GENEL - 14 Haziran 2023 Çarşamba 14:38

Gülsoy: "Her dönem yükseliş gerçekleştiren E-ticaret hacmi, pandemi döneminde ise adeta zirve yaptı"

A
A
A
Gülsoy: "Her dönem yükseliş gerçekleştiren E-ticaret hacmi, pandemi döneminde ise adeta zirve yaptı"

Kayseri’de düzenlenen ’Dijital Dönüşüm Günleri’ etkinliğinde konuşan Kayseri Ticaret Odası (KTO) Başkanı Ömer Gülsoy, "Her dönem yükseliş gerçekleştiren E-ticaret hacmi, pandemi döneminde ise adeta zirve yaptı" dedi.

Kayseri’de düzenlenen ’Dijital Dönüşüm Günleri’ etkinliğinde konuşan Kayseri Ticaret Odası (KTO) Başkanı Ömer Gülsoy, "Her dönem yükseliş gerçekleştiren E-ticaret hacmi, pandemi döneminde ise adeta zirve yaptı" dedi.



Kayseri’de düzenlenen ’Dijital Dönüşüm Günleri’nde çerçevesinde e-ticaret masaya yatırıldı. Bir otelde düzenlenen etkinliğe, KTO Başkanı Ömer Gülsoy, TÜMSİAD Kayseri Koordinatör Şube Başkanı Osman Atıcı ve davetliler katıldı. Burada bir konuşma yapan KTO Başkanı Ömer Gülsoy, E-ticaret dünyamızın gündemine 1994 yılında girmiş bir kavram. İlk dönemde herkes mesafeyle yaklaştığı ülkemizde de 1998 yılında ilk platformun kurulduğu tarih olarak görüyoruz. Her dönem yükseliş gerçekleştiren E-ticaret hacmi, pandemi döneminde ise adeta zirve yaptı. Dayanıklı tüketim ürünlerini, dijital ürünleri satın aldığımız e-ticaret platformları artık öyle bir noktaya geldi ki market, yiyecek, kıyafet gibi birçok çok üründe bizlerin satın alma tercihlerini belirler hale geldi. Dünya çok hızlı değişiyor ve dönüşüyor. Emin olun ticaret de bu değişimin tam merkezinde. Bizler ahiliğin kurulduğu şehir olarak babalarımızın, dedelerimizin ticaretteki ahlakını, elbette özümseyeceğiz ancak teknolojik değişimlere karşı da mutlaka açık olmamız gerek. Kayseri Ticaret Odası olarak bizde üyelerimize dijitalleşme, kurumsallaşma ve e-ticaret alanında kendilerini yenilemelerini ve güncellemelerini ısrarla her platformda tavsiye ediyoruz. Göreve geldiğimizden 2018 yılından bu yana Dijitalleşmeyi ve E-Ticareti en önemli odak noktalarımızdan biri haline getirdik. Bu konuda da onlarca eğitim, panel, konferanslar verdik. Konusunda uzman kişileri odamızda ağırladık. Şu anda da iki önemli projemizle, firmalarımızın bu konuda gelişimlerine destek olmak için çalışmalarımızı tüm hızıyla sürdürüyoruz. Bu çerçevede, Kayseri E-Ticaret ve E-İhracat Danışmanlık Ofisi projesini hayata geçirdik. Odamızın önemli hedeflerinden biri Kayseri İhracatına katkı sağlamak, üye firmalarımızı bu konuda desteklemektir. Bu konuda, Avrupa Birliği Fonları ile başlattığımız ve yoğun şekilde devam eden kısa adı KAGUTİM olan “Kayseri Girişimcilik ve Uluslararası Ticaret Merkezi”ni odamız bünyesinde kurduk. Bu projenin Kayseri İhracatı için önemli sıçrama tahtalarından biri olacağını düşünüyoruz. Her iki merkezimizde de bütünleşik ve tamamlayıcı bir anlayış içerisinde, Kayseri Ticaret Odası üyelerinin, girişimcilik, dijitalleşme, dijital pazarlama ve ihracat konusunda kapasitelerinin artırılmasını hedeflemekteyiz. Sürdürülebilir bir modelle tasarlanan projelerimize, önümüzdeki dönemde yeni modüller eklenerek geliştirilmesi ve yaygınlaştırılmasını da planlamaktayız. O kadar hızlı gelişen bir süreçten geçiriyoruz ki bu değişim, dönüşüme kayıtsız kalmak mümkün değil. Rekabetin hız kazandığı günümüzde artık tüm dünyayı hem rakip hem de müşteri potansiyeli olarak görmeliyiz" ifadelerini kullandı.



