GENEL - 24 Ocak 2018 Çarşamba 09:56

8 Adımda sağlıklı ve konforlu bir gebelik dönemi

A
A
A
8 Adımda sağlıklı ve konforlu bir gebelik dönemi

Anne adaylarının, konforlu ve kaliteli bir gebelik süreci ile sağlıklı bir doğum için bazı önerilere kulak vermesi gerekiyor.

Anne adaylarının, konforlu ve kaliteli bir gebelik süreci ile sağlıklı bir doğum için bazı önerilere kulak vermesi gerekiyor. Bu süreçte önemli hale gelen yaşam tarzı değişiklikleri, sağlıklı beslenme kuralları ve yeterli oranda fiziksel aktivite, hem anne hem de bebek sağlığı için önem taşıyor. Memorial Kayseri Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Op. Dr. Özgüç Altun, anne adaylarına sağlıklı bir gebelik dönemi için 8 uyarıda bulundu


1. Kilo alımına dikkat edilmeli


Gebelik döneminde dikkat edilmesi gereken en önemli konuların başında, kilo kontrolü gelmektedir. Normal kiloya sahip anne adaylarının, gebelik süresince ortalama 9-13 kilo alması gerekir. Düşük kilo ağırlığı ile gebe kalmış anne adayları için ise tolere edilebilecek en yüksek değer, 18 kilodur. Aşırı kilolu kişilerin ise gebelikte alacağı kilo, 9 kilogramın altında olmalıdır.


2. Bulantıyı önleyici yeme alışkanlıkları kazanılmalı


Anne adaylarının yarıdan fazlasında bulantı, kusma ve kokulara hassasiyet sık görülen şikayetlerdendir. Gebeliğin ilk 3 ayında bu hassasiyetler daha fazla yaşanmaktadır. Yatağın kenarında bulundurulacak tuzlu krakerler, sabah uyanır uyanmaz atıştırmalık olarak tüketilebilir. Bunun yanında yataktan yavaş hareketlerle kalkmak, sık sık ancak küçük porsiyonlar halinde öğünleri tamamlamak, çay ve kahve tüketimini azaltmak, geceleri hafif proteinli gıdalar tercih etmek bu sorunu azaltacaktır.


3. Düzenli egzersiz yapılmalı


Düzenli egzersiz yapan anne adaylarında; gebelik zehirlenmesi, diyabet ile bel ve sırt ağrısı riskinin azaldığı gösteren çalışmalar bulunmaktadır. Gebeliğin son aylarında, yorucu olmayan ve 30 dakikayı geçmeyen egzersizler, doğum sürecinin daha konforlu bir şekilde tamamlanması açısından yararlı olacaktır. Yorucu fiziksel egzersizler, uzun süre ayakta kalma ve yoğun iş temposundan ise kaçınılmalıdır. Hafif egzersizlerle sırt kaslarının desteklenmesi ve sıvı alımının arttırılması, ağrıların azaltılması açısından önemlidir.


4. Uzun süre oturarak hareketsiz kalmamalı


Otomobil veya uçakla seyahat edecek olan anne adayları, uzun süre oturur pozisyonda vakit geçirmemelidir. Günlük en fazla 6 saatlik yolculuk yapılmalı, yolculuk sırasında her 2 saatte bir mola verilmeli, kan dolaşımını hızlandırmak için 10 dakika adım atmalıdır. Anne adaylarının daha kolay hareket imkanı sağlayacak giysiler tercih etmesi de önemlidir. Düz ve topuklu olmayan ayakkabılar kullanılması, hem sağlık hem de konfor açısından daha faydalıdır.


5. Sigara kullanılmamalı ve sigara içilen ortamlardan uzak durulmalıdır


Sigara, kordon damarlarında daralmaya yol açarak bebeğe gidecek kan akımını azaltacak ve bebekte gelişme geriliğine neden olacaktır. Alkol ise gebelik sırasında fazla miktarda tüketildiğinde, bebekte fiziksel ve zihinsel bozukluklara neden olabilmektedir. Bu nedenle anne adaylarının bu tür zararlı alışkanlıklardan, gebelikleri sırasında ve sonrasında uzak durmaları gerekmektedir.


6. İlaç kullanımı ve radyolojik tetkikler doktor önerisi ile yapılmalı


Anne adayları, gebeliğin özellikle ilk üç ayında olmak üzere doktor önerisi dışında ilaç kullanmamalıdır. Bilinçsizce ilaç alımı, anne ve bebekte geri dönüşü olmayan problemlere yol açabilir. Gerekli durumlarda gebelere de aşı uygulanabilmekte ve bunlar, hayat kurtarıcı olabilmektedir. Çok zorunlu değilse, anne adaylarının radyasyon içeren işlemlerden de uzak durması önerilir. Ancak diş tedavisi ve tanı amaçlı çekimler yaptırmak durumunda kalındığında ise işlemin, bebeğe zararı minimuma indirmek için annenin karın bölgesi korunarak yapılması gerekmektedir. Radyasyon miktarı da gebelere uygun dozda planlanacağından, anne adayları bu süreçten endişe etmemelidir.


7. Burun ve diş eti kanamaları ile mide yanmasına karşı önlem alınmalı


Gebelikteki hormonların etkisiyle mide ve yemek borusu kaslarında gevşeme meydana gelmekte, özellikle gebeliğin son aylarında mide yanması gibi şikayetler ortaya çıkmaktadır. Bu sorunun önlenmesi için diyet değişikleri ve medikal tedavi yararlı olacaktır. Ayrıca gebeliğin ilk 4 ayından sonra yine hormonların etkisiyle diş eti ve burun kanamaları görülebilir. Yemek sonrası dişler fırçalanmalı, diş etlerinde iltihap oluşursa tuzlu, limonlu su ile gargara yapılmalıdır.


