YEREL HABERLER - 28 Temmuz 2016 Perşembe 16:44

Atlı Okçuluk Türkiye şampiyonası Cuma günü başlayacak

A
A
A
Atlı Okçuluk Türkiye şampiyonası Cuma günü başlayacak

Bünyan Belediye Başkanı Şinasi Gülcüoğlu, Atlı Okçuluk Türkiye Şampiyonası’nın Cuma günü Bünyan’da başlayacağını söyledi.
Konuyla ilgili basın açıklaması yapmak için Gazeteciler Cemiyeti lokalinde basın mensuplarına demeç veren Bünyan Belediye Başkanı Şinasi Gülcüoğlu, öncelikle 15 Temmuz FETÖ/PDY Darbe Kalkışması’nda şehit olanlara baş sağlığı ailelerine de sabır diledi.
Göreve geldikleri günden bu yana, Bünyan’ın marka değerini yükseltmek adına çalışmalar yaptıklarını belirten Başkan Şinasi Gülcüoğlu, Cuma günü saat 18.00’da başlayacak olan Atlı Okçuluk Türkiye Şampiyonası’na ev sahipliği yapacaklarını ifade etti. Başkan Şinasi Gülcüoğlu, “Atlı Okçuluk Türkiye Şampiyonası İslam ve Türk tarihinde derin izler bırakan geleneğin yaşatılması için önem verdiğimiz etkinliklerden bir organizasyon. 29 Temmuz Cuma günü yani yarın Bünyan’da saat 18.00’da kortej yürüyüşü ile başlayacak olan ve hafta sonuna kadar devam edecek etkinliklerle yurt dışından ve ülkemizin farklı illerinden misafirleri ilçemizde ağırlayacağız.” dedi.
“Başkan Gülcüoğlu, 50 sporcunun katılacağı müsabakaya dair şu bilgileri verdi:
30 Temmuz Cumartesi Saat: 09.00’da başlayacak Final Müsabakasına Türkiye genelinde 50 Atlı Okçu Sporcu katılacak. Sporcular Gençler ve yetişkinler olarak 2 grup ve 2 ayrı kategoride yarışacak. Aynı gün akşam ise ‘’Biz Hep Buradayız’’ Çanakkale Geçilmez’’ isimli tiyatro oyunu ve İrfan Gürdal konseri olacaktır. 31 Temmuz Pazar günü saat 10.00 da ise atlı cirit, Manas Destanı gösterisi, atlı akrobasi, Gökbörü oyunu, atlı savaş sanatları gibi etkinlikler sahnelenecek ve ödül töreni olacaktır. Bu etkinlikler için Kırgızistan’dan 15 kişilik özel bir ekip gelecek.”
Peygamber mahareti
İslam ve Osmanlı kültüründe de önemli bir yere sahip olan atlı okçuluk sporunun, bugün geldiği noktada dünya sporu haline geldiğini kaydeden Başkan Şinasi Gülcüoğlu, “Okçuluk; Peygamber efendimiz(aleyhissalatu vesselam)’e göre, daha çocukken öğrenilip ölünceye kadar kaybedilmemesi gereken bir maharettir. Boş kaldıkça can sıkıntısı arız oldukça, biraz eğlenme ihtiyacı duyuldukça en meşru vakit değerlendirme vasıtasıdır. Türk İslam kültür mirası olan ve Osmanlı döneminde en nitelikli halini bulmuş bir savaş sanatı olan Atlı Okçuluk bugün bir dünya sporu olmuştur. Bize düşen ise bu ecdat sporu ve atalarımızın bize yadigarı Atlı okçuluğu gelecek kuşaklara en iyi şekilde aktarmaktır. Bu çerçevede Bünyan Belediyesi olarak bu denli büyük bir organizasyonu hayata geçirecek olmanın mutluluğu içindeyiz.” diye konuştu.
Başkan Şinasi Gülcüoğlu, bundan sonraki süreçte de, bu ve benzeri faaliyetlerle ilçeye hizmet etmeye devam edeceklerini vurguladı ve tüm Kayserilileri, hafta sonu Bünyan’a davet etti.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Hatay Enkaz kentin bereketli topraklarında buğday hasadı HATAY (İHA) – Depremin vurduğu Hatay’ın bereketli topraklarında buğday hasadı başladı. Türkiye’nin en bereketli topraklarına ev sahipliği yapan Hatay’da onlarca ürün yetişiyor. Yaz sezonunun gelmesiyle birlikte hasat edilen ürün çeşitliliği de her geçen gün artıyor. Depremin vurduğu kentin yeniden ayağa kalkması için önemli bir role sahip olan tarım, bölge halkına umut olmuş durumda. Arsuz ilçesi Pirinçlik Mahallesi’nde de geçtiğimiz son baharda ekimi yapılan buğdayda hasat başladı. Asrın felaketi sonrası üreterek hayata tutunmaya başlayan Pirinçlik Mahallesi sakinlerinden