YEREL HABERLER - 25 Nisan 2012 Çarşamba 18:30

KADIN ÇİFTÇİLER BÖLGE YARIŞMASI KASTAMONU`DA YAPILDI

A
A
A
KADIN ÇİFTÇİLER BÖLGE YARIŞMASI KASTAMONU`DA YAPILDI

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı`nın 81 ilde düzenlediği Kadın Çiftçiler Yarışıyor yarışmasının bölge finali, Kastamonu`da gerçekleştirildi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Eğitim Yayın ve Yayımlar Dairesi Başkanlığı tarafından, Kastamonu Üniversitesi 3 Mart Konferans Salonu`nda düzenlenen yarışma öncesi katılımcılara başarılar dileyen Vali Erdoğan Bektaş, "Bu yarışma öncelikle kadın kavramına vurgu yapıyor. Sonrada çiftçi kavramına vurgu yapıyor. Kadın olayı, ülkemizde gerçekten üzerinde durulması gereken ve çeşitli sorunları olan bir kavram. Bizim çiftçimiz ve çiftçiliğimiz hayatımız içinde kadın vazgeçilmez bir kavram. Bu çerçevede
böyle bir programla konunun gündeme gelmiş olması, vurgulanmış olması, öncelenmiş olması gerçekten güzel bir şey" dedi.
"KARADENİZ BÖLGESİNİN SORUNLARI ORTAK"
Burada Karadeniz Bölgesi illerinin yarışacağını belirten Bektaş, "Rize`den Zonguldak`a kadar baktığımızda bir Samsun`u istisna edersek, bölge illerin genelde tarımsal, çiftçilik açısından zayıf potansiyelleri yetersiz iller. Gene önemli ölçüde göç veren iller. Aşağı yukarı sorunlar ortak. Beklide bu sorunları en ağır bir şekilde yaşandığı yerde Kastamonu. Bu açıdan da bu denk düşmüş ve iyi bir tesadüf olmuş. Kastamonu`da yapılıyor olması da ayrı bir anlamı var" diye konuştu.
"KADINLARIMIZA HER ZAMAN DESTEK OLACAОIZ"
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Eğitim Yayın ve Yayımlar Dairesi Kırsal Alanda Kadın Çalışmaları Koordinatörü Nimet Kaleli, bakanlık olarak kadınlara hem tarımsal hem de ev ekonomisi konularında her zaman destek olduklarını belirtti. Kadınların bilgi yarışmalarından sonra girişimci ruhlarının ön plana çıktığını ve kooperatiflere üye olduklarını anlatan Kaleli şunları kaydetti:
"Bu kadınların arasında kooperatife başkan olanlar dahi oldu. Demek ki kadınlarımıza bir özgüven geliyor. Biz de bu çalışmaları daha çok yaygınlaştırarak kadınlarımıza daha fazla özgüven ve üretim şansı tanıyoruz."
Kastamonu Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İhsan Emiralioğlu ise, Kastamonu`nun 7 bin yıllık bir tarihe sahip olduğunu belirterek, "Özellikle kırsal alandaki kadınlarımıza götürülecek eğitim ve yayım hizmetleri ülke kalkınmasının temelini oluşturacak önemli bir konudur. Kadın çiftçilerimize daha verimli kaynak sağlayabilmek ve yöntemleri daha etkili bir şekilde kullanabilmek için teknolojileri öğretmek ve elbette uygulatmak gerekmektedir. Bu anlamda bu yarışma, kadın çiftçilerimiz arasında bir
farkındalık oluşturmuştur" dedi.
YARIŞMA
Yarışmada kadın çiftçiler sorulan 15 soruya cevap verdi. Yarışmada, Kastamonu`dan Öznür Kırık, Ordu`dan Mine Aydın ve Samsun`dan Ümran Ergin 15 sorunun 14`üne doğru cevap verdi. Bunun üzerine altın sorulara geçildi. Altın sorular sonucu Kastamonu Temsilcisi Öznür Kırık üçüncü, Ordu temsilcisi Mine Aydın ikinci, Samsun temsilcisi Ümran Ergin ise birinci oldu. Ergin, Çanakkale`de yapılacak Türkiye finaline katılmaya hak kazandı.
Yarışmada birinci olan Ümran Ergin`e 3 bin lira, ikinci Mine Aydın`a 2 bin lira, üçüncü Öznür Kırık`a da bin lira, diğer katılımcılara ise 500`er lira teşvik ödülü verildi. Dereceye giren yarışmacılar ödüllerini alırken gözyaşlarını tutamadı.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Cinayet şüphelisi kovalamaca sonucu yakalandı Antalya’da komşu esnaflar arasında çıkan tartışma sonrası 1 kişinin hayatını kaybettiği 2 kişinin ise ağır yaralandığı olayın şüphelisi kovalamaca sonucu yakalandı. Kepez ilçesi Yeni Emek Mahallesi Şelale Caddesi’nde önceki gün meydana gelen olayda oto yıkama işi yapan Mustafa O. (41) ile market işletmecisi yan dükkanda market işleten Mustafa Deveci (51) arasında henüz belirlenemeyen bir nedenle tartışma çıkmış, tartışmanın büyümesi üzerine Mustafa O. yanındaki silahla markette oturan Mustafa Deveci (22), Şevket Deveci (24) ve Mustafa Deveci’ye (51) ateş açmıştı. İhbarla olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edilirken, yaralılar ambulanslarla hastaneye kaldırıldı. 22 yaşındaki genç hayatını kaybetmişti Kavgada Mustafa O.’nun silahından çıkan kurşunlarla göğsünden vurulan 22 yaşındaki Mustafa Deveci kaldırıldığı hastanede doktorların tüm müdahalelerine rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti. Olayda ağır yaralanan amca Mustafa Deveci ve Şevket Deveci’nin hastanedeki tedavileri devam ederken, olayın ardından otomobiliyle kaçan olayın şüphelisini yakalamak için ekipler çalışma başlattı. Akşam 21.30 sıralarında Kepez ilçesinde rutin devriye görevi yapan polis ekipleri şüphelendikleri bir kişiyi durdurmak istedi. Kovalamaca ile yakalandı Polisin ’dur’ ihtarına uymayarak yaya olarak kaçan kişi ekiplerin kısa süreli kovalamacası sonucu yakalandı. Yapılan kontrollerde yakalanan şahsın 16 Mart tarihinde Yeni Emek Mahallesi Şelale Caddesi’nde çıkan silahlı kavgada 1 kişinin öldüğü, 2 kişinin yaralandığı olayın firari şüphelisi Mustafa O. (41) olduğu tespit edildi. Devriye ekipleri tarafından gözaltına alınan cinayet şüphelisi Cinayet Büro Amirliği ekiplerine teslim edilirken Mustafa O. ’nun emniyetteki işlemleri sürüyor.