GENEL - 18 Mart 2017 Cumartesi 16:34

(Düzeltme) Çanakkale’de en çok şehidi bu aile verdi

A
A
A
(Düzeltme) Çanakkale’de en çok şehidi bu aile verdi

Türkiye’de en çok şehit veren aile, kendi adlarına oluşturulan Yusufoğlu Şehitliğinde anma etkinliklerine katıldı.

Türkiye’de en çok şehit veren aile, kendi adlarına oluşturulan Yusufoğlu Şehitliğinde anma etkinliklerine katıldı.


Başta Çanakkale Zaferi olmak üzere Yemen Cephesi, 1. Dünya Savaşı, Balkan Savaşları, Osmanlı-Rus Savaşları, Osmanlı-Yunan Savaşları, Trablusgarp Savaşları, Kırım Savaşları, İstiklal Savaşı ve terör örgütleriyle sürdürülen mücadelelerde ailelerinden 230 şehit verdiler. Türkiye’de bir aileden en çok şehit veren aile unvanına sahip Yusufoğlu ailesi adına 2015 yılında Kastamonu’nun Çatalzeytin ilçesine bağlı Konaklı köyünde Yusufoğlu Şehitliği oluşturuldu. Bu tarihten itibaren her yıl 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferinde Türkiye’nin dört bir yanından köylerine gelerek şehitlerini anıyorlar. Bu yılda 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi’nin 102. yıldönümünde de başka illerde ikamet eden yaklaşık 100 kişilik aile, şehitlerini anmak için Konaklı Köyüne geldiler. Köyde aileleri adına oluşturulan Yusufoğlu Şehitliğinde şehitlerini anan aile, hem atalarıyla gurur duyduklarını hem de verdikleri kayıp nedeniyle üzüldüklerini söylediler.


18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi’nin 102. yıldönümü nedeniyle bu yılda Yusufoğlu Şehitliğinde anma töreni düzenlendi. Törene Çatalzeytin Kaymakamı Bülent Şimşek, 24. ve 25. Dönem AK Parti Kastamonu Milletvekili Mustafa Gökhan Gülşen, Çatalzeytin Belediye Başkanı Vekili Ergün Şentürk, siyasi parti temsilcileri ile aile yakınları ve vatandaşlar katıldı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından şehitler için dua edildi ve askerler tarafından üç kez saygı atışı yapıldı.


Töreninden ardından açıklamalarda bulunan Yusufoğlu Ailesinden Ziya Yılmaz, başta Çanakkale Savaşı olmak üzere 1. Dünya Savaşında, Trablusgarp Savaşında, Yunan Savaşlarında şehitler verdiklerini belirterek, “Bu şehitliği yapmak için araştırma yaptım. Çok sayıda kaynaktan beslenerek bir kitap yazdım. Bilgilerin büyük çoğunluğunu Milli Savunma Bakanlığının arşivlerinden aldım. Ben, yaptığım araştırmalarda ailemize ait 230 şehidin ismine ulaştım. Bunlar Türkiye genelinde 54 vilayette dağılmış haldeler. Ayrıca Kerkük’te, Suriye’de, Şam’da, Kahire’de, Kosova’da ve Selanik’te olmak üzere buralara dağılmışlar. Bulundukları yerlerden katıldıkları savaşlarda yaklaşık 230 şehit verilmiş. Bizde, onların adına buraya Konaklı Köyüne bu şehitliği yaptık. Atalarımızı yad etmek, unutmamak, her zaman hatırlamak, Çanakkale’yi burada görmek için bu şehitliği yaptık” dedi.


Sadeci bir aileden 230 şehit verilmesinin kolay kolay ulaşılamayacak bir rakam olduğunu vurgulayan Yılmaz, “Bu 230 şehit sadece kayıtlara geçenler, birde kayıtlara geçmeyen şehitlerimizde var. Ama bunları tespit edemiyoruz. Şehitlerimizle hem övünüyoruz, hem de üzülüyoruz” diye konuştu.


