EKONOMİ - 08 Ekim 2008 Çarşamba 17:33

Türkiye rekabette 10 sıra geriledi

A
A
A
Türkiye rekabette 10 sıra geriledi

Dünya Ekonomik Forumu'nun 134 ülkeyi kapsayan 2008-2009 Küresel Rekabet Endeksi'ne göre Türkiye 10 basamak birden gerileyerek 63'üncü sırada yer aldı.

Türkiye geçen yıl aynı endekste 131 ülke arasında 53'üncü sırada yer alıyordu. Türkiye'nin, önceki iki yılda sergilediği ilerlemenin ardından bu yıl yaşadığı hızlı düşüşün sürpriz olmadığını belirten Dünya Ekonomik Forumu'nun Türkiye'deki ortak kurumu TÜSİAD-Sabancı Üniversitesi Rekabet Forumu, bunu AB üyelik müzakerelerinin durma
noktasına gelmesiyle birlikte reform sürecindeki yavaşlamaya bağlıyor. Dünya Ekonomik Forumu tarafından bugün açıklanan küresel rekabet sıralamasında geçen yıl olduğu gibi bu yıl da ABD birinci oldu.

Dünya Ekonomik Forumu (World Economic Forum) 2008-2009 Küresel Rekabet Endeksi sıralamasını açıkladı. Dünya Ekonomik Forumu tarafından açıklanan endeks sonuçlarına göre, Türkiye 134 ülke içerisinde 63'üncü sırada yer aldı.

Aynı endekste Türkiye'nin geçen sene 131 ülke arasında 53'üncü sıraya kadar yükseldiği, 2001 krizi sonrasında yapılan reformların bir yansıması olarak son iki yılda toplam 20 ülkenin önüne geçmiş olan Türkiye'nin bu yıl yaşadığı hızlı düşüşün sürpriz olmadığı belirtildi.

Dünya Ekonomik Forumu'nun Türkiye'deki ortak kurumu TÜSİAD-Sabancı Üniversitesi Rekabet Forumu, bu gerilemeyi AB üyelik müzakerelerinin durma noktasına gelmesiyle birlikte reform sürecinin yavaşlamasına bağlıyor.

Geçtiğimiz yılın sıralamasında AB ile üyelik müzakerelerini sürdüren ülkelerden Hırvatistan'ın önünde yer alan Türkiye'nin, bu yıl geriye düşmüş durumda olduğu ancak yine de Türkiye'nin, AB üyeleri ve aday ülkeler arasından Yunanistan (67), Romanya (68), Bulgaristan (76) ve Makedonya'nın (89) önünde yer aldığı kaydedildi.

Dünya Ekonomik Forumu'na göre, Türkiye için rekabet koşullarının göreli olarak iyi olduğu ürün piyasasının büyüklüğü avantaj oluştururken, bazı temel konular hala ele alınmayı bekliyor.

Bunlar arasında başta liman ve elektrik arzı olmak üzere altyapıyı iyileştirmek; temel eğitim ve sağlık konusuna odaklanarak beşeri sermayeyi geliştirmek; işgücü piyasasındaki sorunları aşmak ve kamu kurumlarının etkinliğini ve şeffaflığını artırmak geliyor.

Dünya Ekonomik Forumu, bu yılın sıralamasındaki büyük gerilemede özellikle 57'nci sıradan 82'nci sıraya düşen kamu kurumlarına güvenin azalmasının çok etkili olduğunu ve bu gerilemenin ardında (61'den 76'ncı sıraya inen) finans piyasalarına yönelik algılamadaki bozulmanın da yattığını belirtti.

Dünya Ekonomik Forumu tarafından bugün açıklanan küresel rekabet sıralamasında rekabet gücü en yüksek ülke ABD oldu.

İkinciliği alan İsviçre'yi, sırasıyla, Danimarka, İsveç ve Singapur izliyor. Sıralamada ilk on arasında yer alan diğer ülkeler ise Avrupa'dan Finlandiya, Almanya ve Hollanda ile birlikte Japonya ve Kanada. Yükselen ekonomiler arasında en önde yer alan Çin'in (30) ardından Hindistan (50), Rusya (51) ve Brezilya (64) geliyor. Birçok Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkesi sıralamanın üst yarısında yer alırken Latin Amerika ülkeleri arasında en üstte Şili (28) yer alıyor.

