ÇEVRE - 20 Mayıs 2023 Cumartesi 12:14

Kastamonu 48 gün önce karaya oturan yük gemisinde tahliye çalışmaları sürüyor

A
A
A
Kastamonu 48 gün önce karaya oturan yük gemisinde tahliye çalışmaları sürüyor

Kastamonu’nun Cide ilçesi açıklarında karaya oturan yük gemisini kurtarma çalışmaları 48’inci gününde devam ediyor.

Kastamonu’nun Cide ilçesi açıklarında karaya oturan yük gemisini kurtarma çalışmaları 48’inci gününde devam ediyor. Üzerinde lüks araçların, elektronik cihazların ve değerli eşyaların bulunduğu gemideki 490 konteynerden 100’ü tahliye gedildi.


Yunanistan’daki Pire Limanından Gürcistan’a giderken dümeninin kilitlenmesi neticesinde sürüklenen gemi, 2 Nisan tarihinde Kastamonu’nun Cide ilçesine bağlı Alayazı köyü açıklarında karaya oturdu. Antigua ve Barbuda bandralı, "Maren" adlı yük gemisini kurtarma çalışmaları 48 gündür devam ediyor. Altında yaklaşık 50 metrelik yırtık oluştuğu öğrenilen gemindeki 490 konteynerden 100’ü tahliye edilerek Samsun Limanına götürüldü. Samsun’da Gümrük Müdürlüğü ekiplerince konteynerlerin incelemeye alınacağı ve akabinde de başka bir gemi ile Gürcistan’a gönderilmesi planlanıyor. Geminin personeli ise daha önceden tahliye edilerek Cide’de bir otele yerleştirildi. Aldığı hasar sebebiyle tamirinin yapım maliyetini geçtiği gerekçesiyle konteynerler boşaltıldıktan sonra parçalara ayrılacak geminin hurdaya çıkartılacağı belirtildi. Yük gemisinde devam eden çalışmalar ise dron ile görüntülendi. .



“Gemide elektronik eşyalar, lüks araçlar, zirai tarım ürünleri bulunuyor”


Cide’nin Alayazı köyünde yaşayan eden Nuri Kaysal, “Yaklaşık 1,5 ay önce geminin saat 02.00 civarlarında bütün ışıkları yanar vaziyette kıyıya doğru yanaştığını gördük. Sonra sabah kalkıp baktığımızda geminin kıyıya vurduğunu gördük. Ardından teknelerle geminin yanına gelip ’yardımcı olabileceğimiz bir şey var mı’ diye sorduk. Ardından Sahil Güvenlik Bot Komutanlığı ekipleri gelerek geminin kurtarılması için çalışma başlattı. Çalışmalar halende sürüyor. Gemide 490 tane konteyner olduğu söyleniyor. İçerisinde elektronik eşyalar, lüks araçlar, tarım ürünlerinin olduğundan bahsediliyor. 100 tane konteyneri gemiden aldılar, karaya vurduğu günden beri çalışıyorlar. Şu anda gemide 390 tane konteyner kaldı. Görüldüğü üzere burada çalışıyorlar” dedi.



“Geminin alt kısmında büyük yarıklar var, o yüzden hurdaya ayrılacak”


