EKONOMİ - 24 Mayıs 2018 Perşembe 15:51

Kayseri Şeker’in istihdama katkısı artarak devam edecek

A
A
A
Kayseri Şeker’in  istihdama katkısı artarak devam edecek

Şeker-İş Sendikası Kayseri Şubesi Başkanı İbrahim Dayı ve Yönetim Kurulu üyeleri, İstihdam Haftası dolayısıyla Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay’ı makamında ziyaret ederek istihdama katkılarından dolayı teşekkür ettiler.

Şeker-İş Sendikası Kayseri Şubesi Başkanı İbrahim Dayı ve Yönetim Kurulu üyeleri, İstihdam Haftası dolayısıyla Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay’ı makamında ziyaret ederek istihdama katkılarından dolayı teşekkür ettiler.


Şeker-İş Sendikası yöneticilerinin ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay; İstihdam seferberliğini var gücümüzle destekliyoruz ve desteklemeye devam edeceğiz. Kayseri Şeker topluluğu olarak bünyemizde, geçen sene 3 bin 500 kişi istihdam etmiştik bu sene dört Bin kişiye çıkarmayı hedefliyoruz. Bünyemize yeni kattığımız Turhal Şeker Fabrikası ile bu sayının Beş bin kişi civarlarına çıkmasını bekliyoruz dedi.


Başkan Akay açıklamasını şöyle sürdürdü;


“Kayseri Şeker topluluğu olarak işimizi en iyi şekilde yapma gayreti içerisindeyiz. İşimizi en iyi şekilde yapınca da hep beraber elde ettiğimiz bir başarı ortaya çıkıyor. Başarıda tabii çeşitli şekillerde kendisini gösteriyor.Bunlardan en başta geleni de insan kaynağının doğru değerlendirilmesi ve istihdama katkı sağlanmasıdır.


Bu çerçevede bilindiği üzere 2017 yılında, işsizliğin azaltılması ve istihdamın artırılması maksadıyla Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın öncülüğünde gerçekleştirilen ‘Milli İstihdam Seferberliği’ kapsamında Kayseri Şeker olarak bölgedeki işsizliğin azalmasına ve istihdamın artmasına katkı sağladığımız gibi Kayseri birincisi olarak aldığımız ödül sayesinde İlimizi de Türkiye’nin onuncusu yaparak ödül alma hakkını kazanmıştık. Biz geçen sene bunu başardık bu yeterlidir diye bakmıyoruz.Her geçen gün kendimizi yenileme ve geliştirme gayreti içerisindeyiz.


Kayseri şeker topluluğu içerisinde Sadece Kayseri Şeker Fabrikamız bünyesinde geçen hafta itibarı ile kısa süreli olarak çalışan 340 personelimiz kadrolu hale geldiler. Ama bizim toplamda istihdama sağladığımız katkı mühendis ve üniversite mezunları ile birlikte 386 kişi olarak gerçekleşti. Kayseri Şeker’in şirketlerinde de benzer uygulamalar yapılmaya devam ediyor. Bu gelişmeleri işimizin gereği ve tabii gurur duyduğumuz bir olay olarak gerçekleştiriyoruz.


Çünkü genç insanlara iş istihdamı sağlamak onlara hayata daha sevecen daha mutlu bakmalarını sağlamak, Ülkeye, ailelerine, insanlarımıza katkı sağlar seviyeye getirmek gerçekten çok önemli bir hizmettir.”


Sendikacılığın önemine de değinen Başkan Akay, “İşbaşı yapan 340 yeni personelimizaynı zamanda muvakkat olmakla sendika üyesi de oldular. Sendika açısından da olayı değerlendirecek olursak zaten şeker iş sendikasının Kayseri Şubesi, sektöründe en büyük Şube konumundaydı. Bu sayı ile konumu daha da pekişmiş oldu. Turhal şeker fabrikasını da 7 Haziran’da yapılacak sözleşmeyle bünyemize katacağız. Bu sayede yeni birtakım insanlara daha iş ve istihdam alanı oluşacak. Böylece iki fabrikadan üç fabrikaya çıkma başarısını gösteren Kayseri Şeker İstihdamdaki geçen sene yaşamış olduğu başarıyı bu sene daha yüksek seviyelere çıkaracak. Buna inanıyoruz bunları başarmış olmak bizim için gurur vesilesidir. Bunu çalışanlarımız, çiftçilerimiz, Yöneticilerimizle hep beraber başarıyoruz. Katkı sağlayan herkese teşekkür ediyorum” dedi.


