EĞİTİM - 02 Ağustos 2022 Salı 18:37

İlk muhtarlık seçiminin yapıldığı Kastamonu’da önemli proje

A
A
A
İlk muhtarlık seçiminin yapıldığı Kastamonu’da önemli proje

İlk muhtarlık seçiminin yapıldığı Kastamonu’da, muhtarlara yönelik gerçekleştirilecek onlarca etkinlik, kültürel faaliyet ve eğitimlerin yer aldığı proje başladı.

İlk muhtarlık seçiminin yapıldığı Kastamonu’da, muhtarlara yönelik gerçekleştirilecek onlarca etkinlik, kültürel faaliyet ve eğitimlerin yer aldığı proje başladı.



İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen “Muhtarlar Gelişiyor Kastamonu Değişiyor” projesi başladı. Projenin açılış programı, Kastamonu Muhtarlar Derneği tarafından Mimar Vedat Tek Kültür Merkezinde gerçekleştirildi. İlkyardım kursundan halk oyunları gösterimine kadar muhtarların yer alacağı onlarca faaliyetin bir arada toplandığı "Muhtarlar Gelişiyor Kastamonu Değişiyor" projesi çerçevesinde iş ve sosyal hayatta iletişim, yangın, Kastamonu yöresel halk oyunları kursu, afet bilinci, drama orman yangınları ile ilgili eğitim verilecek kurslar yer alacak. Ayrıca projede AFAD gönüllülük çalışması, Kızılay gönüllülük çalışması, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Deniz Zaferi, Dünya Çevre Günü, Dünya Kadınlar Günü, 19 Ekim Dünya Muhtarlar Günü etkinlikleri ve almanak hazırlanması gibi onlarca etkinlik, yer bulacak.


Muhtarlar Gelişiyor Kastamonu Değişiyor projesinin açılış programına, Kastamonu Valisi Avni Çakır, İçişleri Bakanlığı Muhtarlar Dairesi Başkanı Ahmet Dalkıran, Kastamonu Belediye Başkan Vekili Mehmet Yurt, İstanbul Muhtarlar Federasyonu Başkanı Kadir Delibalta, Kastamonu Muhtarlar Derneği Muammer Yapıcıoğlu’nun yanı sıra, siyasi parti temsilcileri ve muhtarlar katıldı.



“Kastamonu muhtarlık tarihi ve idare tarihi açısından çok özel bir şehir“


Kastamonu’nun muhtarlık tarihi açısından çok özel bir şehir olduğunu vurgulayan İçişleri Bakanlığı Muhtarlar Dairesi Başkanı Ahmet Dalkıran ise, “Kastamonu muhtarlık tarihi ve idare tarihi açısından çok özel bir şehir. Biz Bakanlık olarak özellikler muhtarlıklarımızın son dönemde özellikle bu projeler vasıtasıyla kendi görev alanlarını daha kurumsal, koordineli bir şekilde toplum yararına projeleri önümüze getirmelerinden dolayı çok ciddi mutluluk duyuyoruz. Bu proje, Kastamonu özelinde, muhtarlarımız üzerinde mevcut olan görevlerini daha koordineli bir şekilde diğer kurum ve kuruluşlar ile entegreli olarak onlardan da öğrenecekleri yeni bilgileri hayata geçirecekler. Bu projenin hayırlara vesile olmasını diliyorum” diye konuştu.



"Bu proje Kastamonu’yu Türkiye’ye duyuracak proje"


Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Kastamonu Muhtarlar Derneği Başkanı Yapıcıoğlu, Kastamonu’yu Türkiye’ye duyurmayı amaçladıklarını söyleyerek, “Kadim şehir Kastamonu tarihte ilklerin şehridir. Bugün 125 üyesi olan Kastamonu Muhtarlar Derneği 3 yıldır üst üste proje yapmaktadır. ’Muhtarlar Gelişiyor Kastamonu Değişiyor’ adındaki projemiz Kastamonu’daki sadece bağlı bulunduğu dernek üyelerine değil, il ve ilçelerdeki bütün muhtarlara hitap eden ve ilimiz dışındaki 80 ile Kastamonu’yu duyuracak olan etkinliklerle dolu bir proje. Kastamonu’muza hayırlı ve uğurlu olsun" şeklinde konuştu.