Yusufoğlu Şehitliğini, 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 100. yıldönümüne isabet eden 2015 yılında yapıldığını söyleyen Yılmaz, “Bu tarihten itibaren her yıl 18 Mart’ta Şehitleri Anma Gününde bu töreni yapıyoruz. Şehitliğin ne demek olduğunu Yusufoğlu Ailesi olarak çok derinden biliyoruz. Şehitliğin ne anlama geldiğini unutmamak için neslimize de bunu daima anlatmak ve canlı tutmak için bu abideyi yaptık ve burada da her yıl şehitlerimizi unutmama adına anma töreni yapıyoruz” şeklinde konuştu.


Şuanda ikametgahlarının İstanbul’da olduğunu ifade eden Yılmaz, “Benim gibi ailenin diğer fertleri İstanbul gibi başka illerde ikamet etmekteler. Bu şehitleri anmak için bu merasimi tertip ediyoruz. Bizlerde bu anma törenlerine hepimiz imkanlar ölçüsünde katılıyoruz. Bu yılda yaklaşık ailemizden 100-150 civarında bir katılım oldu. Her yıl bu sayı daha da artıyor” ifadelerini kullandı.


Şehitlerini anmak için Çatalzeytin’e gelen Yusufoğlu Ailesinden Eyüp Aksu ise şöyle konuştu: “Yusufoğlu Ailesinden atalarımızın 6. kuşak, çok gurur duyduğum ailemizden, ecdadımızdan, ne mutlu ki yani Türkiye’de vatan olarak yaşadığımız bu topraklarda mutlu olaraktan köyümüzde, köyümüzün her toprağında, taşında, yolunda, çeşmesinde, harmanında en mutlu anlarımın ecdadımızın, atalarımızın yadigarının bir nebzede yaşayabilmek bizim mutluluğumuzdur. Burada olmaktan dolayı çok mutluyum, çok huzurluyum. Çocuklarımızı da bunu yaşatabilmenin huzurunu yaşamaktayım”.


Ecdatlarını çok sevdiklerini belirten Aksu, şunları kaydetti: “Bu anıtı da yapmak bu vesile de içimizde olan vatan duygusu, ata duygusu, ecdat duygusu bizim içimizdeki ateşleri, kıvılcımları yaktı. Bunun sonucunda bu anıt yapıldı ve bizde çok güzel bir ortamı yaşadık. Kelimeler bizim yaşadığımız duyguları anlatamaz. Bizim için çok güzel anılar. Çok mutluyum”.


