KÜLTÜR SANAT - 17 Eylül 2023 Pazar 13:54

Tarihi Mazlumağa Hamamı’nın turizme kazandırılması bekleniyor

A
A
A
Tarihi Mazlumağa Hamamı’nın turizme kazandırılması bekleniyor

Kars’ta, “Tarihi Dokunun Korunması Projesi” çerçevesinde restorasyon çalışmaları tamamlanan Mazlumağa Hamamı yine kendi haline terk edildi. Restorasyon çalışmaları tamamlandıktan sonra kapılarına kilit vurulan tarihi hamam açılışının yapılmasını bekliyor.


Restorasyon çalışmaları sırasında sıva altında kalmış ve Osmanlı dönemine ait yarasa kanadı ve yıldız figürlerinin de ortaya çıktı hamamın Karslıların hizmetine farklı bir konsepte açılmasını isteyen vatandaşlar, yetkililerden hamamın yeniden yıkılmaması için turizme kazandırılmasını istedi.


Her gün yüzlerce yerli ve yabancı turistin önünde fotoğraf çektirdiği Mazlumağa Hamamı’nın hamam, kafeterya veya müze olarak değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çeken vatandaşlar, “Çok güzel bir yapı, yanı başında Kars Çayı geçiyor. Burasının mutlak suretle de değerlendirilmesi gerekiyor. Hazır restore edilmiş, hazır hale getirilmiş, kapalı tutulmasına bir anlam veremiyoruz. Kars turizmine canlılık getireceğine inanıyoruz” dediler.


Kars Kalesi altında Taş Köprü’nün solunda bulunan ve Sultan III. Murad tarafından 1574-1595 yılları arasında onarımı yapılan Mazlumağa Hamamı’nın içerisinde duvarlarda yarasa ve yıldız figürleri bulunuyor. Tarihi hamamın biran evvel Kars turizmine kazandırılması bekleniyor.



Tarihi Mazlumağa Hamamı’nın turizme kazandırılması bekleniyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Balıkesir Melek Mosso, seslendirdiği "Keklik Gibi" türküsü sırasında gözyaşlarına hakim olamadı Altınoluk’ta 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kapsamında sahne alan Melek Mosso, seslendirdiği "Keklik Gibi" türküsü sırasında gözyaşlarına hakim olamadı. Duygusal anlar yaşayan ünlü sanatçı, türküyü şiddet gören ve katledilen kadınlara armağan etti. Balıkesir Edremit Belediyesi tarafından düzenlenen 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı etkinlikleri çerçevesinde Altınoluk’ta konser veren Melek Mosso, binlerce kişiye unutulmaz bir gece yaşattı. Sevilen şarkılarıyla alanı dolduran vatandaşlara müzik ziyafeti sunan sanatçı, konser sırasında duygu dolu anlar yaşadı. Melek Mosso,"Keklik Gibi" türküsünü seslendirdikten sırada sahnede duygulandı. Derin derin nefes almasıyla seyircileri korkutan Mosso, sonra bir an eğilip eğilip gözyaşını sildi. Mosso, ardından yaptığı konuşmayla dinleyicileri derinden etkiledi. Mosso konuşmasında, "Bazı türkülerin bir dahası yoktur. Bir kere iz bırakır ve geçer gider. Bu türkü bende de bir kere yazıldı, bir kere söylendi ve iz bıraktı. Bu türküyü repertuarıma almamı aslında annem istedi. Annem dedi ki, ‘Melek Keklik gibi söyler misin?’ Ben sadece onun için söyledim" ifadelerini kullandı. Türkünün kendisinde farklı izler bıraktığını belirten sanatçı, şarkıyı geçmişte ve günümüzde ötekileştirilen, şiddet gören ve katledilen tüm kadınların ruhuna armağan ettiğini söyledi. Dinleyiciler de uzun süre alkışlarla sanatçıya destek verdi. Duygusal anların yaşandığı konser, izleyicilere hem müzik dolu hem de anlam yüklü bir 19 Mayıs gecesi yaşattı. Melek Mosso’nun sahnedeki içten konuşması ve duygusal performansı, Altınoluk konserine damga vururken, gençler ise konser nedeniyle Belediye Başkanı Mehmet Ertaş’la teşekkür etti.
Mersin Mersin Valiliği’nden kanlı saldırı açıklaması Mersin Valiliği, Tarsus ilçesinde meydana gelen silahlı saldırıya ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, farklı noktalarda gerçekleştirilen saldırılar sonucu 6 kişinin hayatını kaybettiği, 8 kişinin yaralandığı bildirildi. Valilikten yapılan açıklamada, 18 Mayıs 2026 tarihinde saat 13.52’de gelen ihbar üzerine Tarsus ilçesi Kadelli Mahallesi’nde silahlı saldırı meydana geldiği bilgisinin alındığı belirtildi. İhbarın ardından güvenlik ve sağlık ekiplerinin hızla olay yerine sevk edildiği kaydedildi. İlk incelemelerde saldırıyı gerçekleştirdiği değerlendirilen şahsın olay yerinden araçla ayrılarak farklı noktalarda vatandaşlara yönelik silahlı saldırılarda bulunduğunun tespit edildiği ifade edilen açıklamada, olaylar sonucunda 6 vatandaşın hayatını kaybettiği, 8 vatandaşın da yaralandığı bildirildi. Yaralıların çeşitli hastanelerde tedavilerinin sürdüğü öğrenildi. Saldırganın psikiyatrik tanılarının tespit edildiği belirtildi Açıklamada ayrıca şüphelinin yasaklı madde bağımlılığı nedeniyle birçok kez hastane kaydının bulunduğu ve çeşitli psikiyatrik tanılarının tespit edildiği belirtildi. Olayla ilgili adli ve idari sürecin devam ettiği, güvenlik birimlerinin çalışmalarını titizlikle sürdürdüğü kaydedildi. Valilik açıklamasında, hayatını kaybeden vatandaşlara Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı ve sabır, yaralılara ise acil şifa dileğinde bulunuldu.