SAĞLIK - 19 Ekim 2018 Cuma 10:33

Öğrencilere madde bağımlılığı anlatıldı

A
A
A
Öğrencilere madde bağımlılığı anlatıldı

Memorial Kayseri Hastanesi ile İncesu Milli Eğitim Müdürlüğü’nün ortaklaşa düzenlediği seminerde madde bağımlılığının psikolojik ve fizyolojik etkileri anlatıldı.

Memorial Kayseri Hastanesi ile İncesu Milli Eğitim Müdürlüğü’nün ortaklaşa düzenlediği seminerde madde bağımlılığının psikolojik ve fizyolojik etkileri anlatıldı. İncesu Sosyal Yaşam Merkezi’nde yapılan seminerde Ruh ve Sinir Hastalıkları Uzmanı Dr. Şaban Karayağız, öğrencilere ve öğretmenlere madde bağımlılığı hakkında önemli bilgiler verdi.


Psikolojik ve fizyolojik bağımlılık yapıyor


Kayseri’nin İncesu İlçesi’ndeki seminerde konuşan Uz. Dr. Şaban Karayağız, alındığında vücudun normal biyolojik işleyişi bozan, geçici keyif veren ve kullanım süresi içinde kişide psikolojik ve fizyolojik bağımlılık yapan bütün ajanların bağımlılık yapıcı maddeler olduğunu söyledi. Bağımlılık yapan maddeler hakkında bilgi veren Uz. Dr. Şaban Karayağız, “Bağımlılık, vücudun bir ya da birden çok işlevini olumsuz yönde etkileyen maddelerin kullanılması, bundan dolayı zarar görüldüğü hâlde bu maddelerin kullanımının bırakılamamasıdır. Madde bağımlıları her durum ve koşulda maddeyi almak için engellenemeyen bir arzu ve istek duyar. Madde kullanımına ara verdiğinde yoksunluk belirtileri yaşarlar. Zamanla madde kullanımını ve dozunu arttırır. Zamanının büyük bir bölümünü madde arayarak geçirirler” diye konuştu.


Madde bağımlılığı kendine güveni azaltıyor


Uz. Dr. Şaban Karayağız, bağımlılığın psikolojik etkisi nedeniyle zamanla kişinin kendine güveni azaldığını ifade ederek, “Bağımlının kendini kontrolü zayıflar. İnsani prensipleri ve değerleri yok olmaya başlar. İdealleri ve geleceği ile ilgili ümitleri yıkılır. Kullandığı maddeler vücudun savunma mekanizmasını yok edip bağışıklık sistemini zayıflatır. Sırası ile önce maddi kayıp, sonra manevi ve sosyal kayıp, maddenin getirdiği yasal yükler, sağlığın kaybı ortaya çıkar. Bağımlılık yapan maddelerin fizyolojik etkileri ise saymakla bitmemektedir. Alkol, eroin, morfin, esrar, ecstasy ve benzeri uyarıcı ilaçlar, tiner, bally ve çakmak gazı gibi uçucu maddeler ile amfetaminler bağımlılık yapan maddelerdir” dedi. Seminer sonunda Dr. Karayağız, öğrencilerin ve öğretmenlerin soruların yanıtladı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Rize İlhan Palut: “Üzgünüz, çok değerli iki puan bıraktık” Çaykur Rizespor Teknik Direktörü İlhan Palut, MKE Ankaragücü maçının ardından yaptığı açıklamada, “Üzgünüz, çok değerli iki puan bıraktık” dedi. Trendyol Süper Lig’in 34. haftasında Çaykur Rizsepor, sahasında MKE Ankaragücü ile 2-2 berabere kaldı. Maçın ardından düzenlenen basın toplantısında Çaykur Rizespor Teknik Direktörü İlhan Palut açıklamalarda bulundu. İlk yarısını 2-0 önde tamamladıkları maçtan 2-2’lik beraberlikle ayrıldıkları için üzgün olduklarını ifade eden Palut, "İlk yarıda 2 gol bulduk. İlk yarıda telafisi zor bir farkla içeri girebilirdik. İkinci yarı ise rakibimizin değişikliklerini gördük. Riskler karşısında sağlam durmalıydık. Kazandığımız toplar ile maçı kendimize iyice yaklaştırabilirdik ama kazandığımız toplarda bir ciddiyetsizlik vardı. Zor top kazandık, kolay top kaybettik. Maalesef kötü bir gol yedik. Futbolda bunlar var. Bir golün biri takımı bu kadar panikletmesi düşündürücü, topu ayağımızda saniyelerce bile tutmadık, oyunu rakibe teslim ettik. Çok geri geldiğimiz için çıkış oyununda oyuncu bulmakta zorlandık. Ankaragücü’nün temposu 75. dakikaya kadar sürdü. Kötü bir ikinci yarı ama maçı bu şekilde bitirelim derken ters bir top, maçın son topunda golü yedik. Üzgünüz, çok değerli iki puan bıraktık. İlk yarıdaki oyunumuz ile 3 puanı hak ederken,, ikinci yarıdaki oyunumuz bizi mağlubiyete bile götürebilirdi” ifadelerini kullandı.