Gülsoy, "Bizler dijital ortamın sağladığı imkânlardan yararlanmalı, e- ticaret ile yeni müşteriler, yeni pazarlar bularak bu pastadan payımızı almalıyız. e- ticarette, e- ihracatta başarılı olmanın yolu; markalaşma ve kurumsallaşmadan geçmektedir. Güçlü bir marka olmadan, e-ticaret sitelerini farklılaştırmamız ve sonuçta uzun vadeli bir kârlılık sağlamamız çok zor. İnsanlar artık marka ve kurumsal firmalara rağbet ediyorlar. Bizler de kurumsallaşmaya hız vererek yeni markalar oluşturmalıyız. Dijitalleşmenin, e ticaret ve beraberindeki e ihracata katkı sağlayacağını düşünüyorum. Her üyemizin e-ticaret ve e-ihracat yaptığını görmek en büyük hedefimiz. Biliyoruz ki üyemizin kazanacağı her bir dolar ülke ekonomimize katkı sağlayacak ve geleceğini inşa edecektir. E-ticaretin büyümesi için bir ülkede; kredi kartının yaygın bir şekilde kullanılması, internet yaygınlığı ve kullanımı çok önemlidir. Ülkemizde de bu şartlar mevcuttur. Türkiye’nin bölgesel ve küresel anlamda rekabet avantajı elde etmesi yolunda, internet teknolojilerinin çok daha yaygın kullanımı ve dolayısıyla e-ticaretin yaygınlaştırılması hem tüketiciler, hem de işletmeler için çok büyük avantajlar getirecektir. Şehrimizde Ticaret Bakanlığımıza kayıtlı e-ticaret yapan firma sayımız 10 bin 99’a çıkmıştır. Bu rakamla ülkemizdeki en çok işletme sayısı iller arasında 9’ncu sıradayız. Bizlerde 25 bin üyemizin ülke içinde ve özellikle yurtdışı pazarlarda rekabet gücünü, firmaların karlılık ve sürdürülebilirliğini artırmak amacıyla bütünsel bir yaklaşımla, e-ticaret, e-ihracat, uluslararası ticaret alanında projeler yürütüyoruz. Değerli konuklar, sözlerimin sonunda Kayseri firmalarımızın uluslararası arenada e-ticaret devleri ile rekabet edebilmesi geçtiğimiz yıl tam 750 milyar TL ile kapatılan e-ticaret hacminden daha fazla pay alması şart. Bugün bu etkinlikte E-ticaret ve e-ihracat konularında önemli bilgiler paylaşılacak. İşletmelerimizin kazancını artıracak stratejilerin ele alınacağı ve önemli iş birliklerine fırsat veren bir etkinlik olacak.


E-ticarette kazanç stratejileri ve trendler, E-ihracat için pazarlama ve lojistik ipuçları, Sektörden önemli kişilerin deneyim paylaşımları, B2B görüşmeler ve işbirlikleri ve daha fazlası ile dolu dolu bir program gerçekleşeceğine inanıyorum." şeklinde konuştu.