8. Kabızlık ve hemoroid sorununa karşı lifli gıdalar tüketilmeli


Gebelikte bağırsak hareketlerinin yavaşlaması, alınan bazı ilaçlar nedeniyle kabızlık ve hemoroid gibi sorunlar görülmektedir. Bu iki sorun, gebelik sora erdikten sonra genellikle kendiliğinden ortadan kalkmaktadır. Önlem olarak bol lifli gıdalar tüketilmeli ve sıvı alımına özen gösterilmeli, uzun süre oturur pozisyonda kalmaktan kaçınılmalıdır. Gebeliğin ilk aylarında büyümeye başlayan rahim, idrar kesesine baskı yapar ve son üç ayda da bebeğin başının büyümesi nedeniyle idrar kaçırma sorunu ortaya çıkabilir. Bu sorun söz konusuysa, anne adaylarına doktor kontrolünde medikal ve sıvı tedavileri verilmelidir.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Hentbol Kadınlar Süper Ligi’nde normal sezon sona erdi Hentbolda 2023-2024 sezonu Kadınlar Süper Ligi’nde 22 haftalık normal sezon sona erdi. Konyaaltı Belediyesi’nin birinci olarak tamamladığı Kadınlar Süper Ligi normal sezonunu 1, 2, 3 ve 4. sırada arasında tamamlayan takımlar Play-off Şampiyonluk Etabı oynarken, sezonu 5, 6, 7 ve 8. sırada tamamlayan takımlar “Play-Off Sıralama Etabı” oynayacak. Buna göre Şampiyonluk Etabı ilk tur müsabakaları; Konyaaltı Belediyesi ile Yenimahalle Belediyesi ve Yalıkavak ile Kastamonu Belediyesi arasında oynanacak. Şampiyonluk etabı ilk tur müsabakaları; üç müsabakalık serilerde, iki galibiyet üzerinden oynanacak. Bu serinin ilk iki maçı normal sezonu üst sırada tamamlayan takımın, üçüncü maçı normal sezonu daha alt sırada tamamlayan takımın sahasında oynanacak. Şampiyonluk etabı ilk tur müsabakalarında iki maç galip gelerek rakibini eleyen iki takım finale yükselecek. Play-Off Şampiyonluk Etabı final serisi ise beş müsabakalık seride üç galibiyet üzerinden oynanacak. Normal lig sezonunu beş ile sekizinci sıra arasında bitiren takımlar sıralama etabı oynayacak. Sıralama etabı ilk tur müsabakaları; Görele Belediyesi ve İzmir BBSK ile Üsküdar Belediyesi ve Bursa BBSK takımları arasında oynanacak. Kadınlar Süper Ligi 22. hafta sonuçları: Anadolu Üniversitesi - Üsküdar Belediyesi: 33-38 Konyaaltı Belediyesi - İzmir BBSK: 37-31 Görele Belediyesi - Tekirdağ Süleymanpaşa: 46-29 Yalıkavakspor - Kastamonu Belediyesi: 31-26 Yenimahalle Belediyesi - Bursa BBSK: 29-32
İstanbul Trendyol Süper Lig: Fatih Karagümrük: 1 - Antalyaspor: 0 (İlk yarı) Trendyol Süper Lig’de 34. haftanın kapanış maçında Fatih Karagümrük, Atatürk Olimpiyat Stadı’nda Antalyaspor ile karşı karşıya geliyor. Mücadelenin ilk yarısı Fatih Karagümrük’ün 1-0’lık üstünlüğüyle noktalandı. Maçtan dakikalar (İlk yarı) 10. dakikada Güray Vural’ın hatalı pası sonrası topu kapan Eysseric’in ceza yayından çektiği şutta kaleci Leite meşin yuvarlağı çeldi. Dönen topu önünde bulan Markao’nun ceza sahası içi sağ çaprazındaki vuruşunda savunma, meşin yuvarlağı çizgiden çıkardı. 36. dakikada sol kanattan topu taşıyan Markao, ceza sahasına girerek pasını Güven Yalçın’a aktardı. Penaltı noktası yakınlarında topla buluşan Güven Yalçın, düzgün bir vuruşla meşin yuvarlağı filelere yolladı. 1-0 45+1. dakikada Erdal Rakip’in pasında topla buluşan Güray Vural, ceza sahası içi sol çaprazından şutunu çekti. Kaleci Sirigu, meşin yuvarlağı çıkardı. Hakemler: Kadir Sağlam, Mustafa Sönmez, Erdem Bayık Fatih Karagümrük: Sirigu, Veseli, Biraschi, Ceccherini, Levent Mercan, Rohden, Feghouli, Can Keleş, Eysseric, Güven Yalçın, Markao Yedekler: Emre Bilgin, Lasagna, Kourbelis, Emir Tintiş, Nazım Sangare, Salih Dursun, Adnan Uğur, Paoletti, Tarık Tuğyan, Teklic Teknik Direktör: Tolunay Kafkas Antalyaspor: Leite, Gerxhaliu, Bahadır Öztürk (Naldo dk. 21), Ömer Toprak, Güray Vural, Kaluzinski, Van de Streek, Erdal Rakip, Emre Uzun, Larsson, Safuri Yedekler: Ataberk Dadakdeniz, Doğukan Özkan, Ufuk Akyol, Milosevic, Beytullah Tunç, Mert Yılmaz, Harun Toprak Teknik Direktör: Sergen Yalçın Gol: Güven Yalçın (dk. 36) (Fatih Karagümrük) Sarı kart: Safuri (Antalyaspor)