"Projenin eğitim ve gelişime katkıları oldukça fazla"


Kastamonu Belediye Başkan Vekili Mehmet Yurt ise, "Hiç şüphesiz ki muhtarlarımız bizim demokrasimizin en önemli parçalarından bir tanesidir. Onları bizim mahallelerimizdeki, köylerimizdeki gözümüz kulağımızdır. Onlarlar kurduğumuz yolu yaptığımız iş birliği şehrimizin gelişimi ve değişimi noktasında büyük önem arz etmektedir. Bu noktadan yaklaşıldığında Muhtarlar Değişiyor Kastamonu Geliyor projesi çok büyük önem arz etmektedir. Proje ile birlikte muhtarlarımız ve azaların kişisel ve mesleki gelişimini eğitimlerle sanatsal ve kültürel faaliyetlerle destekleyip çevre , iklim değişikliği ve suyun korunması, kadına şiddet gibi toplumsal konularda çalışmalar yürütmelerini sağlamak amaçlanırken böyle bir eğitim ve gelişime katkıları oldukça fazladır. Kastamonu Belediyesi olarak muhtarlarımız bizim için çok önemli değerlerdir, onlar bizim gözümüz ve kulağımızdır. Muhtarlarımız bizim için çok değerlidir” şeklinde konuştu.



"Türkiye’deki ilk muhtarlık seçimi yapmış il Kastamonu’dur"


