KÜLTÜR SANAT - 11 Şubat 2021 Perşembe 12:14

Ayağa kaldırılan atıl vaziyetteki binada ahşap ustaları yetiştirilecek

A
A
A
Ayağa kaldırılan atıl vaziyetteki binada ahşap ustaları yetiştirilecek

Kastamonu Belediyesi, uzun zamandır atıl vaziyette olan binanın onarım ve tadilat çalışmalarını tamamladı.

Kastamonu Belediyesi, uzun zamandır atıl vaziyette olan binanın onarım ve tadilat çalışmalarını tamamladı. Önümüzdeki günlerde faaliyete geçecek olan binada ahşap ustaları başta olmak üzere işsiz vatandaşlar için çeşitli meslek kursları düzenlenecek.


Kastamonu Belediyesi, uzun zamandır atıl vaziyette olan Kastamonu Esnaf ve Sanatkarlar Odasıyla 6 katlı binanın kullanımı için protokol imzaladı. Eğitim faaliyetlerinin gerçekleştirileceği bina ve arsa üzerinde onarım ve tadilat çalışmalarını tamamlayan Kastamonu Belediyesi, burada açacağı Meslek Edindirme Kurslarıyla işsiz vatandaşlar için rehberlik yapacak. Ayrıca Kastamonu Belediyesi, yeni kuracağı Ahşap Birimiyle usta yetiştirecek. Yetiştirdiği bu ustalar sayesinde de bünyesinde bulundurduğu konakların restorasyonunu sağlayacak. Bunun dışında çocuklar içinde müzik, resim gibi atölyeler kurularak çocukların yeteneklerine yönelik kurslar düzenlenecek.



“Binamızda onarım ve tadilat çalışmalarını bitirmek üzereyiz”


Kastamonu Meslek Edindirme Kursları (KASMEK) binasında yürütülen çalışmalar hakkında bilgiler veren Kastamonu Belediye Başkanı Op. Dr. Rahmi Galip Vidinlioğlu, “KASMEK ile ilgili çalışmalarımızı bitirdik. KASMEK binası, eski Fen-Edebiyat Fakültesiydi, şu anda ise Kastamonu Esnaf ve Sanatkarlar Odasına bağlı bir bina. Uzan zamandır da atıl vaziyette bekliyor. Bu binayı elden geçirdik, peteklerini, elektrik tesisatını, su tesisatını yeniledik. Giriş katı dahil ilk üç kat ile birlikte binanın 4 katını kullanıma hazır hale getirdik. Müzik odası olarak kullanılacak yerlerin izolasyonunu yaptık. Büyük bir salonumuzda var. Burada Halk Eğitim Merkezinin, Milli Eğitim Müdürlüğünün, Kastamonu Belediyesinin, Esnaf Odamız gibi yerlerin yapmak istediği bütün kurslar, seminerler, paneller hepsi burada yapılabilir. Burası çok müsait bir ortam. Geçtiğimiz günlerde ihalesini yaptık, yakın bir zamanda malzemeleri de teslim edilir” dedi.



“Ahşap Birimi kurarak konaklarımızın restorasyonunu sağlayacağız, ayrıca yeni ustalarda yetiştireceğiz”


KASMEK bünyesinde Ahşap Birimi kuracaklarını belirten Başkan Vidinlioğlu, bu sayede konakların restorasyonunu sağlayacaklarını ve yeni ustalarda yetiştireceklerini ifade ederek, “Kastamonu, bir ahşap kendi. Bu yüzde biz, Kastamonu Belediyesi olarak ayrıca bu bina bünyesinde Ahşap Birimini de kuruyoruz. 5 ustamız ile görüştük, bunların hepsi 40’lı yaşların üzerinde usta olmuş insanlar. Onlarda Belediyemiz bünyesinde çalışmayı kabul ettiler. Ustalarımız, ahşap konusunda çok fazla yetkinler, bilgililer. Bu konuda çok deneyimliler. Bu sayede inşallah biz, Kastamonu Belediyesi olarak konak restorasyonlarını kuracağımız bu Ahşap Birimiyle hız vereceğiz. Hatta Belediyemize ait olmayan dışarıdaki konaklarında restorasyonuna destek vereceğiz. Bu sayede amacımız hem yeni ustalar yetiştirmek hem de konak restorasyonlarında maliyetimizi en aza indirmeyi planlıyoruz. Dolayısıyla KASMEK bünyesinde önemsediğim en önemli konulardan bir tanesi Ahşap Birimi oluyor” diye konuştu.