Geminin alt kısmında kayalıklara çarpması sebebiyle büyük yarıklar oluştuğunu ifade eden Nuri Kaysal, “Gemiden konteynerlerin tahliyesinin kış ayına kadar süreceği söyleniyor. 4-5 ay daha geminin burada olacağından bahsediliyor. Tam olarak bir zaman verilemiyor. Geminin alt kısmında çok büyük yarık var. Bu yüzden tamir edilemiyormuş. Tamir masrafı geminin yapımından daha fazla olduğu için geminin kesilip götürüleceği söyleniyor. Şu anda geminin karaya oturduğu yer 7,5 metre civarındadır. Alçalarak geldiği için burada denizde bazı kıyılar taşlık, bazı kıyılar da kum şeklindedir. Gemi, taşlara vura vura gelerek burada kıyıya oturmuş. Geminin şu anda bulunduğu yer kumsal” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Isparta İkilem, Gül Festivali’nde Ispartalılara unutulmaz gece yaşattı Uluslararası Isparta Gül Festivali’nin ikinci gününde Başkal ve İkilem muhteşem konseriyle Ispartalılara coşku dolu bir akşam yaşattı. Uluslararası Isparta Gül Festivali’nin ikinci günü, unutulmaz bir müzik şölenine sahne oldu. Isparta Meydan AVM’de gerçekleşen konserde, müzik tutkunları şarkılara eşlik etti. Binlerce kişinin akın ettiği meydanda, Başkal ve İkilem’in performansları izleyenlere unutulmaz anlar yaşattı. Konserin açılışını yapan Başkal, sahneye enerjisiyle damgasını vurdu. Sevilen eserlerini seslendiren Başkal’ın performansıyla coşan kalabalık, şarkılara eşlik ederek gecenin keyfini çıkardı. İkilem’in sahneye çıkmasıyla birlikte ise meydan adeta coşkuyla doldu. Grubun dinamik performansı izleyicileri büyüledi. Binlerce kişi, İkilem’in ritmi ve şarkılarına telefon ışıklarıyla eşlik ederek unutulmaz bir gece geçirdi. Sanatçılar sahneye çıkışlarında gül çiçekleriyle karşılandı. Festivalin ikinci gününde gerçekleşen konserde, Isparta Belediye Başkan Yardımcısı Uğur Büyükçulcu, sanatçılara gül ürünlerinden oluşan hediye takdim etti. Meydanı dolduran kalabalığa ve sanatçılara Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen’in selamını ileten Büyükçulcu, festivalin coşkulu bir şekilde devam ettiğini belirterek, pazar günü akşam saat 21.00’da Altay konseri olduğunu söyledi. Sanatçılar Başkal ve İkilim de, Isparta’da sahne almaktan duydukları memnuniyetlerini ifade ederek, Başkan Başdeğirmen’e teşekkür ettiler.
Kastamonu Hafif ticari araçla çarpışan Tofaş hurdaya döndü: 2’si ağır 5 yaralı Kastamonu’da hafif ticari araç ile çarpışan Tofaş marka otomobil kullanılmaz hale geldi. Kazada 2’si ağır 5 kişi yaralandı. Kaza, Kastamonu-Daday Karayolu Şeyh Şaban-ı Veli Öğrenci Yurdu mevkiinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, Satı Dolapçı idaresindeki 37 SD 103 plakalı Ford marka hafif ticari araç ile sürücüsü belirlenemeyen 37 LD 416 plakalı Tofaş marka otomobil kafa kafaya çarpıştı. Çarpmanın etkisi ile savrulan hafif ticari araç, yol kenarına sürüklenerek durabilirken, Tofaş marka otomobil ise kullanılmaz hale geldi. Kazada hafif ticari araç sürücüsü ile aynı araçtaki Engin Dolapçı ve İsmet Dolapçı, Tofaş marka otomobildeki Efe Gürleyen ve Doğan Çakmak yaralandı. Tofaş’taki 2 kişinin hayati tehlikesi sürüyor Kazayı gören vatandaşlar durumu 112 Acil Çağrı Merkezine bildirdi. İhbar üzerine olay yerine çok sayıda sağlık, itfaiye, jandarma ve polis ekibi sevk edildi. Olay yerine gelen sağlık ekipleri tarafından ilk müdahaleleri yapılan yaralılar, Kastamonu Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı. Tedavi altına alınan yaralılardan Efe Gürleyen ve Doğan Çakmak’ın hayati tehlikelerinin olduğu öğrenildi. Kaza sebebiyle Kastamonu-Daday Karayolu trafiğe kapatıldı. Polis ve jandarma ekipleri yolda ve araçlarda incelemelerde bulundu. Ekiplerin incelemesinin ardından, kazaya karışan araçlar çekici yardımıyla yoldan kaldırıldı. Kaza ile ilgili soruşturma başlatıldı.