Proje ile ilgili konuşan Kastamonu Valisi Avni Çakır, “Bu proje Kastamonu’ya en çok yakışan projelerden bir tanesi. Çünkü Kastamonu denilince burası Osmanlı sancak merkezi muhtarlarıyla yerel yönetimi en canlı yaşandığı merkezlerden bir tanesi. Türkiye’deki ilk muhtarlık seçimi yapmış il Kastamonu’dur. Dolayısıyla Kastamonu bu konudaki en köklü illerden bir tanesidir. Bu konuda ortak bir istişarelerimiz ile bir proje yapmak ortaya doğdu” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çorum Hitit’in “Anne Üniversitesi" başladı Hitit Üniversitesi Kadın ve Aile Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen Hitit Anne Üniversitesi başladı. Bu yıl Çorum Valiliği ile Alaca, Bayat, Boğazkale ve Laçin Kaymakamlıkları işbirliğinde hayata geçirilen Hitit Anne Üniversitesine 65 anne ve anne adayı katılıyor. Programa katılan kursiyerlere Hitit Üniversitesi kampüslerindeki derslikler ve laboratuvarlarda mikrobiyoloji, ev kazaları, ebru atölyesi, müzik atölyesi, bağımlılıkla mücadele, eşler arası iletişim, akılcı ilaç kullanımı, kültürümüzde kadın ve aile konularında eğitimler verilecek. Eğitimler sonrasında ise Hitit Anne Üniversitesi 2024 yılı öğrencileri için mezuniyet töreni düzenlenecek. İlk ders öncesi öğrencilerle bir araya gelen Hitit Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nurcan Baykam, Anne Üniversitesi ile kişisel gelişime katkı sağlamak, aile içi iletişim, ebeveynlik gibi konularda farkındalığı geliştirmeyi hedeflediklerini söyledi. Önceki yıllardan farklı olarak Hitit Anne Üniversitesinin bu yıl Alaca, Bayat, Boğazkale ve Laçin ilçelerinden 65 anne ve anne adayına yönelik gerçekleştirildiğini kaydeden Prof. Dr. Baykam, “Hitit Üniversitesi olarak topluma hizmet faaliyetleri çerçevesinde etkinlik ve programlarımızı gerçekleştiriyoruz. Bu noktada en önemli programlarımızın başında da Anne Üniversitesi programı geliyor. Hitit Anne Üniversitesini bu yıl Çorum Valiliğimiz ile işbirliği içinde farklı bir konseptte düzenliyoruz. Valilik ve üniversite olarak ilçelerimizdeki kadınlarımıza da bir dokunuş yapmak istedik. 4 ilçemizden 65 anne ve anne adayımızı misafir ediyoruz. Yine mikrobiyolojiden akılcı ilaç kullanımına, ebrudan müzik atölyesine kadar farklı alanlarda eğitimler düzenliyoruz. Amacımız, kursiyerlerimizin hem kişisel gelişimlerine katı sağlamak hem de hafızalarda yer edinecek güzel bir anı bırakmak. Bu çerçevede başta Çorum Valiliğimiz olmak üzere Alaca, Bayat, Boğazkale ve Laçin Kaymakamlığına desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum. 2024 yılında aramıza katılan değerli anne ve anne adaylarımıza keyifli ve faydalı bir ders dönemi diliyorum.” şeklinde konuştu. Anne Üniversitesi’nde dersler 13 Mayıs’ta sona erecek. Hitit Anne Üniversitesinden mezun olacak kadınlar için 14 Mayıs günü de mezuniyet töreni düzenlenecek.
İstanbul İbadete açılan Kariye Camii’ne yerli ve yabancı turistler akın etti İbadete açılan Fatih’teki Kariye Camii’ne yerli ve yabancı turistler akın etti. Vatandaşlar 79 yıl sonra camide namaz kıldı. Tarihi yapı hakkında konuşan Sanat Tarihi Uzmanı ve Bilim Kurulu Üyesi Hayri Fehmi Yılmaz, “Bir bölümü ibadet, bir bölümü de ziyaret için kullanılıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğümüz büyük bir emekle, olağanüstü bir bütçeyle bu yapının ömrünü uzatabilmek için böyle bir proje yaptı. Şimdi bu görkemli anıt İstanbul’a yeniden hediye edildi” dedi. Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü mülkiyetinde olan ve 21 Ağustos 2020 tarihli Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile cami statüsüne çevrilen İstanbul’daki Kariye Camii düzenlenen törenin ardından ibadete açıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Ankara’dan canlı bağlantıyla katıldığı törenle ibadete açılan camiye yerli ve yabancı turistler akın etti. Vatandaşlar, 79 yılın ardından Kariye Camii’nde namaz kıldı. Duvarlardaki bezemeleri inceleyen yabancı turistlerden bazıları ise dürbün kullandı. Tarihi camiye giren yerli ve yabancı turistler, göz kamaştırıcı yapıda bol bol fotoğraf çekti. “Theodore Metokhites, Hz. İsa ve Hz. Meryem’in hayatını anlatan çok zengin resim programları hazırlamış” Kariye Camii’nin tarihi ile restorasyon sürecini anlatan Sanat Tarihi Uzmanı ve Bilim Kurulu Üyesi Hayri Fehmi Yılmaz, “Kariye Camii, İstanbul’un en ilginç anıtlarından ve çok katmanlı yapılarımızdan biridir. Bizans devrinde, muhtemelen 6’ıncı yüzyıldan bu yana bu yapının varlığından haberdarız. Bu yapı, bütün Bizans döneminde 11’inci, 12’inci ve 14’üncü yüzyıllarda defalarca kez yenilenmiş. 