Bodur ailesi de 100 dönümlük tarlada buğday üretimine devam ediyor. Çocukluğundan beridir çiftçilik ile uğraştığını dile getiren 51 yaşındaki İrfan Bodur, “Tarlada doğduk, tarlada büyüdük ama aklımızın yettiği yaştan bu tarafa tarımla uğraşıyoruz. Çocukluk dönemlerimizde karapatoz dediğimiz patozla hani önceleri daha ilk başlarında orakla biçerdik desteleri toplayıp buğdayları deste halinde bir yere yığardık patozla çektiğimiz zaman buğdayın samanı bir tarafa ve çıkan buğdayı tenekelerle alıp çuvallama yapardık. Daha sonra da satışlarını ilgilenirdik daha sonralarında, biçer bağlar çıktı yani buğdayı biçiyor bağlıyor çok sevinmiştik, ne güzel bir teknoloji demiştik o zamanlar daha sonraları işte biçerdöverler, tarlalara girdiğinde işte rahatlık bu günlermiş dedik. Birkaç saatin içerisinde buğdayımızı hasat ediyoruz buğdayı hemen kamyonlara yüklenip, satışını gerçekleştirmiş oluyoruz. Ortalama 100 dönüm civarında buğday ekmiş olduğumuz tarlalarımız var ortalama 150 dönüm civarında zeytin üretimimiz var, ortalama 100 dönüm civarında narenciye ile uğraşıyoruz. Son durumda buğday fiyatlarını 7 TL üzerinden satmıştık bu yıl henüz bir açıklama hala gerçekleştirilmiş durumda değil zaten buğdayın alıcıları da genelde tüccarlar alıyor” ifadelerini kullandı. Tarım işlerinde ailesine yardım ettiğini söyleyen 11 yaşındaki Rana Bodur ise, “Babamgil öncelikle buğdayı biçmeye gidiyor, motorlarla buraya getiriyorlar buradan çuvallıyoruz. Çoğunlukla hafta sonları gidiyorum okuldan geldikten sonra akşam üzeri bazen gidiyoruz. Buğdayı toplarken, böyle üstümden koca bir yük gidiyormuş gibi hissediyorum, kendi tarlamızdan topladığımız buğdayları öğüterek un haline getiriyoruz ardından da ekmeklerimizi yapıp afiyetle yiyoruz” şeklinde konuştu.
Erzincan Kemaliyeli çiftçilere eğitim verildi Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Erzincan Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nün işbirliği ile Erzincan’ın Kemaliye ilçesinde çiftçi eğitim toplantısı düzenlendi. Düzenlenen toplantıda çiftçilere yöreye uygun olarak dut yetiştiriciliği, ceviz yetiştiriciliği, bağcılık ve bitki sağlığı konusunda bilgilendirme yapıldı. Sezonun başlamasıyla birlikte eğitim ve yayım çalışmalarını hızlandıran tarım teşkilatı köy köy, ilçe ilçe gezerek hem çiftçileri bilinçlendiriyor hem de eğitim ve yayım hizmetini çiftçinin ayağına götürüyor. Son olarak Kemaliye ilçesinde yapılan eğitim toplantısında genel olarak meyvecilik eğitimi verildi. 2021 yılında coğrafi işaret tescili alan Kemaliye (Eğin) dutu ile meşhur ilçede çiftçilere dut yetiştiriciliği konusunda da ayrıntılı bilgi sunuldu. Konuyla ilgili bilgi aldığımız Erzincan İl Tarım ve Orman Müdürü Murat Şahin, tarım teşkilatının her zaman çiftçilerin yanında olduğunu belirterek, verimli ve kaliteli üretimin bilgi ile mümkün olacağını söyledi. Bu kadim topraklarda çiftçilerin her daim üretime devam ettiğini kaydeden İl Müdürü Şahin, eğitimlerin düzenlendiği ilçelerin ürün desenine göre ekiplerin oluşturulduğunu ve çiftçilerin maksimum faydalanabileceği biçimde eğitimlerin şekillendirildiğini söyledi. İl Müdürü Şahin, “Tarım ve hayvancılıkla uğraşan değerli çiftçilerimizin çalışma alanlarında birebir yüz yüze görüşerek çiftçilerimizin tarımla ilgili sorunlarını dinleyip ortak bir noktada karşılıklı görüş ve önerileri dinleyip çözüme ulaştırmayı hedefliyoruz. Basın, internet ve sosyal medya aracılığı ile çiftçilerimize her türlü bilgilendirmeyi yapıyoruz ancak bunu asla yeterli görmüyoruz. Ekiplerimiz her daim çiftçimizin yanında olmaya devam edecek” dedi.