YEREL HABERLER - 24 Şubat 2014 Pazartesi 12:20

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki Valilik Ve Sahabiye Projelerini Anlattı

A
A
A
Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki Valilik Ve Sahabiye Projelerini Anlattı

(FOTOĞRAFLI - GÖRÜNTÜLÜ)
HABER : ALİ GÖÇ - ALPARSLAN ÖTÜKEN
KAMERA : ALİ GÖÇ - ALPARSLAN ÖTÜKEN
Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, Cumhuriyet Meydanı ve Sahabiye Mahallesi Projesi'ni anlattı.
Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, “Yeni Cumhuriyet Meydanı projesi ve Sahabiye Mahallesi dönüşüm projesini tanıtacağız” dedi.
Başkan Özhaseki, proje tanıtımından önce, “Bir aylık zaman içinde biz ilçe gezilerimize devam ettik. İki konu önemli. Her gittiğimiz yerde güler yüzle karşılanıyoruz. İnsanlar kapılarını bize açıyor. Sorunları çözecek güce sahibiz. Yaptığımız tespitlerle ne yapacağımızı çok iyi biliyoruz. Ne söz vermişsek oralarda tek tek yerine getireceğiz. İnsanlar bize olan ümitlerini dile getiriyorlar.
İkinci bir konu Macaristan’a Cumhurbaşkanımız ile gittik. Orada Liyakat nişanı verildi. Bu bir onurdur. Bu nişanın Kayseri’ye verilmiş olması büyük bir onurdur. Mayıs ayı içinde büyük bir heyetle oralarda görüşmeler yapacağız. Benim görüştüğüm iş adamları oradaki yatırım imkanları duyunca heyecanlandılar” diye konuştu.
Başkan Özhaseki, “Valilik binası geriye çekilecek, meydanın ovalliğinin sağlanması gerekiyor. Bu birkaç işi bir arada getiriyor. Valilik binasını silüet olarak beğendim diyen bir tek Allah’ın kuluna rastlamadım. Çok çirkin bir yapı.
Valilik yapılacak ama yeni valilik binasının arkasında otopark sorununun da çözülmesi gerekiyor. Valilik 100 metre geriye çekilecek. Yeni bir tören alanı, anıtlar, tarihimizi temsil eden anıtlar olacak. Biz buraya temsili olarak birkaç bina yaptırdık. Bu çalışma uzun sürecek. Halkın en çok geçtiği yerlere asılıp, uzun bir çalışma ve oylama ile belirlenmiş olacak.
Büyük bir düzenleme düşünüyoruz ve uzun vadeli düşünüyoruz. Otopark sorununu çözmek lazım. Araç sayısının arttığı ortamlarda otopark sorununun ortaya çıktığını görüyoruz. Ahmet Paşa’dan başlayarak, eski yapılar yok edilince 3 bin araçlık yer altı otoparkı çok rahat yapılabiliyor.
Meydanı yeniden yapıyoruz, valilik binasını yeniden yapacağız ve otopark sorununu çözeceğiz.
Buraya yapılacak olan valilik binası herkesi ilgilendiriyor. Kayserililer’in hoşuna giden bir bina olacak.
Fatih Mahallesi’nde çok eskimiş yapılar var. Toplamda resmi konut ve cami hariç 500 bin metrekareye yakın inşaat alanı var. 5 bin konut yapılması gereken bir alan ortaya çıkıyor.
Birincisi depremsellik konusu var. 99 depremi hepimizin gözünü açtı. Bu binaların hiç birisi mesken ruhsatı alacak durumda değil. Bu mahalledeki bütün binaların yıkılıp yeniden yapılması gerekiyor.
Bizim bir an önce burada yeni bir dönüşüm projesiyle burayı ayağa kaldırmamız gerekiyor. Sıradan bir iş yapabilirdik. Bizim düşündüğümüz 3 tane geniş alan var. Buralarda çok doğru iş yapmamız lazım. Bizi yoracak olan uzun bir sürece giriyoruz. Bir taslak proje hazırladık. 25 civarında kütle koyacağız ve 30 katlı olacak. Buralar iş ve finans merkezi olacak. İnsanlara buradan konut vereceğiz. Yarısı iş merkezi olacak.
Burada bir takım temel prensiplerimiz var. Kimileri bundan istifade etmek için insanların kafasını karıştırıyorlar. Ben çok net olarak ifade ediyorum. Burada bir rant doğuyorsa insanların olacak. Sahabiye’deki mülk sahiplerinin olacak. O bölgenin rantı o bölgeye parasını pulunu yatırmış insanların olacak.
Burada öyle bir hesap yaptık ki metre karesine yine o kadar metrekare vererek prestij merkezlerinden ev alacak. Daha fazlasını almak istiyorsa onun da hesabı yapılır. Metrekaresine metrekare olarak eşit olarak ev vereceğiz. Bunlar ücretsiz olarak verilecek.
Burada bir veya bir buçuk yıl sonra işe başlayacağız, daha sonra Fevziçakmak, Kılıçaslan ve Küçükali Mahallesi’ne yayılacak. Burada esas olan depremsellik açısından çok sağlam binalar ve günümüze uygun binalar yapılmasıdır.
Valilik binasını biz yapacağız. Adliye binası yıkılmıyor ama istinaf mahkemesinin kurulması bekleniyor. Bir yıla kalmaz biter. Bütün bu semt içinde bulunan resmi alanlar haricindekiler bizim tarafımızdan yıkılacak.
Birincisi kendimiz yıkabiliriz, ikincisi ise müteahhitler ile anlaşmak. Bunlar için çalışıyoruz” dedi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Karabük Karabük’te afetlere hazırlık toplantısı yapıldı Karabük İl Afet ve Acil Durum Koordinasyon Kurulu ve Hidro Meteorolojik Afetlere Hazırlık Koordinasyon Toplantısı, Vali Mustafa Yavuz’un başkanlığında gerçekleştirildi. Valilik Toplantı Salonu’nda düzenlenen toplantıda, afetlere etkin ve süratli bir şekilde müdahale edebilmek amacıyla oluşturulan Türkiye Afet Müdahale Planı kapsamında afet ve acil durum hazırlıkları ele alındı. Toplantıda; muhtemel afet ve acil durumlara karşı planlama süreci, aşamaları, hizmet gruplarının sorumlulukları, ana çözüm ortağı ile destek çözüm ortağı kuruluşların görevleri, afet ve acil durum sonrasında yürütülecek işlemler ve yapılacak eğitim çalışmaları konusunda İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü görevlileri tarafından sunum yapıldı. Kurumların imkan, kabiliyet ve hazırlık çalışmaları hakkında değerlendirmelerde bulunulan toplantıda Vali Yavuz, afet öncesi hazırlık ve risk azaltma çalışmalarının çok önemli olduğunu, tüm kurumların öncelikle kapasite ve eksikliklerini belirleyerek hazırlıklarını tamamlamaları gerektiğini kaydetti. Toplantıya, Vali Yavuz’un yanı sıra; Vali Yardımcısı Muhittin Gürel, Karabük Belediye Başkanı Özkan Çetinkaya, ilçe kaymakamları, ilçe belediye başkanları, İl Emniyet Müdürü Mehmet Ali Hasan Köse, İl Jandarma Komutan Vekili Ercan Özkan, Bölge Müdürleri, İl Afet ve Acil Durum Müdürü Gazanfer Erbay ile daire amirleri ve diğer yetkililer de katıldı.