1316-1321 yılları arasında Theodore Metokhites isimli bir devlet, bilim adamı ve edebiyatçı bu yapıyı büyük ölçüde yenilemiş. Çok etkileyici birçok ek ile genişletmiş. Bu yapının etrafına birtakım birimler de ilave edilmiş. İçinde bulunduğumuz bölümü kendisi için bir mezar anıtı olarak düzenlemiş. Yapının da içerisinde Hz. İsa’nın ve Hz. Meryem’in hayatını anlatan çok zengin resim programları hazırlamış. Bu anlamda Bizans dünyasının en ilginç anıtlarından biri. Fetihten sonra bir süre bakımsız kalan bu yapı 1509 yılında Atik Ali Paşa tarafından cami haline getirilmiş. Kendisi devşirme olan paşa, kendisinin kişisel dönüşümü gibi bu binayı da dönüştürmüş. Bizans manastırının kilisesi olan bu yapıyı cami haline getirmiş. Bu yapı Osmanlı Cihan Devleti dönemi boyunca cami olarak kullanılmış. Fakat yapının içindeki mozaikler ve freskolar yani eşsiz bezemelerinin bir kısmı Osmanlı Dönemi’nde de açık kalmış. Yapıyı ziyaret eden seyyahlar 16’ıncı ve 17’inci yüzyılda bu yapıda açıkta gördükleri bazı tasvirleri hep anlatmışlar. Uygarlık tarihi açısından önemlidir. Resimler nasıl Bizans kültürü açısından önemliyse bu yapının korunma süreci, eserlerin yaşayabilmesi de Osmanlı Devleti açısından enteresan” dedi. “Bir bölümü ibadet, bir bölümü de ziyaret için kullanılıyor” Kariye Camii’nin bir bölümünün ziyaret, bir bölümünün de ibadet için kullanılacağını söyleyen Yılmaz, “1945’te bir yeni karar alınmış ve yapı içindeki bütün mozaik ve freskoların açığa çıkarılması için büyük projeler yapılmış. Yaklaşık 12 yıl boyunca burada bir restorasyon yapılmış. 12 yılın sonunda tamamlanan restorasyonda sonra yapı bir müze olarak ziyarete açılmış. Aşağı yukarı yine restorasyon 12 yıl sürdü. 2012’den itibaren başlayan bir sürecin sonunda bu yapının restorasyonu tamamlandı. Şimdi de yine iki fonksiyonlu. Bir bölümü ibadet bir bölümü de ziyaret için kullanılıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğümüz büyük bir emekle, olağanüstü bir bütçeyle bu yapının ömrünü uzatabilmek için böyle bir proje yaptı. Şimdi bu görkemli anıt İstanbul’a yeniden hediye edildi. O yüzden çok şanslıyız” ifadelerini kullandı. “Rabbim buranın açılış konuşmasının duasına ‘amin’ demeyi nasip etti” Kariye Camii’ni ziyaret eden Şerafettin Şeker, “Daha evvel de gelmiştim. Restorasyonunu çok beğendim. Rahmetli eşimin mezarı için gelmiştim ama demek ki Rabbim bana nasip etti. Sur diplerinde bulunanlara Fatiha okudum. Sur dibinde bir çiçek açmış, ‘mutlaka bir şehit düştü galiba burada diye’ onun fotoğrafını çekmiştim. Şeker ailesine atacaktım. Buraya gelmem tesadüf olmaz, tabii ki tevafuk. Rabbim buranın açılış konuşmasının duasına amin demeyi nasip etti” şeklinde konuştu. “Türkiye’miz için Allah hayırlı etsin” Hatun Hafik ise, “Çok güzel. Türkiye’miz için Allah hayırlı etsin. Çok iyi bulduk. Yapandan ve açandan Allah razı olsun” diye konuştu. “Bence Ayasofya’nın açılması kadar değerli bir olay” Nadir Koçak ise, “Dört gözle, sabırsızlıkla bekliyorduk. Açılacağını duyar duymaz koşa koşa geldim. Bence Ayasofya’nın açılması kadar değerli bir olay. Burası sadece bir cami değil, ayrıca kültürlerin birleşmesi. Eminim Hristiyan dünyası da bundan mutlu olmuştur. Onlara da ziyarete açık olacak zaten. Çok sevindik, hayırlı olsun diyorum” ifadelerini kullandı.
Ankara 9 ilde “Bozdoğan-35” operasyonu: 30 DEAŞ üyesi yakalandı İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, jandarma tarafından 7 ilde ve emniyet tarafından 2 ilde DEAŞ terör örgütüne yönelik düzenlenen “Bozdoğan-35” operasyonlarında 30 şüphelinin yakalandığını açıkladı. İçişleri Bakanı Yerlikaya, sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Jandarmamız tarafından 7 ilde, emniyetimiz tarafından 2 ilde DEAŞ terör örgütüne yönelik düzenlenen ’Bozdoğan-35’ operasyonlarında 30 şüpheli yakalandı. Teröristlerin hiçbirine göz açtırmayacağız. Güvenlik güçlerimizin üstün gayretleriyle milletimizin huzuru, birlik ve beraberliği için mücadelemize kararlılıkla devam edeceğiz” ifadelerine yer verdi. Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı ve Jandarma Genel Komutanlığı Terörle Mücadele Daire Başkanlığı koordinesinde İl Jandarma Komutanlıklarınca Mersin merkezli İstanbul, Adana, Ankara, Diyarbakır, Osmaniye ve Yozgat’ta DEAŞ terör örgütüne yönelik düzenlenen operasyonlarda İstanbul’da DEAŞ terör örgütü içerisinde faaliyet yürüten 4 şüpheli yakalanırken, Adana’da 3, Ankara’da 3, Diyarbakır’da 2, Mersin’de 1, Osmaniye’de 1, Yozgat’ta 1 şüpheli yakalandı. Emniyet Genel Müdürlüğü Terörle Mücadele Daire Başkanlığı koordinesinde Hatay ve Kütahya İl Emniyet Müdürlükleri TEM Şube Müdürlüklerince DEAŞ terör örgütüne yönelik düzenlenen operasyonlarda smd Hatay’da geçmiş dönemlerde DEAŞ terör örgütü adına mühimmat temin eden, kaçakçılık faaliyetlerini organize eden ve ifade ve teşhislerde adı geçtiği tespit edilen 14 şüpheli yakalandı. Kütahya’da yf geçmiş dönemlerde DEAŞ terör örgütü içerisinde faaliyet yürüttüğü ve örgüt mensuplarıyla irtibatlı olduğu tespit edilen 1 şüpheli yakalandı. Bakan Yerlikaya, “Operasyonlar sonucu ruhsatsız tabancalar ve çok sayıda örgütsel doküman ile dijital materyale el konuldu. Mersin Cumhuriyet Başsavcılığımızı, operasyonları gerçekleştiren kahraman jandarmamızı ve kahraman polislerimizi tebrik ediyorum. Allah ayaklarına taş değdirmesin. Milletimizin duası sizinle” dedi.