SPOR - 05 Temmuz 2016 Salı 11:26

(Özel haber) İğdir köyünün kızları, taekwondo da gözünü olimpiyatlara dikti

A
A
A
(Özel haber) İğdir köyünün kızları, taekwondo da gözünü olimpiyatlara dikti

Kastamonu’da köyde ikamet eden kız çocuklarının oluşturduğu ve birçok Taekwondo Türkiye şampiyonu ile Balkan şampiyonu çıkartan İğdir Çeliker Spor Kulübü, 2016 Rio Olimpiyatları’na katılmak için çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.
Kastamonu’nun Araç ilçesine bağlı İğdir köyünde beden eğitimi öğretmenleri tarafından 2009 yılında kurulan İğdir Çeliker Spor Kulübü, 2016 Rio Olimpiyatları’na katılmak için gece, gündüz antrenmanlarını sürdürüyor. İğdir köyünde ikamet eden özellikle kız çocuklarının ağırlıkta olduğu kulüp, kurulduğu günden itibaren bünyesinden Türkiye şampiyonu, Balkan şampiyonu, okullar arası Türkiye şampiyonu ve özellikle de milli takıma çok sayıda sporcu kazandırmayı başardı. Köyde ikamet eden ve boş vakitlerini spor kulübünde değerlendiren genç kızlar, spora duydukları ilgiyle de kötü alışkanlıklardan uzaklaştılar. Olimpiyatlara hazırlanan köylü genç kızlar, antrenörleri beden eğitim öğretmeni Ercan Çelik’in Kocaeli’ye ve Abdullah Çapulcuoğlu’nun da Balıkesir’e atanması sonrası yetkililerin ilgisizliği sonucu kapanma tehlikesi ile karşı karşıya kaldılar. Karabük Üniversitesi beden eğitimi öğretmenliğinden mezun olan Dilek Deveci, kulübe sahip çıkarak köyünde antrenörlüğe devam etti. Bu sayede genç kızlar, boş vakitlerini spor yaparak değerlendirirken, aynı zamanda büyük başarılara da imza attılar. Genç kızlar, İğdir köyünde kahvehanede, tarlada veya çobanlıkta ailelerine yardım ederken, aynı zamanda arta kalan zamanda da antrenmanlarını sürdürüyor.
İğdir köyünde hem okuduklarını hem de ailelerine yardım ettiklerini ve arta kalan zamanda da salona gelerek antrenman yaptıklarını belirten genç kızlar, kısıtlı ve yetersiz imkanlarla büyük başarılara imza attılar. Çalışmalarını aralıksız sürdüren genç kızlar, şimdi de hedeflerini Olimpiyat olarak belirlediler.
Deveci: “Sporcularımız inşallah olimpiyatlarda ülkemizin bayrağını göndere çektirecekler"
Karabük Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra memleketi İğdir köyünde spor kulübünü çalıştırmaya başlayan Antrenör Dilek Deveci, “Kulübümüzde birçok Türkiye 1’inciliği, 2’inciliği, aynı zamanda Balkan şampiyonu olmuş sporcumuz bulunmaktadır. Taekwondo da kırılamayacak olan poomse rekorunu kırdık. Poomsede kulüp olarak 12 madalya elde ettik. Kulübümüz 2009 yılında açıldı. Açıldığı zaman Türkiye’de 860. sırada yer alıyorduk. Şu anda kulübümüz, başarı sırası olarak 16. saraya kadar yükseldi. Bunu inşallah birinci sıraya kadar çekmeyi hedefliyoruz. Biz, 2009 yılında buraya İğdir Çeliker Taekwondo Spor Kulübü’nü açtığımız zaman yerde sadece bir halıfleks vardı. Bu antrenmanları ayaklarımız yana yana yaptık. Bu günlerden bugüne geldik ve salonumuz düzeldi. Şu anda en güzel çağımızı yaşıyoruz. Allah’a şükür malzeme olarak çok fazla bir eksiğimiz kalmadı. Bizde canla başla çalışıyoruz. İnşallah salonumuzu daha da güzelleştireceğiz. Yeni malzemeler almayı planlıyoruz. Burada çok yetenekli öğrencilerimiz var. Bu öğrencilerin bir kenara atılmaması gerekiyor. Desteklenerek daha da azimleri arttırılması gerekiyor. Yoksa heyecanları ve şevkleri kırılıyor. Kulübümüze yardım edilmesini ve desteklenmesini yetkililerimizden istiyoruz” dedi.