Forumun raporuna göre, Güney Afrika (45), Botsvana (56) ve Mauritius (57) dışındaki Sahra Altı Afrika ülkelerinin tamamı sıralamanın ikinci yarısında yer almakla beraber bu yıl birçoğunun rekabetçiliklerini önemli ölçüde artırdığı görülüyor.

Dünya Ekonomik Forumu'nun küresel rekabet sıralaması, Columbia Üniversitesi'nden Profesör Xavier Sala-i-Martin tarafından geliştirilen Küresel Rekabet Endeksi'ne dayanılarak yapılıyor.

"Yükselen gıda ve enerji fiyatları, büyük bir uluslararası finansal kriz ve buna bağlı olarak dünyanın başlıca ekonomilerinde görülen yavaşlama, politika yapıcılarını yeni ekonomi yönetimi biçimleri bulmaya zorluyor", diyen Sala-i-Martin sözlerini şöyle sürdürdü: "Bugün yaşanmakta olan dalgalanmalar, rekabetçiliği destekleyen bir ekonomik ortamın bu tür şokları geçiştirmek ve böylece ileriye dönük kalıcı bir ekonomik başarı sağlamak için ne denli önemli olduğunu gösteriyor".

Verilen bilgiye göre, Küresel Rekabet Raporu, bu yıl rekor sayıda ülkede 12 binin üzerinde iş dünyası lideriyle yapılan Yönetici Görüş Anketi sonuçlarına ve kamuya açık nesnel verilere dayanılarak hazırlandı. Yönetici Görüş Anketi'nin Türkiye ayağını, Dünya Ekonomik Forumu'nun Türkiye'deki ortak kurumu olan TÜSİAD-Sabancı Üniversitesi Rekabet Forumu gerçekleştirdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Stanimir Stoilov: “Oyuncularım hem kutlamayı hem de profesyonel bir şekilde çalışmayı bildiklerini gösterdi” Göztepe Teknik Direktörü Stanimir Stoilov, 3-0 galip geldikleri Eyüpspor maçının ardından yaptığı açıklamada, “Aslında uzun kutlamalar yaptık arkasından kısa bir antrenman yapıp hazırlandık. Oyuncularım hem kutlamayı hem de profesyonel bir şekilde çalışmayı bildiklerini göstermiş oldu” dedi. Trendyol 1. Lig’in 33. haftasında deplasmanda Eyüpspor ile karşılaşan Göztepe, sahadan 3-0’lık galibiyetle ayrıldı. Müsabakanın ardından basın toplantısında açıklamalarda bulunan Göztepe Teknik Direktörü Stanimir Stoilov, “İyi oynadığımızı düşünüyorum. 11’e 11 olan bölümde üstün taraf bizdik. Kırmızı karttan sonra Eyüp için işler zorlaştı. Çok mutluyum çünkü oyuncularım çok ciddi bir şekilde antrenman yaptılar maçtan önce. Maçta da ciddi oynayıp galip geldiler. Aslında uzun kutlamalar yaptık arkasından kısa bir antrenman yapıp hazırlandık. Oyuncularım hem kutlamayı hem de profesyonel bir şekilde çalışmayı bildiklerini göstermiş oldu. Aynı zamanda Eyüpspor’u tebrik ediyorum. Onlar da Süper Lig’e çıkmayı hak ettiler. Gerçekten çok iyi bir takım. Çok iyi bir şekilde hocaya sahipler. Onlara da Süper Lig’de başarılar diliyorum” ifadelerini kullandı. Bulgaristan’da Göztepe’nin şampiyonluk sonrası daha da popüler hale geleceğini belirten Bulgar çalıştırıcı, “Bence kesinlikle artacak. Çünkü futbolseverler benimle beraber Göztepe’yi yakından takip ediyorlar. Hem taraftarımızı hem stadımızı biliyorlar. Şu anda orada da çok fazla Göztepe taraftarı var diyebiliriz” dedi.