YEREL HABERLER - 09 Kasım 2013 Cumartesi 14:59

Bakan Yıldız Kayseri'de Temel Atma Törenine Katıldı

A
A
A
Bakan Yıldız Kayseri'de Temel Atma Törenine Katıldı

Tarihi Kayseri Kalesi içinde yapımı planlanan kültür ve sanat merkezinin temel atma törenine, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da katıldı.
Bakan Yıldız, temel atma töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin ve şehir olarak da Kayseri'nin çok zengin bir tarihi geçmişi olduğunu, bunları en iyi şekilde değerlendirerek gelecek nesillere aktarmak gerektiğini bildirdi. Yıldız, ''Kayseri bir ticaret şehri, bir spor şehri, bir turizm şehri ama aynı zamanda tarihi değerleri ve güzellikleri var. Uzun bir süreden beri aslında tarihi ve kültürel varlıklarına borçlu bir şekilde yaşadı. Birtakım imkansızlıklar nedeniyle tüm Türkiye'de olduğu gibi ancak bu bir kültür. Helsinki, Stokholm ve Varşova'dan dün gece geldik. Sadece 600 bin nüfuslu Helsinki'nin belediye bütçesi 4,5 milyon avro. Niçin? Sadece 400-500 yıllık tarihini canlı tutmak için. İstanbul'un nüfusuyla karşılaştırdığımızda, İstanbul'un bütçesinin 35 kat artırılması lazım. O yüzden siyesi istikrarın oluşu, geçmişe dönük yapılması gereken işler için de gerekli. Kayseri hamdolsun, bu tarihi ve kültürel varlıklarıyla var olmaya çalışan bir şehir. Yurt dışında gelişmiş bir ülkenin bir şehrine gidiyorsunuz, 150 yıllık tarihi olan eserlerine anaokulu çocuklarını, lise çocuklarını getirmişler, ben de sordum, 6 yaşındaki çocuk bu eserden ne anlar, diye. Onlar da anlaması önemli değil, sadece görmesi, hafızasında bir iz kalması yeterli, dediler. O yüzden biz bu 2 bin yıllık tarihi kalemizi aslına uygun olarak muhafaza edip içinde kültürel ve sanatsal faaliyetlerin yapılacağı mekan haline getireceğiz. Geçmişiyle geleceğe dönük modern yüzünü birleştiremeyen toplumların ne hale geldiğini görüyoruz'' diye konuştu.
Gelişmiş ülkelerin en belirgin özelliklerinin, güçlü savunma sanayileri, ekonomileri ve sahip oldukları kültürel varlıkları olduğunu vurgulayan Yıldız, ''İspanya'daki Toledo şehri çok mütevazi bir şehirdir. Bütün tarihi varlıklarını koruyan bir şehirdir. Gezmeye doyamazsınız ancak Kayseri'nin tarihi ve geçmişi, Toledo'dan aşağı değildir. Tam tersi, daha eski bir tarihi vardır. Ben Büyükşehir Belediye Başkanımızın ve ekibinin gayretleriyle Kayseri'nin de tarihi varlıklarına sahip çıktığını görüyorum. Bu tarihi varlıkların gelecek nesillere aktarılması noktasında kıymetli hizmetler yapılıyor'' ifadelerini kullandı.
Temel atma töreninde konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki de Kayseri'de yapılan hizmetlerden bahsederek, Kale içinde yapılacak proje hakkında bilgi verdi.
Kayseri Valisi Orhan Düzgün ise tarihi ve kültürel varlıkların yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılmasının önemine vurgu yaptı.
Konuşmaların ardından, Bakan Yıldız ve beraberindekilerin butona basmasıyla tarihi kale içinde yapımı planlanan kültür ve sanat merkezi binasına ilk harç konuldu. Bakan Yıldız, daha sonra kale içini gezdi.