Şehitlikteki anma törenin ardından aile fertleri, şehit mezarlarını ziyaret ederek dualar etti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Trabzon Trabzon Tanıtım Günleri’nde Akçaabat standı ziyaretçi akınına uğradı Ankara’da düzenlenen Trabzon Tanıtım Günleri’ne katılan Akçaabat Belediyesi, etkinlik alanında açtığı stantla ziyaretçilerini ağırlıyor. Ankara’daki Başkent Millet Bahçesi’nde 25 Nisan’da başlayan Trabzon Tanıtım Günleri’nde Akçaabat Belediyesi standı ilgi çekiyor. Stantta ilçenin tarihi, kültürü, folkloru ve yöresel lezzetlerini anlatırken, Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim, standı ziyarete gelenlerle tek tek ilgileniyor. Etkinlikte ilgili değerlendirmelerde bulunan Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim, memleket hasreti çekenlerin özlemini giderdiklerini belirterek, “Düzenlenen tanıtım günleri tanışma, kaynaşma, birlik, beraberlik ve dostlukların pekişmesine iller ve ilçeler arasında bilgi, tecrübe ve işbirliği paylaşımın artmasına vesile olmaktadır. Akçaabat Belediyesi olarak her yıl olduğu gibi bu yıl da etkinlik alanında farklı bir etkinliğe, kalıcı bir farkındalığa imza attık. Akçaabat’ımızın olmazsa olmazı dünyaya nam salan horonumuzu, şehrinizin tarihini ve yöresel lezzetlerimizi bu kez Ankara’ya taşıdık. Memleket hasreti çekenlerin özlemini giderdik şehrimizi tanımak isteyenlere Akçaabat’ımızı tanıttık. Tanıtım günlerine ilgi gösteren ve standımızı ziyaret eden tüm bürokratlarımıza ve misafirlerimize teşekkür ediyor; bütün Trabzon sevdalılarına selamlarımı iletiyorum” ifadelerini kullandı.
Düzce Düzce’de sokak hayvanları emin ellerde Düzce Belediyesi Sokak Hayvanları Geçici Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi; yaralı, hasta ve evsiz can dostlara sahip çıkıyor. Teşhis ve tedavi noktasında ihtiyaç duyulan tüm donanıma sahip olan merkezde, kontrolsüz üremenin kontrol altına alınması amacıyla 2024 yılının ilk 4 ayında 564 kısırlaştırma işlemi yapılırken 2 bin 261 kedi ve köpeğin tedavisi gerçekleştirildi. Düzce Belediyesi Sokak Hayvanları Geçici Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi, sahipsiz hayvanların refahı ve sağlığı için çalışıyor. Sokak hayvanlarının tüm cerrahi işlemlerinin gerçekleştirildiği 4 yataklı ameliyathane, eczane, laboratuvar, görüntüleme odası, yoğun bakım ve ameliyat sonrası bakım ünitelerinin bulunduğu merkez, 4 veteriner hekim, 3 tekniker ve yardımcı personellerle birlikte yaralı, hasta ve evsiz tüm can dostlara sahip çıkıyor. 2019 yılında faaliyete geçen tesiste; 80 tekli kafes, 40 yarı açık çoklu kafes, 3 adet 40 metrekare açık kafesin yanı sıra, 2 bin metrekare açık sosyal yaşam alanı bulunuyor. 5 yıllık süreçte kontrolsüz üreme popülasyon dengesinin kontrol altına alınması amacıyla 8 bin 725 köpek ile 667 kedi kısırlaştırması yapan merkez, 25 bin 711 tedavi, bin 293 sahiplendirme yaptı. 2024 yılının ilk 4 ayında ise 564 kısırlaştırma işlemi yapılırken, yaralı 2 bin 261 sokak hayvanının tedavisi gerçekleştirildi. Tedavi, bakım, aşılama, kayıt ve rehabilitasyonu tamamlanan 61 köpek ise sahiplendirildi. 2 ekip sahada görev yapıyor ALO 153 Beyaz Masa’ya gelen ihbarlar üzerine harekete geçen 2 saha ekibi, öncelik durumuna göre, yaralı, hasta ve kısırlaştırılması gereken hayvanları alarak merkeze getiriyor. İlk olarak genel kontrolü yapılan hayvanların, semptomları doğrultusunda röntgen çekimi, kan tahlili ve vood lambası (deri hastalıklarının teşhisinde kullanılan cihaz) ile muayenesi gerçekleştiriliyor. Dahiliye ile ilgili tüm ekipmanlara sahip olan laboratuar, teşhis ve tedavi noktasında veteriner hekimlere geniş bir perspektif açarken, sağlam adımlarla ilerlenmesine imkan sağlıyor. Hastalığı ile ilgili net bir teşhis konulduktan sonra, hayvanların tedavi süreci başlıyor. Tedavisi bitip, tamamen iyileşen hayvanlar ise kısırlaştırma operasyonuna alınıyor. Kimliklendirme işlemi yapılarak, çip ve küpesi takılan, aşıları yapılan hayvanlar, iyileşmelerinin ardından 5199 sayılı kanun gereği alındığı yere tekrar bırakılıyor. 