“Ürettiğimiz yöresel ürünleri kurduğumuz online satış sistemiyle pazarlayacağız”


Kastamonulu kadınların ürettiği ürünleri kuracakları online satış sitesinde pazarlayacaklarını belirten Başkan Vidinlioğlu, “Ayrıca kadınlarımız evlerinde, işlerinde çok güzel nakış, dikiş gibi el emeği göz nuru ürünler üretiyor. Kastamonu’da, Türkiye’de olmayan ürünler üretiliyor. Kastamonu’da üretilen bir ürünü yine Kastamonu’da satabilme şansınız çok fazla olmuyor. Çünkü herkes yapıyor. Dolayısıyla bu ürettiğimiz nadide ürünleri il dışına pazarlamamızın bir diğer yolu da KASMEK bünyesinde kuracağımız online satış birimi olacak. Bu da işin biraz daha görsel boyutu ve reklam boyutu olacak. İnşallah biz, Kastamonu Belediyesi olarak bu online satış konusunda da büyük bir aşama kat edeceğimizi düşünüyorum. KASMEK’in böyle bir fonksiyonu da olacak inşallah. Allah nasip ederse İstanbul ve Ankara’da başlamak üzere büyükşehirlerde özellikle birkaç noktada Kastamonu’ya ait yöresel ürünleri sergileyebileceğimiz showroomlarımız olur. Bu sayede çok daha fazlasını yapmak imkanı bulunuz” şeklinde konuştu.



“Esnaflarımız çırak bulamamaktan yakınıyor, bizde bu misyonu üstleneceğiz”


Esnafların çırak bulamamaktan yakındığına işaret eden Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu, şöyle konuştu: “Eğitim öğretim gören herkes illa ki öğretmen olacak, doktor olacak, mühendis olacak, o olacak bu olacak değil, kimileri de başka meslek sahipleri olacak. Çünkü toplumun her ferde ihtiyacı var. Geçtiğimiz günlerde Bakırcılar Çarşısını dolaştım, buradaki esnafların ortak şikayeti çırak bulamamaktan yakınıyorlar. Gittiğiniz hemen hemen her yerde her sektörde bu sıklıkla dile getiriliyor. KASMEK, bu anlamda çok önemli bir misyon üstlenecek. Meslek Edindirme Kursları düzenlenecek. Kastamonu Belediyesi olarak bizler bu işe öncü olduk, Esnaf ve Sanatkarlar Odamız ile birlikte olalım ve meslek edindirme kurslarımızda bu insanlarımızı hızlı bir şekilde eğitime tabi tutalım. Çünkü ihtiyacımız var”



“Çocuklarımızın yeteneklerine göre kurslar düzenleyeceğiz”


Çocukların yetenekli oldukları noktada Kastamonu Belediyesi olarak ellerinden tutacaklarını anlatan Başkan Vidinlioğlu, şunları söyledi: “Ud çalan ud çalsın, saz çalan saz çalsın, gitar çalan gitar çalsın ya da başka aletler olur, zeka oyunları olur, bu noktada bizler KASMEK’i bir üst olarak kullanacağız. Çocuklarımızın yetenekleri doğrultusunda onlarında KASMEK’te ellerinden tutmuş olacağız”