Temel atma törenine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kayseri Valisi Orhan Düzgün, AK Parti Kayseri Milletvekilleri Ahmet Öksüzkaya ve İsmail Tamer, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki ve davetliler ile vatandaşlar katıldı.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Niğde Niğde’de işaret dili eğitimi alan 28 öğrenci sertifika aldı Niğde’de Bor Şehit Ömer Halisdemir Gençlik Merkezi’nde işaret dili eğitimi alan 28 öğrenciye düzenlenen törenle sertifikaları verildi. Niğde Belediyesi Kültür Merkezi’nde düzenlenen sertifika programına Niğde Valisi Cahit Çelik ve eşi Nermin Çelik ile Belediye Başkan Yardımcısı Muharrem Çifcibaşı, Niğde Gençlik Hizmetleri Müdürü Turan Sayın, Bor Ömer Halisdemir Gençlik Merkezi müdürü Yılmaz Kurt, Niğde Sağırlar Eğitim Kültür Gençlik ve Spor Kulübü Derneği Başkanı Mücayyip Yıldırım ve engelli vatandaşlar katıldı. Programda konuşan Vali Cahit Çelik; "Ülkemizde üç milyonun üzerinde işitme ve konuşma engelli vatandaşımızın olduğunu biliyoruz. Bu vatandaşlarımızın birçok okul, sektör, kurum ve kuruluşlarında çalıştığı da bilinmektedir. Hayatın her alanında karşılaştığımız bu bireylerin ihtiyaçlarını anlayıp çözüm bulmada hem devletimizin hem de vatandaşlarımızın sorumlu olduğunun farkındayız. Devletimiz, işitme engelli vatandaşlarımızın yaşam kalitelerini artırmak için destekleyici çevre, eğitim ve bilinçlendirme, istihdam - iş dünyası ve erişilebilirlik alanlarında önemli çalışmalar yapmaktadır. Bu çalışmalarla toplum nezdinde farkındalığın artması ve işitme engellilerin yaşamına daha fazla katkı sağlanması hedeflenmektedir. Ayrıca sivil toplum kuruluşlarının bu alandaki çabaları, işitme engelli vatandaşların haklarına ve yaşamlarına daha fazla saygı gösterilmesine katkıda bulunmaktadır. Eğitim, kültür ve spor alanlarında faaliyet gösteren 1994 yılında kurulan Niğde Sağırlar Eğitim Kültür Gençlik ve Spor Kulübü Derneği’ni çalışmalarından ötürü tebrik ediyorum. Derneğin, işitme engelli bireylerin topluma kazandırılması ve sosyal hayata katılımlarının desteklenmesi adına önemli çalışmalarının ve başarılarının olduğu kamuoyu nezdinde bilinmektedir. Eğitim faaliyetlerinde özveriyle çalışan Bor Ömer Halisdemir Gençlik Merkezi öğretmeni İnayet Sinem Dabak’ı ve bu anlamlı sertifikayı almaya hak kazanan 1 okul öncesi, 3 ilkokul, 22 ortaokul ve 2 lise olmak üzere toplamda 28 öğrencimizi yürekten kutluyor, ailelerine de teşekkürlerimi sunuyorum" ifadelerini kullandı. Yapılan konuşmaların ardından öğrencilere işaret dili eğitimi veren İnayet Sinem Dabak tarafından seminer verildi, öğrenciler işaret dili ile şiirler okudu, karşılıklı konuşmalar gerçekleştirdi. Program 28 öğrenciye sertifikalarının verilmesi ile sona erdi.