Şeker İş Sendikası Kayseri Şube Başkanı İbrahim Dayı da Başkan Akay’a istihdama katkılarından dolayı teşekkür etti ve Şeker-İş Sendikası olarak çalışanlar adına Başkan Akay’a plaket takdim ettiler.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Hatay Ölümle sonuçlanabilen kuduzla ilgili veterinerden aşı uyarısı HATAY (İHA) – Hatay’ın Defne ilçesinde görülen ve bölge halkında tedirginliğe neden olan kuduz hastalığının ölümcül ve tedavisinin olmadığını dile getiren veteriner Şerif Güneş, hastalığın direkt temas yoluyla bulaştığını söyledi. Defne’nin Meydancık Mahallesi’nde geçtiğimiz günlerde bir köpekte kuduz vakası tespit edilmişti. Kuduz vakasının görüldüğü Meydancık ve Güneysöğüt mahallelerinde hayvan giriş çıkışının yasaklanması bölge halkında tedirginliğe neden oldu. Defne Belediyesi ekipleri tarafından köpeklerin tedbir amaçlı toplanarak gözetim altına alması vatandaşları bir nebze de olsa rahatlattı. Defne Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Şerif Güneş, ‘kuduz hastalığı’ konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Kuduz hastalığının ölümcül ve tedavisinin olmadığını dile getiren veteriner Güneş, hastalığın direkt temasla bulaştığını belirterek, hastalıktan korunmanın en önemli yolunun panik olmadan aşı yaptırmak olduğunu belirtti. “Kuduz hastalığı, bulaştıktan itibaren en fazla 10-15 gün içerisinde ölüm gerçekleşiyor” Kuduz hastalığının ölümcül bir hastalık olduğunu ifade eden Güneş, hastalığın direkt temasla bulaştığını belirterek, “Kuduz hastalığı, hayvana veya insana bulaştıktan itibaren en fazla 10-15 gün içerisinde ölüm gerçekleşiyor. Tedavi şansı da çok düşük olan bir hastalıktır. İnsanlar ve hayvanlar için tek korunma yöntemi aşılamadır. Kuduz olan hayvan direkt temas etmezse hiçbir şekilde size bulaşma durumu kolay kolay görülmez. Onun için paniklemeye gerek yok” dedi. “Bu evrede hayvan gördüğü bütün çevredeki canlılara saldırganlık eğilimi gösterebilir” Kuduz hastalığının görüldüğü hayvanlarda aşırı saldırganlaşmanın görüldüğünü dile getiren veteriner Güneş, “Yarasa diğer hayvanlara bulaştırabiliyor. Mikrop, özellikle kuduz olan hayvanın tükürük bezlerinde yerleşiyor. Virüs şeklinde olan bir mikroptur. Bu mikrop hayvan kuduz hastalığına yakalandığı anda belli evreleri var. Bunun üç evre şeklinde görülüyor. Özellikle saldırganlık evresi var. Tam kuduz belirtilerinin görüldüğü bir evredir. Bu evrede hayvan gördüğü bütün çevredeki canlılara saldırganlık eğilimi gösterebilir. Bir sonraki evrede, özellikle hayvan hiç yapmadığı hareketleri yapabiliyor. Mesela sakin olan bir hayvan aniden saldırganlaşabiliyor. Üçüncü ve son evrede artık felç evresi, hayvan tamamen felçler geçirir ve hareketsiz kalır. Bu felç özellikle solunum felciyle sonuçlanıp ölüme sebep olabiliyor” ifadelerini kullandı.
Hatay Enkaz kentin bereketli topraklarında buğday hasadı HATAY (İHA) – Depremin vurduğu Hatay’ın bereketli topraklarında buğday hasadı başladı. Türkiye’nin en bereketli topraklarına ev sahipliği yapan Hatay’da onlarca ürün yetişiyor. Yaz sezonunun gelmesiyle birlikte hasat edilen ürün çeşitliliği de her geçen gün artıyor. Depremin vurduğu kentin yeniden ayağa kalkması için önemli bir role sahip olan tarım, bölge halkına umut olmuş durumda. Arsuz ilçesi Pirinçlik Mahallesi’nde de geçtiğimiz son baharda ekimi yapılan buğdayda hasat başladı. Asrın felaketi sonrası üreterek hayata tutunmaya başlayan Pirinçlik Mahallesi sakinlerinden Bodur ailesi de 100 dönümlük tarlada buğday üretimine devam