Onarım ve tadilat çalışmalarında sona gelinen KASMEK binası hayata geçirildiğinde Bilişim Teknolojileri Atölyesi, Robotik Kodlama Atölyesi (Yarışma, Arduino, VEX), Zeka Oyunları Atölyesi, E-Spor Atölyesi, Müzik Atölyesi (Gitar-Ud), Müzik Atölyesi (Kısa-Uzun Sap Bağlama), Müzik Atölyesi (Piyano), Youtube Stüdyosu, Ahşap Atölyesi ve Oymacılık Atölyesi başta olmak üzere çeşitli atölyeler oluşturulacak.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa İnsanlar tarafından şiddete uğramışlardı, emekliliğe ayrıldılar Türkiye’nin yer yerinden insanlara hizmet eden, daha sonrasında insan unsuru veya afet nedeniyle sakatlanan ve hastalanan hayvanlar, Bursa’daki Emekli Hayvanlar Çiftliği’nde kalan ömürlerini huzur içerisinde geçiriyor. Veteriner hakimler tarafından düzenli olarak sağlık kontrolü yapılan hayvanlar emeklilik hayatı sürüyor. Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) ve Her Eve Bir Pati Derneği (HEPAD) tarafından Bursa’da kurulan Emekli Hayvanlar Çiftliği’ndeki yardıma muhtaç hayvanlar, kalan günlerini huzur içerisinde geçiriyor. Orman yangınları, deprem bölgeleri gibi birçok afetzede hayvanların yanı sıra insanlar tarafından şiddete uğramış hayvanlar da veteriner hekimler tarafından tedavi edilmelerinin ardından, kalan yaşamlarında emekliliğe ayrılıyor. Tamamen bağışlarla yönetilen Emekli Hayvanlar Çiftliği, belirli gün ve saatlerde ziyarete açılarak çeşitli etkinlikler gerçekleştiriliyor. “Tüm canlıların iyi bir yaşam hakkı olduğunu savunuyoruz” Sadece sokak hayvanlarının değil, tüm hayvanların iyi bir yaşam hakkı olduğuna inandıklarını belirten HAYTAP Bursa Temsilcisi Ömer Semih Çelik, “Ev sahipliği yaptığımız ortalama 100’e yakın hayvan var burada. Bunların içinde at, eşek, inek ve tavuk gibi aklınıza gelebilecek her hayvan bulunuyor. Biz HAYTAP olarak kedi ve köpek değil bütün canlıların yaşama hakkı olduğunu savunuyoruz. Burası bir pilot bölge. Türkiye’de 3’üncüsünü Dalaman’da açtık. Bir de Osmaniye’de Emekli Hayvanlar Çiftliği var. Burada engelli hayvanların da yaşama hakkının olduğunu göstermek istiyoruz” şeklinde konuştu. Düzenli kontrol ve aşıları yapılıyor Çiftliğe gelen hayvanların uzman veteriner hekimler tarafından düzenli sağlık kontrolleri yapıldığını ifade eden Çelik, “Gelen dostlarımızın çoğu Manavgat yangınlarından ve deprem bölgesinden. Türkiye’nin her yerinden ihbarlar ile koruma altına alıyoruz. Burada emekli hayatı sürüyorlar. Zamanında köyde üzerine yük bindirilmiş bir eşek burada emeklilik hayatı yaşıyor. Düzenli olarak veteriner hekim tarafından kontrolleri ve aşıları yapılıyor. Tedavileri ve aşıları yapıldıktan sonra buraya alıyoruz. Genelde yangında yanan, deprem enkazından kurtarılan, insanlar tarafından hastalanmış, sakatlanmış ve yaşlanmış gibi sebeplerden dolayı terk edilen hayvanlar var. Biz onları yaşatmaya çalışıyoruz. İnsanlarda olduğu gibi onlarda da çeşitli hastalıklar var hepsini biz burada gücümüz yettiğince barındırmaya çalışıyoruz. 2018 yılında ilk burası kuruldu. Daha sonra Osmaniye ve şimdi de Dalaman’da 3’üncüsünü kurduk. Sayıların daha da artmasını umuyoruz” dedi.
Osmaniye Osmaniye’de Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’nin temeli atıldı Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde yapımı planlanan, Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’nin temel atma töreni gerçekleşti. Osmaniye’nin Kadirli ilçesine, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yapılacak olan Kadirli Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi; 32 bin 153 metrekare alan üzerine inşa edilecek. Yapımı planlanan huzurevi; 96 kişilik kapasitesiyle tek ve çift kişilik odaları, bocce alanı, süs havuzu, oturma alanları, kamelyalar ve hayvan barınakları gibi sosyal alanlarla modern bir şekilde ihtiyaçlara cevap verecek. Temel atma törenine Osmaniye Valisi Dr. Erdinç Yılmaz, Aile ve Sosyal Hizmetler Eski Bakanı ve Osmaniye Milletvekili Derya Yanık, Kadirli Kaymakamı Yakup Güney, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. Törende konuşan Vali Dr. Erdinç Yılmaz, “Bu Huzurevinin yapılmasını sağlayan o dönemin Bakanı olan hemşerimiz Sayın Derya Yanık Hanımefendi de bugün aramızda. Kendisine, kazandırdığı bu önemli yatırımdan dolayı bütün hemşerilerim adına şükranlarımı sunuyorum. Osmaniye Özden Huzurevi Türkiye’nin en huzurlu, büyüklerimizin en mutlu olduğu huzurevlerinden birisi. Allah’ın izniyle bu huzurevimizi de sosyal donatılarıyla ihtiyaçlara cevap verecek, Türkiye’nin en güzel Huzurevine kavuşacağımıza inanıyorum. 