Adana Adana’da 2024 yılı sulama sezonu başladı DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, Adana‘da 2 Mayıs tarihinde başlayan 2024 yılı sulama sezonunda toplam 2 milyon 207 bin dekar tarım arazisinin sulanacağını söyledi Tarım, enerji, hizmet ve çevre sektörlerinde faaliyetlerini yürütmekte olan Tarım ve Orman Bakanlığı, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü; inşa ettiği dev barajlarda depoladığı suyu başta içme, kullanma ve sanayi suyu üretimine yönelik tesisler olmak üzere; hidroelektrik enerji üretimi, tarımsal sulama, atıksu arıtımı, taşkın kontrolü gibi çok geniş bir yelpazede mühendislik yapıları vasıtasıyla milletin hizmetine sunuyor. Toprak ve su kaynaklarını geliştirmekle mesul olan DSİ, aralarında dünyada ilk kez uygulanan projelerin, en yüksek ve büyük barajların, en uzun sulama kanallarının ve içme suyu maksatlı tünellerin bulunduğu sayısız tesisi tamamlayarak milletin istifadesine sunmuş ve sunmaya da devam etmekte. Bu çerçevede Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünün, ülkemizin su kaynaklarının korunması, yönetilmesi, geliştirilmesi ve gelecek nesillere eksiksiz olarak aktarılması maksadıyla projeler üreten Türkiye’nin en büyük yatırımcı kuruluşlarından birisi olduğunu ifade eden DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, özellikle sulama yatırımlarımız hızlandırarak verimli topraklarımızın bereketine bereket katmak için çalışmaktayız. DSİ olarak modern sulama projelerini geliştirerek uygulamaya koymaktayız. Modern sulama ile tarımda sağlanan verim artışları, üretim deseninin çeşitlenmesi, çiftçi gelirlerinde doğrudan ve dolaylı artışa neden oluyor. Bu durum bir yandan kırsal kalkınmanın hedeflerinden olan yoksulluğun azaltılması amacına hizmet ediyor bir taraftan da yaşam standardını yükseltmekte olduğunu söyledi. Adana ilimizde 2024 yılı sulama sezonu 2 Mayıs tarihinde başladı Bu çerçevede Adana‘da 2 Mayıs tarihinde başlayan 2024 yılı sulama sezonunda toplam 2 milyon 207 bin dekar tarım arazisinin sulanacağını açıklayan DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, Adana’da toplam 2 milyon 207 bin dekar tarım arazisinde yapılacak sulu tarım ile birlikte 2024 yılı birim fiyatları ile ülkemiz ekonomisine 18 milyar 386 milyon TL katkı sağlanmasının hedeflendiğini ifade etti. Genel Müdür Mehmet Akif Balta, “Çiftçilerimize bol ve bereketli bir sulama sezon dileyerek, bizler DSİ olarak ülke tarımı ve ülke insanı için özveri ile çalışmaya devam etmekteyiz. Tarım arazilerinin suya kavuşmasını, modern sulama sistemlerinin yaygınlaşmasını ve özellikle de su tasarrufu sağlanmasını önemsiyoruz. Çalışmalarımızı da bu yönde kararlılıkla sürdürüyoruz” dedi.
Kayseri AUS Zirvesi’nde ‘KAYBİS’ ilgi odağı oldu Ankara’da Uluslararası Akıllı Ulaşım Sistemleri Zirvesi’nde (AUS) Kayseri Büyükşehir Belediyesi Ulaşım A.Ş. tarafından geliştirilen Akıllı Bisiklet Paylaşım Sistemi KAYBİS, ilgi odağı oldu. Akıllı Ulaşım Sistemleri alanında sektöre liderlik edenler başta olmak üzere birçok kamu ve özel sektör kuruluşunca desteklenen Uluslararası AUS Zirvesi’nde bisiklet paylaşım sistemi KAYBİS, dikkatleri üzerine çekti. Ankara Hacettepe Üniversitesi Kongre Merkezi’nde düzenlenen ve 3 gün süren zirveye, Kayseri Büyükşehir Belediyesi Ulaşım A.Ş. tarafından katılım sağlandı. Türkiye Akıllı Ulaşım Sistemleri Derneği (AUS Türkiye) tarafından düzenlenen etkinlikte, start-uplarla, sektör uzmanlarıyla buluşma, görüş alışverişinde bulunma, ülkemizdeki başarılı AUS projelerini ve saha uygulamalarını yerinde görebilme imkânı sağlandı. Türkiye’nin ilk bisiklet paylaşım sistemi olma unvanına sahip KAYBİS, burada sergilenirken, birçok kamu ve özel sektör kuruluşlarının dikkatini çekti. Tüm kesimin yoğun ilgi gösterdiği KAYBİS, TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Başkanı Adil Karaismailoğlu, Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, bisiklet paylaşım sistemi hakkında bilgiler aldı. KAYBİS’in zirvedeki bu başarılı performansı, Akıllı Ulaşım Sistemleri alanındaki yenilikçi çözümler arayan şehirlerin dikkatini çekti ve sektördeki lider konumunu pekiştirdi.