyen tek kişi olma unvanını da elinde bulunduran 69 yaşındaki Şahin, teknolojiye rağmen ayakta durarak sanatını sürdürüyor. Şahin, kendisinden sonra bu mesleği sürdürecek gençlerin olmamasına üzülüyor. Kendisine ait atölyede tar ve saz yapan Salih Şahin, gençlerden mesleği öğrenmelerini ve gelecek nesillere de bu mesleği taşımalarını istiyor.



“Ben babamdan öğrendim mesleği”


Babası Şahin Kara Şahin’den mesleği öğrendiğini ifade eden Salih Şahin, “Doğu bölgesinde müzik aletleri yapımı pek görülmemektedir. Özellikle Kars’ta 60 yılı aşkın bir süredir ben bu işle uğraşıyorum, baba mesleğidir. Babam Şahin Kara Şahin, ben ondan öğrendim sazı, tarı, kopuzu, davul buna benzer müzik aletlerinin birçoğunu yapıyorum. Birçoğunda ayrıca tamirini yapıyorum” dedi.



“Tar’ın Türkiye’deki merkezi Kars’tır”


Müzik aleti tarın Türkiye’deki merkezinin Kars olduğuna dikkat çeken Şahin, “Tar’ın Türkiye’deki merkezi Kars’tır. Kafkas bölgesinden gelen bir müzik geleneğidir. Kafkasya bölgesinde Azerbaycan’da yaygın olmak üzere tar yapımı vardır. Türkistan bölgesinde tar yapımı vardır. Tarın anlamı çizgi, hat, tel demektir. Bu da baba mesleği biz küçükken bu işle uğraşıyorduk. Tek tar atölyesi Türkiye’de bizim atölyedir. Bazı yerlerde tamiri yapılabiliyor” diye konuştu.



”Baba mesleğini sürdürmeye çalışıyorum”


Baba mesleğini sürdürmeye çalıştığını belirten Salih Şahin, “Bu mesleği yaygınlaştırmaya çalışıyoruz. Bu baba mesleğini icra ettirmeye, devam ettirmeye çalışıyorum. Burada maddi bir hazdan ziyade özellikle ben bu meslek kaybolmasın istiyorum. Çırak bulmakta zorluk çekiyorum. Halk müziğine karşı ilgi günden güne azalmaktadır. Tar’ı da pek fazla kimse tanımıyor. Bunu gelin yapın, çalalım, söyleyelim, icra edelim bu meslek kaybolmasın diyoruz. Hep maddi olarak bakıyorlar. Kimse çalışmak istemiyor. Bende yaşıma rağmen bu işi devam ettirmeye çalışıyorum. Baba mesleğini sürdürmeye çalışıyorum. Götürdüğüm kadar götüreceğim” şeklinde konuştu.


Öte yandan tar ustası Salih Şahin, Doğu’da müzik aletlerini yapan, çalan, derleyen, nota yapan tek kişi unvanını da elinde bulunduruyor.


UNECO ve Kültür ve Turizm Bakanlığı ile de çalışmaları olan Şahin, gençlerden mesleği devam ettirmelerini bekliyor.


Şahin, tarın yanında aynı zamanda bağlama başta olmak üzere değişik müzik aletleri de imal ediyor. Şahin, Kars’ta, halk müziğini derleyen, kitaplaştıran, notalaştıran ve bunları albümleştirmesiyle de biliniyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Bakan Tunç: “Filistin’in BM üyeliğinin Konseyi’nde tekrar görüşülmesi özgür Filistin için önemli bir adımdır” Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun, Filistin’in BM üyeliğinin Konseyi’nde tekrar görüşülmesi özgür Filistin için önemli bir adımdır” dedi. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun Filistin’in BM’ye üyeliğinin tekrar görüşülmesini talep eden karar tasarısını kabul etmesinin ardından açıklama yaptı. Bakan Tunç, karar tasarısının özgür Filistin için önemli bir adım olduğunu değinerek, “Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun, Filistin’in BM üyeliğinin BM Güvenlik Konseyi’nde tekrar görüşülmesi ve gözlemci statüsünde olan Filistin’e bazı ilave haklar tanınmasını talep eden karar tasarısını kabul etmesi özgür Filistin için önemli bir adımdır. Ülkemizin yanı sıra 80’e yakın ülkenin ortak sunucusu olduğu karar tasarısının 143 evet oyuyla kabulü, Birleşmiş Milletler üyesi ülkelerin 7 Ekim’den bu yana işgalci İsrail tarafından soykırıma uğrayan Filistin’e desteğini göstermesi açısından önemlidir. 1967 sınırları temelinde bağımsız Filistin devletinin varlığı kabul edilmelidir. Filistin halkı kendi ata yurtlarında, insan onuruna yakışır şekilde yaşamalıdır” ifadelerine yer verdi. İsrail’in saldırılarının son bulması gerektiğini belirten Bakan Tunç, “Gazze ve Refah bölgesinde çocuk, kadın, sivil demeden 35 bin Filistinliyi öldüren, 78 binden fazla Filistinliyi yaralayan İşgalci İsrail’e karşı uluslararası mekanizmalar artık gereğini vakit kaybetmeden yapmalıdır. İnsan haklarını yok sayan, uluslararası hukuku görmezden gelen, savaş suçu işleyen ve soykırım yapan İsrail’in saldırıları son bulmalıdır. İsrailli yetkililer Uluslararası Ceza Mahkemesi huzuruna çıkarılmalı, gereken ceza verilmelidir. İşgalci İsrail Devletinin Uluslararası Adalet Divanınınca verilen tedbir kararına uyması sağlanmalıdır. Türkiye olarak, Filistinli kardeşlerimizin haklı davalarında yanlarında olmaya, dünyada adaleti ve hakkaniyeti savunmaya devam edeceğiz” ifadeleri kullanıldı.