96 büyüğümüz burada kalabilecek, huzur içinde yaşayabilecek. Büyüklerimizin huzur bulacağı bu yuvanın yapılmasını sağlayan Sayın Bakanımıza teşekkür ediyorum. Hayırlı uğurlu olsun inşallah” dedi. Aile ve Sosyal Hizmetler Eski Bakanı ve Osmaniye Milletvekili Derya Yanık yaptığı konuşmada, “Artan nüfus, eğitim, iş vesaire gibi çeşitli sebeplerle, çekirdek ailenin dağılması sebebiyle bakım merkezlerine giderek ihtiyaç daha artmaya başladı. Eskiden çoluğu çocuğu olmayan yahut bakmayan, çeşitli sebeplerle huzurevi ihtiyacı olurken bugün artık sosyal bir ihtiyaç olarak huzurevine ihtiyacımız var. Dolayısıyla artık bakımla, bakım merkezleriyle alakalı hem yaklaşım hem ihtiyaç biçimi de değişmeye başladı. Bölgesel hizmet verecek olması bakımından burada çok önemli bir merkezin temelini atmış olacağız. Huzurevimiz 96 büyüğümüze hizmet verecek. Odaların 48’i tek kişilik 24’ü çift kişilik. Çift kişilikler daha çok aileler için. Huzurevinin üzerine kurulduğu alanın genişliği 32 dönüm. Toplamda yaklaşık 9 bin 700 yani 10 Bin metrekare kapalı alan. Gayet büyük, güzel ve bütün hizmet amaçlarını karşılayacak bir alan kurmuş olacağız. Sosyal ve sportif alanlar özellikle çok rağbet gören bocce alanları, diğer spor alanları, büyüklerimizin oturup bir arada sohbet edebileceği sosyal alanlarla beraber inşallah çok güzel, çok amaca hizmet eden bir merkezi sadece Kadirli’mize değil bölgemize kazandırmış olacağız"dedi. Açılış konuşmalarının ardından dua okundu ve Kadirli Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’nin temeli protokol mensupları tarafından atıldı.
Osmaniye Uçurtma şenliğinde 6 metrelik dev uçurtma ilgi gördü Osmaniye’de aileler ve çocuklar, geleneksel çocuk oyunları ve uçurtma festivalinde yağmura rağmen eğlenceye doydu. Osmaniye’de 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramının 104. Yılı münasebetiyle, Karaçay Doğa Parkta “Geleneksel Çocuk Oyunları ve Uçurtma Festivali” düzenlendi. Etkinliklere aileleriyle birlikte katılan çocuklar, sahne şovları ve uçurtma şenliğiyle yağmura rağmen unutulmaz bir gün geçirdi. Uçurtma Festivalinde Kadir Karayiğit ve Sedat Diker’in yapmış olduğu 6 metrelik dev uçurtma vatandaşların büyük ilgisini çekti. Dev uçurtmanın önünde fotoğraf çekilen vatandaşlar aniden bastıran yağmur sonrası dev uçurtmanın altına sığınarak yağmurdan korundu. Çocukların dikkatini çekmek ve onlarda güzel bir hatıra bırakmak için festivallere büyük uçurtmalar yaptıklarını söyleyen Kadir Karayiğit, ’’Pandemi döneminde bu güne devasa uçurtmalar yapmaya devam ediyoruz. 23 Nisan çocuklar için şenlikler düzenleniyor bizde bu şenliklere insanlara video, fotoğraf görsellik amaçlı çocukların eğlenmesi için büyük uçurtmalar yapıyoruz. Her sene olduğu gibi en büyüğünü biz yaptık Türkiye genelinde de bizi geçeceklerini sanmıyoruz boyu 6 metre 36 metrekare yapıyor. Rüzgar olması durumunda bu her türlü uçar 2 sene öncede bundan daha büyüğünü uçurmuştuk. Rüzgar çıktığı zaman bu şekilde uçuracağız ve insanlara bir görsellik sunacağız" dedi. Daha sonra 6 metre büyüklüğündeki dev uçurtmayı protokol mensupları ve vatandaşlar gökyüzüne bırakan Osmaniye Belediye Başkanı İbrahim Çenet, ’Yağmurun rahmeti ve bereketi ile birlikte dev uçurtmayı hemşerileri ile birlikte uçurmanın mutluluğunu yaşadığını belirterek, tüm katılım sağlayan vatandaşlara teşekkür ederim" dedi.