ASAYİŞ - 08 Kasım 2018 Perşembe 17:39

Tartıştığı doktora biber gazı sıktı

A
A
A
Tartıştığı doktora biber gazı sıktı

Kayseri Şehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Acil Servisinde ’özel hastaneye sevk’ konusunda çıkan tartışmada hasta yakını çantasından çıkardığı biber gazını doktorun gözüne sıktı.

Kayseri Şehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Acil Servisinde ’özel hastaneye sevk’ konusunda çıkan tartışmada hasta yakını çantasından çıkardığı biber gazını doktorun gözüne sıktı. Sıkılan biber gazından servisteki sağlık çalışanları ve hastalar da etkilendi.


Edinilen bilgiye göre Kayseri Şehir Hastanesi Kadın Doğum ve Acil Servisinde 7 Kasım tarihinde yaşanan olayda, acil servise başvuruda bulunan bir hastanın özel hastaneye sevk edilmesi istendi. Yapılan muayenede Uzm. Dr. M. Bertan Demir, tedavinin Şehir Hastanesinde mümkün olduğunu ve sevk işleminin gerçekleşmeyeceğini hastaya iletti.


Sevk işleminin olmayacağını öğrenen hasta ve yakını, görevli doktora hakaret içeren sözler sarf ettikten sonra çantasından çıkardığı biber gazını doktorun gözüne sıktı. Sıkılan biber gazından serviste bulunan sağlık çalışanları ve hastalar da etkilendi.


Uzm. Dr. M. Bertan Demir tedavi altına alınırken, serviste çalışanlar ve hastaların biber gazından daha fazla etkilenmemesi için ortamdan uzaklaştırıldı.


Şehir Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. İlhami Çelik, yaşanan olayın kendisini derinden üzdüğünü ve adli sürecin başladığını belirterek, "Biz hastalarımıza kaliteli sağlık hizmetini sunmak için çaba sarf ederken hasta ve yakınlarının yasal olmayan istekleri bizleri zor durumda bırakmaktadır. Bu yasal olmayan istekler yüzünden de özveriyle çalışan personelimize ve bizden acil hizmet bekleyen hastalarımıza zarar verilmesi moralimizi bozmakta, bizi üzmektedir. Hastalarımız için verilebilecek sağlık hizmetini en üst düzeyde sunmayı kendimize prensip edinmiş ve bu yolda ilerlemekteyiz. Dileğim böyle olayların artık yaşanmamasıdır" dedi.


Şiddete maruz kalan Uzm. Dr. M. Bertan Demir ise "Artık bu tür olaylar yaşanmasın. Bizler sağlık personeli olarak gece gündüz demeden özveriyle çalışıyoruz. Hastalarımız için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Yapmaya da devam edeceğiz. Fakat hastalarımız artık bizim yetkilerimizi aşan şeyler isteyip bunu yapamayacağımızı söylediğimizde de şiddete başvuruyor. Üstelik onların bu hali sadece bize değil artık topluma da zarar veriyor. Bu durumu hem kendi adımıza hem de hastalarımız adına şiddetle kınıyoruz ve artık bu tür olayların yaşanmamasını istiyoruz” diyerek sözlerine son verdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan “Bağ Küllemesi Hastalıkları” yüzde 90 verim kaybına yol açabilir Üzümlü İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik ekipleri tarafından arazi kontrolleri kapsamında üzüm bağlarında, külleme, mildiyö, ölükol ve salkım güvesinde ilaçlama dönemleri ile ilgili bilgilendirme yapıldı. Tescilli cimin üzümünün bağlarında “Bağ Küllemesi Hastalıkları” ile mücadelenin yapılmaması durumunda yüzde 90 verim kaybı yaşanacağı belirtildi. Bağ Küllemesi, asmanın yaprak, sap, sürgün, salkım gibi tüm yeşil aksamında gelişerek zarar oluşturan önemli bir hastalıktır. Hastalık, iklim şartlarının uygun gittiği ve mücadelesinin doğru yapılmadığı yıllarda yüzde 90’a varan ürün kayıplarına neden oluyor. Erzincan İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şubesinde Ziraat Yüksek Mühendisi olarak görev yapan Selahattin Albayrak, konu hakkında üreticileri bilgilendirerek şu uyarılarda bulundu; ‘Hastalığın yapraktaki Belirtileri’ “Hastalık başlangıçta yaprakların üst yüzeyinde yağ lekesine benzeyen sarımsı-açık yeşil renk açılmalarına neden olur. İleriki dönemde yaprak parlaklığını ve esnekliğini kaybeder, kalınlaşır, gevrekleşir ve kenardan içe doğru kıvrılır. Hastalığın bulunduğu kısımlarda grimsi-beyaz tozlu bir görünüm oluşur. ‘Hastalığın sürgünlerdeki belirtileri’ Sürgünler üzerinde başlangıçta siyaha yakın koyu renkli lekeler oluşur. Sürgündeki bu lekeler sezon sonuna doğru kırmızımsı kahverengine dönüşmektedir. ‘Hastalığın tanelerdeki belirtileri’ Hastalığa erken yakalanan taneler küçük kalır ve gelişemez. Hastalık tanelerde meyve sapı istikametinde çatlamaya neden olur. Taneler ben düşme dönemine kadar hastalığa duyarlıdır. ‘Mücadelesi ve kültürel önlemler’ Hastalıklı çubuklar budanarak imha edilmelidir. Yetişme sezonu içinde yaprak ve sürgün seyreltmesi yapılarak asmanın iç kısımlarına kadar iyi bir havalanma ve güneşlenme sağlanmalıdır. ‘Kimyasal mücadele’ 1. İlaçlama: Sürgünlerin 25-30 cm uzunlukta olduğu dönemde, 2. İlaçlama: Çiçeklenme öncesi, çiçek tomurcuklarının ayrıldığı dönemde, 3. İlaçlama: Tanelerin saçma iriliğinde olduğu dönemde, 4. ve sonraki ilaçlamalar: Üçüncü ilaçlamadan sonra hastalık gelişimi ve kullanılan ilacın etki süresi dikkate alınarak ben düşme dönemine kadar yapılmalıdır. Son ilaçlama ile hasat arasında gerekli bekleme süresine dikkat edilmelidir.”