ediyor. Çocukluğundan beridir çiftçilik ile uğraştığını dile getiren 51 yaşındaki İrfan Bodur, “Tarlada doğduk, tarlada büyüdük ama aklımızın yettiği yaştan bu tarafa tarımla uğraşıyoruz. Çocukluk dönemlerimizde karapatoz dediğimiz patozla hani önceleri daha ilk başlarında orakla biçerdik desteleri toplayıp buğdayları deste halinde bir yere yığardık patozla çektiğimiz zaman buğdayın samanı bir tarafa ve çıkan buğdayı tenekelerle alıp çuvallama yapardık. Daha sonra da satışlarını ilgilenirdik daha sonralarında, biçer bağlar çıktı yani buğdayı biçiyor bağlıyor çok sevinmiştik, ne güzel bir teknoloji demiştik o zamanlar daha sonraları işte biçerdöverler, tarlalara girdiğinde işte rahatlık bu günlermiş dedik. Birkaç saatin içerisinde buğdayımızı hasat ediyoruz buğdayı hemen kamyonlara yüklenip, satışını gerçekleştirmiş oluyoruz. Ortalama 100 dönüm civarında buğday ekmiş olduğumuz tarlalarımız var ortalama 150 dönüm civarında zeytin üretimimiz var, ortalama 100 dönüm civarında narenciye ile uğraşıyoruz. Son durumda buğday fiyatlarını 7 TL üzerinden satmıştık bu yıl henüz bir açıklama hala gerçekleştirilmiş durumda değil zaten buğdayın alıcıları da genelde tüccarlar alıyor” ifadelerini kullandı. Tarım işlerinde ailesine yardım ettiğini söyleyen 11 yaşındaki Rana Bodur ise, “Babamgil öncelikle buğdayı biçmeye gidiyor, motorlarla buraya getiriyorlar buradan çuvallıyoruz. Çoğunlukla hafta sonları gidiyorum okuldan geldikten sonra akşam üzeri bazen gidiyoruz. Buğdayı toplarken, böyle üstümden koca bir yük gidiyormuş gibi hissediyorum, kendi tarlamızdan topladığımız buğdayları öğüterek un haline getiriyoruz ardından da ekmeklerimizi yapıp afiyetle yiyoruz” şeklinde konuştu.
Erzincan Kemaliyeli çiftçilere eğitim verildi Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Erzincan Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nün işbirliği ile Erzincan’ın Kemaliye ilçesinde çiftçi eğitim toplantısı düzenlendi. Düzenlenen toplantıda çiftçilere yöreye uygun olarak dut yetiştiriciliği, ceviz yetiştiriciliği, bağcılık ve bitki sağlığı konusunda bilgilendirme yapıldı. Sezonun başlamasıyla birlikte eğitim ve yayım çalışmalarını hızlandıran tarım teşkilatı köy köy, ilçe ilçe gezerek hem çiftçileri bilinçlendiriyor hem de eğitim ve yayım hizmetini çiftçinin ayağına götürüyor. Son olarak Kemaliye ilçesinde yapılan eğitim toplantısında genel olarak meyvecilik eğitimi verildi. 2021 yılında coğrafi işaret tescili alan Kemaliye (Eğin) dutu ile meşhur ilçede çiftçilere dut yetiştiriciliği konusunda da ayrıntılı bilgi sunuldu. Konuyla ilgili bilgi aldığımız Erzincan İl Tarım ve Orman Müdürü Murat Şahin, tarım teşkilatının her zaman çiftçilerin yanında olduğunu belirterek, verimli ve kaliteli üretimin bilgi ile mümkün olacağını söyledi. Bu kadim topraklarda çiftçilerin her daim üretime devam ettiğini kaydeden İl Müdürü Şahin, eğitimlerin düzenlendiği ilçelerin ürün desenine göre ekiplerin oluşturulduğunu ve çiftçilerin maksimum faydalanabileceği biçimde eğitimlerin şekillendirildiğini söyledi. İl Müdürü Şahin, “Tarım ve hayvancılıkla uğraşan değerli çiftçilerimizin çalışma alanlarında birebir yüz yüze görüşerek çiftçilerimizin tarımla ilgili sorunlarını dinleyip ortak bir noktada karşılıklı görüş ve önerileri dinleyip çözüme ulaştırmayı hedefliyoruz. Basın, internet ve sosyal medya aracılığı ile çiftçilerimize her türlü bilgilendirmeyi yapıyoruz ancak bunu asla yeterli görmüyoruz. Ekiplerimiz her daim çiftçimizin yanında olmaya devam edecek” dedi.