"Çocuklarımız, kötü alışkanlıklardan uzak kaldılar"
İğdir köyünde spor ile fazla ilgili olan bir insanlar olmadıklarını söyleyen Deveci, “Dışarıda ailemize yardım ediyorduk, bağ, bahçe yapıyorduk veya dükkanda babalarımıza yardımcı oluyorduk. Herhangi bir şekilde aklımızda spor ile ilgili bir şey yoktu. Daha sonra buraya bu kulüp açıldıktan sonra çok güzel yerlere geldik. Özellikle çocuklarımız, kötü alışkanlıklardan uzak kaldılar. Sağlıklarını korumak için spora yönlendirilmesi sağlandı. Halıfleksten bu yana kadar Avrupa şampiyonlarımız, Balkan şampiyonlarımız, Türkiye şampiyonlarımız, poomse de olsun müsabakalarda olsun her şeyde şampiyon sporcularımız oldu. Bunun yanı sıra kulübümüzden inşallah olimpiyatlara hazırlanmak üzere zaten çalışmalarımız sürekli devam ediyor. İnşallah Türkiye Mili Takımı’na katılarak Olimpiyatlarda da ülkemizin bayrağını göndere çektireceklerdir. İstiklal Marşımızı okutturacaklardır. Buna umutla bakıyoruz, bizim için çokta uzak bir şey değil” diye konuştu.
Boş vakitlerinde taekwondo yaptıklarını ifade eden İğdir Çeliker Spor Kulübü sporcusu Büşra Denli ise, “Hocamız gittikten sonra taekwondoya devam edemedim. Ayrıca babama pastanede yardım ediyorum ve aynı zamanda okula da gidiyorum. Müsabakalarda Türkiye 2’inciliğim bulunuyor, ayrıca Türkiye 3’üncülüğüm var” şeklinde konuştu.
Sevilay Kabataş: “Taekwondo bizlere çok şeyler kattı”
Okuldan çıktıktan sonra taekwondoya gittiklerini belirten İğdir Çeliker Spor Kulübü öğrencisi Sevilay Kabataş ise, “Bir süre önce kulübümüz kapandı. Bende boş vakitlerimi değerlendirmek için babamın yanında ayakkabı dükkanına bakıyorum. Bu köyde taekwondo bizlere çok şeyler katıyor. Bizleri kötü alışkanlıklardan uzak tutuyor. Bizlerin daha çok sosyalleşmesini sağlıyor. Taekwondonun bizlere çok büyük katkıları oluyor. Lisede okuyorum ve bir meslek sahibi olmaya çalışıyorum. Sonuçta taekwondonunda bizlere kattığı çok şeyler oluyor. 22 yaşımı tamamladıktan sonra antrenörde olabiliyorsun. Belgenizi aldıktan sonra kendi dükkanınızı da açabiliyorsunuz. Şimdiye kadar Türkiye genelinde bir derecem olmadı ama olması için çok çalışıyorum. İnanıyorum, ilerleyen zamanda inşallah derecemde olacak” ifadelerini kullandı.
Boş vakitlerini taekwondo yaparak geçirdiğini aktaran İğdir Çeliker Spor Kulübü sporcusu Ümmühan Kocaoğlu ise, “Okuldan çıkınca da taekwondoya geliyorum. Antrenmanın ardından eve gidip ders çalışıyorum. Bunların dışında evde anneme yardım ediyorum. Boş vakitlerimi en işi şekilde değerlendirmek için taekwondo yapıyorum. Bu sayede Türkiye okullar arası turnuvasında ikincilik derecem var" dedi.
Sema Kabataş: “En büyük hedefim olimpiyatlara katılmak”
Okuldan çıktıktan sonra direk antrenmanlara geldiğini ifade eden İğdir Çeliker Spor Kulübü sporcusu Sema Kabataş da şöyle konuştu:
“Boş vakitlerimde genelde antrenman yapıyorum. Antrenmandan çıktıktan sonra eve gidip ödevlerimi yapıyorum. Geçtiğimiz yıl ağustos ayında yapılan Türkiye Şampiyonası’nda iki tane Türkiye 3’üncülüğü elde ettim. Ondan önceki yılda Türkiye 1’inciliğini elde etmiştim. Şu anda 4 tane Türkiye derecem bulunuyor. Batı Karadeniz Bölgesi’nde de düzenlenen turnuvalarda birincilik ve ikinciliklerim bulunuyor. Tabii ki hayalim, Türkiye Şampiyonası’nda milli olmak ve ondan sonra Avrupa ile dünya derecesi elde etmek. Bunların ardından Olimpiyatlara da katılmak için hedefim var.”