Gülsoy’un konuşmasının ardından e ticaret uzmanları tarafından katılımcılara bilgiler verildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Başkan Vekili Rasim Şişman: "Hayalimiz Arnavutköy’ü kadim geçmişine yeniden kavuşturmak" Beşiktaş Belediye Başkan Vekili Rasim Şişman, ilçe genelinde sürdürdüğü ziyaretler kapsamında Arnavutköy Mahallesi’ndeki vatandaşlar bir araya geldi. Beşiktaş Belediye Başkan Vekili Rasim Şişman, ilçe genelindeki mahallelerde vatandaşlarla bir araya gelmeye devam ediyor. Başkan Vekili Şişman, Arnavutköy’ün dünyada benzeri olmayan bir değere sahip olduğuna dikkat çekerek, "Çok kadim bir yerdeyiz. Burası çok değerli bir mahalle. Dünyada eşi benzeri yok. Belli şeyleri yeniden canlandırmanız lazım. Hayalimiz Arnavutköy’ü ileriye taşımaktan çok, geçmişindeki ruhu ve kültürü yeniden canlandırmak. Arnavutköy Çileği, Arnavutköy Festivali gibi değerleri tekrar yaşatmak ve mahalleye sosyal tesis kazandırmak istiyoruz. Teofania Yortusu’nun 25 yıl sonra yeniden Arnavutköy’de kutlanmasını çok isterim" dedi. Altyapı ve denetim çalışmalarına da değinen Başkan Vekili Rasim Şişman, "2026 yılı, yol bakım onarım yılı olacak. Biz 13 yere ruhsat vermişiz ama bunun dışında 19 yeri mühürlemişiz. 2025 yılı içinde, 51 işletmeye toplam 17 milyon lira ceza kestik. Bu 51 işletmenin 32’si Arnavutköy’de. 37 işletmeye gürültü, 23 işletmeye de koku, duman gerekçesiyle çok ağır yaptırımlar uyguladık. Çok hızlı şekilde kısa, orta, uzun vadeli projeksiyonları ortaya koyabileceğimiz bir acil eylem planını oluşturarak ciddi anlamda ağırlık vereceğiz Arnavutköy’e" diye konuştu.
Kars Sarıkamış şehitleri için eksi 10 derecede saygı nöbeti Sarıkamış Harekatı’nın 111’inci anma etkinlikleri kapsamında Allahuekber Dağları’nda donarak şehit olan binlerce Mehmetçiğin anısına öğrenciler sıfırın altında 10 derece soğukta temsili saygı nöbeti tuttu. Etkinlik, Kafkas Üniversitesi Sarıkamış Meslek Yüksek Okulu önünde başladı. Okul önünde toplanan öğrenciler ve protokol üyeleri, ellerinde Türk bayraklarıyla yaklaşık 4 kilometre yürüyerek Alisofu Şehitlik Anıtı’na geldi. Buradaki program saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. O dönemde yaşanılan zorlukları hissetmek adına asker kıyafeti giyen öğrenciler, değişimli olarak Alisofu Şehitlik Anıtı’nda temsili saygı nöbeti tutarak nöbet değişimi gerçekleştirdi. Kuran-ı Kerim tilaveti ve duaların ardından program sona erdi. Programın ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Kars Valisi Ziya Polat, "Ecdadın, atalarımızın izinde, onların iman dolu yüreklerine vatan, millet sevdasıyla Allahuekber Dağları’nda şahadet şerbeti içmesinin 111’inci yılındayız. Öncelikle tüm şehitlerimizi, bütün ecdadımızı rahmetle, minnetle anıyoruz. Kardan kefen giyen atalarımızı, büyüklerimizi bu imanı, inancı gençlerimize aktarmak için bugün 22 Aralık’ta genç kardeşlerimiz, hemşehrilerimiz, STK’larımız, kurum kuruluşlarımız, saygı nöbeti yürüyüşümüzü devraldık. Genç kardeşlerimizle saygı nöbetine başladık. Tabii bu dağlar, Allahuekber Dağları on binlerce yiğidin iman dolu, inanç dolu, devlet, millet