YEREL HABERLER - 21 Mart 2012 Çarşamba 10:58

ORMAN DSİ VE METEOROLOJİ BÖLGE MÜDÜRLERİ VALİLİĞžİ ZİYARET ETTİ

A
A
A
ORMAN DSİ VE METEOROLOJİ BÖLGE MÜDÜRLERİ VALİLİĞžİ ZİYARET ETTİ

21 Mart Dünya Ormancılık Günü, 22 Mart Dünya Su Günü ve 23 Mart Dünya Meteoroloji Günü nedeniyle Orman, Devlet Su İşleri (DSİ) ile Meteoroloji Bölge Müdürleri Vali Yardımcısı Kasım Fikret Dayıoğlu`nu makamında ziyaret etti.
Cumhuriyet meydanında düzenlenen törenin ardından Orman Bölge Müdürü Ahmet Kara, DSİ Bölge Müdürü Ali Fuat Eker ve Meteoroloji 7. Bölge Müdürü Ali Özkır ile beraberindekiler Vali Yardımcısı Kasım Fikret Dayıoğlu`nu ziyaret etti. `21 Mart Dünya Ormancılık Günü`, `22 Mart Dünya Su Günü` ve `23 Mart Dünya Meteoroloji Günü` nedeniyle yapılan ziyarette Dayıoğlu`na çiçek verildi. Gerçekleştirilen ziyarette bir konuşma yapan DSİ Bölge Müdürü Ali Fuat Eker, yarı kurak iklim kuşağında bulunan ülkemizde, gıda güvenliği açısından tarımda sulamanın gerekli olduğunu ifade etti.
DSİ olarak içme, kullanma ve endüstri suyunun kaynaklarında gerekli ölçümlerin yapıldığını hatırlatan Eker, "Elde edilen sonuçların olumlu olması halinde fizibilite aşamasına geçilerek gerekli yatırımlar yapılmaktadır. Bilindiği üzere sulama suyu ve toprağın kalitesi direk olarak tarım ürününü etkilemekte ve sulama suyu ile topraktaki her türlü kirlilik insan sağlığını tehdit etmektedir" şeklinde konuştu.
Dayıoğlu, suyun ekonomide ve kalkınmada önemine vurgu yaparak, "Dünyanın dörtte üçü sudur. Ekonominin kuvvetli olması için su kaynaklarının olması gerekir. Ormanlarında yaşantımız açısından çok önemli bir yeri vardır" dedi.
Meteoroloji 7. Bölge Müdürü Ali Özkır, son 50 yılda meydana gelen doğal afetlerin yüzde 90`ının hava, iklim ve su kaynaklı olduğunu dile getirerek, "Bu durumun uzun bir süre değişmeyeceği göz önünde bulundurulursa, karar vericiler ve acil durum yöneticileri, en uygun acil durum planlamalarını hava, su iklim bilgileri ile yapacaklardır. Dolayısıyla hava, iklim ve su ile ilgili gözlem ve tahmin hizmetleri hayatımızda önemli bir yer tutar" diye konuştu.
Orman Bölge Müdürü Ahmet Kara ise, Vali Yardımcısı Dayıoğlu`na ağaçlandırma ve erozyon kontrolü seferberliği ile ilgili Kayseri Bölge`nin yaptığı çalışmalar hakkında bilgiler verdi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sakarya Turşuların başrol oyuncusu lahananın hasadına devam ediliyor Kış sezonunun gözde sebzeleri arasında yer alan ve turşusu başta olmak üzere çorbası, dolması, salatasıyla lezzet kültürlerinde önemli bir yere sahip olan beyaz lahananın Sakarya’da hasadına devam ediliyor. Tarladan 40 liraya çıkan ürün ise tezgahlarda 200 liradan alıcı buluyor. Sakarya’nın verimli topraklarında yetiştirilen beyaz lahana, tarlalarda hummalı bir çalışmayla toplanıyor. Yağmur, çamur, sıcak soğuk demeden bin bir emekle toplanan lahanalar, hem iç piyasaya gönderiliyor hem de turşuluk olarak değerlendirilmek üzere hazırlanıyor. Bu seneki verimden memnuniyet duyan üreticiler, kışın habercisi olan sebzeyi 7’den 70’e herkesin yiyebileceğini dile getirdi. Erenler ilçesine bağlı Büyükesence Mahallesi’nin muhtarı ve burada üreticilik yapan Sadettin Duman, tarladan tanesi yaklaşık 50 liraya çıkan lahananın ise Pazar ve marketlerde yaklaşık 200 liraya satıldığını aktardı. "Tarladan 40-50 liraya alınan lahana pazarda 200 lira insan üzülüyor" Büyükesence Mahallesi’nin muhtarı ve üreticilik yapan Sadettin Duman, "Mahallemizde 5 bin dönü arazisinin yaklaşık 2 bin dönümünde lahana var. Totale bakacak olursak Sakarya’da yaklaşık 3 bin 500 dönüm lahana ekilmiş durumda. Hasat devam ediyor. Lahana kış sebzesidir ve ekimlerini Temmuz 15 ile Ağustos’un 15’ine kadar devam eder. Lahanadan sarma, turşu ve yemek yapılır. Lahana dışında diğer ürünlerde de geçerlidir su olmadan olmaz. Bin bir emekle toplanıyor çapa, kesim bakımın yanı sıra yağmur ve çamur demeden çalışıyoruz. Artı hava şartları da çok önemli kaliteli olması için. Lahanalar tane olarak satılır ve pazarcılar 40-50 bandında bir fiyatla alıyor ancak pazarda ise 150-200 liraya satılıyor biz bunu görünce şaşırıyoruz. Tarladan 40-50 liraya alınan lahana pazarda 200 lira insan üzülüyor. Ama her mahsul genelde böyle oluyor. Tarlada, köylüde ucuz, pazarda pahalı. Üreticiyi de düşünmek lazım. Toptancı, aracı da kazanıyor ama bu kadar fark olmaması lazım. Bu ürünün hasadı büyük bıçaklarla yapılıyor. Yağmur, çamur demeden çalışıyoruz hatta kar yağarken bile çalıştığımız oldu. Günlerimiz hep yağmurlu geçiyor bizimde yağmurluklarımız var onları giyerek çalışmaya devam ediyoruz" dedi.