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Birlik Vakfı Kayseri protokolünü ağırladı Birlik Vakfı Kayseri Şubesi, düzenlediği program ile Kayseri protokolünü ağırladı. Programla ilgili açıklama yapan Birlik Vakfı Kayseri Şube Başkanı Mehmet Adıgüzel, “Birlik Vakfı Kayseri’de bir masanın ayağı gibi” dedi. Birlik Vakfı Kayseri Şubesi’nde düzenlenen programa Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, Vali Yardımcıları Adnan Türkdamar, Ömer Tekeş, Meteoroloji 7. Bölge Müdürü Denizhan Erol, İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Erşan, STK Temsilcileri ve protokol üyeleri katıldı. Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan programda davetlilere çiğ köfte ikramında bulunuldu. Program hakkında konuşan Birlik Vakfı Kayseri Şube Başkanı Mehmet Adıgüzel, “Kayseri’nin eşrafını bir araya getirerek, Kayseri yaptıklarımız icraatları aksetmek için Kayseri’nin protokolünü ağırlayacağız. Kayseri’de 80 bine yakın üniversite öğrencisi var. Gücümüz yettiği kadar öğrenci arkadaşlara vakfımızın çatısı altında eğitim anlamında hizmet veriyoruz. Kardeşlerimizin burada hangi derste ihtiyaçları varsa ücretsiz bir şekilde 15’er kişilik sınıflarda destek sağlıyoruz. Ayrıca dünyanın ve Türkiye’nin ekonomik şartları biraz sıkıntıya girdi. Bu konuda kardeşlerimize eğitim hayatı içerisinde destek verirken, gıdasal anlamda da kardeşlerimize destek veriyoruz. Üniversitede okuyan ve evde kalan kardeşlerimize de evlerine gıdasal anlamda destek vermeye çalışıyoruz. Bu da ciddi manada bir ihtiyacı karşıladığımız anlamına geliyor. Birlik Vakfı Kayseri’de bir masanın ayağı gibi. Olmazsa olmazı. Biliyorsunuz 1916 yılından bu yana Türkiye’de ve Kayseri’de ciddi manada hizmetlerini devam ettiriyor” dedi.
İstanbul Eşarj, 1 milyon şarjlanmaya ulaştı Eşarj, giderek artan elektrikli araç kullanımı ile beraber kısa sürede 1 milyon şarjlanmaya ulaştı. Enerjisa Enerji’nin yüzde 100 iştiraki olan şirket, 81 ildeki 1000’den fazla istasyonunda hızlı ve kolay şarj deneyimi sunarak Türkiye’nin elektrikli araç dönüşümüne katkı sağlıyor. Enerjisa Enerji’nin iştiraki olan Eşarj, kurulduğu günden bu yana elektrikli araç kullanıcıları için sunduğu yenilikçi çözümler ve 81 ile hızlı şarj istasyonla yayılan geniş hizmet ağı ile müşterilerine 1 milyon kez şarjlanma deneyimi yaşatarak sektörün öncüleri arasında yer aldı. 2025’te 361 bin elektrikli araç trafikte olacak Şirket, ülke genelinde 850’den den fazlası yüksek hızlı (DC) olmak üzere toplamda 1000’den fazla istasyona ulaşmış durumda. Global otomotiv markalarının elektrikli araç modelleri ve yerli otomobil TOGG’un yaygınlığı arttıkça, elektrikli araç şarj istasyonlarına duyulan ihtiyaç da artıyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK)’nun en iyi senaryo tahmininde, bugün 100 bin civarında olan elektrikli araç sayısının 2025 yılında 361 bine kadar ulaşacağı düşünülüyor. Bu durumda şarj soket sayısının da 61 bine yükselmesi gerekirken, Eşarj sadece son 3 yılda 500 milyon lirayı geçen yatırımlarıyla bu dönüşüme en çok katkı sağlayan şirketlerden biri oluyor. Türkiye araç başına düşen istasyon sayısında Avrupa’da önde Yapılan açıklamaya göre, bugün yenilenebilir enerji kaynaklarından elde ettiği elektrik ile şarjlanma hizmeti veren ve kaynaktan tekere temiz enerji sağlayan şirket, yaklaşık 2 bin adet soket ve 110 MW’ı aşan kurulu güç kapasitesi ile hizmet verirken, 1 milyon şarjlanmaya ulaşarak sektörüne öncülük edenler arasından yer alıyor. Araç başına düşen şarj istasyonu sayısında Avrupa’da önde olan Türkiye, çevre dostu bir ulaşım sisteminde kararlı adımlar ile ilerliyor ve vatandaşların elektrikli araçlara olan ilgisi hızla artıyor. “2030’da her iki araçtan birinin elektrikli olduğunu görmek mümkün olacak” Türkiye’deki Emobilite dönüşümünü başlatan şirket olmanın gururunu yaşadıklarının altını çizen Enerjisa Enerji CEO’su ve Eşarj Yönetim Kurulu Başkanı Murat Pınar, “Şirketimiz ile birçok ilki yaşadık ve her başarımızda bir sonrakini hedefledik. Bugün 1 milyon şarj işlemine ulaşmamız bizim için hem önemli bir kilometre taşı hem de ülkemizin rotasını Emobiliteye çevirdiğinin kanıtı. Türkiye ve dünyada giderek artan ilgi ile beraber 2030’da her iki araçtan birinin elektrikli olduğunu görmek mümkün olacak. Eşarj olarak, 2023 sonunda 81 ilde 1000 istasyon hedefimize ulaştık. 2024’te de istasyon sayımızı yeni yatırımlarımızla hızla artırırken bir yandan da müşteri deneyimini en üst noktaya taşımak için çalışmaya devam edeceğiz. Ülkemizin ve dünyanın karbon sıfır hedeflerine katkı veriyor, daha iyi bir gelecek için hiç durmadan çalışıyoruz. Bunu mümkün kılan tüm çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyorum” dedi.