için düşmandan çok soğukla mücadelesinin hüzün hikayesinin yazıldığı topraklar. Bu devlet, bu millet için şehit olan şehadet şerbeti içmek için yola çıkan tüm şehitlerimize rahmet, minnet, saygılar diliyoruz" dedi. Polat, "Bugün nöbeti devralan genç kardeşlerimiz aynı kalple, aynı akılla bu iman, bu inançla yürüdüler ve yürüyecekler. Bu devlete hizmet etmek, bu millete hizmet etmek için gerektiğinde de canımızı seve seve feda etmek için yürüyoruz. Nöbeti tutuyoruz, nöbeti devralıyoruz. Sarıkamış şehitlerimizi anma programı 3-4 Ocak’ta bu topraklarda olacak. Tüm hemşehrilerimizi anma töreni programımıza davet ediyoruz. Birlikte dağlarda aynı soğuğu hissediyoruz. Belki aynı soğuk olmayabilir ama bu imanla, bu inançla, bu düşünceyle bu yollarla şehitlerimizin izinde yürümek için tüm hemşehrilerimizi, tüm insanlarımızı, Türk milletimizi buraya davet ediyoruz" diye konuştu. Yapılan konuşmaların ardından program sona erdi. Programa, Vali Ziya Polat, Kars Belediye Başkanı Prof. Dr. Ötüken Senger, Sarıkamış Kaymakamı Enis Aslantatar, Sarıkamış Belediye Başkanı Serdar Kılıç, AK Parti Kars İl Başkanı Muammer Sancar, Milliyetçi Hareket Partisi İl Başkanı Tolga Adıgüzel, Kızılay Kars Şube Başkanı Kübra Hüryurt, daire amirleri, STK temsilcileri ile çok sayıda öğrenci katıldı.
Ankara AK Parti Milletvekili Ensarioğlu: "Söz konusu açıklamalarım, Dışişleri Bakanının özelde şahsına yönelik değildi" Çevre Komisyonu Başkanı ve AK Parti Diyarbakır Milletvekili Mehmet Galip Ensarioğlu, "Benim düşünce ve açıklamalarım açık ve nettir. Söz konusu açıklamalarım, parti politikalarımızda sayın Cumhurbaşkanımızın iradesi dışında, kimsenin çelişkili irade ortaya koyamayacağı ve AK Parti’de böyle bir şeyin mümkün olmayacağını kesin cümlelerle hatırlatmak adınaydı. Sayın Dışişleri Bakanının özelde şahsına yönelik değildi" dedi. Ensarioğlu, bir yabancı yayın kuruluşuna verdiği röportajla ilgili yazılı açıklama yaptı. Ensarioğlu şunları kaydetti: "Yabancı bir yayın kuruluşuna Terörsüz Türkiye süreci ve Meclis Komisyon çalışmalarıyla alakalı verdiğim bir mülakatta, sürece dair yaptığım değerlendirme sonunda, sunucunun ısrarlı Suriye politikası konusunda, sayın Cumhurbaşkanımız ve Dışişleri Bakanı sayın Hakan Fidan’ın politikalarında çelişkiler olduğuna dair verdiğim cevapta, böyle bir şeyin olmayacağını söyledim. Sözlerimin sonunda partimizin ve hükümetimizin politikalarını belirleyen iradenin sayın Cumhurbaşkanımızın iradesi olduğunu, buna karşı bir irade ortaya koyanın ya görevi bırakması gerekir, ya da görevden alınır şeklindeki ifademin amacı ve maksadı gayet net olduğu halde üç gündür, bağlamı ve maksadı dışında, bazı art niyetli çevrelerin çeşitli sosyal medya mecralarında çarpıtarak yorumladıklarını üzüntüyle müşahede ettim. Benim düşünce ve açıklamalarım açık ve nettir. Söz konusu açıklamalarım, parti politikalarımızda sayın Cumhurbaşkanımızın iradesi dışında, kimsenin çelişkili irade ortaya koyamayacağı ve AK Parti’de böyle bir şeyin mümkün olmayacağını kesin cümlelerle hatırlatmak adınaydı. Sayın Dışişleri Bakanının özelde şahsına yönelik değildi."