GÜNDEM - 24 Haziran 2024 Pazartesi 13:26

Elaiussa Sebaste Antik Kenti’nin kazı başkanlığı, Kastamonu Üniversitesi’ne verildi

A
A
A
Elaiussa Sebaste Antik Kenti’nin kazı başkanlığı, Kastamonu Üniversitesi’ne verildi

Mersin’in Erdemli ilçesinde bulunan ve Doğu Akdeniz’in en önemli liman kentlerinden biri olan Elaiussa Sebaste Antik Kenti’nin arkeolojik kazı başkanlığı, Cumhurbaşkanlığı kararı ile Kastamonu Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi H. Asena Kızılarslanoğlu’na verildi.


Mersin’in Erdemli ilçesinde Doğu Akdeniz’in en önemli liman kentlerinden bir tanesi olan Elaiussa Sebaste Antik Kenti’nin arkeolojik kazı başkanlığı, Kastamonu Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi H. Asena Kızılarslanoğlu’na verildi. 1995 yılında başlayan kazı çalışmaları, 2022 yılına kadar İtalya Roma Sapienza Üniversitesi tarafından yürütüldü. 2023 yılında ise Mersin Müzesi başkanlığında, Dr. Kızılarslanoğlu’nun bilimsel danışmanlığında devam etti. Bu karar, antik kentin arkeolojik araştırmalarında yeni bir dönemin başlangıcını işaret ediyor.


Milattan sonra 2. yüzyılda “metropol” unvanı kazanan antik kent, tiyatro, tapınak, agora, bazilika, nekropol, Bizans sarayı, üretim alanları ve hamamları ile büyük bir Roma kentiydi. Bu yaz aylarında başlayacak olan kazı çalışmaları, arkeoloji bölümü öğrencilerine teorik bilgilerini pratik bilgiye dönüştürebilecekleri büyük bir uygulama alanı sunacak.


Dr. H. Asena Kızılarslanoğlu, kazı çalışmalarında öğrencilerin eğitimine ve antik kentin tarihine ışık tutacak keşiflere imza atmayı hedeflediklerini belirterek, Kastamonu Üniversitesinin bu önemli projeyle hem akademik hem de kültürel alanda önemli katkılar sağlamayı amaçladığını kaydetti.



Elaiussa Sebaste Antik Kenti’nin kazı başkanlığı, Kastamonu Üniversitesi’ne verildi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kırıkkale Bir yıldır aranan hükümlü, araç içinde güneşlikle yüzünü kameralardan gizlemeye çalışırken yakalandı Kırıkkale’de çeşitli suçlardan haklarında kesinleşmiş hapis cezası bulunan 8 firari hükümlü, polis ekiplerince yürütülen operasyonlarla yakalandı. 2024 yılından bu yana aranan bir hükümlünün ise, Plaka Tanıma Sistemi kayıtlarında yüzünü gizlemek amacıyla araç içi güneşliği indirdiğinin tespit edilmesi üzerine çalışma başlatıldı. Kayseri’de olduğu belirlenen hükümlü, yapılan teknik takip sonucu yakalandı. Kırıkkale Cumhuriyet Başsavcılığı talimatıyla İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şubesi ekiplerince, çeşitli suçlardan aranan firari hükümlülerin yakalanmasına yönelik operasyonlar aralıksız sürdürülüyor. Bu kapsamda yapılan teknik ve fiziki çalışmalarda, "hırsızlık" suçundan 13 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan E.G., "kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" suçundan 2 yıl 6 ay kesinleşmiş hapis cezası bulunan O.G., "cebir, tehdit veya hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" suçundan 2 yıl 6 ay kesinleşmiş hapis cezası bulunan H.E. ile "dolandırıcılık" suçundan 5 yıl 1 ay kesinleşmiş hapis cezası bulunan H.K. yakalandı. Kameralardan yüzünü gizlemek için araç güneşliğini kullandı Ayrıca, "kasten öldürme" ve "karşılıksız yararlanma" suçlarından toplam 11 yıl 6 ay kesinleşmiş hapis cezasıyla yaklaşık bir yıldır aranan N.Z.’nin yakalanmasına yönelik yapılan çalışmalarda, şahsın kardeşi adına kayıtlı araçla Kayseri’de hareket halinde olduğu belirlendi. Plaka Tanıma Sistemi (PTS) kayıtlarında, şahsın yüzünü gizlemek amacıyla aracın güneşliğini indirdiğinin tespit edilmesi üzerine elde edilen bilgiler Kayseri İl Emniyet Müdürlüğü ile paylaşıldı. Düzenlenen ortak operasyonla N.Z., belirlenen güzergah üzerinde yakayı ele verdi. Operasyonların devamında, "dolandırıcılık" suçundan 2 yıl 6 ay kesinleşmiş hapis cezası bulunan Ö.Ç., Karşıyaka Mahallesi’ndeki ikametinde yakalanırken, "bina içinde muhafaza altına alınmış olan eşya hakkında hırsızlık" suçundan 14 yıl 2 ay kesinleşmiş hapis cezası bulunan D.K. ile "alkol veya uyuşturucu maddenin etkisi altındayken araç kullanma" suçundan 7 ay kesinleşmiş hapis cezası bulunan M.S. de yürütülen çalışmalar kapsamında gözaltına alındı. Hükümlüler, emniyetteki işlemlerinin tamamlanmasının ardından ceza infaz kurumlarına teslim edildi. Kent genelinde aranan şahısların yakalanmasına yönelik çalışmaların kararlılıkla sürdürüldüğü bildirildi.