7 gün 24 saat aktif çalışan ve ilçelere de hizmet veren merkezde, can dostların bakımları ve beslenmeleri düzenli olarak yapılıyor. Ziyaretçiler ile can dostların yakın temas ve bağ kurabilmelerine imkan sağlamak üzere yeni oluşturulan 2 bin metrekare büyüklüğündeki sosyal ve serbest yaşam alanında ise sahiplenilmeyi bekleyen küçük ırklar misafir edilecek. Sokak Hayvanları Geçici Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi, hafta içi her gün 12.00-14.00 saatleri arası ziyaret edilebiliyor.
Düzce Düzce’de sokak hayvanları emin ellerde Düzce Belediyesi Sokak Hayvanları Geçici Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi; yaralı, hasta ve evsiz can dostlara sahip çıkıyor. Teşhis ve tedavi noktasında ihtiyaç duyulan tüm donanıma sahip olan merkezde, kontrolsüz üremenin kontrol altına alınması amacıyla 2024 yılının ilk 4 ayında 564 kısırlaştırma işlemi yapılırken, 2 bin 261 kedi ve köpeğin tedavisi gerçekleştirildi. Düzce Belediyesi Sokak Hayvanları Geçici Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi, sahipsiz hayvanların refahı ve sağlığı için çalışıyor. Sokak hayvanlarının tüm cerrahi işlemlerinin gerçekleştirildiği 4 yataklı ameliyathane, eczane, laboratuvar, görüntüleme odası, yoğun bakım ve ameliyat sonrası bakım ünitelerinin bulunduğu merkez, 4 veteriner hekim, 3 tekniker ve yardımcı personellerle birlikte yaralı, hasta ve evsiz tüm can dostlara sahip çıkıyor. 2019 yılında faaliyete geçen tesiste; 80 tekli kafes, 40 yarı açık çoklu kafes, 3 adet 40 metrekare açık kafesin yanı sıra, 2 bin metrekare açık sosyal yaşam alanı bulunuyor. 5 yıllık süreçte kontrolsüz üreme popülasyon dengesinin kontrol altına alınması amacıyla 8 bin 725 köpek ile 667 kedi kısırlaştırması yapan merkez, 25 bin 711 tedavi, bin 293 sahiplendirme yaptı. 2024 yılının ilk 4 ayında ise 564 kısırlaştırma işlemi yapılırken, yaralı 2 bin 261 sokak hayvanının tedavisi gerçekleştirildi. Tedavi, bakım, aşılama, kayıt ve rehabilitasyonu tamamlanan 61 köpek ise sahiplendirildi. 2 ekip sahada görev yapıyor ALO 153 Beyaz Masa’ya gelen ihbarlar üzerine harekete geçen 2 saha ekibi, öncelik durumuna göre, yaralı, hasta ve kısırlaştırılması gereken hayvanları alarak merkeze getiriyor. İlk olarak genel kontrolü yapılan hayvanların, semptomları doğrultusunda röntgen çekimi, kan tahlili ve vood lambası (deri hastalıklarının teşhisinde kullanılan cihaz) ile muayenesi gerçekleştiriliyor. Dahiliye ile ilgili tüm ekipmanlara sahip olan laboratuvar, teşhis ve tedavi noktasında veteriner hekimlere geniş bir perspektif açarken, sağlam adımlarla ilerlenmesine imkan sağlıyor. Hastalığı ile ilgili net bir teşhis konulduktan sonra, hayvanların tedavi süreci başlıyor. Tedavisi bitip, tamamen iyileşen hayvanlar ise kısırlaştırma operasyonuna alınıyor. Kimliklendirme işlemi yapılarak, çip ve küpesi takılan, aşıları yapılan hayvanlar, iyileşmelerinin ardından 5199 sayılı kanun gereği alındığı yere tekrar bırakılıyor. 7 gün 24 saat aktif çalışan ve ilçelere de hizmet veren merkezde, can dostların bakımları ve beslenmeleri düzenli olarak yapılıyor. Ziyaretçiler ile can dostların yakın temas ve bağ kurabilmelerine imkan sağlamak üzere yeni oluşturulan 2 bin metrekare büyüklüğündeki sosyal ve serbest yaşam alanında ise sahiplenilmeyi bekleyen küçük ırklar misafir edilecek. Sokak Hayvanları Geçici Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi, hafta içi her gün 12.00-14.00 saatleri arası ziyaret edilebiliyor.